No właśnie ma ze względu na czujnik nasłonecznienia zintegrowany z klimatyzacją w Omedze. Na zdrowy rozsądek, skoro zatrzymuje promienie UV, to informacja odbierana przez ów czujnik jest inna niż powinna być.ta druga zatrzymyje wiązkę promieni UV i nie ma wpływu na klimatyzację i jej działanie

[OB & OBFL] Szyba solar - jak to działa i ile kosztuje
Napisany 03 grudnia 2012 - 23:23
Napisany 03 grudnia 2012 - 23:34
Napisany 03 grudnia 2012 - 23:40
Atermiczna to nie biała więc też zatrzymuje część ciepła.Wymieniam szyby 8 lat w tym 5 lat u Siebie i takiego przypadku nie miałem.Tyle mogę powiedzieć
folia też zatrzymuje część energii cieplnej. Chodzi jednak o to, że szyba tzw. solar zatrzymuje część promieniowania o specyficznej długości fali, przypuszczam, że głównie promieniowanie podczerwone (niosące ciepło), prawdopodobnie również nadfiolet (niosący zniszczenie plastików i kradnący kolory)
Napisany 04 grudnia 2012 - 08:47
Napisany 04 grudnia 2012 - 10:13
Nie wiem ile prawdy w tym, co kolega napisał, ale całkiem możliwe, że przy zmianie ze zwykłej szyby na solar, czujnik nasłonecznienia musi zostać dostrojony do nowego ekranu, jakim dla niego jest szyba ??
Też mi się wydaje to sensowne. Inne nasłonecznienie czujnika , przy takim samym słońcu na zewnątrz.
Napisany 04 grudnia 2012 - 10:16
Napisany 04 grudnia 2012 - 10:37
jeżeli jest to czujnik nasłonecznienia w aucie to skoro jest czujnikiem to chyba wyłapuje ile tego słoneczka wpada,chyba że działa w określonym zakresie...może ktoś to tak po chłopsku wytłumaczy...
Generalnie działa to tak ,że przy dużym słońcu które pada na czujnik nasłonecznienia klimatyzacja na pewno zwiększa obroty dmuchawy oraz zwiększa swoją wydajność tak by schłodzić wnętrze jak najwydajniej (najszybciej). oczywiście jest w panelu środkowym również czujnik temperatury w kabinie, który jest głównym odniesieniem dla klimatyzacji co się dzieje wewnątrz i jak trzeba chłodzić.
Nie wiem jakie promieniowanie wyłapuje czujnik nasłonecznienia, ale może być tak ,że po założeniu szyby solarnej , aby zachować wydajność klimatyzacji na tym samym poziomie , trzeba w sterowniku klimatyzacji przeprogramować wartość od których ma uruchamiać procedurę , która normalni jest włączana podczas dużego nasłonecznienia.
Być może mogło by dojść do takiej sytuacji ,że przy zamontowanej szybie solarnej w aucie podczas dużego słońca jest wyraźnie chłodniej, ale ponieważ czujnik wyłapuje promieniowanie , którego szyba nie zatrzymuje tak dobrze zostaje uruchomiona procedura dużego nadmuchu i większego schładzania. teoretycznie było by to ok rozwiązanie, bo auto automatycznie szybciej by się chłodziło, jednak tej procedurze towarzyszy wzmożony hałas, a posiadacze szyb solarnych powinni mieć zapewniony jeszcze większy komfort, czy bardziej łagodne chłodzenie.
Ot taka mała teoria, pewnie nie ma to wiele wspólnego z rzeczywistością, jednak na zdrowy rozsądek wydaje mi się to logiczne.
Napisany 04 grudnia 2012 - 10:46
Generalnie działa to tak ,że przy dużym słońcu które pada na czujnik nasłonecznienia klimatyzacja na pewno zwiększa obroty dmuchawy oraz zwiększa swoją wydajność tak by schłodzić wnętrze jak najwydajniej (najszybciej). oczywiście jest w panelu środkowym również czujnik temperatury w kabinie, który jest głównym odniesieniem dla klimatyzacji co się dzieje wewnątrz i jak trzeba chłodzić.
Nie wiem jakie promieniowanie wyłapuje czujnik nasłonecznienia, ale może być tak ,że po założeniu szyby solarnej , aby zachować wydajność klimatyzacji na tym samym poziomie , trzeba w sterowniku klimatyzacji przeprogramować wartość od których ma uruchamiać procedurę , która normalni jest włączana podczas dużego nasłonecznienia.
Być może mogło by dojść do takiej sytuacji ,że przy zamontowanej szybie solarnej w aucie podczas dużego słońca jest wyraźnie chłodniej, ale ponieważ czujnik wyłapuje promieniowanie , którego szyba nie zatrzymuje tak dobrze zostaje uruchomiona procedura dużego nadmuchu i większego schładzania. teoretycznie było by to ok rozwiązanie, bo auto automatycznie szybciej by się chłodziło, jednak tej procedurze towarzyszy wzmożony hałas, a posiadacze szyb solarnych powinni mieć zapewniony jeszcze większy komfort, czy bardziej łagodne chłodzenie.
Ot taka mała teoria, pewnie nie ma to wiele wspólnego z rzeczywistością, jednak na zdrowy rozsądek wydaje mi się to logiczne.
a gdzie ten czujnik nasłonecznienia w omedze się znajduje? A co kiedy słoneczko wali z boku? Ale odbiegamy chyba od tematu.Może by założyć nowy temat.Wymiana na szybę solarną. I tam rozmawiać na ten temat.
Napisany 04 grudnia 2012 - 11:20
Centralnie na srodku, pod szyba. Ta okragla kulka.a gdzie ten czujnik nasłonecznienia w omedze się znajduje?
Napisany 04 grudnia 2012 - 11:37
Centralnie na srodku, pod szyba. Ta okragla kulka.
dzięki Dawid,zawsze się zastanawiałem co to za ustrojstwo...a co myślisz o przeprogramowaniu tego czujnika?
ciekawi mnie ten temat bo myślę że przed świętami zdołam już poskładać to moje 3.0 d i ma już porysowaną szybę i właśnie myślałem o tej solarycznej czy atermicznej z czujnikiem deszczu bo chciał bym też czujnik wsadzić.
Napisany 04 grudnia 2012 - 11:54
Mysle, ze nie wiem nic o tym, lecz zea co myślisz o przeprogramowaniu tego czujnika?
moze byc prawdapo wstawieniu takiej szyby (jeżeli nie była montowana fabrycznie) trzeba uaktywnić opcje w climatronicu że ta szyba jest zamontowana w celu poprawnego działania klimatyzacji. Aktywacja tylko tech - 2.

