Nikon D3100 jak sie ma jakąś wizje to i takim niepozornym lustrem mozna zrobić fajne zdjecia np.
http://forum.nikonia...ad.php?t=222459http://www.lukaszwuu.blogspot.com/Kurcze każdy co innego pisze...
bo każdy ma inne upodobania
jeden przedkłada jakość materiału wychodzącego z puszki nad wage aparatu
ja w momencie gdy wziąłem do ręki Canona pełnoklatkowego to juz wiedziałem że musze mieć puszkę takich gabarytów
a że wyszło jak wyszło mam nikona z niepełną klatka ale za to najwyższy model

Plik (raw) który wypluwa puszka,a robie wyłącznie w rawach (około 20 mb) pozwala na ewent ratunek gdy coś umknie mojej uwadze i to własnie lubie w tym aparacie.
Jak pisałem w inny poscie waga to ostatnia rzecz jaką sie przejmuje w tym aparacie,czasem na wycieczkach do zestawu dołączał syn niesiony na barana i nie narzekałem:D
bo niektórzy rozwalają system swoimi fotkami i nie mają przy tym sprzętu za 5tysi...
bo czy zdjęcie (kadr) bedzie sie nam/innym podobał zależy od tego czy mamy
okoco nie zmienia faktu że dobry sprzęt pozwala na lepsze odzwierciedlenie tego co nasze oko widzi
na szybko cyknac fajna fotke jest ciezko (zalezy jaki mamy zalozony obiektyw)
...na szybko to z reguły wychodzą pstryki ,rzadko fajne fotografie :yes:
widzisz ja np na te sprawy patrze z takiej strony...
Gdzies wyczytałem w jakieś książce o fotografii ,że dobre zdjecia powstaja zwykle gdy do nich podchodzimy na spokojnie bez pospiechu(co nie zmienia faktu ,ze sporo zdjęc które przeszły do historii powstały przypadkiem).
Jak szedłem fotografować makro skupiałem sie wyłacznie na jednym gatunku owada bo ganianie po bagnie za wszystkim co lata skutkowało tym ze czas płynął ,słońce coraz wyzej i nic sensownego nie przynosiłem do domu.
Jak miałem chęc pofotografować portretowo to zakładałem np 50mm lub 35mm i tym robiłem wszystkie zdjęcia.
Pełna torba sprzętu w tym obiektywów sprawia czasem ze dostajemy szału bo na kazdy teoretyczny kadr potrzebny by był nam inny obiektyw.
Ja nauczyłem sie rezygnowac z niektórych ujęć by nie potrzebnie nie zmieniać co chwile obiektywu