Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Prawie stłuczka - ale czy to byłaby moja wina

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
45 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 24 października 2007 - 18:25

No powiem wam że dzisiaj i to tylko dzięki naprawdę jakiemuś dziwnemu szczęściu uniknąłem kolizji.

Wszystko widać na zdjęciu i pytanie: czyja to byłaby wina.

Powiem szczerze mam już dość "satelitów" czyli kierowców którzy całe rondo objeżdżają najbardziej zewnętrznym pasem. Powoduje to takie utrudnienia w poruszaniu się, że mała bania. No ale dzisiaj to już było przegięcie - gościu nie dość że wjechał na rondo z tego samego miejsca co ja (wielka czerwona kropa), to był tak wkurzony że musi jechać za mną, że musiał mnie po zewnętrznej wyprzedzić. Najlepsze, że zjeżdżał, ulicę dalej niż ja.

Dodany obrazek

A ja jak zawsze kierunek, w lusterko, nic nie widzę (bo w martwej strefie go miałem) i chę zjeżdżać. A tu naglę moim oczom ukazuje się maska Sieny - czerwonej. I hamulec do podłogi kierownica maks na kontrę i tylko dziwiłem się że nie poczułem wstrząsu od uderzenia. wypadam z auta bo myślę że adrenalina mi do łba uderzyła i stąd nie pamiętam, żebym poczuł wstrząs od uderzenia, a tu nic. Nawet się nie dotknęliśmy.

Oczywiście jak zawsze musiałem trochę mięsem porzucać, bo nie mogę ścierpieć jak się takie rzeczy dzieją, ale teraz się zastanawiam, czy to była moja, czy jego wina. Przyznam się bez bicia, teraz pewien nie jestem.

I taki apel, jak wjeżdżacie na rondo, używajcie tych pasów co są do jazdy nie do zjazdu, bo inni też chcą sprawnie się poruszać.

#2 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 24 października 2007 - 18:53

Sytuacja na temat ktorej dyskusje trwaja juz od dawien dawna, taka glupia ta sytuacja jest, ze nawet specjalisci maja rozne opinie na ten temat i nie da sie dojsc do jednoznacznej decyzji

Przed rondem byly znaki poziome/pionowe o "przeznaczeniu" obu pasow?
Na rondzie w Katowicach 2-pasmowym lewy jest do jazdy na wprost i w lewo, prawy do jazdy na wprost i w prawo, wiec w tej sytuacji mozna to rozpatrywac jako:
gosciu czerwonym jedzie 3/4 po rondzie i skreca w lewo, czyli nie dostosowuje sie do znakow, z kolei przepisy mowia, ze przy zmianie pasa (gdy opuszczales rondo) nalezy ustapic pierwszenstwa pojazdom na nim sie znajdujaym

Czytalem kilka dyskusji na ten temat i zawsze ten sam rezultat - dwa obozy, wzajemne przekrzykiwanie sie i setki wypowiedzi

#3 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 24 października 2007 - 18:59

Przed rondem byly znaki poziome/pionowe o "przeznaczeniu" obu pasow?

Nie było żadnych znaków poza znakiem ronda

No ale z tego co sie orientuję na rondzie - jak na każdym skrzyżowaniu nie można wyprzedzać. Wychodzi więc na to, że gościu zewnętrznym musi wpuścić tego na ma obowiązek wpuścić tego przed sobą jeśli ten na wewnętrznym sygnalizuje manewr zmiany pasa i zjeżdża z ronda. Bo rondo jest skrzyżowaniem. Poza tym, nie wyprzedza się z prawej strony.

No chyba, że coś mieszam.

