[OB & OBFL] Zwiększenie poj butli- O ile przekręcić butlę?
Napisany 23 czerwca 2012 - 01:11
mam walca 80l w bagażniku, z przyczyn wyższych chcę zmienić jej katalogową pojemność napełnienia z 80% na ~90%..więc rodzi się pytanie o ile stopni obniżyć wielozawór względem aktualnego katalogowego położenia??
pozdrawiam
Napisany 23 czerwca 2012 - 04:47
wtedy zmniejszysz pojemność butli bo pływak będzie niżejo ile stopni obniżyć wielozawór
Napisany 23 czerwca 2012 - 07:23
Napisany 23 czerwca 2012 - 11:39
wtedy zmniejszysz pojemność butli bo pływak będzie niżej
Gdy wielozawór pójdzie w dół to jego ramię automatycznie leci do góry;)
np. w pustą butelkę/- trzymając ją w poziomie/ po wodzie, wsadź gwoździa w poziomie względem stolika- i obróć tak aby łepek szedł do dołu- a końcówka gwożdzia leci do góry..
a co do cm to fakt jest trudno- ale chodzi mi o stopnie- bo prawidłowy montaż wielozaworu oscyluje w okolicach 30stopni;)
a pływaka nie ma sensu podginać przy walcu...bo łatwiej i bez ingerencji ją obrócić i można to robić bez wypuszczania gazu itd
Napisany 23 czerwca 2012 - 13:52
Warto się w takie zabiegi bawić dla około 8 litrów więcej??
odkręcenie 2 nakrętek 13 i lekki obrót butlą- to zabieg daleki od chirurgicznego;)
a ja latam za dusseldorf i pod francuska granicę- a wiadomo w de z tymi lpg przy autostradzie aż tak kolorowo nie jest plus przy tym nie zawsze jest redukcja m10 bo ktoś zawinął, już nie wspomne o tym, że przy trasie lpg jest 10-15 eurocentów droższe niż na stacjach markowych ale poza autostradowym monopolem. A te 8-10l idealnie by mi pasowało.
Napisany 23 czerwca 2012 - 17:38
Napisany 23 czerwca 2012 - 17:48
dlatego tez nie bawilem sie w zadne kompromisy i zalozylem butle 160 litrow, po przerobcce wielozaworu wchodzi 150 litrow..

chyba nie ma Omy z wiekszym zbiornikiem w PL
chyba nie :nie:
Masz sedana czy kombi?? Masz jakąś fote tego??
Napisany 23 czerwca 2012 - 19:07

słabe foto, bo robione kalkulatorem, oczywiscie caravan
Napisany 23 czerwca 2012 - 22:03
Napisany 23 czerwca 2012 - 22:16
EDIT
przecież ty miałeś dopiero założony

Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 23 czerwca 2012 - 22:25
Basti ty nie patrz ile jest w papierach tylko najpierw popatrz ile jest na butli wybite , może ktoś butle zmieniał
EDIT
przecież ty miałeś dopiero założony, to może ktoś źle wpisał
no wlasnie nie tak dawno i ten fakt mnie zmartwil a na butli jest wybita pojemnosc
Napisany 23 czerwca 2012 - 22:41
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 24 czerwca 2012 - 00:52
dlatego tez nie bawilem sie w zadne kompromisy i zalozylem butle 160 litrow, po przerobcce wielozaworu wchodzi 150 litrow.. chyba nie ma Omy z wiekszym zbiornikiem w PL
gdybym dał rade wsadzić to w sedana to byłaby gra warta świeczki:) a tak serio ile najwięcej wchodzi do sedana? może ktoś bez butli walcowej w bagażniku, jest w stanie wymierzyć największe wymiary potencjalnej butli;)
Napisany 24 czerwca 2012 - 11:55
gdybym dał rade wsadzić to w sedana to byłaby gra warta świeczki:) a tak serio ile najwięcej wchodzi do sedana? może ktoś bez butli walcowej w bagażniku, jest w stanie wymierzyć największe wymiary potencjalnej butli;)
ja mam w sedanie wsadzona 80 litrow i nawet jeszcze jest pojemny bagaznik
Napisany 24 czerwca 2012 - 14:42
ja mam w sedanie wsadzona 80 litrow i nawet jeszcze jest pojemny bagaznik
też mam takową

Napisany 25 czerwca 2012 - 19:29
Napisany 26 czerwca 2012 - 16:16
dlatego tez nie bawilem sie w zadne kompromisy i zalozylem butle 160 litrow, po przerobcce wielozaworu wchodzi 150 litrow.. chyba nie ma Omy z wiekszym zbiornikiem w PL
czyli u Ciebie tzw streefa bezpieczenstwa butli to jakies 6% z 20%.
gratuluje tuningu butli:D
mam tylko nadzieje ze ktos kto robi takie manewry jest swiadomy rozszerzalnosci temperaturowej gazu w stanie ciekłym i lotnym...i skutkow ewentualnego uszkodzenia przetankowanej butli. taaaakiej butli:D
po cos w koncu te 20% wymyslili.
Napisany 26 czerwca 2012 - 16:28
Ja Panowie mam butle w kole ( kombi ) o pojemności całkowitej 42 litry, a wchodzi tylko 34 i się zastanawiam coby w ogóle nie zlikwidować pływaka, zdemontować go z wielozaworu.
ja mam w kole ale butle większą. Nie pamiętam dokładnej pojemności ale od tankowania do tankowania i czasem 44L wchodzi. Średnio ok 40L wchodzi do butli

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno
" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "
Auto Serwis KrakówOpel Saab
515 018 365