Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Nowe wycieraczki zle zbieraja.Gdzie tkwi problem??

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
35 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 12 stycznia 2013 - 18:22

Już o wycieraczkach bosch już było chyba kiedyś na forum . Ja też do byłej omy zakupiłem kiedyś komplet z lotką za 65 zł i to było co u Ciebie . Od tamtego czasu tylko alko z hurtowni po 6-7 zł i żadnych innych .
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .

#22 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 12 stycznia 2013 - 18:23

Od dość dawna używam wycieraczek Alca. Za ich cenę i całkiem :ok: jakość spokojnie można pozwolić sobie na dwa komplety w ciągu roku, zamiast dość drogiego Boscha, który i tak po roku jest już dość zużyty. Ale do tematu. Mariush nie nakładałeś kiedyś NW (niewidocznej wycieraczki)?? Takie środki utrzymują się przez ładne miesiące a pracująca na nich wycieraczka może skrzypieć lub skakać. Spróbuj jeszcze dobrze odtłuścić szybę stosując benzynę ekstrakcyjną lub IPA. Są też specjalne pasty czyszcząco-polerujace na szkło, jak masz garaż i maszynę polerską z odpowiednią gąbką użyj tlenku ceru. Ręką to nie robota ;)
Auto kosmetyka
- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#23 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 12 stycznia 2013 - 18:43

Ja zawsze do każdego auta kupuje w supermarkecie za 10-15zł koło 12 najczęściej kosztują 2sztuki, żółte opakowanie z czerwonymi elementami i jestem bardzo zadowolony.

#24 OFFLINE   mariush

mariush

Było mineło...

• 648 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 stycznia 2013 - 20:57

Tomek,nie stosowałem zadnych specyfików na szybe. Jak pisałem odtłuszczałem dyktą.
Jutro będe w Tesco to kupie te żółte co koledzy pisali i zobaczymy,jak nie da rady poszukam ramion na podmiankę.

#25 OFFLINE   yahoo

yahoo

midnight visitor

• 190 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 stycznia 2013 - 21:21

Niestety dla mnie bosch to też porażka. Teraz używam tych:
http://allegro.pl/wy...2937254348.html
*****...... Wiem że cena jest jaka jest ale to się jakością odbija a po za tym mam szybę solarną i nie chcę używać tandety żeby mi ją po miesiącu rysowały

Kupiłem to samo, do omegi i do aurisa żony i więcej tego nie zrobię. Absolutnie zmarnowane pieniądze. Nowa wycieraczka w aurisie zostawia szeroki pas niewytartej szyby idealnie na wysokości oczu kierowcy, a w omedze wycieraczka kierowcy pierdzi, jest beznadziejna na mrozie (sztywnieje i nie przylega do szyby); wycieraczka pasażera za to nie przylega do powierzchni szyby całą długością z prawej strony.

Wcześniej w omedze miałem zwyczajne (nie flat blade) Valeo Silencio, i lada moment do nich wracam - zanim trafi mnie szlag.... Do toyki kupię OEM, bo nawet z przebiegiem około 20tkm zbiera lepiej, niż nowa valeo xtrm. To niech sobie kosztuje 2x tyle.

pozdrówki
yahoo

#26 OFFLINE   artikol

artikol

Bfl 2.6 V6 & 2.2 16v

• 132 postów

Napisany 12 stycznia 2013 - 21:23

Ja również przerabiam temat wycieraczek. Najgorszym zakupem do tej pory był oryginał GM :( Nie dość że drogie to pukają i zostawiają rowki na szybie... Płaskie wycieraczki testowałem Valeo, Boscha, Dip i żadne nie zdały egzaminu.
Teraz mam Boscha ale standard i jest w miarę ok. Problem mam w omedze z szybą solar, tam wycieraczka jest cicha dopóki temp. na zewnątrz jest na plusie. W innym przypadku pierdzi. Ta sama wycieraczka w drugiej omedze ze zwykłą szybą pracuje cicho w każdych warunkach.
Wiem, że szyba solar trochę inaczej przewodzi ciepło. Macie jakieś propozycje wycieraczek?

#27 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 13 stycznia 2013 - 05:34

Ważnym elementem jest czym i gdzie myte jest auto... - główny czynnik degradacji wycieraczek i szyby...

Dodatkowo jak najrzadsze a najlepiej , całkowite nie używanie spryskiwaczy do szyb...
(99% płynów to środki silnie żrące które niszczą gume i nie tylko..

Znaczenie poza odtłuszczoną szybą ma jeszcze odtłuszczona wycieraczka , powinno myć się jej przy każdym myciu auta a odtłuszczać połówką cytryny z wyciętym małym rowkiem (można zobaczć ile syfu jeszcze zejdzie z pióra)

Dodatkowo prawidłowe przyleganie + solidnie nagrzana przednia szyba która minimalizuje stwardnienie gumy robi dobrą robote...

#28 OFFLINE   artikol

artikol

Bfl 2.6 V6 & 2.2 16v

• 132 postów

Napisany 13 stycznia 2013 - 07:18

Ważnym elementem jest czym i gdzie myte jest auto... - główny czynnik degradacji wycieraczek i szyby...

