Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Kupno Opla Tigry - rady i propozycje

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
29 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Dawido89

Dawido89
  • 1 640 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 kwietnia 2012 - 13:11

Witam
Narazie temat czysto informacyjny,ponieważ moja lepsza połowa zamierza za jakieś 2-3 miesiące nabyć również Opla ale niestety nie Omkę....Opel miał być niedrogi w utrzymaniu i na wskroś babski więc Omega odpada z wiadomych względów i padło na Tigrę(Corsa znowu za brzydka...ah te baby)

Jako że akurat w takim samochodzie nie jetsem nic obyty to bym prosił o jakieś wskazówki co brać,na co uważać no i jaki silnik jest odpowiedni do LPG?? Zaznaczam że w grę wchodzę gołe benzyniaki - instalacja LPG będzie zakładana od nowa.Kwota myślę 6tysięcy wraz z instalowaniem LPG a tutaj chyba instalka coś typu STAG 300 albo KME za mniej więcej 1.5k da radę??

#2 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 17 kwietnia 2012 - 13:16

jesli bedziesz jakas ogladac obejrzyj dokladnie podloge najlepiej z kanalu by bylo albo podnosnika
pod prowadnicami przednich foteli i pod filcem tylnych niby foteli bardzo czesto jest masakra

pozatym nic wiecej nie dodam bo ne mialem nigdy takiego auta
piszejedynie o tym z czym sie na warsztacie spotykalem

#3 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 17 kwietnia 2012 - 13:18

Ja bym szukał 1.4 (X14XE), ma 90KM i sterownik silnika Boscha :D Co do gazu, spokojnie obgonisz to na Stag'u 4-plus, zawsze trochę tańszy niż 300, a spokojnie da radę. Nie daj sobie tylko wciskać parownika do 100KM, bierz Silver'a na przykład, no i wtryski wedle uznania, jak tanie to bierz Valtek'i - te chociaż można skalibrować po regeneracji :D

Jedna uwaga - tanie Tigry, nawet jeśli nie będą zagrotuningowane, jest spora szansa że będą "zajechane" przez młodzież niestety. 1500 za gaz w sekwencji to trochę mało, realna kwota przy poprawnym założeniu to raczej 2000. 4000 za Tigrę w dobrym stanie?? To się może wydarzyć, ale dobrze obejrzyj - zwłaszcza blacharkę (to w końcu Opel)...

#4 OFFLINE   Dawido89

Dawido89
  • 1 640 postów

Napisany 17 kwietnia 2012 - 13:32

a właśnie czerwone Valteki nie cieszą się czasem złą opinią ?:p ...w razie czego cene można do 7k zwiększyc chyba :)

jest szansa że Tigra nie objedzie mi Omegi na ze świateł ?? :D żebym się siary najadł...

#5 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 17 kwietnia 2012 - 13:35

Czerwone Valtek'i są IMHO najlepszymi tanimi wtryskami. Dlaczego? Są tanie to raz, nie ma problemu z ich kalibracją po regeneracji (poczytaj na forum jak wygląda kalibrowanie Magic Jet'ów) i są powszechnie stosowane przez gazowników w całej Polsce.
Oczywiście, jeśli budżet pozwoli, brałbym lepsze wtryski - Hana, ale nawet za 7000 (przy Hanach licz na instalację 2500 raczej niż 2000) ciężko będzie kupić "jako-tako" sprawną Tigrę i ją zagazować. No chyba że liczysz się z tym, że co chwila będzie trzeba do Tigry dokładać i coś robić...

A czy Tigra odjedzie z pod świateł 2.5 TD?? Wszystko zależy od kierowców tych aut :D
Niestety, spora szansa że odjedzie :lol:

EDIT: Przeleciałem pobieżnie Tigry na Allegro. Pomijając już mniej lub bardziej agro-tuning, dopiero około 4000 zaczynają się samochody które mógłbym jechać oglądać niestety. Wszystko zależy od tego jakiego wyposażenia oczekujesz. Polecałbym kupować z klimą, to jest zawsze + przy ewentualnej odsprzedaży.

