Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Głośna praca po wymianie rozrzadu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
27 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   cichy1993

cichy1993

2.0 8V 115KM>2.5 V6 170KM

• 30 postów

Napisany 04 stycznia 2014 - 00:00

Czyli sugerujesz że nawet teoretyczne pomylenie kolejności przy montażu nie ma żadnego wpływu??

#22 OFFLINE   Aros

Aros

3.7 + LSD :D

• 1 764 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 3.6i 24v C36GET Lotus Omega

Napisany 04 stycznia 2014 - 00:04

Na pewno nie tak ogromny, przekładałem szklanki z mojej 2.5 do ojcowej 2.0 bo też były skończone i jakoś nic nie stuka. Więc nie wydaje mi się że ma jakieś znaczenie. Ale zawsze bezpieczniej włożyć jak były :) Przynajmniej dla własnego samopoczucia :D

Dodany obrazek

#23 OFFLINE   cichy1993

cichy1993

2.0 8V 115KM>2.5 V6 170KM

• 30 postów

Napisany 04 stycznia 2014 - 00:16

Powiem tak, możemy się sprzeczać bez końca, ile szkól tyle opinii...
jeśli nie wyciśniesz popychaczy przed złożeniem to możesz mieć problemy z odpaleniem auta z powodu zbyt ciasnych zaworów i całe ciśnienie sprężania będzie uciekać przez nie domknięte zawory ssące lub wydechowe( także stąd mogło się wziąć uszkodzenie zaworów, lecz nie było nas przy pracy i niewiemy do konca), ale każdy ma swoję zdanie

#24 OFFLINE   OmegaTL

OmegaTL
  • 45 postów

Napisany 04 stycznia 2014 - 08:58

splanował i wymienił Ci uszczelkę pod JEDNĄ głowicą

Tak jest. W sumie to sie ciesze bo moglby jeszcze bardziej cos popsuc ;)

Nie ma sie co sprzeczac panowie, pojezdze zobaczymy. Mechanik u ktorego bylem wczoraj naprawde ma pojecie. Nawet nie otworzylem maski a on juz wiedzial co jest. Jest chwalony przez wiele osob. Czuje ze w koncu znalazlem dobrego machera. Powiedzial ze bez sensu to na razie rozbierac. Depnal troche na gaz i uciszylo sie na jakies 20 sek po czym znowu najpierw zaczal stukac jeden a potem drugi. Pojezdzimy, zobaczymy. Po jakims czasie napisze co i jak. Pozdrawiam...

Prosze na razie nie zamykac...

#25 OFFLINE   Aros

Aros

3.7 + LSD :D

• 1 764 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 3.6i 24v C36GET Lotus Omega

Napisany 04 stycznia 2014 - 09:23

No to nie mam więcej pytań do tego mechanika:masakra: Bądź przygotowany na to że możesz mieć za jakiś czas drugą czapkę do roboty. Uszczelki pod głowicami w V6 czy V8 zawsze wymienia się parami bo teraz na tej nowej możesz mieć większe ciśnienie i wydmucha ci starą... i tak można wymieniać w kółko...

Dodany obrazek

#26 OFFLINE   MIROGT

MIROGT
  • 218 postów

Napisany 04 stycznia 2014 - 14:21

Bądź przygotowany na to że możesz mieć za jakiś czas drugą czapkę do roboty

proponowałbym już zrobić dwie głowice i byłby spokój bo będzie się działo jak kolego wyżej piszę

zapchane kanaliki, otworki, zaworki odprowadzajace olej

kumpel tak miał po remoncie silnika w omedze V6 założył inne szklanki i po sprawie ucichło

#27 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 06 stycznia 2014 - 18:31

Czyli sugerujesz że nawet teoretyczne pomylenie kolejności przy montażu nie ma żadnego wpływu??

Nic się nie stanie.
Raz wyciskałem a drugim razem nie i wszystkie mi się pomieszały, wsadziłem jak leci i działa(ciśnienie mierzyłem na cylindrach).

Przecież one nie ustawiają się raz na początku, luzy się zmieniają w trakcie rozgrzewania silnika nawet, no i w trakcie eksploatacji i po to są, żeby go na bieżąco regulować a nie raz po wyciśnięciu się ustawić i koniec bo jaki by miały sens? Trzeba by je co jakiś czas wyjmować i wyciskać tak samo jak co jakiś czas się reguluje luzy tam gdzie ich nie ma.

#28 OFFLINE   OmegaTL

OmegaTL
  • 45 postów

Napisany 09 stycznia 2014 - 18:02

Auto od dwoch dni ciuchutkie, jezdzi super. Przejechalem po ostatnim poscie ze 100 km, caly czas bylo glosno. Omcia postala 3 dni, odpalam i nic, cisza. Jak reka odjal. Ciesze sie jak dziecko. Teraz jeszcze kilka innych rzeczy i bedzie jak nowa ;)