#4 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 24 października 2007 - 19:07

W terenie zabudowanym mozna wyprzedzac z prawej jesli sa 2 pasy, poza terenem zabudowanym mozna wyprzedzac z prawej jesli sa 3 pasy (Co z reszta preferuje na 3pasmowym odcinku A4 Katowice-Gliwice, jakie przypadki czasami jezdza na lewym i srodkowym pasie, to sie w pale nie miesci. 2 dni temu z predkoscia przelotowa ~150km/h 80% czasu spedzilem na prawym pasie wyprzedzajac tych, co sie ze soba meczyli na lewym/srodkowym :mrgreen: )

#5 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 24 października 2007 - 19:12

2 dni temu z predkoscia przelotowa ~150km/h 80% czasu spedzilem na prawym pasie wyprzedzajac tych, co sie ze soba meczyli na lewym/srodkowym :mrgreen:

Stwierdzenie "kultura jazdy" jest niektórym (a raczej większości) obce. Po co ułatwiać sobie poruszanie się innym. skoro ja jadę, resztę ma w tylnej środkowej części.

#6 OFFLINE   Śmigiel

Śmigiel
  • 709 postów

Napisany 24 października 2007 - 19:16

Wina byłaby tego pana. Dlaczego ? Dlatego, że na skrzyżowaniu się nie wyprzedza z żadnej strony.

Natomiast jeśli chodzi o objeżdżanie ronda. Jeśli nie było przeznaczenia pasów przed rondem to ze skrajnego prawego pasa można (niepisana zasada ale niby tak ma być) korzystać ze zjazdu nr 1 i nr 2. Tak mnie uczyli.

#7 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 24 października 2007 - 19:26

a czy na rondzie sa wymalowane dwa pasy?

np w radomiu na rondzie kozienickim... dojeżdzają dwa pasy... na rondzie nie ma żadnych wymalowanych apsów oznaczających że sa dwa pasy(wychodzi na to że jest 1 pas....
z ronda wyjezza sie w każda ulice równiez na dwa pasy....
to jest dopiero mistzostwo świata jak można :censored: drogę... barany rabia dwa pasy dojezdzające do ronda póxniejtak jakby zwężenie jezdni... :hehe: akle nie ma żadnych oznaczeń i dalej dwa pasy.... a na srodku ronda wyspa i góra usypana z ziemi niewiadomo po co.... tak jakby nie można było zrobić szerszego ronda wymalowac pasy postawić znaki i wszystko było by jasne...

nie ma żadnych oznaczeń...
kiedyś pojechałem tak jak ty z lewego pasa w pierwsza w prawo... i ledwo uniknołem kolizji...

wszystko sie sprowadza do tego że keirowcy którzy nie znają miasta bądż nie sa pewni swojej jazdy jaza z prawego nawet w lewo... co juz mnie doprowadza do szewskeij pasji... i zawsze leci mięso..... :bad: :bad: :bad:

teraz stram się nie dawac z lewego p prawo bo się zawsze jakiś smędak może przypałętac...
z lewego jade na wprost albo w lewo... chuba ze sa oznaczenia co do kierunków jazdy z danego pasa...
uwazam że jakbys go stuknoł to była by twoja wina...
na rondzie raczej szybko i zdecydowanie ale ostrożnie... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#8 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 24 października 2007 - 19:33

a czy na rondzie sa wymalowane dwa pasy?

No nawet na rysunku namalowałem

kiedyś pojechałem tak jak ty z lewego pasa w pierwsza w prawo... i ledwo uniknołem kolizji...

To niezły kamikadze jesteś bo tu sie startuje z prawego i to z kierunkiem

wszystko sie sprowadza do tego że keirowcy którzy nie znają miasta bądż nie sa pewni swojej jazdy jaza z prawego nawet w lewo... co juz mnie doprowadza do szewskeij pasji... i zawsze leci mięso..... :bad: :bad: :bad:

Ale to był gościu ze Szczecina - więc miasto zna

uwazam że jakbys go stuknoł to była by twoja wina...

