Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie ma oznaczenie pompa wtryskowa do 2,5 DTi

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
30 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   SASIK

SASIK

** OMEGAlution **

• 227 postów

Napisany 30 września 2007 - 09:59

Oooops :shock:
Przetestowałeś wszystkie wtryski? (Twoje i moje)
Nie odpiął Ci się jakiś wężyk od podciśnienia? :?:
Moja oma wchodziła w tryb awaryjny przy mojej awarii, ale nadal pracowała równiutko tylko trochę głośniej (jak stary TD czy TDS). Później na tych wtryskach chodziła normalnie.
Czy Twoje 5 wtryskiwaczy też było regenerowane skoro były gdzieś pod Wa-wą?

Jeśli zauważasz objawy nierównej pracy silnika (jak by nie chodził na 1 gar) to przy pracującym silniku odpinaj po kolei kable od cewek wtryskiwaczy (nie wszystkie na raz tylko na zmianę oczywiście) i wówczas znajdziesz ten, który nei pracuje.

Daj znać co dalej z Twoim silnikiem ?
Przedni napęd tylko dla dziewczynek !!
Sasik

#22 OFFLINE   raschey

raschey

Tył napęd jest jak seks..

• 169 postów

Napisany 01 października 2007 - 10:14

Dziś od rana chłopak bada co jest nie tak,czekam na telefon.Zawiozłem mu też ten drugi wtrysk.Zobaczymy co powie.
2.5 DTI-ponad 200KM, ponad 430NM :-)
2.0 16V+LPG- było 136KM i 185 NM ;-)
Astra 1.6i :mrgreen:

#23 OFFLINE   raschey

raschey

Tył napęd jest jak seks..

• 169 postów

Napisany 03 października 2007 - 10:54

No więc wtryski są okey.Najprawdopodobniej przedmuchało uszcelkę pomiędzy cylindrami.
Dziś zdejmują głowice i idzie do planowanie.Zobaczymy czy tez się potwierdzi.
Na pierwszym ciśnienie jest 12 a na drugim ,tym który najbardziej lał ok. 5.
Teraz pytanie brzmi dlaczego tak się stało ???
2.5 DTI-ponad 200KM, ponad 430NM :-)
2.0 16V+LPG- było 136KM i 185 NM ;-)
Astra 1.6i :mrgreen:

#24 OFFLINE   SASIK

SASIK

** OMEGAlution **

• 227 postów

Napisany 03 października 2007 - 11:59

Pisząc o ciśnieniach 12 i 5 masz na myśli ciśnienie sprężania w cylindrach?

Nie przegrzałes pzypadkiem kiedyś silnika? Ostatnie lato było dosć gorące.
Sasik

#25 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 11 października 2007 - 18:55

Dziś odebrałem auto.
No i niestety.Dojechałem prawie do domu.Silnik chdzi jak w traktorze i telepie całym autem jak by nie palił na jednym garze ...

U mnie to samo, w zeszły piątek odberałem auto z serwisu, wymienili mi 1-szy wtryskiwacz, dragnie ustało, silnik ładnie pracował. Dojechałem z warsztatu (Sobótka) do domu (Wrocław) odległość 30km i po "żwawej" jeździe silnik znowu zaczął telepać i "sucho" pracować na wolnych obrotach, jutro jadę jeszcze raz do serwisu. :???:

#26 OFFLINE   mr.n3mo

mr.n3mo
  • 361 postów

Napisany 11 października 2007 - 20:21

Panowie ja mam takie zapytanie:

Mi autkiem czasem tez telepie, tyle ze nie zawsze. Telepie z reguły jak zejde z obrotów na bieg jałowy... Czasami telepie dłużej czasami krócej :?:
Nie zapala się żaden check engine, ani auto nie spala jakoś więcej. Na spociku chlopy podsuwali tezę ze moze poducha pod silnikiem sie wybiła,albo amortyzator silnika sie już zużył... Generalnie silnik troche jakby za bardzo się buja :sad:
Jak lekko gazu dodac to jak ręką odjął...
Myślicie że to wtryski?? Może jakaś świeca?
Jade w sobote do Koszalina ponoc jest tam spoko warsztat od diesli,ale już się boje diagnozy... :sad:

#27 OFFLINE   SASIK

SASIK

** OMEGAlution **

• 227 postów

Napisany 12 października 2007 - 16:02

U mnie to samo, w zeszły piątek odberałem auto z serwisu, wymienili mi 1-szy wtryskiwacz, dragnie ustało, silnik ładnie pracował. Dojechałem z warsztatu (Sobótka) do domu (Wrocław) odległość 30km i po "żwawej" jeździe silnik znowu zaczął telepać i "sucho" pracować na wolnych obrotach, jutro jadę jeszcze raz do serwisu.

