Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Opel Omega C 2.2DTi vs VW Passat 1.9TDi 110/115KM

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
22 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   jacekdal

jacekdal
  • 446 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 sierpnia 2007 - 17:52

oczywiście przekonuje mnie tylko i wyłącznie mniejsze spalanie

Spalanie to nie wszystko. Mialem Oktavie TDI , wiem co mowie. Co zaoszczedzisz na paliwie , zostawisz przy serwisowaniu - filtr paliwa drogi, czesciej wymieniasz olej , awaria ukladu paliwowego potrafi zrujnowac, turbo to bardzo delikatne urzadzenie ( pare razy zgasisz motor na wyzszych obrotach i zacierka gotowa), zima nowy odpala bez problemu, pare latek i -20 -problem na bank . Moim zdaniem , jedynym plusem diesla jest swietny moment obrotowy, dostepny od ok 2000obr/min.Reszta jest iluzja :mrgreen:

Pozdrowienia

#22 OFFLINE   piotr027

piotr027

Dwie Omegi-jedna Edytki

• 604 postów
  • Auto: Omega A

Napisany 25 sierpnia 2007 - 23:25

a ja kupiłem dwię omegi.....jedną póltora roku temu,drugą rok temu i wsadziłem w obie mniej niz 1000zł(tysięc złotych) i to tylko na oleje,klocki......wiec.............żadnych passatów,żadnych diesli..............no moze sie kiedyś skuszę na 2.5 DTi

#23 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Auto: Nie mam Omegi

Napisany 03 września 2007 - 19:08

Tak czytam i faktycznie ceny czesci w razie awari do diesla sa przrazajace, ale problem w tym, ze kupic 10 letniego diesla z malym przebiegiem ( np. 200tys ) to jak wygrana w totka. Popatrzcie, ze 2-3 letnie auta dieslem w ogloszeniach maja po 150tys km, 6-letnie juz tylko 180-200tys, a 10-letnie to wogole tylko 200-220 tys czyli a jakies 200tys za malo porownujac do 2-3 latkow ( moze dlatego, ze tylko starsi dziadkowie lub kobiety nimi jezdza :smiech: )-
Daltego sie pozniej sypia, bo juz maja spore przebiegi, czego nie widac po zawieszeniu i wnetrzu auta, bo smiagajac po autostradzie auto sie tak zuzywa.