Miło mi znać Twoje zdanie, ale potrzebuje wiedzieć co mówią przepisy. Wertuję Kodeks Drogowy, zobaczymy co znajdę

#9 OFFLINE   Duce

Duce
  • 127 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie

Napisany 24 października 2007 - 19:37

Z tego co pamiętam to jest skrzeżowanie na którym można wyprzedzać - z sygnalizacją świetlna. Co do tej sytuacji- ja sam nienawidze ronda - bo nikt nie wie jak na nim jezdzic- i z tego powodu atakowałem instruktora jazdy którego znam i powiedział że przed skrętem z ronda należy zjechać na zewnętrzy pas - czyli kolega Roozga zjeżdżał prawdopodobnie nieprawidłowo - po drugie to gość wyprzedzający po zewnętrznej mógł powiedzieć że nie wyprzedzał tylko jechaliście równo , on troche z tyłu a to kolega oozga przychamował bo chciał zjechać . A co do jazdy zewnętrznym pasem to można nim jechać tylko w przypadku gdy będziemy zjeżdżać do 180 stopni okręgu od wjazdu . Ale przy wypadkach na rondach i tak wszystko zależy od pana władzy i jego humoru kogo ukara.
Moja Była Omega

#10 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 24 października 2007 - 19:47

No nawet na rysunku namalowałem

o sory... nie zauważyłem... :razz:

To niezły kamikadze jesteś bo tu sie startuje z prawego i to z kierunkiem

napisałem że na tym moim rondzie nia ma wymalowanych pasów... i przeważnei jest tak ze z prawgo jadą na wprost albo w lewo... :bad: :bad: :bad:
a szeroka droga jest na tyle że się dwa osobowe zmieszczą bez problemu wiec po co sobie życie utrudniac....

mimo to ma oczy na rondzie dookoła głowy...

e tam kamikadze...
wyznaje zasade
jedź i daj jechać innym...
pozdro

#11 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 24 października 2007 - 19:49

Tzn. z sytauacji na obrazku to wychodzi na to ze moglaby byc tez Twoja wina poniewaz przez skrzyzowanie jechales na wprost, czyli formalnie mozna lewym pasem, ale opuszczajac rondo musisz wykonac skret w prawo wiec powinienes odpowiednio wczesnie zajac prawy pas... a na obrazku wyglada jakbys chcial z lewego pasa skrecic w prawo... no i wlasciwie miales go po prawej ale on na skrzyzowaniu nie powinien wyprzedzac...
a wiec jak to jest? :censored: wie... :razz: a mi wstyd bo jestem swiezo po kursie :wink:
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#12 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 24 października 2007 - 19:56

Ok więc ja już wszystko wiem, byłaby moja wina i jego wina - art. 2 pkt 10 Ustawy o Ruchu Drogowym - poruszanie się po skrzyżowaniu o ruchu okrężnym.

Moja bo nie z tego pasa, jego bo wyprzedzał i swoim zachowaniem stworzył zagrożenie dla ruchu.

Dla przypomnienia przepisów polecam ten link: http://www.motofakty...i_co_dalej.html

Ale znalazłem jeszcze artykuł o tym jak pewien gościu drwi z przepisów - i to gościu o nie byle jakim autorytecie : http://www.prawojazd...70d83896787dcff

Morał z tego taki - ułatwiajmy sobie poruszanie się na drogach

#13 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów

Napisany 24 października 2007 - 19:58

Miło mi znać Twoje zdanie, ale potrzebuje wiedzieć co mówią przepisy. Wertuję Kodeks Drogowy, zobaczymy co znajdę

"ma obowiazek sygnalizowania kazdej zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu z takim wyprzedzeniem aby manewr ten nie zaskoczyl kierujacych jadacych z tylu i nie zmusil ich do zmiany predkosci lub gwaltownego hamowania"

"no i zachowanie szczegolnej ostroznosci" - to by chyba pan wladza pierwsze krzyczal gdyby doszlo do kolizji!
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#14 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 24 października 2007 - 20:03

"no i zachowanie szczegolnej ostroznosci" - to by chyba pan wladza pierwsze krzyczal gdyby doszlo do kolizji!

No tak tak, z tym że jak miałe zachowac ostrożność skoro go nie widziałem i nie przypuszczałem że tak bzdurny manewr zrobi - wyobraźnię mam tylko, że to już było ponad moje siły. Na szczęście jest jeszcze refleks.

