polisa OC
Napisany 07 maj 2012 - 06:56
Napisany 07 maj 2012 - 07:43
Nie opowiadajcie bajek że ktoś mi przyjdzie za ileś lat i zarządza opłacenia składek

Napisany 07 maj 2012 - 08:14
by masz zawartą na rok ale jak nie zapłacisz drugiej składki a zrobisz bum to płacisz z własnej kieszeni
Czegoś takiego nie ma :nie:
umowa jest zawarta na 12m i tyle jest ważna.
Kto ma płacić kolejną rate OC decyduje data sprzedaży auta.Jeżeli auto jest sprzedane przed datą zapłaty kolejnej raty,ratę płaci kupujący,jeżeli auto jest sprzedane po upływie terminu zapłaty raty to obowiązek jej zapłaty spoczywa na sprzedającym.
i tak i nie. Jeżeli na umowie masz zapis, że wszelkie prawa i obowiązki przechodzą na nabywcę to wtedy TU mogą żądać składki od nowo-nabywcy. Ponad to, nie wiem czy wiecie, ale 11 lutego zmieniła się ustawa, która mówi teraz o tym, że jeżeli zbywcy nie zgłosi faktu zmiany właściciela w ciągu 14dni to może być odpowiedzialny za uiszczenie składki równo z nowym właścicielem.
Zawsze obowiązek opłaty jakiejkolwiek składki ciąży na Sprzedającym. Najlepszym sposobem jest od razu po zakupie auta wykupienie polisy w innym towarzystwie ubezp. Wtedy mogą Nas cmoknąć, gdyż zgodnie z nowym prawem można mieć jedną polisę, ubezpieczyciel poprzedniej polisy nie może od Nas ściągnąć składki za np. kolejne nie opłacone pół roku, czyli II ratę. Ewentualnie może żądać opłacenia za czas od chwili kupienia auta do chwili wykupienia przez Nas polisy w innej firmie.
jest w tym trochę prawdy, ale wiąże się to z pisaniem pism, cytowaniem ustaw i inne ceregiele, szkoda czasu. Lepiej wypowiedzieć i mieć z głowy.
Napisany 07 maj 2012 - 08:28
jest w tym trochę prawdy, ale wiąże się to z pisaniem pism, cytowaniem ustaw i inne ceregiele, szkoda czasu. Lepiej wypowiedzieć i mieć z głowy.
A no ba... :ok::yes: papier to papier ja zawsze osobiście jeżdżę wypowiedzieć OC.
Napisany 07 maj 2012 - 09:08
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.
Ponadto Autor Zastrzega Sobie Prawo Zmiany Poglądów, Bez Podawania Przyczyny
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ
[SIGPIC][/SIGPIC]
oddam moją renie. za darmochę. tę co widać na foto.
UWAGA duży GRATIS do reni, zwany kredytem
http://figop.digart.pl/
Napisany 07 maj 2012 - 09:36

Jak nawet kupisz auto 4 maja OC jest do 8 maja to ja 5 maja wymawiam pisemnie obecną polisę , wykupuję OC w innej firmie 5 maja i nie mogą ze mnie ściągnąć składki tak jak Ci to powiedzieli, OC wymagane jest jedno

Napisany 07 maj 2012 - 14:33
Źle zrozumiałeś kupujący do 30 dni może wypowiedzieć umowę od zakupu a nie przed końcem polisyterminie 30 dni przed zakończeniem okresu ubezpieczenia
Napisany 09 maj 2012 - 17:59
poszedłem jeszcze do pzu i tam oc wyszło 900zł 1 rata 450zł

Ale już mam sprawy papierkowe załatwione;)
Napisany 27 listopad 2012 - 21:55
Napisany 27 listopad 2012 - 21:58
Raczej nie oczekuj że ktoś Ci tu podpowie rozwiązanie niezgodne z prawem....

Napisany 27 listopad 2012 - 22:06
Teraz umówa z wcześniejszą datą nie wiele ci da.
Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zgłoszenie sie do ubezpieczyciela i uregulowanie należności z ten rok.
Jeśli nie uregulujesz tego a auto figuruje jako zarejestrowane Ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny ukarze cię mandatem w wysokości kilku tys zł. Oni teraz mają taki system że mogą w każdej chwili sprawdzić czy masz OC.
Moja rada. Jeśli się da to zgłoś się do TU gdzie miałeś OC i zapłać za ten rok bo w przeciwnym wypadku będziesz miał nieprzyjemności.
Przerabiałem to w zeszłym roku:masakra:
Napisany 27 listopad 2012 - 22:14
Napisany 27 listopad 2012 - 22:16
kary za brak ważnego ubezpieczenia OC (od 1 stycznia 2012):
- samochody osobowe: 2-krotność minimalnego miesięcznego wynagrodzenia
Kary dla posiadaczy pojazdów mechanicznych są zależne także od okresu pozostawania bez ubezpieczenia:
do 3 dni: 20% opłaty określonej powyżej
do 14 dni: 50% opłaty określonej powyżej
powyżej 14dni: 100% opłaty określonej powyżej
Napisany 27 listopad 2012 - 22:22
Napisany 27 listopad 2012 - 22:32

aczkolwiek powinieneś dla swojego dobra odrazu zgłosić to ubezpieczalni, tym bardziej jak sie kończy umowa.
Napisany 28 listopad 2012 - 16:39
Napisany 28 listopad 2012 - 16:54
A jak by było ze złomowaniem..z data 2011r ciekawe czy auto złom by poszedł na takie coś..niech biorą auto i wystawią dokument.
To nie przejdzie.
auto złom ani nikt inny Ci tego nie załatwi. Fizycznie jest to nie możliwe.
Napisany 18 kwiecień 2014 - 14:46
Napisany 18 kwiecień 2014 - 15:50
wie jak to ugryzc
zapłacić

mialem obowiazek w ciagu 14 dni zglosci do ubezpieczlni ,ze sprzedalem auto i oni by przepisali oc
dokładnie tak jest , nie powiadomiłeś o sprzedaży to teraz musisz zapłacić , i na pewno się z tego nie wymigasz ....
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 18 kwiecień 2014 - 15:58
dokładnie tak jest , nie powiadomiłeś o sprzedaży to teraz musisz zapłacić , i na pewno się z tego nie wymigasz ....
a nie jest to tak,ze wlasnie p[rzepisanie polisy jest po stronie kupujacego,wkoncu on kupuje auto ma inne znizki i ma 30 dni przeciez zglosic do ubezpieczalni,ze bierze z tym oc,lub zmienia ubezpieczalnie,rowniez jest przeciez tak,ze podczas przerejstrowania auta musi zmienc dane w polisie