Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Po przekręceniu kluczyka auto nie odpala!!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
23 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   ludi

ludi
  • 78 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 marca 2013 - 12:15

Proszę o pomoc dziś normalnie auto odpalało jezdziłem kilka razy gasiłem i odpalałem w pewnym momencie zgasiłem auto puźniej gdy chciałem odpalić auto kluczk cięzko wchodził po chwili weszedł chciałem odpalić ale nic z tego cisza żadnej reakcji puźniej chciałem przekręcić na pozycje 1 żeby wył kontrolki i nic lóz i kontrolki nie gasna. Odłaczyłem akumulator po tym jak go włanczam coś odskakuje w skrzynce z bezpiecznikami Czy może coś być tam jakiś biepiecznik proszę o szybką pomoc.

#2 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1 264 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 12 marca 2013 - 12:18

zawiesiły się kostki w stacyjce jeżeli dobrze zrozumiałem Twoją chaotyczną wypowiedź

#3 OFFLINE   ludi

ludi
  • 78 postów

Napisany 12 marca 2013 - 12:25

mówiąc prościej wkładając kluczyk i próbojąc odplaić auto nie ma żadnej reakcji nie kręci jest lóz w stacyjce kluczyk nie przeskakuje z 1 na 2 i na 3 tylko czysto się kręsi. Co do bezpieczników pod maską gdy zakładam klemy na aku coś pstryka tam gdzie są bezpieczniki czy to może jakiś biepiecznik wywala i daltego niechce krecić?? dodam też ze kontrolki się cały czas palą dlatego odłaczyłem akumulator.

#4 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1 264 postów

Napisany 12 marca 2013 - 12:30

stacyjka padła. i non stop trzyma albo na rozruchu albo na zapłonie. pstryka bo przekaźnik jakiś się załącza.

#5 OFFLINE   ludi

ludi
  • 78 postów

Napisany 12 marca 2013 - 12:33

czyli to będzie kostka w stacyjce?? no właśnie mi się na 2 pozycji tak jakby zatrzymało i d*pa lóz na stacyjce krece kluczykiem w tą i wewtą i nic nie przeskakuje. I jeszcze jedno py jeśli to kostka to czy dam rade ją sam wymienić??

#6 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1 264 postów

Napisany 12 marca 2013 - 12:35

z tego co czytałem po forum to da się to samemu ogarnąć.

#7 OFFLINE   ludi

ludi
  • 78 postów

Napisany 12 marca 2013 - 12:41

No dzięki spróboję to rozebrać ale mam takie głupie przeczucie że może to jakiś bezpiecznik/przekaźnik bo jak zakładam klemy na aku to właśnie cos pstryka tak jak wybijanie. Wcześniej tego niebło chyba ze tak jest z tego powodu że stacyjka została w poziomie drugim i kontrolki się palą.

#8 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1 264 postów

Napisany 12 marca 2013 - 12:44

jest jeszcze opcja immo ale wtedy stacyjka nie zostaje w jednej pozycji

#9 OFFLINE   ludi

ludi
  • 78 postów

Napisany 12 marca 2013 - 12:50

immo to raczej odpada bluczyk jest cały miałem też taki kiedyś problem Hmm nie wiem co robić czy rozbierać to czy poszukać coś pod tą maską bo zastanawia mnie te pstrykanie pod tą skrzynką

#10 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1 264 postów

Napisany 12 marca 2013 - 12:53

no to ja Ci powiem tak, szukaj spalonego bezpiecznika a jak go nie będzie to się tym nie przejmuj. to może być chociażby przekaźnik od pompki paliwa albo inne cudo. w TD dla przykładu pyka bo załączają się świece żarowe jak jest zimny.

