Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Sposob na NIE zaplacenie mandatu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
62 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Pafelek

Pafelek
  • 160 postów

Napisany 26 września 2007 - 07:18

Panowie wlasnie przeczytalem bardzo ciekawa i pouczajaca metode na to jak "nie zaplacic" mandatu. Niestety nie wiem czy jest to skuteczne i prawdziwe ale postanowilem sie z wami podzlielic ta metoda :mrgreen: Czekam na wasze opisnie co o tym sadzicie :grin:

No WRESZCIE JAKAS SPRAWIEDLIWOSC BEDZIE.... ;-)))))

Procedura w przypadku kontroli radarowej - w razie zatrzymania z radarem.
>
>Bardzo grzecznie zachowujemy sie w stosunku do policjantow (zasada glowna)
>
>- Prosimy o legalizacje radaru (udajemy ze dokladnie czytamy bo na 100% jest OK)
>
>- Zglaszamy mala uwage - "Panie Poruczniku (grzecznie - niezaleznie od stopnia policjanci to lubia )- ta legalizacja jest jak najbardziej w porzadku, dziekuje, ale prosilbym jeszcze o pokazanie legalizacji na zasilanie przyrządu pomiarowego
>
>- Dostrzegamy wielkie oczy "Pana Porucznika"
>
>- Mowimy dalej - "Widzi Pan - zgodnie z Ustawa o Miarach i Wagach art 63, legalizacji podlega caly przyrzad pomiarowy, lacznie z zasilaniem jeżeli nie pochodzi ono z sieci 230V. Prosze wiec o pokazanie legalizacji na akmulator i instalacje elektryczna pojazdu Panów Policjantow.
>
>- Oczywiscie taki dokument nie istnieje.
>
>- Sprawia trafia wiec do sadu grodzkiego - w miedzyczasie piszemy do Głównego Urzędu Miar i Wag pismo "zapytanie" w ktorym prosimy o opinie czy zasilanie przyrzadu pomiarowego (np: wagi) ma wplyw na wynik pomiaru. Dostajemy odpowiedz ze "oczywiście ze tak" oraz pouczenie ze: "jezeli bedziemy uzywali wagi elektronicznej "a wiec urządzenia pomiarowego", które ma legalizacje, natomiast bateria lub akumulator "legalizacji nie posiada" to nie tylko wynik pomiaru jest dotkniety wadliwoscia a wiec niezgodny z prawem, ale i użytkownik posługujący się nie legalizowanym urzadzeniem pomiarowym popelnia wykroczenie i podlega karze.
>- Na naszej sprawie pokazujemy odpowiedz z GUMiW i prosimy Wysoki Sad by nie wymierzal kary grzywny "Panu Porucznikowi" za poslugiwanie sie urządzeniem pomiarowym które nie posiada legalizacji.
>
Seks jest jak OPEL OMEGA...radoś z jazdy :D

#2 OFFLINE   Gosia

Gosia
  • 1 150 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 26 września 2007 - 07:24

No czegoś takiego w życiu nie słyszałam , to jest super :smiech: ,niech mnie teraz złapią to na bank zastosuję tą metode :smiech:

#3 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 26 września 2007 - 07:25

Tylko opisz później wrażenia ;) :twisted:

#4 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 26 września 2007 - 08:34

wrazenia po szczegolowej kontroli i trzepaniu samochodu az sie cos znajdzie, zeby uwalic i zabrac dowod rejestracyjny :cool:

#5 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 26 września 2007 - 08:51

wrazenia po szczegolowej kontroli i trzepaniu samochodu az sie cos znajdzie, zeby uwalic i zabrac dowod rejestracyjny :cool:

Dlatego to napisałem ;)