A wiesz dokładnie co z Twoim silnikiem robili? Jaka była dizgnoza? Moja oma nie paliła na ciepłym wogóle i serwis zdiagnozował, że napewno leją wtryskiwacze. Pojechałem do mechanika i ten stwierdził, że przelewem paliwowym leje 1 i 6 wtrysk. Po wymianie na używki z BMW pali od strzału niezależnie od temp. PATRZYŁEM MECHANIKOWI NA RĘCE !! :bad:
Sasik

#28 OFFLINE   SASIK

SASIK

** OMEGAlution **

• 227 postów

Napisany 12 października 2007 - 16:07

poducha pod silnikiem sie wybiła,albo amortyzator silnika sie już zużył...

To jest dobry trop i od tego bym zaczął

Myślicie że to wtryski?? Może jakaś świeca?

Gdyby to był wtrysk to telepało by ciągle, ale możesz zrobić test. Gdy zacznie telepać odłączaj po kolei kabelki od wtryskiwaczy (ale nie wszystkie na raz). Jak zaobserwujesz, że po zdjęciu kabelka nie ma różnicy to znaczy, że ten wtrysk nie działa.
Co do świecy to jeśli jakaś jest spalona będzie telepało silnikiem, ale tylko tuż po jego uruchomieniu i to w dodatku jak jest zimy, a w szczególności w zimie. Teraz raczej problem świec bym odrzucił. (W swojej miałe 2 świece spalone i tak właśnie było).
Pozdrawiam
Sasik

#29 OFFLINE   kogut

kogut

• 889 postów

Napisany 12 października 2007 - 21:14

Mi autkiem czasem tez telepie, tyle ze nie zawsze. Telepie z reguły jak zejde z obrotów na bieg jałowy... Czasami telepie dłużej czasami krócej

U mnie zaczynało się podobnie, nie wiem co ma do tego jakaś poduszka, jak zacznie Ci telepać silnikiem, to przełącz kompa, żeby pokazywał chwilowe spalanie i sobie zobacz, że coś jest nie tak, u mnie na wolnych obrotach jak zaczyna telepać mocno silnikiem spalanie na biegu jałowym wynosi 1,2-1,5litra na godzine, a powinno być na poziomie 0,5-0,7l/h :neutral:

Dzwonił do mnie mechanik i teraz podobno siadł 4-ty wtryskiwacz. W poniedziałek, albo wtorek auto będzie do odebrania.

#30 OFFLINE   mr.n3mo

mr.n3mo
  • 361 postów

Napisany 12 października 2007 - 22:52

No ja zauważyłem że telepie najczęściej jakiś czas po zapłonie niezależnie czy zimny ,gorący czy ciepły jest silnik... Jak go przygazowac to potem jest spokój -wskazuje to na problem w komorach spalania. Jutro popatrze na chwilowe zużycie paliwa. Jednak do tej pory zawsze mam 0,9-1 bez klimy. Jak było upalnie czasem wskazywał 0.8
Trudno sie mówi...Coś sie psuje i musze to jak najszybciej zrobic...

#31 OFFLINE   kogut

kogut

• 889 postów

Napisany 23 września 2008 - 22:08

Mam pytanie odnośnie wtrysków, czy wtryskiwacze z bmw faktycznie pasują do omegi? Silnik konstrukcyjnie niby ten sam, wtryskiwacze wyglądają identycznie, ale końcówki numerów nie zgadzają się:

* E39 3.0d 0 445 110 047
* E39 2.5d 0 445 110 048
* 2.5 DTI 0 445 110 049

..nowe wtryski do 3.0d można kupić już za 550-600zł/szt. a do 2.5 DTI chodzą po 1tys.zł/szt. :bad: