Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Co wybrac Omega czy Vectra

• Zamknięty temat Ten temat jest zablokowany
56 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   muminek

muminek

Dobry, Lepszy, Omega...

• 605 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 04 listopada 2012 - 02:14

Moim poprzednim samochodem byla wlasnie VB (2,0 DTI kombi)... Jezdzilem sporo zarowno Vectra jak i Omega...

Kolego nie ma porownanie jesli chodzi o komfort jazdy, zdecydowanie Omega... Po calym dniu jazdy z Vectry wysiadalem polamany, z Omegi wysiadam wypoczety...

Jesli chodzi o ladownosc i ilosc miejsca w srodku to bzdura jest ze te samochody sa porownywalne... Ze trzy tygodnie po sprzedazy Vectry przyjechali do mnie nowi wlasciciele i jak wsiadlem do Vectry to sie zastanawialem jak ja sie w to auto miescilem... Czlowiek do dobrego sie szybko przyzwyczaja...

Rowniez bagazniki sa nieporownywalne... W VB kombi pakowalem do poziomu okien, bagaznik na dachu i torba na tylnym siedzeniu... Taki sam wyjazd Omega sedan, bez bagaznika na dachu i z duza butla w bagazniku i dalo rade...

I jeszcze jedna bardzo wazna sprawa: Omega jest samochodem bardziej zwrotnym... Mowie z doswiadczenia, VB nie dalem rady na mojej ulicy zawrocic na raz, Omega bez problemu... W samochodach z przednim napedem masz ograniczony skret przez polosie napedowe... W samochodzie z tylnym napedem tego problemu nie ma...

Co prawda dynamika przy tym samym silniku bedzie lepsza w VB, spalanie tez, ale moim zdaniem nie warto sie meczyc jesli to ma mnie kosztowac niewiele wiecej... A jak sie postarasz to i 2,0 w Omedze potrafi fajnie jechac...

No i zima z tylnym napedem jest fajniejsza... :jump::jump::jump:

#22 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 listopada 2012 - 11:02

Pakowność a pojemność bagażnika to są różne pojęcia...a bardzo często mylone...

#23 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 04 listopada 2012 - 11:08

Oczywiście masz na myśli taki przypadek, że bagażnik o pojemności 500 litrów w kształcie labiryntu będzie, mniej pakowny niż bagażnik o pojemności 350 litrów, ale o regularnym kształcie :hmmm: i porównanie VB kombi do sedana OB jest taką pomyłką.

#24 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 04 listopada 2012 - 11:17

a już myślałem że nikt mnie nie rozumie :lol:

#25 OFFLINE   guma198

guma198
  • 40 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 04 listopada 2012 - 13:15

Jak auto ma być głównie używane w trasie to proponowałbym zastanowić się nad 2,5v6 i zagazować, na autostradzie do 150 km/h będzie wciągał ok 13-14 l gazu a zapas mocy pod nogą naprawdę fajna rzecz. Lepiej będzie się jeździło oczywiście kosztem droższej obsługi motoru w V. Mimo droższej eksploatacji uważam że naprawdę warto - zwłaszcza ze względu na dystanse które pokonujesz. Jak kupisz omegę z większym motorem i będziesz o nią dbał jak należy to posłuży jeszcze wiele lat i nie będziesz chciał się jej pozbywać.

#26 OFFLINE   Dymek

Dymek
  • 126 postów

Napisany 04 listopada 2012 - 15:07

wez 3.0 v6 automat + LPG :) Mam i w trase super auto:) 12-13 litrow gazu wyszlo mi jadac do paryza na tempomacie 160-170 km/h wiec wynik super.