#6 OFFLINE   Piterek

Piterek

ASB killer

• 3 826 postów

Napisany 26 września 2007 - 09:54

he he he, niezłe, ciekawe czy to ma rację bytu, bo brzmi sensownie

"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill

#7 OFFLINE   Gosia

Gosia
  • 1 150 postów

Napisany 26 września 2007 - 11:05

A niech szukają , ciekawe czy uda się im coś u mnie znależć :smiech: i tak sprawdzę tą metodę, tak z samej ciekawości :grin:

#8 OFFLINE   660R

660R
  • 552 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 26 września 2007 - 12:38

ooo to mi sie podoba :) będzie można zagiąć troche tych pewniaków.. :)

#9 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 26 września 2007 - 12:43

"Jak z trzeźwego kierowcy zrobić pijanego

Dwaj policjanci z Warszawy podczas kontroli drogowych używali alkomatu, który zawsze wskazywał, że kierowca jest po spożyciu alkoholu.

Tak wymuszali łapówki. Wpadli przez dociekliwość jednego z kontrolowanych.

Policjanci zatrzymali w sobotę Sławomira D., dyrektora jednej z centralnych instytucji. Alkomat wykazał 0,34 promila alkoholu, choć kierowca był pewien, że jest trzeźwy. Funkcjonariusze zaproponowali, że jeśli dostaną tysiąc złotych, o sprawie nikt się nie dowie. Sławomir D. się zgodził, ale nie miał pieniędzy przy sobie. Pojechał do bankomatu. Po drodze wstąpił do komisariatu i poprosił obadanie alkomatem. Wykazało 0,0 promila. Po interwencji u komendanta na nogi postawiono Biuro Spraw Wewnętrznych KGP. Podczas kontrolowanego wręczenia łapówki w radiowozie policjantów znaleziono dwa alkomaty. Jeden z nich po każdym dmuchaniu wskazywał 0,34 promila.

Grażyna Puchalska, rzecznik Biura Spraw Wewnętrznych KGP, powiedziała "Rz", że w szafce policjantów odnaleziono też trzeci alkomat. Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, zawsze wskazywał on 1,5 promila. -Ekspertyza wykaże, czy były specjalnie podkręcane - mówi Puchalska. Zapowiada też, że KGP zaostrzy kontrole policyjnych alkomatów.

Sąd wydał decyzję o aresztowaniu na dwa miesiące funkcjonariuszy Michała G. i Adama J. Grozi im do 10 lat więzienia.

Józef Matusz"

#10 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 26 września 2007 - 12:56

noi jak tu wierzyć policji

#11 OFFLINE   młody

młody

vel baranina ;)

• 30 postów

Napisany 26 września 2007 - 15:47

Panowie wlasnie przeczytalem bardzo ciekawa i pouczajaca metode na to jak "nie zaplacic" mandatu. Niestety nie wiem czy jest to skuteczne i prawdziwe ale postanowilem sie z wami podzlielic ta metoda :mrgreen: Czekam na wasze opisnie co o tym sadzicie :grin:

No WRESZCIE JAKAS SPRAWIEDLIWOSC BEDZIE.... ;-)))))

