miękkie zawieszenie
Napisany 17 września 2007 - 10:03

Napisany 17 września 2007 - 10:06
witam :driver: mam pytanko do kierowców kombików (karawanów) poliftowych a mianowicie chodzi mi o to żze moja omesia jest kó.....o miękka tak miękka że wpadając w jakis dołek to przodem tre lub tyłem i bardzo mnie to wkor.... dlaczego tak jest czy one są takie miękkie wszystkie czy ja mam amory do wymiany pytanie kieruje do posiadaczy seryjnych zawieszeń nie wiem czy wasze też tak stoją jak moja a mianowicie przód nisko d*pa wysoko nie byłem na trzepakach żeby sprawdzić amory ale zdaje mi się że są ok.to znaczy cisnełem auto na duł i staje spowrotem bez żadnych problemów .co mam robić?? dodoam że nie chciałbym obniżać i bardzo utwardzać bo w vectre mam tak obniżoną że paluch między opone a błotnik nie wsadze więc już jedno takie wystarczy a potrafi na dziórach wytrzepać :bud:
Ja mam seryjne sprezyny + seryjne amortyzatory gazowe bilstein + 235/45 ZR17 i jest twardo
Napisany 17 września 2007 - 10:11
Wymieniłem oststnio amory na Bilstei i potwierdzam jest twardo nawet bardzowitam :driver: mam pytanko do kierowców kombików (karawanów) poliftowych a mianowicie chodzi mi o to żze moja omesia jest kó.....o miękka tak miękka że wpadając w jakis dołek to przodem tre lub tyłem i bardzo mnie to wkor.... dlaczego tak jest czy one są takie miękkie wszystkie czy ja mam amory do wymiany pytanie kieruje do posiadaczy seryjnych zawieszeń nie wiem czy wasze też tak stoją jak moja a mianowicie przód nisko d*pa wysoko nie byłem na trzepakach żeby sprawdzić amory ale zdaje mi się że są ok.to znaczy cisnełem auto na duł i staje spowrotem bez żadnych problemów .co mam robić?? dodoam że nie chciałbym obniżać i bardzo utwardzać bo w vectre mam tak obniżoną że paluch między opone a błotnik nie wsadze więc już jedno takie wystarczy a potrafi na dziórach wytrzepać :bud:
Ja mam seryjne sprezyny + seryjne amortyzatory gazowe bilstein + 235/45 ZR17 i jest twardo
Napisany 17 września 2007 - 10:12
Napisany 17 września 2007 - 10:15
moja stoi raczej równo i nie przytarłem jeszcze nigdy - więc chyba amory masz do wymiany
gachu u ciebie przod jest troche lzejszy niz w V6. w V6 stoi lekko klinem,
Napisany 17 września 2007 - 11:03

usunąłem zbędne zdjęcie
Napisany 17 września 2007 - 12:22
to muwicie że amory są do wymiany? a jaki to jest koszt mniej więcej ? i jakie są najlepsze to,znaczy co proponujecie ja z tego co wiem mam właśnie gazowe zmienić na takie same czy zwykłe wsadzić ??
: :sad: a mówił sprzedający że wszystko jest ok.a jednak nie bardzo się okazuje :sad:
byc moze sprezyny masz miekkie a jesli amory to tylko
http://www.allegro.p...omega&country=1
Napisany 17 września 2007 - 12:29
Jak by powiedzial prawde to pewnie by nie sprzedal :mrgreen:a mówił sprzedający że wszystko jest ok.a jednak nie bardzo się okazuje
Napisany 17 września 2007 - 13:24
http://forum.omegakl...ighlight=#78087
Tak już jest i kropka. Wymiana amortyzatorów niczego nie zmieni w wysokości zawieszenia, a jeżeli chodzi o dobijanie, to może pomóc, bo auto będzie się mniej bujać. Poza tym przy mocniejszych dobiciach amotyzator wchodzi w strefę utwardzenia, co też trochę pomaga.
Wiem, bo jestem świeżo po wymianie amortyzatorów, kupiłem na allegro takie same Bilsteiny jak beast.
Pozdrawiam.
Napisany 18 września 2007 - 12:27

Napisany 18 września 2007 - 18:27
Napisany 18 września 2007 - 18:39
oryginalnie tylne są pompowane, tzw. nivomat, ale można je zastąpić zwykłymi.. należy tylko odłączyć pompę lub wyjąć bezpiecznik, aby pompa zbędnie nie pracowała..Przód to możliwe ale w kombi z tylu są chybe regulowane?
Kilka linków o nivomatach:
NIVOMAT - tajemnicze cudo regulujące budą
nivomat
Napisany 22 września 2007 - 17:34

Napisany 22 września 2007 - 19:39
jak pozostałe 90 % omeg kombi i trochę mniej sedanówChłopy ja mam omege z systemem poziomowania.
nie musisz, zrobiłeś błąd bo kupiłeś zwykłe tanie ze zwykłych polecane są bilsteiny B4, SACHSy gazowe, KYB gazowechyba musze wyłożyć tysiaka i kupić pompowane
na forum było jak temu zaradzić poszukaj a niwo kpl. to wydatek 800-900 zł
Napisany 06 października 2007 - 04:02

Napisany 15 października 2007 - 20:42
Napisany 15 października 2007 - 22:16
Napisany 19 października 2007 - 22:20