#6 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 17 kwietnia 2012 - 13:45

Czerwone Valtek'i są IMHO najlepszymi tanimi wtryskami. Dlaczego? Są tanie to raz, nie ma problemu z ich kalibracją po regeneracji (poczytaj na forum jak wygląda kalibrowanie Magic Jet'ów) i są powszechnie stosowane przez gazowników w całej Polsce.

tyle ze po kalibracji 1000 km i kazdy pluje inaczej. ogolnie wtrysk porazka. lepiej doinwestowac kupic cos lepszego (ja np mam Iplusy i bardzo je sobie chwale)

a co do tigry. przy 4000 zapomnij ze cos dobrego kupisz. w zeszlym roku sie rozgladalem za tigra albo corsa ale w koncu okazalo sie ze musze cos wiekszego kupic i trafilo na vectre. auta w tej cenie to byly porazki. ja osobiscie bral bym 1.6. spalanie podobne a pare kucy wiecej.

#7 OFFLINE   Dawido89

Dawido89
  • 1 640 postów

Napisany 17 kwietnia 2012 - 13:45

no chyba że brać już zagazowaną :oonie:

#8 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 17 kwietnia 2012 - 13:51

Moim zdaniem mały budżet, ciężko za takie pieniądze będzie kupić cokolwiek rozsądnego. Zdecydowanie prędzej Corsę, niż Tigrę. I mimo wszystko polecam 1.4, spala rzeczywiście podobnie jak 1.6, ale wolę jakoś elektronikę Boscha :D

A co do Valtek'ów - nie wypowiadam się nt. innych przypadków, moje zrobiły ponad 20kkm i nie ma najmniejszych problemów, widziałem auta gdzie zrobiły jeszcze więcej.
Może to kwestia fachowca który je kalibrował, albo zestawu naprawczego... a może modelu Valtek'ów - ja mam starsze 30 i o nich piszę. Z 34 nie mam doświadczenia.

#9 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

Przygoda z Omegą twała 11 lat...

• 898 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 17 kwietnia 2012 - 14:33

Swego czasu szukałem Tigry i powiem szczerze że z budżetem poniżej 6000-7000 za gołego benzyniaka nie ma co startować.Wszystkie tańsze są ostro "dojechane". Oglądałem sporo egzemplarzy a szukałem właśnie takiego w cenie ~ 4000.Zjeździłem prawie cały Śląsk oraz część Małopolski i same szroty.Dlatego koniec - końców stanęło na Corsie.Akurat trafiłem rewelacyjny egzemplarz (kto widział ten wie) z autentycznym mikroskopijnym przebiegiem jak na swój rocznik (93r 130kkm) i zaj***stym wyposażeniem (wszystko oprócz klimy łącznie z otwieranym brezentowym dachem co niektórzy na to mówią "rolldach"). Więc lepiej z takim budżetem przekonaj swoją lepszą połówkę do Corsy bo tu jest jeszcze szansa że dostaniesz coś co jest "grzechu warte"...
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!

#10 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 17 kwietnia 2012 - 14:55

padło na Tigrę(Corsa znowu za brzydka...ah te baby)

Wytlumacz :cycki: ze sie auto kupuje glowa a nie sercem i niech sobie tigre odpusci. Corsy szukaj :)

#11 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 17 kwietnia 2012 - 15:20

Kupuj Vectrę, to normalny samochód chociaż... A tak za niespełna rok, będziesz kombinował jakby tu wymienić doinwestowane już maleństwo na coś normalnego :D

#12 OFFLINE   Dawido89

Dawido89
  • 1 640 postów

Napisany 17 kwietnia 2012 - 22:29

nie da rady żaden inny model...już nawet rpóbowałem namówić ją na sprzedaż mojej i kwestia że ona dołoży kase ja dołoże z kieszeni + ze sprzedazy OB i kupimy sobie jakąś fajną 2.5 V6 BFL (kasy by było akurat) ale słysze ino nie nie nie nie nie nie nie

