Co wybrac Omega czy Vectra
Napisany 04 listopada 2012 - 02:14
Kolego nie ma porownanie jesli chodzi o komfort jazdy, zdecydowanie Omega... Po calym dniu jazdy z Vectry wysiadalem polamany, z Omegi wysiadam wypoczety...
Jesli chodzi o ladownosc i ilosc miejsca w srodku to bzdura jest ze te samochody sa porownywalne... Ze trzy tygodnie po sprzedazy Vectry przyjechali do mnie nowi wlasciciele i jak wsiadlem do Vectry to sie zastanawialem jak ja sie w to auto miescilem... Czlowiek do dobrego sie szybko przyzwyczaja...
Rowniez bagazniki sa nieporownywalne... W VB kombi pakowalem do poziomu okien, bagaznik na dachu i torba na tylnym siedzeniu... Taki sam wyjazd Omega sedan, bez bagaznika na dachu i z duza butla w bagazniku i dalo rade...
I jeszcze jedna bardzo wazna sprawa: Omega jest samochodem bardziej zwrotnym... Mowie z doswiadczenia, VB nie dalem rady na mojej ulicy zawrocic na raz, Omega bez problemu... W samochodach z przednim napedem masz ograniczony skret przez polosie napedowe... W samochodzie z tylnym napedem tego problemu nie ma...
Co prawda dynamika przy tym samym silniku bedzie lepsza w VB, spalanie tez, ale moim zdaniem nie warto sie meczyc jesli to ma mnie kosztowac niewiele wiecej... A jak sie postarasz to i 2,0 w Omedze potrafi fajnie jechac...
No i zima z tylnym napedem jest fajniejsza... :jump::jump::jump:
Napisany 04 listopada 2012 - 11:02
Napisany 04 listopada 2012 - 11:08
Napisany 04 listopada 2012 - 13:15
Napisany 04 listopada 2012 - 15:07

Napisany 04 listopada 2012 - 18:04
Miałem też VB 2.0 DTI, a teraz VB 1.8 16V obie po lifcie.
Porównując wnętrza VB jest na przegranej pozycji, omega bije ją na głowę przestrzenią ładunkową jak i pasażerską.
Dla mnie omegi były trochę ociężałe trzeba było bujnąć silnikiem żeby rozkulać, natomiast vectra z racji mniejszej masy lepiej reaguje na pedał gazu. Osobiście vectra jest dla mnie bardziej zwrotna, ma też male zacięcie sportowe. Zakręty,łuki po prostu poezja. Nie ma takich przechyłów bocznych jak w omedze. Mowa o seryjnym zawieszeniu.
Części zamienne na podobnym poziomie cenowym.
Jeśli miałbym polecić VB to tylko polift od 1999r. Silnik od 1.8 125km, 2.0 lub 2.5 V6
Napisany 04 listopada 2012 - 19:57
Napisany 04 listopada 2012 - 21:03
Napisany 05 listopada 2012 - 09:43
Ja zakupiłem Omega B Caravan 2.0 16v z 98r. Skrzynia manualna, Klima manualna, 2 szyby w prądzie, domykanie szyb z pilota w kluczyku, lampy soczewkowe.
Napisany 05 listopada 2012 - 10:05
akurat w OB nigdy nie było korbki z przodu, więc tym się nie martwinteresuje mnie auto 97-98r,2.0 16v 136hp z klima ta cyfrowa nie manualna,i przynajmniej 2 elektryczne szyby to podstawowe warunki fajnie by bylo miec jeszcze podgrzewaqne fotele wiecej mi do szczescia nie potrzeba choc jak sie trafi nie mowie nie

a od 97 większość ma klimatronik
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno
" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "
Auto Serwis KrakówOpel Saab
515 018 365
Napisany 05 listopada 2012 - 10:26

Napisany 05 listopada 2012 - 15:15
akurat w OB nigdy nie było korbki z przodu, więc tym się nie martw
a od 97 większość ma klimatronik
Ja w poprzedniej B z 1995r. miałem z przodu i tyłu korbotronic, mega golas nawet klimy nie było,
ale w końcu wersja exGLusive zobowiązuje
Napisany 05 listopada 2012 - 15:57
Ja w poprzedniej B z 1995r. miałem z przodu i tyłu korbotronic, mega golas nawet klimy nie było,
Ale miałeś Omegę

Napisany 05 listopada 2012 - 15:59
widziałem wiele omeg, kilka nawet bez podłokietnika czy poduszki pasażeraJa w poprzedniej B z 1995r. miałem z przodu i tyłu korbotronic, mega golas nawet klimy nie było,

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno
" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "
Auto Serwis KrakówOpel Saab
515 018 365
Napisany 05 listopada 2012 - 16:00
widziałem wiele omeg, kilka nawet bez podłokietnika czy poduszki pasażera
ale bez elektryki z przodu jeszcze nie
E tam ,wszystko przed tobą

Napisany 05 listopada 2012 - 16:17
Napisany 05 listopada 2012 - 21:28
Napisany 05 listopada 2012 - 21:41
widziałem wiele omeg, kilka nawet bez podłokietnika czy poduszki pasażera
ale bez elektryki z przodu jeszcze nie
mam taka na placu - korbotronik z przodu, brak klimy i podlokietnika. wzialem ja od tescia mojego przyjaciela na graty w sumie dla silnika bo ma 144000 oryginalnego przebiegu i jest w idealnym stanie

co do porownania.
mam omege i mam vectre. tu w zasadzie nie ma co porownywac - podroz omega to przyjemnosc, vectra na moje ma do d*py zestrojone zawieszenie + niewygodne fotele po trasie jestem zmeczony, pozatym - fwd - zle sie prowadzi - wole rwd