#27 OFFLINE   witas1979

witas1979
  • 72 postów

Napisany 04 listopada 2012 - 18:04

Miałem trzy omegi OA 2.0 8V, OB 2.0 8V i OBFL 2.2 DTI. Dwie pierwsze dawały radę bez problemu. Nie potrzebujesz wyścigówki to 2.0 tym bardziej 16V wystarczy w zupełności. Na dieslu trochę się zawiodłem poprzez zaniedbania poprzednich właścicieli głównie w silniku.
Miałem też VB 2.0 DTI, a teraz VB 1.8 16V obie po lifcie.
Porównując wnętrza VB jest na przegranej pozycji, omega bije ją na głowę przestrzenią ładunkową jak i pasażerską.
Dla mnie omegi były trochę ociężałe trzeba było bujnąć silnikiem żeby rozkulać, natomiast vectra z racji mniejszej masy lepiej reaguje na pedał gazu. Osobiście vectra jest dla mnie bardziej zwrotna, ma też male zacięcie sportowe. Zakręty,łuki po prostu poezja. Nie ma takich przechyłów bocznych jak w omedze. Mowa o seryjnym zawieszeniu.
Części zamienne na podobnym poziomie cenowym.
Jeśli miałbym polecić VB to tylko polift od 1999r. Silnik od 1.8 125km, 2.0 lub 2.5 V6

#28 OFFLINE   Deux7

Deux7
  • 74 postów

Napisany 04 listopada 2012 - 19:57

Stałem przed podobnym dylematem...baaa...nawet oglądałem kilka egzemplarzy VB i byłem już nastawiony tylko i wyłącznie na Vectrę B. W tym samym czasie kumpel kupił Omege B. Przejechałem się i już nie myślałem o Vectrze. Jeżeli chodzi o wykonanie wnętrza, to w Omedze jest o wiele lepiej. Po własnych doświadczeniach polecam Omege B - solidne auto.

#29 OFFLINE   bzyku9999

bzyku9999
  • 318 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B

Napisany 04 listopada 2012 - 21:03

Patrzac po danych technicznych z internetu ruznice nie sa wielkie 130kg masy 1,5 sek do 100 czy spalanie kolo 1 litra na 100 ale to tylko na papierze ale jak dla mnie zadna ruznica, za omega przemawia wlasnie komfort i pojemnosc zwlaszcza tylna kanapa i bagarznik bo glownie dla niego sie kupuje kombi,zastanawia mnie teraz czy szukac czegos w cenie 6500-7000zl z ryzykiem ze za tydzien zaczna wychodzic jakies usterki czy poprostu kupic cos za 5000-5500 a te 1500-2000 zostawic na ewentualne poprawki po poprzednim wlascicielu, dodam ze interesuje mnie auto 97-98r,2.0 16v 136hp z klima ta cyfrowa nie manualna,i przynajmniej 2 elektryczne szyby to podstawowe warunki fajnie by bylo miec jeszcze podgrzewaqne fotele wiecej mi do szczescia nie potrzeba choc jak sie trafi nie mowie nie

#30 OFFLINE   Janosik

Janosik
  • 6 postów

Napisany 05 listopada 2012 - 09:43

Ostatnio stałem przed takim samym problemem: Vectra B czy Omega B? Ale nie patrzyłem się na to że Omega jest cięższa, więcej spala i jest grubo wygodniejsza, tylko na że Vectra B ma jedna strefa grzania (a przy dziewczynie co lubi ciepło i ja gdzie lubię chłód to wielki problem) i napęd na przód (w tym przypadku z dziewczyną mamy to samo podejście "RWD - napęd na tył"). Więc najpierw zastanów się czego oczekujesz, co Ci jest potrzebne, a co zbyteczne.
Ja zakupiłem Omega B Caravan 2.0 16v z 98r. Skrzynia manualna, Klima manualna, 2 szyby w prądzie, domykanie szyb z pilota w kluczyku, lampy soczewkowe.

