Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Montaż ogrzewania postojowego eberspacher/webasto POMOC

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
38 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   adipaw

adipaw

WEBASTOi zima niestraszna

• 662 postów

Napisany 06 marca 2013 - 16:36

Witam wszystkich.
Zbieram się na montaż takiego cuda w aucie, mam już piec eberspachera d5ws pompki, do tego będzie sterownik gsm ale na razie zwykły klawisz w kabinie.
czy ktoś podpowie w którym miejscu ma być wpięty piec w instalację!?
dodam że to nie będzie dogrzewacz tylko ogrzewanie postojowe, z elektryką dam sobie radę, chodzi mi tylko o właściwe wpięcie wody. A dokładniej łopatologicznie gdzie!?
Wydaje mi się że za zaworem trójdrożnym (czyli między nagrzewnicą a trójdrożnym ) powinna iść gorąca z pieca a powrót !?

Każdy kto się mądrze wypowie przyłoży się do powstania tutoriala który zamierzam popełnić.

#2 OFFLINE   szymono

szymono
  • 291 postów

Napisany 06 marca 2013 - 18:36

W 2.0 DTI dogrzewacz mieści się pod zderzakiem przed lewym kołem. Wpięty jest między nagrzewnice a zawór. I w tym samym miejscu wraca z powrotem. Montując dogrzewacz po prostu rozcinasz wąż w wpinasz w to miejsce dogrzewacz. Oczywiście pewnie zajdzie konieczność przedłużenia węży od wody.

#3 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 09 marca 2013 - 15:47

może jeszcze ktoś kto ma webasto podpowie gdzie ma wpięte przewody wodne i gdzie urządzenie!?

#4 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 marca 2013 - 15:58

zamierzasz to montować w omedze z opisu ? bo d5ws to jest ropniak, jeśli znasz niemiecki albo skorzystasz z tłumacza tu masz ori instrukcję montażu webasta w omedze [ATTACH]22690[/ATTACH]

#5 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 09 marca 2013 - 16:25

tak na dodatkowym zbiorniku na on :)

no to już dzięki temu pdf owi mam pewien obraz :) co prawda z niemieckim cienko ale są obrazki :) na spokojnie zobaczę

tak dla potomnych jeszcze wyszperałem taki pdf
http://www.espar.com...s/D3WZ/D3WZ.pdf

jest od omegi ale ładnie pokazuje gdzie wpiąć piec, dokładnie za zaworem 3 drożnym przewód z zaworu na zasilenie pieca a z pieca dalej na odpięty z zaworu przewód. to teraz już jaśniej mam :)
teraz muszę miejsce dobre na piec znaleźć bo w miejscu pod zbiornikiem uz. mam reduktor :(
no i trzeba skompletować do końca , całe szczęście pompa już jedzie do mnie bo wyrwać za dobre dzięgi (mniej niż 150zł ) nie jest łatwo. potem trzeba będzie na stole odpalić i zobaczyć czy działa :)

Jeszcze jeden drobiazg!!
czy ktoś wie który pin w bfl w panelu climatronic jest od webasto!?
gdzieś czytałem że jest jeden pin i jak się poda na niego 12V załącza nawiew na szybę i wentylator bez stacyjki

#6 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów

Napisany 09 marca 2013 - 18:15

czy ktoś wie który pin w bfl w panelu climatronic jest od webasto!?
gdzieś czytałem że jest jeden pin i jak się poda na niego 12V załącza nawiew na szybę i wentylator bez stacyjki

http://www.forum.ome...ead.php?t=64158 tu masz napisane

#7 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 09 marca 2013 - 18:18

no tak coś czułem że to w kolegi temacie czytałem ale nie zawsze czas pozwala na czytanie po 2 razy :)

nie żebym sie czepiał ale na schemacie masz chochlika małego! pompa obiegowa powinna być na zimnym przed piecem!