#11 OFFLINE   ludi

ludi
  • 78 postów

Napisany 12 marca 2013 - 12:55

okej wielkie dzięki popatrze tam jeszcze pod tą skrzynką czy biepieczniki całe a te większe kostki to są przekaźniki tak? i jak je sprawdzić czy są dobre

#12 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 12 marca 2013 - 13:58

Wytargaj wklad stacyjki i zobacz czy pletwa sie nie ulamala. Instrukcja na forum.

#13 OFFLINE   ludi

ludi
  • 78 postów

Napisany 12 marca 2013 - 14:47

Przybek a jak ta "płetwa" wygląda?? może dasz instrukcje bo znalazłem tylko to:
http://forum.omegakl...

Ale zkąd mam wiedzieć czy to napewno to sprawa jest naprawdę dziwna Bo żaden z tematów nie opicuję podobnej przyczyny że wgl nie kreci rozrusznik stacyjka została na zapołonie w pozycji 2 kluczk luźno chodzi nie ma tego przeskoku z 1 na 2 i na 3 tylko luźny, A zastanawiam mnie jeszcze jedno jak zakłądam klemy na akumulator to taki pstryk słychać w tej skrzynce z bezpiecnzikami pod maską czy to normalne jeśli stacyjka jest w pozycji 2 ??

#14 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 12 marca 2013 - 14:59

jak ta "płetwa" wygląda

W linku co podales 8 foto - na koncu wkladu jest taka listwa ze sprezynka i to jest wlasnie pletwa. Pletwa wchodzi w kostke stacyjki i zalacza poszczegolne pozycje, jak sie ulamie to kostka stoi w miejscu a kluczykiem mozesz sobie krecic i brak reakcji.
A jak podlaczasz aku na pozycji 2 czyli zaplon to normalne ze przekazniki pykaja bo dostaja zasilanie. Przy czym zdrowe to nie jest bo przy odrobinie szczescia mozesz uceglic ECU.

#15 OFFLINE   ludi

ludi
  • 78 postów

Napisany 12 marca 2013 - 15:04

Dzięki wielki oto mi chodziło fajnie mi to wytłumaczyłeś i już mnie nie gryzie że to moze jakieś bezpieczniki. Niedługo kolega po mnie przyjedzie i tam podjade rozkrece to wyciągne tą wkładke i zobacze czy to nie przypadkiem ta płetwa. A jeszcze jedno taką płetke czy też wkładke idze dokupić??

#16 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 12 marca 2013 - 15:06

taką płetke czy też wkładke idze dokupić

Caly wklad wymieniasz. Podjedz z wymontowanym do speca od zamkow i Ci ustawi nowy wklad pod stary kluczyk.

#17 OFFLINE   ludi

ludi
  • 78 postów

Napisany 12 marca 2013 - 15:10

Okej dzięki musze kupić nową i puźniej ustawić pod stary kluczyk. XD a jacy to spece są? ci co klucze dorabiają do zamków??

#18 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 12 marca 2013 - 15:13

ci co klucze dorabiają do zamków

I ci co otwieraja awaryjnie auta i regeneruja zamki samochodowe.

Jak bedziesz kupowal nowy wklad to najpierw przypasuj czy klucz wejdzie bo byly 2-3 typy grota.

#19 OFFLINE   ludi

ludi
  • 78 postów

Napisany 12 marca 2013 - 15:27

Dobra dzięki wilkie. Znów koszty :p przedwczoraj ktoś złośliwie przebił mi wentyl w kole a dziś znów cos się zepsół ALE naprawdę mi pomogłeś dzięki jade właśnie zoabcze co tam jest i dam znać.

#20 OFFLINE   ludi

ludi
  • 78 postów

Napisany 12 marca 2013 - 17:00

Witam i dzięki za pomoc płetwa była ułamana wkład stacyjki zamówiony jutro do odebrania. Teraz tylko przerobić pod kluczyk ciekawe jaki to koszt sam wkład 26zł to nie dużo. Ale dobrze że problem rozwiązany odpaliłem omege i podjechałem nią pod blok.