#31 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 05 listopada 2012 - 10:05

interesuje mnie auto 97-98r,2.0 16v 136hp z klima ta cyfrowa nie manualna,i przynajmniej 2 elektryczne szyby to podstawowe warunki fajnie by bylo miec jeszcze podgrzewaqne fotele wiecej mi do szczescia nie potrzeba choc jak sie trafi nie mowie nie

akurat w OB nigdy nie było korbki z przodu, więc tym się nie martw :)
a od 97 większość ma klimatronik

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#32 OFFLINE   mai

mai
  • 87 postów

Napisany 05 listopada 2012 - 10:26

W pierwszych modelach była korbka z przodu ale mega rzadkość. to zależy co chce się mieć omega w kombi to prawie jak furgonetka. VB ma dużo mniej miejsca i dla kierowcy i pasażerów i w bagolu. jak pojeżdzi sie OB i wsiądzie do VB to ja sie czuję trochę jak w maluchu :)

#33 OFFLINE   sylwunio

sylwunio
  • 118 postów

Napisany 05 listopada 2012 - 15:15

akurat w OB nigdy nie było korbki z przodu, więc tym się nie martw :)
a od 97 większość ma klimatronik

Ja w poprzedniej B z 1995r. miałem z przodu i tyłu korbotronic, mega golas nawet klimy nie było,
ale w końcu wersja exGLusive zobowiązuje

#34 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 05 listopada 2012 - 15:57

Ja w poprzedniej B z 1995r. miałem z przodu i tyłu korbotronic, mega golas nawet klimy nie było,

Ale miałeś Omegę :D

#35 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 05 listopada 2012 - 15:59

widziałem wiele omeg, kilka nawet bez podłokietnika czy poduszki pasażera :masakra: ale bez elektryki z przodu jeszcze nie :dziura:

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#36 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 05 listopada 2012 - 16:00

widziałem wiele omeg, kilka nawet bez podłokietnika czy poduszki pasażera :masakra: ale bez elektryki z przodu jeszcze nie :dziura:

E tam ,wszystko przed tobą :D

#37 OFFLINE   sylwunio

sylwunio
  • 118 postów

Napisany 05 listopada 2012 - 16:17

ooo podłokietnika też nie było. Jednak dzięki fabrycznie zamontowanemu kaseciakowi odświeżyłem stare kasety. Zupełny golas a jeszcze na parkingu ktoś zakosił znaczek GL z drzwi taki to rarytas był

#38 OFFLINE   krzysiek123232

krzysiek123232

Redukcja, But i odcięcie!

• 168 postów

Napisany 05 listopada 2012 - 18:22

bierz Omege:) nie do zajechania samochod

#39 OFFLINE   bzyku9999

bzyku9999
  • 318 postów
  • Województwo: świętokrzyskie

Napisany 05 listopada 2012 - 21:28

No i wlasnie tak zroibie omega podoba mi sie od dawna jeszcze za czasow jak jezdzilem passatem b3 glownie z racji pakownosci i wygody raz mialem okazje jechac wlasnie kombi z tym silnikiem 2.0 ale niestety jako pasarzer kierowca mowil wlasnie ze silnik nie tragedia daje rade wiec za miesiac sam sie przekonam jak przyjade do polski,a teraz powturze pytanie odnosnie ceny w jakim zakresie szukac chce wydac do 7000zl ale jak pisalem lepiej wziasc taka za 5000 i reszte wladowac w czesci czy brac drozsza liczac ze za tydzien nie bedzie trzeba wymieniac nie wiadomo co zwlaszcza ze zaraz po nowym roku powrut do wloch i 1930km trasy zeby mi to nie stanelo w polowie

#40 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 05 listopada 2012 - 21:41

mam taka na placu - korbotronik z przodu, brak klimy i podlokietnika. wzialem ja od tescia mojego przyjaciela na graty w sumie dla silnika bo ma 144000 oryginalnego przebiegu i jest w idealnym stanie :)

co do porownania.
mam omege i mam vectre. tu w zasadzie nie ma co porownywac - podroz omega to przyjemnosc, vectra na moje ma do d*py zestrojone zawieszenie + niewygodne fotele po trasie jestem zmeczony, pozatym - fwd - zle sie prowadzi - wole rwd