Napisany 04 grudnia 2012 - 11:58
Napisany 04 grudnia 2012 - 12:19
Wg informacji z ub roku uzyskanych w ASO Żoliborz, szyba solar 1200, do tego uszczelki "bo jednorazowe" komplet 500 + robocizna 160 zł za roboczogodzinę. Ile roboczogodzin przewidywali na wymianę nie miałem już siły pytać, bo byłem pod wrażeniem atrakcyjności oferty.
Hmm

Napisany 04 grudnia 2012 - 13:23
To w takim razie nie mam szyby od roku:(, a to co jest to tylko efekt halucynacji:(
Nordglas polska nie ma w ofercie szyb solarycznych w razie wymiany ubezpieczenia korzysta z innych marek szyb niedowiarkom podaje nr tel do nordglas polska 943612300 dziś dzwonilem bo wlasnie wymieniam szybe w ramach ubezpieczenia
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Napisany 06 grudnia 2012 - 15:42
Napisany 06 grudnia 2012 - 15:46
No i po wymianie (;
I ilę Cię kosztowała ta przyjemność? Widzę że z czujnikiem deszczu..
Napisany 06 grudnia 2012 - 16:08
I ilę Cię kosztowała ta przyjemność? Widzę że z czujnikiem deszczu..
Miałem auto szybe, za darmo ,widziałem rachunek dla Pzu od nordglas 1350 z uszczelką i tak mialem fuksa bo mialem szybę zwykłą wstawioną i to bez czujnika ktoś czujnik na kropelke u niemczura przykleił a w nordglas nawet mi żel dali bo tamten kaput oczywiscie szyba pikington bo nordglas nie ma w ofercie szyb solar do omegi
Napisany 06 grudnia 2012 - 17:18
Miałem auto szybe, za darmo ,widziałem rachunek dla Pzu od nordglas 1350 z uszczelką i tak mialem fuksa bo mialem szybę zwykłą wstawioną i to bez czujnika ktoś czujnik na kropelke u niemczura przykleił a w nordglas nawet mi żel dali bo tamten kaput oczywiscie szyba pikington bo nordglas nie ma w ofercie szyb solar do omegi
No to Ci się przyfarciło ha ha.....a to nie miałeś oryginalnego sensora deszczu??
Napisany 06 grudnia 2012 - 18:13
No to Ci się przyfarciło ha ha.....a to nie miałeś oryginalnego sensora deszczu??
Miałem tylko biedny niemczur przykleil na kropelke
Napisany 06 grudnia 2012 - 23:58
ile ??:zdziwko1::zdziwko1:Ja za szybę atermiczną marki Saint-Gobain Sekurit wraz z nową uszczelką zapłaciłem miesiąc temu 1200 zł.