Troche się nie zgodze ;Orlen 10W40 -klasa SJ/CF, Mobil 10W40 -klasa SL/CF, Castrol 10W40 -klasa SL/CF i nawet Lotos 10W40 -klasa SL/CF więc gdzie tu jest lepszy Orlen? oczywiscie klasa "SL" jest wyższa (czytaj lepsza) od "SJ" Ponadto Mobila nie trzeba aż tak bardzo reklamować- każdy wie że jest to od dawien dawna jeden z najlepszych na rynku.mobil jest dobry bo ma dobra reklame i tyle. popatrz sobie na temperatury plyniecia i spalanie i zobaczysz ze orlen ma lepsze parametry niz mobil i castrol. ale reklama dzwignia handlu. Ja jezdze na statoil 10w/40 bo parametrami bije inne oleje na glowe

czy zmieniac olej z cast6rola na orginal gm
Napisany 02 września 2008 - 14:00
Oleje silinikowe i przemysłowe,od 1l do 1000l,
Chemia samochodowa K2 ,F1,Atas, Plastmal
Żarówki,filtry
[SIGPIC][/SIGPIC]
Never make a pirate angry !
Napisany 02 września 2008 - 15:22
Troche się nie zgodze ;Orlen 10W40 -klasa SJ/CF, Mobil 10W40 -klasa SL/CF, Castrol 10W40 -klasa SL/CF i nawet Lotos 10W40 -klasa SL/CF więc gdzie tu jest lepszy Orlen? oczywiscie klasa "SL" jest wyższa (czytaj lepsza) od "SJ" Ponadto Mobila nie trzeba aż tak bardzo reklamować- każdy wie że jest to od dawien dawna jeden z najlepszych na rynku.mobil jest dobry bo ma dobra reklame i tyle. popatrz sobie na temperatury plyniecia i spalanie i zobaczysz ze orlen ma lepsze parametry niz mobil i castrol. ale reklama dzwignia handlu. Ja jezdze na statoil 10w/40 bo parametrami bije inne oleje na glowe
poczytaj o temp spalania i plyniecia
Napisany 02 września 2008 - 15:36
Napisany 02 września 2008 - 17:38
Własnie panowie. Jedni czytają, drudzy badają. Ja wiem że moje auto lepiej "przyswaja" GM niż Castrola. Widzę to i czuję. Wyjmuję bagnet i olej wygląda jak olej a nie smoła. Castrol jakoś strasznie szybko mi się przepalał. Tutaj tego nie mam
dokladnie mialem jakis badziewie co mi wysztko prawie przez uszczelke spieprzylo ale po kilku trasach juz sie przepalil..normalnie woda jak spuszczlalem wlalem GM i jest ok poziom sie nie zmieniaolej caly czas zloty a nie ciemno brazowy lub czarny...
Napisany 02 września 2008 - 22:53
Troche porownywalem te parametry biorac pod uwage Mobil 1 15w40 i olej z orlenu 15w40 i faktycznie orlen ma troszke lepsze parametry. Jednak to tylko opis producenta a jak jest w rzeczywistosci ??poczytaj o temp spalania i plyniecia
Jak to mowia papier wszystko przyjmie.
NIewiem jak jeste w przypadku syntetycznych bo juz mi sie niechcialo na tym siedziec.
Napisany 03 września 2008 - 18:59
Napisany 03 września 2008 - 22:18
Napisany 09 września 2008 - 21:49
sam uzywam oleju GM 10W40 i place za 5L 53 zl w zaufanym sklepie. do drugiego auta uzywam Lotosa i nie narzekam. mielem do niedawna renault 19 z silnkiem 1,4 na gazniku 80 KM. silnik bez remontu wytrzymal ponad 800 tys km. i jezdzil tylko na lotosie. teraz mam kolejna renowke i dalej leje lotos. jakos sie przekonalem. co do opla to leje to co wlal producent.
Napisany 09 września 2008 - 23:19
- zgadzam się w 100% , mylne jest pojęcie czystego oleju po 10tyś.kmco do tego ze olej robi sie szybko czarny - to tylko dobrze o nim swiadczy. a to dlatego ze myje silnik z syfow jakie mamy w silniku i zabiera je ze soba. dalej jest filtr zeby te swinstwa wylapac. ze szkoly jeszcze pamietam ze olej nie tylko smaruje, ale tez chlodzi i myje silnik. wiec to ze dlugo utrzymuje swoja pierwotna barwe nie jest wcale zaleta
Oleje silinikowe i przemysłowe,od 1l do 1000l,
Chemia samochodowa K2 ,F1,Atas, Plastmal
Żarówki,filtry
[SIGPIC][/SIGPIC]
Never make a pirate angry !
Napisany 11 września 2008 - 15:08
Napisany 11 września 2008 - 16:23
Napisany 15 września 2008 - 18:47
Nie wiem który z panów ma rację, ale jeśli papier wszystko przyjmie to jaki problem przyznać znanemu producentowi klasę SL/CF, chyba mniejszy niż jakiemuś tam orlenowi, fakt że miałem kiedyś zalany orlen w polo i bardzo ładnie chodził. A gra warta świeczki bo większość ludzi patrzy właśnie na te symbole i na ich podstawie dobiera olej. Co do oleju to ja też wybrałem Statoil i jestem bardzo zadowolony.Troche porownywalem te parametry biorac pod uwage Mobil 1 15w40 i olej z orlenu 15w40 i faktycznie orlen ma troszke lepsze parametry. Jednak to tylko opis producenta a jak jest w rzeczywistosci ??poczytaj o temp spalania i plyniecia
Jak to mowia papier wszystko przyjmie.
NIewiem jak jeste w przypadku syntetycznych bo juz mi sie niechcialo na tym siedziec.