Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Prawie stłuczka - ale czy to byłaby moja wina

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
45 odpowiedzi na ten temat

#41 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 29 października 2007 - 20:53

dostał mandat za uniemożliwienie im zjazdu ze skrzyżowania.

Wiesz w sumie z tymi przepisami dotyczącymi ronda, wszystko zależy od interpretacji. A jeżeli coś w kodeksie drogowym nie jest jasne, tylko można interpretować na kilka sposobów to należy to zmienić

#42 OFFLINE   Dorota

Dorota
  • 91 postów

Napisany 30 października 2007 - 00:43

dostał mandat za uniemożliwienie im zjazdu ze skrzyżowania.

Wiesz w sumie z tymi przepisami dotyczącymi ronda, wszystko zależy od interpretacji. A jeżeli coś w kodeksie drogowym nie jest jasne, tylko można interpretować na kilka sposobów to należy to zmienić

Panowie jak to czytam to całkowita załamka :oczoplas: :nabijacz: :smiech2:
Generalnie kłania się Art.22 pkt 4 :razz:
Warto jak widać od czasu do czasu zajrzeć do podręcznika kierowcy i przejrzeć zasady ruchu drogowego dotyczącego sposobu przejeżdżania przez skrzyżowanie o ruchu okrężnym i sygnalizowania zamierzonego kierunku jazdy (skrętu w prawo w lewo, jazdy na wprost, jak zawrócić )
Nawet jak się ma kilka lat prawko to nie zaszkodzi wspomóc się lekturą :komp: :hehe:

A co będzie jak wjedzie na rondo ( bez sygnalizacji ) jeszcze tramwaj ( a on ma pierszeństwo nawet z lewej strony ) :ksiadz: :mrgreen:

Według mnie dojeżdżając do ronda "czerwony" powinien zająć lewy pas a Roozga mógł lewy i prawy , ale zjeżdżając z ronda -prawy pas.

pozdrawiam :driver:

Ps.Już chciałam załączyć scany zdjęć i schematów ale :nu_nu: :tere-fere:

#43 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 października 2007 - 07:57

A co będzie jak wjedzie na rondo ( bez sygnalizacji ) jeszcze tramwaj ( a on ma pierszeństwo nawet z lewej strony )

No nie zgodzę się z Tobą, tramwaj wjeżdżając na rondo musi ustąpić pierwszeństwa pojazdą już się na nim znajdującym. Mamy kilka rondek w Szczecinie i tak się włąśnie dzieje, tramwaj zjeżdżający z ronda ma zawsze pierwszeństwo

#44 OFFLINE   Dorota

Dorota
  • 91 postów

Napisany 30 października 2007 - 10:13

No nie zgodzę się z Tobą, tramwaj wjeżdżając na rondo musi ustąpić pierwszeństwa pojazdą już się na nim znajdującym. Mamy kilka rondek w Szczecinie i tak się włąśnie dzieje, tramwaj zjeżdżający z ronda ma zawsze pierwszeństwo

Miałam na myśli ruch na rondzie już Wujku ( a znak ustąp pierwszeństwa przed rondem widziałam) :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech:

Ale i tak dzięki za informację bo w Szczecinie nie byłam :hehe:

#45 OFFLINE   AdamS

AdamS
  • 36 postów

Napisany 30 października 2007 - 11:01

Wszystko ok , ale czerwony musi umożliwić zajęcie prawego pasa a nie blokować samochód który chce zjechać

#46 OFFLINE   Dorota

Dorota
  • 91 postów

Napisany 30 października 2007 - 11:30

Wszystko ok , ale czerwony musi umożliwić zajęcie prawego pasa a nie blokować samochód który chce zjechać

Nie musi :wink:

Napiszę kolejny raz :

Kierujący pojazdem zmieniając pas ruchu ( na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym też )
jest zobowiązany zasygnalizować swój zamiar za pomocą kierunkowskazu oraz ustąpić pierszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu , na który zamierza wjechać oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony ( bo może być na rondzie kilka pasów) . Dotyczy to zarówno tego kierującego , który poruszając się na rondzie lewym pasem chce przemieścić się na prawy pas jak i odwrotnie .

:bigok: