Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Polonez 1.8 VVC - 2.5V6

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
33 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Lazar

Lazar

Polonez X25XE

• 0 postów

Napisany 07 czerwca 2013 - 11:04

Chwilowo temat ucichł ale już wraca głowice odwiezione na wymianę uszczelniaczy i planowanie. Silnik wymyty poczyszczony powoli zaczynam składać. Myślę że na dniach prowizorycznie zostanie przymierzony do budy auta jak to wygląda i jak siedzi na 100% przed wsadzeniem zostanie odpalony kwestia paru detali ale myślę że jak się uda dorwać graty szybko i niedrogo to końcem wakacji ew końcem września auto ruszy.

#22 OFFLINE   Lazar

Lazar

Polonez X25XE

• 0 postów

Napisany 08 czerwca 2013 - 13:20

Wczorajszy dzień składania silnika :) :
http://imageshack.us...dsc0077vwj.jpg/

#23 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 czerwca 2013 - 13:28

Projekt interesujacy.
Z którego roku jest buda poldka i czy wzmacniasz kielichy przedniego zawieszenia?
Co do miejsca upchnecia sterownikow silnika i skrzyni (jeżeli by był automat) to spokojnie powinny się zmiescic za schowkiem.

#24 OFFLINE   Lazar

Lazar

Polonez X25XE

• 0 postów

Napisany 08 czerwca 2013 - 15:59

Projekt interesujacy.
Z którego roku jest buda poldka i czy wzmacniasz kielichy przedniego zawieszenia?
Co do miejsca upchnecia sterownikow silnika i skrzyni (jeżeli by był automat) to spokojnie powinny się zmiescic za schowkiem.

Buda z 98 roku niestety za schowkiem się nic nie zmieści prędzej pod deską nas skrzynią jeszcze myślę co i jak dokładnie co do kielichów będzie rozpórka góry. All buda będzie wzmocniona pod ten silnik bo nie należy on do lekkich.

#25 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 08 czerwca 2013 - 17:21

co do kielichów będzie rozpórka góry

Rozwaz wzmocnienie od dolu miejsca gornego oparcia sprężyny - to nie jest zbyt mocny punkt nadwozia. Springi seryjne pewne będą za slabe i wrzucisz cos mocniejszego. Od tracka można sprobowac - na średnicy drutu jest o 1mm grubsza a dlugosc i liczba zwojow jest taka jak w serii.

#26 OFFLINE   Lazar

Lazar

Polonez X25XE

• 0 postów

Napisany 09 czerwca 2013 - 10:33

Rozwaz wzmocnienie od dolu miejsca gornego oparcia sprężyny - to nie jest zbyt mocny punkt nadwozia. Springi seryjne pewne będą za slabe i wrzucisz cos mocniejszego. Od tracka można sprobowac - na średnicy drutu jest o 1mm grubsza a dlugosc i liczba zwojow jest taka jak w serii.

No polecą trakowe na 100% na to jeszcze czas przyjdzie najpierw silnik złożyć skompletować resztę gratów jak skrzynia i most oraz wał i wtedy można się bawić z blachą jak silnik 1.8 wyleci z pod maski.

#27 OFFLINE   zuza411

zuza411
  • 255 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie

Napisany 09 czerwca 2013 - 12:58

Kiedyś u nas na spocie był gościu z Olsztyna który w nexii miał 2.5 v6 z omegi jeszcze na trójce jak dodał gazu to całe auto na bok przewijało
:stop:

#28 OFFLINE   Lazar

Lazar

Polonez X25XE

• 0 postów

Napisany 09 czerwca 2013 - 14:28

Witam,

Jako że robię Swapa do Poloneza. I nie znalazłem nigdzie informacji na temat skrzyni biegów jakie ma wymiary automat i manualna skrzynia biegów.

Jeśli ma ktoś z was dostęp do takowych skrzyni i mógł by mi pomierzyć żebym wiedział plus minus jaka jest był bym bardzo wdzięczny. Wiadomo że i tak sam będę musiał jechać na złom i pomierzyć to ale już bym miał obrazowo pokazane jak mogę silnik umiejscowić.

Zależy mi na wymiarach takich jak tu zaznaczyłem:

Dodany obrazek

Wymiary:

A - długość od dzwonu skrzyni do gałki zmiany biegów (manualna)
B - długość skrzyni do łączenia z wałem napędowym
C - wysokość skrzyni ew średnica +/-

Foto skrzyni jest poglądowe, dzięki i pozdrawiam.

#29 OFFLINE   Lazar

Lazar

Polonez X25XE

• 0 postów

Napisany 09 czerwca 2013 - 15:06

Kiedyś u nas na spocie był gościu z Olsztyna który w nexii miał 2.5 v6 z omegi jeszcze na trójce jak dodał gazu to całe auto na bok przewijało

Domyślam się chyba która nexia :) Na osprzęcie z C25XE jeśli to ta to juz nie jeździ a części z tego silnika są włożone do Astry którą mamy nadzieję w tym tyg uruchomić.

#30 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 09 czerwca 2013 - 19:05

nie zmierzę Ci niestety kolega wymiarów skrzyni, natomiast automat jest dłuższy o kilkanaście centymetrów

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#31 OFFLINE   Lazar

Lazar

Polonez X25XE

• 0 postów

Napisany 09 czerwca 2013 - 23:30

nie zmierzę Ci niestety kolega wymiarów skrzyni, natomiast automat jest dłuższy o kilkanaście centymetrów

Wtakim razie już dziś bo mamy po północy czeka mnie wypad po złomowiskach i szukanie skrzyń biegów i porównanie ich :) Jak all pomierzę zrobię o tym artykuł :)

#32 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 10 czerwca 2013 - 07:49

Wtakim razie już dziś bo mamy po północy czeka mnie wypad po złomowiskach i szukanie skrzyń biegów i porównanie ich :) Jak all pomierzę zrobię o tym artykuł :)

Napisz do kolegi andzg. Wiem ze ma skrzynie manual na wierzchu, a i moze automat sie u niego znajdzie.

#33 OFFLINE   Lazar

Lazar

Polonez X25XE

• 0 postów

Napisany 10 czerwca 2013 - 11:32

Po dzisiejszym wypadzie na złom mam małą zagwostke.

Mianowicie:

Skrzynia biegów OMEGA A długa drążek zmiany biegów wyjdzie w popielniczce
Skrzynia biegów OMEGA A automat troszkę dłuższa większa miska olejowa nie ma problemu z lewarkiem :)

Skrzynia biegów OMEGA B mała powinna bezproblemowo wejść do tunelu możliwość ustawienia drążka tak jak chce
Skrzynia biegów Omega B automat masakrycznie wielka przy dzwonie nie ma szans zmieszczenia jej w tunel.

#34 OFFLINE   adipaw

adipaw

WEBASTOi zima niestraszna

• 662 postów

Napisany 14 czerwca 2013 - 11:16

No ja trzymam kciuki za projekt bo mam sentyment do poldolotów:)
i miałem caro plus z 98r z silnikiem 2.0 DOHC