Procedura w przypadku kontroli radarowej - w razie zatrzymania z radarem.
>
>Bardzo grzecznie zachowujemy sie w stosunku do policjantow (zasada glowna)
>
>- Prosimy o legalizacje radaru (udajemy ze dokladnie czytamy bo na 100% jest OK)
>
>- Zglaszamy mala uwage - "Panie Poruczniku (grzecznie - niezaleznie od stopnia policjanci to lubia )- ta legalizacja jest jak najbardziej w porzadku, dziekuje, ale prosilbym jeszcze o pokazanie legalizacji na zasilanie przyrządu pomiarowego
>
>- Dostrzegamy wielkie oczy "Pana Porucznika"
>
>- Mowimy dalej - "Widzi Pan - zgodnie z Ustawa o Miarach i Wagach art 63, legalizacji podlega caly przyrzad pomiarowy, lacznie z zasilaniem jeżeli nie pochodzi ono z sieci 230V. Prosze wiec o pokazanie legalizacji na akmulator i instalacje elektryczna pojazdu Panów Policjantow.
>
>- Oczywiscie taki dokument nie istnieje.
>
>- Sprawia trafia wiec do sadu grodzkiego - w miedzyczasie piszemy do Głównego Urzędu Miar i Wag pismo "zapytanie" w ktorym prosimy o opinie czy zasilanie przyrzadu pomiarowego (np: wagi) ma wplyw na wynik pomiaru. Dostajemy odpowiedz ze "oczywiście ze tak" oraz pouczenie ze: "jezeli bedziemy uzywali wagi elektronicznej "a wiec urządzenia pomiarowego", które ma legalizacje, natomiast bateria lub akumulator "legalizacji nie posiada" to nie tylko wynik pomiaru jest dotkniety wadliwoscia a wiec niezgodny z prawem, ale i użytkownik posługujący się nie legalizowanym urzadzeniem pomiarowym popelnia wykroczenie i podlega karze.
>- Na naszej sprawie pokazujemy odpowiedz z GUMiW i prosimy Wysoki Sad by nie wymierzal kary grzywny "Panu Porucznikowi" za poslugiwanie sie urządzeniem pomiarowym które nie posiada legalizacji.
>

:smiech: lol, ma ktoś pisane, po pierwsze to nie istnieje coś takiego jak ustawa o wagach i miarach, jeżeli już to ustawa o miarach, ale próżno tam szukać art. 63, bo jest ich bodajże 34. Ponadto nie ma czegoś takiego jak GUMiW :smiech: tylko GUM, legalizacja urządzenia pomiarowego dotyczy również urządzeń dodatkowych (zespół zasilający, który również podlega kontroli i sprawdzeniu przy przyznaniu legalizacji), ale to jest określone przez Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dn. 20.01.2004 r.

No czegoś takiego w życiu nie słyszałam , to jest super ,niech mnie teraz złapią to na bank zastosuję tą metode

ja bym nie radził :D bo będą robić tak --> :smiech: a kontrola będzie trwała 1 h, wezmą na Komisariat zrobią osobistą i Tobie :lol: i współpasażerom, przetrzepą Ci samochód począwszy od apteczki i gaśnicy, a w najgorszym wypadku skończy się na wezwaniu kolegów z WRD, bo powiedzą, że z samochodem coś nie tak. Zawsze coś znajdą :D a i tak się skończy na skierowaniu sprawy do Sądu Grodzkiego i tam napewno zapłacisz i to nie tyle ile chciał dać policjant, ale przynajmniej dwa razy więcej :razz:

#12 OFFLINE   Gosia

Gosia
  • 1 150 postów

Napisany 26 września 2007 - 17:01

Naprawdę ? Uuuuu , wielka szkoda :cry:

#13 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 21 maja 2014 - 11:52

"Trochę" kotlet, ale od czego w końcu jest szukarka aby nie zakładać nowego tematu ;)

Jako, że człowiek trochę jeździł po Polsce jako kierowca i tak dalej to nieraz zdarzyło się coś tam wyhaczyć, jakiś mandacik. Nic konkretnego maksymalny 200 zł. Robota dorywcza, studia, "zapłaci się później". No i tak się przeciąało przeciągało zapłacenie tych kilku mandatów, że w końcu z US przyszło rozliczenie, zwrot cofnięty i wiszą niezapłacone mandaty.

Stąd moje pytanie, ja wygląda przedawnienie mandatu. Mnie ogólnie o uszy się obiło, że przedawnienie następuje po 2 latach bez żadnego monitu ze strony wierzyciela, zaś po 3 latach jeżeli jakikolwiek monit był. Mandaty mam z 2010, 2011r.

Myślę, że na forum uda się otrzymać konkretną odpowiedź, patrząc po temacie bronka "drift na lidlu" ;)

Pozdrawiam, Nieszczęsny Płatnik.