#13 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 17 kwietnia 2012 - 22:36

ale słysze ino nie nie nie nie nie nie nie

no to kupi zajechaną tigre, a potem będzie narzekać jakie to opel robi złe auta :lol:

#14 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 17 kwietnia 2012 - 22:42

Dawid, moze to jej przemowi do rozsadku....
->KLIK<-

#15 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 17 kwietnia 2012 - 22:52

w tigrze zawsze można zrobić projekt V6 :D
a szczerze co do tigry ... no cóż mały samochód ale 1.4 czy 1.6 w zupełności do niego wystarczają :) samochód w jeździe taki sobie - dla mnie za mały po prostu :hihi:

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#16 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 18 kwietnia 2012 - 00:52

Tigra dla kobiety to wcale nie jest dobry wybór jeszcze z jednego powodu - pochylenia maski i tylnej szyby... Popatrz czy w komisie nie stoi jakaś Tigra relatywnie droga, niech sobie ją obejrzy, przekona się że słabo ogarnia gdzie jej się auto zaczyna i kończy i może dojdzie do słusznego wniosku. Ma być droga, bo jeśli to jej nie przekona, to dokona zakupu od razu, cena może ostudzić zapał :D

#17 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

Przygoda z Omegą twała 11 lat...

• 898 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 18 kwietnia 2012 - 06:51

Tigra dla kobiety to wcale nie jest dobry wybór jeszcze z jednego powodu - pochylenia maski i tylnej szyby... Popatrz czy w komisie nie stoi jakaś Tigra relatywnie droga, niech sobie ją obejrzy, przekona się że słabo ogarnia gdzie jej się auto zaczyna i kończy i może dojdzie do słusznego wniosku. Ma być droga, bo jeśli to jej nie przekona, to dokona zakupu od razu, cena może ostudzić zapał

Święta racja.Właśnie w ten sposób moja przekonała się że Tigra jednak odpada.I choć oglądaliśmy już wiele wtedy to nie usiadła za kierownicą.Dopiero w komisie zobaczyła że jednak to nie jest to.Najlepiej jakby się najpierw przejechała porządną taką przekraczającą budżet a potem taką która jest akurat w takiej cenie jaka mieści się w waszym budżecie.Napewno sama stwierdzi że woli coś innego...
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!

#18 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 18 kwietnia 2012 - 07:13

W tej kwocie poszukaj ładnej zadbanej Corsy, do 4 tysi niema szans znaleźć w miarę utrzymany egzemplarz. Chcesz kumpel ma czerwoną 1.6 Pb na sprzedaż za 3 tysie bez rdzy :D ;)

Koledzy dobrze radzą niech przejedzie się taką droższa - czytaj w przyzwoitym stanie a potem niech pojeździ takimi padłami do 4 tysi :) Poza tym Tigry korodują na potęgę- przednie i tylne podłużnice, cała podłoga , tylny pas itd itp... to jedna wielka rdza a raczej korozja. ładne auto to fakt, ale często zajeżdżone i zawsze pordzewiałe, ta rdza ewentualnie może być zręcznie przykryta szpachlą matami itd...

Przecież taka Corsa B to całkiem ładne auto, założyć ładne felgi, ładny lakier i malyna :) I w przeciwieństwie do Tigry nie jest wielkim problemem znaleźć zadbany egzemplarz.

A jeśli już... :masakra: to bierz 1.6. Byle nie żółta i czerwona :D

#19 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 18 kwietnia 2012 - 17:54

Po co to 1.6?? Kobiecie?? Wtedy to już na bank Omegę będzie robiła jak chce :D

#20 OFFLINE   dejwww

dejwww

Zbanowany

• 142 postów

Napisany 18 kwietnia 2012 - 21:54