[OB & OBFL] Montaż ogrzewania postojowego eberspacher/webasto POMOC
Napisany 06 marca 2013 - 16:36
Zbieram się na montaż takiego cuda w aucie, mam już piec eberspachera d5ws pompki, do tego będzie sterownik gsm ale na razie zwykły klawisz w kabinie.
czy ktoś podpowie w którym miejscu ma być wpięty piec w instalację!?
dodam że to nie będzie dogrzewacz tylko ogrzewanie postojowe, z elektryką dam sobie radę, chodzi mi tylko o właściwe wpięcie wody. A dokładniej łopatologicznie gdzie!?
Wydaje mi się że za zaworem trójdrożnym (czyli między nagrzewnicą a trójdrożnym ) powinna iść gorąca z pieca a powrót !?
Każdy kto się mądrze wypowie przyłoży się do powstania tutoriala który zamierzam popełnić.
Napisany 06 marca 2013 - 18:36
Napisany 09 marca 2013 - 15:47
Napisany 09 marca 2013 - 15:58
Napisany 09 marca 2013 - 16:25

no to już dzięki temu pdf owi mam pewien obraz

tak dla potomnych jeszcze wyszperałem taki pdf
http://www.espar.com...s/D3WZ/D3WZ.pdf
jest od omegi ale ładnie pokazuje gdzie wpiąć piec, dokładnie za zaworem 3 drożnym przewód z zaworu na zasilenie pieca a z pieca dalej na odpięty z zaworu przewód. to teraz już jaśniej mam

teraz muszę miejsce dobre na piec znaleźć bo w miejscu pod zbiornikiem uz. mam reduktor

no i trzeba skompletować do końca , całe szczęście pompa już jedzie do mnie bo wyrwać za dobre dzięgi (mniej niż 150zł ) nie jest łatwo. potem trzeba będzie na stole odpalić i zobaczyć czy działa

Jeszcze jeden drobiazg!!
czy ktoś wie który pin w bfl w panelu climatronic jest od webasto!?
gdzieś czytałem że jest jeden pin i jak się poda na niego 12V załącza nawiew na szybę i wentylator bez stacyjki
Napisany 09 marca 2013 - 18:15
http://www.forum.ome...ead.php?t=64158 tu masz napisaneczy ktoś wie który pin w bfl w panelu climatronic jest od webasto!?
gdzieś czytałem że jest jeden pin i jak się poda na niego 12V załącza nawiew na szybę i wentylator bez stacyjki
Napisany 09 marca 2013 - 18:18

nie żebym sie czepiał ale na schemacie masz chochlika małego! pompa obiegowa powinna być na zimnym przed piecem!
Napisany 09 marca 2013 - 22:20

w morde! wiedziałem że tak będzie!
im więcej czytam tym bardziej głupieję

schematy wpięcia wodnego webasto i ebera mocno się różnią i teraz który wybrać!?
chyba zacznę od prostszego czyli wg. Webasto bo według ebera jeszcze trzeba trójnik z termostatem i podwójny trójnik z zaworem zwrotnym.
a i już wymyśliłem po co! w eberze trójniki i termostat. chodzi o to żeby w czasie jazdy nie tłoczyła omega przez piec wody obiegowej

tego się chyba będzie trzeba trzymać. zawór zwrotny z dwoma trójnikami zrobi się na hydraulicznych częściach , muszę tylko wydumać jak działa trójnik z termostatem żeby go od czegoś zaadoptować bo do webasto 60 używany.
wykopałem jeszcze fajny link na przyszłość.
jest od hydronica II do ciężarówek ale są te same schematy wodne i jest po polsku wszystko opisane co i jak. jak znajdę chwilę muszę poczytać.
http://www.espar.com... 06-2010 PL.pdf
Napisany 10 marca 2013 - 08:42
schemat nie jest mój al,e to nic nie przeszkadza pompa może pracować tak, a co do pompki to kup bezszczotkową i masz spokój, co do tego termostatu znam kilka osób które mają piece ebera i nie mają tego termosanie żebym sie czepiał ale na schemacie masz chochlika małego! pompa obiegowa powinna być na zimnym przed piecem!
Napisany 10 marca 2013 - 08:54
mój model ebera D5WS to już jest ten nowszy z okrągłą górą i ma pompę obiegową wbudowaną. jak się kiedyś wysypie to sobie wyciągnę sterowanie z pieca i dam tak jak mówisz ! a masz jakiś przykład takiej pompki!?a co do pompki to kup bezszczotkową i masz spokój
Napisany 10 marca 2013 - 16:49
a to faktycznie pompę masz wbudowaną ja mam taką http://allegro.pl/po...3078273165.html znaczy tego typumój model ebera D5WS to już jest ten nowszy z okrągłą górą i ma pompę obiegową wbudowaną. jak się kiedyś wysypie to sobie wyciągnę sterowanie z pieca i dam tak jak mówisz ! a masz jakiś przykład takiej pompki!?
Napisany 10 marca 2013 - 16:55

Napisany 10 marca 2013 - 17:01

Napisany 10 marca 2013 - 17:39

Napisany 10 marca 2013 - 17:47
Napisany 10 marca 2013 - 18:01
Napisany 10 marca 2013 - 18:18
tak , przestrzeń między wentylatorami a chłodnicą lub lewa wnęka pod lampą bo z prawej będzie piec, bo pod uzupełniającym mam reduktor
hmmm to raczej nie najszczęśliwszy wybór, w razie kolizji może być gorąco (nawet bardzo gorąco)