#14 OFFLINE   pers58

pers58
  • 419 postów

Napisany 21 maja 2014 - 11:59

http://prawo.gazetap...edawnienie.html

#15 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 21 maja 2014 - 12:01

http://prawo.gazetap...edawnienie.html

23.05.2013, 08:17; Aktualizacja: 23.05.2013, 11:15

Zapomniałem dopisać, że dziś byłem w US aby się dowiedzieć cokolwiek na temat przedawnienia. Pan naczelnik us poinformował mnie, że nie ma u mnie przedawnienia, ponieważ miałem monit rok temu. Od tamtego roku lecą kolejne 3 lata. Czyli jeszcze dwa do przedawnienia. Poinformowałem go o takim przedawnieniu 3 lata to powiedział, że nie jestem na bieżąco z przepisami. :szpital:

#16 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 21 maja 2014 - 14:21

. Poinformowałem go o takim przedawnieniu 3 lata to powiedział, że nie jestem na bieżąco z przepisami.

to trzeba było mu powiedzieć żeby Cię uświadomił na podstawie jakich przepisów działają , skoro Ty nie jesteś na bieżąco

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#17 OFFLINE   Jaworess

Jaworess

Biuro Rachunkowe-Ostróda

• 183 postów

Napisany 21 maja 2014 - 14:43

Co jak co ale jeżeli nam coś nie pasi to zawsze możemy żądać okazania podstawy prawnej na jakiej opiera się urzędnik/funkcjonariusz, mamy do tego prawo.

PS:A z tym GUMem to nie przejdzie, sprawdzałem, pisałem ze 3 lata temu albo i dalej do nich w tej sprawie. Jeżeli znajdę pismo od nich to zrobię skan i wrzucę.

#18 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 21 maja 2014 - 14:48

Masz 3 samochody a unikasz płacenia mandatów? Żałosne to dla mnie...

#19 OFFLINE   KAFARful

KAFARful

Bokiem lubie wchodzic

• 189 postów

Napisany 21 maja 2014 - 15:12

Masz 3 samochody a unikasz płacenia mandatów? Żałosne to dla mnie...

A kto jest chętny do płacenia mandatów ? przecież to żadna przyjemność, no chyba że ktoś ma za gruby portfel i chce go odchudzić:hihi: ja sam nie płace mandatów od 12 lat:p

#20 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 21 maja 2014 - 15:32

Masz 3 samochody a unikasz płacenia mandatĂłw? Żałosne to dla mnie...

Juz dwa.

Jezeli Panstwo ma na Ciebie paragraf to z niego korzysta. Jezeli ja mam paragraf dla panstwa to mam z niego nie skorzystac? Jeseli Ci chodzi to czy mnie stac na zaplacenie 1300 zl to odpowiadam Ci ze tak. Ale nie szastam pieniedzmi na lewo i prawo tym bardziej dla panstwa. W okresie studiow skad te mandaty sa mialem jeden ledwo jezdzacy, choc na sekwencji. Gdybym od kogos pozyczyl pieniadze to bez wahania bym oddal, a nie szukal na niego paragrafu aby uniknac oddania. Dobrze wiesz jak system policji fukcjonuje. Widocznie zyjesz w tym swiecie gdzie policja jest dla ludzi a fotoradary dla bezpieczenstwa i obaj wiemy ze tak w zupelnosci nie jest. Ty po prostu sie czepiasz garbatego, ze ma dzieci proste. Masz cos ciekawego a propo tego tematu? Jakies doswiadczenia wlasnie z placeniem mandatow jako zawodowy kierowca? Czy od kad masz prawko nie zaplaciles ani jednego? Chyba, ze przyjmujesz od policjanta, sm mandat z usmiechem na ustach i zmieniasz plan docelowego dojazdu na bank/poczte i placisz. W tym wypadku nie masz nic wiecej do napisania. Reszcie dziekuje istotne informacje i te mniej istotne.

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2