"Między nami zawodowcami" czyli pogaduchy na temat zawodowego prawa jazdy.
Napisany 29 stycznia 2014 - 21:54
widze postepyJa busami latam już 15 lat, pora na coś większego i właśnie...
:driver:

Napisany 29 stycznia 2014 - 22:03
Sąsiad do niedawna latal w tamte rejony. Milo nie wspomina.Z innej beczki.. jeżdzi ktoś z Was na Kazachstan ?
Az się romantycznie zrobiloLubię lać na koło o wschodzie słońca

Hmmm generalnie to gazownia, elektrownia, operator gsm, sklep spożywczy... Ja usiadłem za sterem bo w moim pier.... znaczy pięknym miescie pracy za normalne pieniądze można sobie szukac i szukac. Co prawda nie jezdze dużym tylko taryfa ale generalnie prace za fajera trzeba lubic.co was tak goni aby w BUDZIE siedzieć?
Napisany 29 stycznia 2014 - 22:17

Napisany 29 stycznia 2014 - 22:41
Kwestia szczęścia... Doslownie... Nie masz szczęścia to zarabia stacja benzynowa, szczęście sprzyja to nie masz kiedy wyjść z auta żeby zapalić fajke i się wyprostować. Zarobek jest mniejszy niż na dużych ale tragedii nie ma. Z plusow - masz cos do załatwienia na miescie, to załatwiasz. Robota nie idzie, jedziesz do domu i wyjezdzasz ewentualnie później. Z minusow - raz się zarobi więcej a raz mniej (nie ma stałego dochodu), auto czasem może nawalić... I generalnie ta praca nie jest zbyt bezpieczna.Przybek ale na złotówie też chyba ciężko kokosy zbić nie ?
Napisany 29 stycznia 2014 - 23:19
Napisany 29 stycznia 2014 - 23:25

Napisany 29 stycznia 2014 - 23:31
ależ nikt tu nie zamierza podejmowac tematu zarobków kwotowo
zapytałem tylko tak ooo
na slasku taki klimat,ze sie nie mowi,bo kierowcy nie maja tajemnic....
Napisany 31 stycznia 2014 - 15:42
A jak juz fajna firma, to trudno sie dostac, przekladaja na inny termin zamiast powiedziec, ze nie przyjma kobiety i tyle.
I co z tego ze 2 lata doswiadczenia na całej EU (nawet i Grecja) praktycznie, Szwecja i Ukraina jeszcze sie zaplataly, co z tego ze mam ADR. Chyba szanujace sie firmy wola jedynie mezczyzn

Napisany 31 stycznia 2014 - 16:37
Zacofani może som i nie słyszeli o Gender.Chyba szanujace sie firmy wola jedynie mezczyzn
Napisany 06 lutego 2014 - 12:55
Napisany 06 lutego 2014 - 13:00
Właśnie zaczynam pracę jako :driver: busa (kat. B), i dziś usłyszałem od lekarza pracy że potrzebne mi są badania psychotechniczne, na czym to polega? Ciężkie to jest do zaliczenia?
to zalezy czy ww osrodku,zrobia ci prawdziwe psychotesty,czy nie

Napisany 06 lutego 2014 - 13:01
Właśnie zaczynam pracę jako :driver: busa (kat. B), i dziś usłyszałem od lekarza pracy że potrzebne mi są badania psychotechniczne, na czym to polega? Ciężkie to jest do zaliczenia?
Nie jest to nic ciężkiego- pod warunkiem, że jesteś zdrowy

Psycholog sprawdzi Twój refleks, umiejętność logicznego myślenia, ponadto wypełnisz stertę makulatury- tzn ankiety. Jedno z badań ma również na celu sprawdzenie wzroku, a konkretnie umiejętności oceniania odległości przedmiotów względem siebie. Badania takie zajmują około godziny- półtorej i opuszczasz gabinet z "dopuszczeniem do ruchu"

Napisany 06 lutego 2014 - 13:05
Nie jest to nic ciężkiego- pod warunkiem, że jesteś zdrowy
Psycholog sprawdzi Twój refleks, umiejętność logicznego myślenia, ponadto wypełnisz stertę makulatury- tzn ankiety. Jedno z badań ma również na celu sprawdzenie wzroku, a konkretnie umiejętności oceniania odległości przedmiotów względem siebie. Badania takie zajmują około godziny- półtorej i opuszczasz gabinet z "dopuszczeniem do ruchu"
a badanie sluchu,ciemnia ,refleks to co

Napisany 06 lutego 2014 - 13:05
to zalezy czy ww osrodku,zrobia ci prawdziwe psychotesty,czy nie dasz se rade
Ośrodek jest prywatny i lekarz stara się przymykac oko na pewne sprawy ale ciekawi mnie ten psycholog...
Jedno z badań ma również na celu sprawdzenie wzroku, a konkretnie umiejętności oceniania odległości przedmiotów względem siebie
Każą mi czytać literki na tablicy? noszę okulary, mam nadzieje że to nie będzie "problem"

Napisany 06 lutego 2014 - 13:10
a badanie sluchu,ciemnia ,refleks to co
Już nie pamiętam, które badania są kiedy wykonywane, bo trochę się różnią. Na kat. B i C jest kilka, chyba dodatkowe są jeszcze na pojazdy uprzywilejowane. Na autobusy przy przewozie osób chyba też coś dodatkowego jeszcze się pojawiało.
Nie pamiętam już dokładnie, które z nich robiłem na którą kategorię.
Nie każą czytać literek tylko ustawić "patyki" w jednej linii- są trzy, z tego dwa zewnętrzne ruchome i to one muszą być ustawione do tego środkowego.
Napisany 06 lutego 2014 - 13:18

Napisany 06 lutego 2014 - 13:19
Nie do końca. Patrzysz w "tunel" z 3 drucikami i musisz je ustawić równo kolo siebie (sa od siebie w roznej odleglosci - bliżej, dalej). Oprocz tego na czas reakcji jest tzw. "aparat krzyżowy" i badanie na koordynacje reka-oko-noga-ucho (w zaleznosci od dzwieku lub swiatelka naciskasz guzik albo pedal). A z "makulatury" test na "debila" czyli jaki obrazek pasuje lub nie do reszty i pare ankiet psychologicznych. I najważniejsze - jak usadzisz testy to możesz je ponownie zdawać dopiero za rok. Lekarz ma obowiązek powiadomić starostwo o negatywnym wyniku badania.Każą mi czytać literki na tablicy? noszę okulary, mam nadzieje że to nie będzie "problem"
Na testy idz wyluzowany, spokojny i się nie denerwuj tym jak to będzie wygladac.
Napisany 07 lutego 2014 - 00:18

btw. pytanie dotyczy kat B więc nie wkręcajcie kolegi:mad:
ciemnia i słupki (2 ruchome)
kolory w 3 D
pianio i zestaw pedałów
bzdórne rysunki z wózkami
tablica mendelejewa
i to wsio,
nic sie nie martw tylko idz i rób te badania, bedzie dobrze;)