#8 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 09 marca 2013 - 22:09

Znalezione kiedyś może się komuś przyda

#9 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 09 marca 2013 - 22:20

o to też fajne :) i obrazki ładne kolorowe :)

w morde! wiedziałem że tak będzie!
im więcej czytam tym bardziej głupieję :)
schematy wpięcia wodnego webasto i ebera mocno się różnią i teraz który wybrać!?
chyba zacznę od prostszego czyli wg. Webasto bo według ebera jeszcze trzeba trójnik z termostatem i podwójny trójnik z zaworem zwrotnym.

a i już wymyśliłem po co! w eberze trójniki i termostat. chodzi o to żeby w czasie jazdy nie tłoczyła omega przez piec wody obiegowej :) pewnie żeby przedłużyć pompce życie .
tego się chyba będzie trzeba trzymać. zawór zwrotny z dwoma trójnikami zrobi się na hydraulicznych częściach , muszę tylko wydumać jak działa trójnik z termostatem żeby go od czegoś zaadoptować bo do webasto 60 używany.

wykopałem jeszcze fajny link na przyszłość.
jest od hydronica II do ciężarówek ale są te same schematy wodne i jest po polsku wszystko opisane co i jak. jak znajdę chwilę muszę poczytać.
http://www.espar.com... 06-2010 PL.pdf

#10 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów

Napisany 10 marca 2013 - 08:42

nie żebym sie czepiał ale na schemacie masz chochlika małego! pompa obiegowa powinna być na zimnym przed piecem!

schemat nie jest mój al,e to nic nie przeszkadza pompa może pracować tak, a co do pompki to kup bezszczotkową i masz spokój, co do tego termostatu znam kilka osób które mają piece ebera i nie mają tego termosa

#11 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 10 marca 2013 - 08:54

no właśnie się doczytałem że to się przy dużych silnikach stosuje jeśli chcemy priorytetowo grzać kabinę! fajny jest ten ostatni link bo po polsku wszystko ładnie napisane i większość schematów się dubluje. ja już podjąłem decyzję i robię bez termostatu sposób 1 z instrukcji czyli zawór zwrotny i trójniki. piec mam 5kw więc da radę i kabinie i silnikowi.

a co do pompki to kup bezszczotkową i masz spokój

mój model ebera D5WS to już jest ten nowszy z okrągłą górą i ma pompę obiegową wbudowaną. jak się kiedyś wysypie to sobie wyciągnę sterowanie z pieca i dam tak jak mówisz ! a masz jakiś przykład takiej pompki!?

#12 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów

Napisany 10 marca 2013 - 16:49

mój model ebera D5WS to już jest ten nowszy z okrągłą górą i ma pompę obiegową wbudowaną. jak się kiedyś wysypie to sobie wyciągnę sterowanie z pieca i dam tak jak mówisz ! a masz jakiś przykład takiej pompki!?

a to faktycznie pompę masz wbudowaną ja mam taką http://allegro.pl/po...3078273165.html znaczy tego typu

#13 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 10 marca 2013 - 16:55

polowałem na wsc modele ale nic sie nie trafiło to i paliwa i obiegowa była by w środku :) a i tak piec kupiłem za śmieszne pieniądze :)

#14 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów

Napisany 10 marca 2013 - 17:01

kolega teraz właśnie kupił D5wsc ze sterownikiem na pilota i cxałym osprzętem do instalacji cena 4000 + VAT :o

#15 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 10 marca 2013 - 17:29

a ja za piec goły dałem 180 zł :)

#16 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 10 marca 2013 - 17:34

a gdzie masz zbiornik na ropę?

#17 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 10 marca 2013 - 17:39

jeszcze się nie zrobił ale się zrobi taki ze 3-4 litry. jak byś miał piec za tyle co ja to też byś wziął diesla :)

#18 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 10 marca 2013 - 17:47

pytam dlatego, że też rozważam montaż ropniaka, tylko nie wiem gdzie wsadzić ten zbiornik - masz jakąś koncepcję?

#19 OFFLINE   adipaw

adipaw

• 662 postów

Napisany 10 marca 2013 - 18:01

tak , przestrzeń między wentylatorami a chłodnicą lub lewa wnęka pod lampą bo z prawej będzie piec, bo pod uzupełniającym mam reduktor

#20 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 10 marca 2013 - 18:18

tak , przestrzeń między wentylatorami a chłodnicą lub lewa wnęka pod lampą bo z prawej będzie piec, bo pod uzupełniającym mam reduktor

hmmm to raczej nie najszczęśliwszy wybór, w razie kolizji może być gorąco (nawet bardzo gorąco)