#15 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów

Napisany 24 października 2007 - 20:05

BenQ napisał/a:

No tak tak, z tym że jak miałe zachowac ostrożność skoro go nie widziałem i nie przypuszczałem że tak bzdurny manewr zrobi - wyobraźnię mam tylko, że to już było ponad moje siły. Na szczęście jest jeszcze refleks.

:ok:
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#16 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 24 października 2007 - 20:13

Ale nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie:

Wjeżdżam na rondo (znaki ustąp pierwszeństwa oraz skrzyżowanie o ruchu okrężnym, żadnych innych znaków) z dwupasmówki, rondo ma dwa pasy, zjeżdżam z z ronda w dwupasmówkę. Czy mogę zająć, zjeżdżając z ronda prawym pasem i będzie to zgodne z przepisami, lewy pas. Bo jeśli tak jest, że z ronda tylko z prawego pasa to chyba w tym miejscu będę szukał kogoś na drobną stłuczkę, żeby sobie omegę wyremontować ;)

#17 OFFLINE   elpablos

elpablos
  • 34 postów

Napisany 24 października 2007 - 22:21

drogi kolego ty chyba na przepisach sie nie znasz bo przepisy mowia wyraznie na jakich skrzyzowaniach mozna wyprzedzac,jesli nie wiesz to ci przypomnie;jesli ruch jest kierowany i na ruchu okrężnym(rondo),a co to twojego problemu to jest banalnie prostu bo od kiedy sie zjedza z lewego pasa odrazu powinnes tak dostosowac predkosc aby zmienic pas ruch sygnalizujac to i wtedy spokojnie opuscic skrzyzowanie(rondo)

#18 OFFLINE   Dorota

Dorota
  • 91 postów

Napisany 24 października 2007 - 23:56

Witam , rondo to pięta achillesowa zdających egzamin na prawko ale nie tylko
Według mojej wiedzy w zasadzie z każdego pasa można jechać przez rondo na wprost choć powinno się zajmować w miarę możliwości prawy pas ( lewy zdecydowanie kiedy zawracamy na rondzie ) więc Roozga jeżeli już wjechał na lewy pas to tuż po minięciu pierwszego zjazdu : szybko kierunek i zjazd na prawy pas pamiętając , że zmienia się pas i trzeba ustąpić temu z prawej więc w przypadku kolizji wina Roozgi .
Zjeżdżając z ronda w miarę możliwości z prawego pasa.
Jak chcesz wyremontować to zajmuj prawy pas, jak ten facet obok ciebie .

#19 OFFLINE   dlotiv

dlotiv

Wujek Samo Zło

• 862 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 25 października 2007 - 07:28

Witam, może jestem w błędzie, ale wydaje mi się, że jeśli wjeżdżasz na rondo lewym pasem, kontynuujesz jazdę po rondzie, też lewym , to możesz zjechać z tego pasa na lewy pas drogi. Zawsze można założyć, że ktoś jadący prawym pasem będzie na najbliższym zjeździe opuszczał rondo :grin: . Zresztą w GB takie sytuacje są rozpatrywane bardzo prosto: Wina 50:50 :mrgreen:

#20 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 25 października 2007 - 07:37

drogi kolego ty chyba na przepisach sie nie znasz bo przepisy mowia wyraznie na jakich skrzyzowaniach mozna wyprzedzac,jesli nie wiesz to ci przypomnie;jesli ruch jest kierowany i na ruchu okrężnym(rondo),a co to twojego problemu to jest banalnie prostu bo od kiedy sie zjedza z lewego pasa odrazu powinnes tak dostosowac predkosc aby zmienic pas ruch sygnalizujac to i wtedy spokojnie opuscic skrzyzowanie(rondo)

Mój drogi kolego, dziękuję za ojcowską poradę i wskazanie błędu. Chyba już to sam wcześniej stwierdziłem, więc nie rozumiem sensu twojego posta, ale ok - może jest ukryty

Jak chcesz wyremontować to zajmuj prawy pas, jak ten facet obok ciebie .

Jadę dzisiaj na Milicję ;) - zobaczymy co ta nasza drogóweczka wymyśli