Dzisiaj wszedłem z Kolegą w pewien "spór" dotyczący zawieszenia w Omedze, a mianowicie:
Kolega przekonuje mnie, że prowadzenie jego Omegi Kombi na standardowym zawieszeniu, kołach 16" i oponach bodajże 215/55 niczym się nie różni pod względem pewności i stabilności w czasie jazdy i pokonywania zakrętów od prowadzenia mojej Omegi Sedan obniżonej o 50mm, na skracanych amorach gazowych z rozpórką, kołach 18" i oponach 235/40 przód 285/30 tył :shock: Stwierdził, że konstrukcja zawieszenia w Omedze jest taka, że coby nie zrobił to i tak nie poprawia się właściwości jezdnych, a jedynie jest różnica wizualna i jest niewygodnie. Mówimy oczywiście o pełnosprawnych zawieszeniach bez stuków, puków i luzów :tak:
W związku z tym, że dzieli nas dosyć duża odległość i nie ma w najbliższym czasie możliwości konfrontacji na drodze :driver: więc zanim to nastąpi, proszę o spostrzeżenia i wnioski z Waszego doświadczenia.
o - coś tu podrzucę, i nie spodoba się to miłośnikom "tuningu"

na początek nadmienię, że przetestowałem chyba wszystko co jest w omegach - serię, poprawioną serię, jazdę zawiasem "śmierć kliniczna", jazdę zawiasem "nówka sztuka", obniżane sprężyny, cięte flexem sprężyny, progresywne sprężyny, amory zwykłe, obniżane, twarde, z regulacją twardości, gwint. Do tego koła od 15 do 18" z oponą od 195/60/15 do 255/40/18... i różne ustawienia geometrii p/t

...i najlepsze wyniki zarówno w codziennej eksploatacji, oraz najlepsze wyniki na KJS, rajdach i w czasie jazdy torowej są na...
...zdrowej (nowej) serii zawiasu i (nowej) oponie 225/60/15

generalnie po wielu testach, niezależnie od reszty parametrów - szerokość 225 uznaję za optimum do omg

reszta to przeginanie dla wyglądu, obciążanie zawiasu i POGORSZENIE parametrów. Poprawia się oczywiście hamowanie i trakcja w zakrętach, ale tylko przy dużej szerokości i niskim profilu, no i idealnie suchej, równej i czystej nawierzchni i mocno dodatniej temp otoczenia. A takie warunki łącznie to w praktyce są u nas niezbyt często

Wystarczą nierówności czy dziury, trochę syfu na nawierzchni - czyli zwykłe warunki w PL - i już jadę znacznie szybciej na seryjnym zawiasie i balonowej oponie

podsumowując i odpowiadając na poruszone wyżej kwestie - nie można powiedzieć, że nie ma różnic w prowadzeniu, bo różnice są - ale zależą od całej masy czynników... i na każdej nawierzchni co innego będzie lepsze.
Optimum i najlepsze, najbardziej uniwersalne parametry - jak wyżej opisałem

ps.1. ...a i tak wystarczy trochę mokrego czy śliskiego, i podobnej mocy seryjne awd na byle kapciu objedzie każdą max doszpejowaną omg - bez mrugnięcia

ps.2. dobry driver odczuje ogromną różnicę w prowadzeniu juz pomiędzy sedanem a kombi omg na tym samym setupie zawiasu