Dodatkowo jak najrzadsze a najlepiej , całkowite nie używanie spryskiwaczy do szyb...
(99% płynów to środki silnie żrące które niszczą gume i nie tylko..

Znaczenie poza odtłuszczoną szybą ma jeszcze odtłuszczona wycieraczka , powinno myć się jej przy każdym myciu auta a odtłuszczać połówką cytryny z wyciętym małym rowkiem (można zobaczć ile syfu jeszcze zejdzie z pióra)

Dodatkowo prawidłowe przyleganie + solidnie nagrzana przednia szyba która minimalizuje stwardnienie gumy robi dobrą robote...

Zakładam, że w takim razie dla szyby i wycieraczek najgorsza jest myjnia samoobsługowa... w szczególności jeśli zachlapie się szybę czołową płynem do woskowania na mokro :( Co do płynu do spryskiwaczy to też się zgadzam, że ma bardzo duży wpływ na pracę i zużycie wycieraczek.

Czym najlepiej odtłuścić szybę?

#29 OFFLINE   ancek

ancek
  • 129 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 stycznia 2013 - 08:06

czesc,

Sprawdzcie czy poprawnie założyliście wycieraczki.
Np na wycieraczkach Alca i Bosch jest strzałka i poprawnie zamontowane wycieraczki maja miec strzalke skierowana ku górze (patrzac w trakcie pracy wycieraczki)

#30 OFFLINE   mariush

mariush

Było mineło...

• 648 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 13 stycznia 2013 - 21:43

Wbrew od jakiegos czasu panującej zasadzie na Forum :masakra;

albo zakładać ori albo w ogóle

posłuchałem sie Waszych wypowiedzi i zamieniłem Bosche na wycieraczki z Tesco i jest :ok:
Przy okazji wizyty w Tesco kupie te wycieraczki Alco czy jak im tam dla sprawdzenia
Dzieki panowie :pad: :piwo2:

#31 OFFLINE   kraszan

kraszan
  • 31 postów

Napisany 16 lutego 2013 - 22:48

Miałem to samo. Wycieraczki za sztukę prawie 40 zł i zbierały gorzej od takich za 7 zł :mad: A ja po prostu nadgiąłem bardziej ramię wycieraczki w stronę szyby i jest elegancko - nic nie skrzypi, nie pierdzi i ładnie zbiera.

#32 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1 264 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 17 lutego 2013 - 20:17

najzwyczajniej wina słabej sprężyny już

#33 OFFLINE   adasko6891

adasko6891

ZACHODZI PRZY SKRĘCIE

• 35 postów

Napisany 17 lutego 2013 - 21:02

A moim zdaniem to macie tulejki wyrobione w ramoinach wycieraczek

#34 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1 264 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 17 lutego 2013 - 21:35

jest jeszcze opcja luzów na silniku/ramieniu.

#35 OFFLINE   Marcin2013

Marcin2013

Obecnie A8 4.2

• 439 postów

Napisany 17 lutego 2013 - 22:20

Hmm,luz luzem tulejki tulejkami,ale ja też mam takie doświadczenia:Bosch cena ok.80 zeta i działają poprawnie przez kilka cykli, później przeskakują, dzwięk jest straszny brr,brr,brr,czytałem wczesniej że może szyba tłusta itd. tylko dlaczego jak kupie w markecie najtańsze za 5-10 zł. to problemu nie ma, ściera ładnie i nie przeskakuje,posiadam dwa samochody i w dwóch takie same objawy.

#36 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie

Napisany 18 lutego 2013 - 16:00

bo masz ramiona ustawione do tych tanich wycieraczek :)
Ja jeździłem na beprzegubowych z markietu przez trzy sezony i było OK, potem kupiłem jakieś inne markietowe zaczęło pierdzieć , niestety ich się nie dało w żadną stronę ustawić przez gięcie ramion , więc wróciłem z parkingu markietowego do biura obsługi i oddałem wyjaśniając sprawę, o dziwo nie robili mi problemów :)
Teraz kupiłem sobie Valeo , ustawiłem ramiona pod nie i jest OK :)
Nie wiem co kto Ci nagadał o tłustej szybie, chyba byś musiał mieć ją smalcem wysmarowaną żeby nie przechylała się gumeczka na niej.
Powodem pierdzenia jest kąt rozwary z tej strony z której wycieraczka aktualnie ściąga wodę, więc jeżeli idzie do góry to u góry a jeżeli idzie na dół to na dole. Czasami tez bywa tak że guma jest zbyt sztywna albo zamarznięte przeguby, lub rowki w wycieraczce. Może to też być wina sprężyny w ramieniu lub złego ustawienia ramienia.
Trzeba kombinować, ale najprędzej to wina wycieraczek lepiej spróbuj oddać bo serio mówię , u mnie przy jednym rodzaju nie mogłem dojść i musiałem oddać :), a co to za wycieraczki, może takie same jak w LBN były 3 miesiące temu w E.Leclerc :)Masz jakieś foto opakowania?