Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] cyrki z lakierem !!;/

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
34 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Karol88

Karol88

Zbanowany

• 145 postów

Napisany 15 kwietnia 2012 - 15:37

Witam Panowie proszę o poradę co może być przyczyną w deszczowe dni białych plamek na lakierze ,na elemencie malowanym ... Czy mógłby mi ktoś w tym pomóc co mam zrobić .. dziękuję z góry za podpowiedz ,pozdrawiam Karol!!
P.S tylko i wyłącznie w deszcz ,na slońcu wszystko jest ok ..

#2 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 15 kwietnia 2012 - 15:53

Czy są one trudne do usunięcia? czy to zwykłe , białe kropki które powstaja po wyschnięciu wody ?

#3 OFFLINE   Karol88

Karol88

Zbanowany

• 145 postów

Napisany 15 kwietnia 2012 - 16:33

to nie są kropki to wyglada jakby element był za mgła ;/ po wyschnieciu tego nie ma jedynie jak deszcz zmoczy ..

#4 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 15 kwietnia 2012 - 16:54

Dziwna sprawa , ta mgła to na całym aucie czy tylko na konkretnych elementach ?
Niezauważyłeś czy nie stało się to po wizycie na jakiejś myjni?
Nie aplikowałeś na karoserje ostatnio żadnego mazidła ?

#5 OFFLINE   Karol88

Karol88

Zbanowany

• 145 postów

Napisany 15 kwietnia 2012 - 16:58

Zadne myjnie ,zadne chemie, to sie zrobiło po pomalowaniu elementu .. Na orginalnych elementach i kolorze ok, a po pomalowaniu spodu drzwi kierowcy przez lakiernika zaczeło wylazic " miała byc zaprawkia na rogu , ale zrobił mi od listwy w dół drzwi nowy lakierek i własnie przy pogodzie deszczowej mgła wyłazi" ..

#6 OFFLINE   BRYLANT

BRYLANT
  • 371 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 15 kwietnia 2012 - 17:00

No to jedź do niego i mu to pokaż .

#7 OFFLINE   manyVU

manyVU
  • 228 postów

Napisany 16 kwietnia 2012 - 11:15

polerował ci ten element po pomalowaniu? spróbuj jeszcze maznąć jakimś woskiem lub czymś w tym rodzaju i zobacz efekt po tym zabiegu.

#8 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 16 kwietnia 2012 - 11:28

jak na moje polerka powinna załatwić sprawę...
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#9 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 16 kwietnia 2012 - 11:39

A moim zdaniem niewłaściwie położony jest klar.

#10 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 16 kwietnia 2012 - 11:41

A moim zdaniem niewłaściwie położony jest klar.

dlatego dobra polerka powinna pomóc..
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#11 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 16 kwietnia 2012 - 11:44

Jeśli powierzchnia pod klar nie została poprawnie przygotowana, polerka nie pomoże. Poza tym, warstwa jest bardzo cienka, więc polerowanie to zabawa na raz.

#12 OFFLINE   Karol88

Karol88

Zbanowany

• 145 postów

Napisany 16 kwietnia 2012 - 12:30

rozmawialem z lakiernikiem i powiedzial ze to moze byc wina niedoschnietego lakieru bo duza wigloc byla ... co wy na to??

bo to wyglada tak jakby pod lakierem takie smugi po kroplach deszczu zostaly a jak wstawie auto do garazu gdzie jest cieplo to te smugi jakby wysychaly i wszystko jest ok.

#13 OFFLINE   piniu78

piniu78

ja sem podziemny tirak

• 1 237 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 16 kwietnia 2012 - 12:32

ale to że lakier nie wysechł to nie Twoja wina:D stawiaj auto i niech maluje od nowa

#14 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 kwietnia 2012 - 12:33

A moim zdaniem niewłaściwie położony jest klar

dlatego dobra polerka powinna pomóc..

Jak klar byl pryskany w momencie jak baza zbytnio przeschla to polerka nic nie da.

#15 OFFLINE   gta77

gta77
  • 245 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Silnik: 2.0i 8v 20SE

Napisany 16 kwietnia 2012 - 15:39

kumpel miał podobny problem
kupił samochód na którym były naklejki
naklejki zerwane, powierzchnia wymyta - zero śladów
rosa, mgła, deszcz i wyłaziły plamy - nie pomogły polerki, odłuszczania - nic
rok czasu tak jeździł i cały czas wyłaziło dopiero położenie warstwy lakieru bezbarwnego załatwiło sprawe
więc najprawdopodobniej w twoim przypadku coś jest nie tak z lakierem, może źle był wymieszany, może coś sprężarka dała od siebie, może coś innego
sprubój polerke zrobic a jak nie pomoże to jeszcze jedna warstwa lakieru
gta77

#16 OFFLINE   jacagda

jacagda

xxx

• 142 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 kwietnia 2012 - 20:45

rozmawialem z lakiernikiem i powiedzial ze to moze byc wina niedoschnietego lakieru bo duza wigloc byla ... co wy na to??

bo to wyglada tak jakby pod lakierem takie smugi po kroplach deszczu zostaly a jak wstawie auto do garazu gdzie jest cieplo to te smugi jakby wysychaly i wszystko jest ok.

Auto nie wygrzane za szybko wystawione na zewnątrz tak się dzieje jak pojedziesz zwykł suszarką mgła znika (auto po malowaniu nie grzane)

#17 OFFLINE   Benedykt

Benedykt
  • 115 postów

Napisany 19 kwietnia 2012 - 10:42

Jeśli powierzchnia pod klar nie została poprawnie przygotowana,

Ludzie - jeżeli ktoś nawet bladego pojęcia nie ma o lakierowaniu, to może lepiej niech się w ogóle nie wypowiada - bo aż serce boli jak się takie posty czyta.
Kurde człowieku wytłumacz mi jak się "przygotowuje powierzchnię" (czyli położoną bazę) pod klar? ( oczywiście oprócz ewentualnego maźnięcia szmatką elektrostatyczną jak jakiś pyłek zauważysz) . No wytłumacz mi choćby na chłopski rozum.

Poza tym, warstwa jest bardzo cienka, więc polerowanie to zabawa na raz.

Słucham????
Mój ty panie....
Halo, halo - jest ktoś na linii?

ak klar byl pryskany w momencie jak baza zbytnio przeschla to polerka nic nie da.

Albo to - czego toto w ogóle się tyczy? Tego , że wyłażą jakieś niby plamy na lakierze (bo taki temat), więc błędem jest to, że klar był kładziony zbyt późno????
Człowieku - czy orientujesz się co się dzieje z lakierem jeżeli położysz klar za późno?Warto się dokształcić, żeby później innych nie wprowadzać w błąd, bo nie na tym przecież rzecz polega.

rozmawialem z lakiernikiem i powiedzial ze to moze byc wina niedoschnietego lakieru bo duza wigloc byla ... co wy na to

To akurat jest prawdopodobne, tylko dziwne, że lakiernik wypuści takie auto z lakierni.
Na Twoim miejscu poczekałbym, aż lakier się utwardzi w całości i przepolerowałbym pastą G6 (nie G3) , nałożyłbym wosk i zobaczył co będzie dalej.Powinno być dobrze.
Poza tym nie napisałeś jaki element był lakierowany, bo może być taka sytuacja, że lakierowany był np. próg.Lakiernik nie umył po lakierowaniu np. drzwi od spodu i pył jaki pozostał po szlifowaniu progu albo pozostałości pasty polerskiej teraz spływa podczas deszczu na próg i pozostawia smugi.
Często tak się zdarza jak auto jest niedomyte po lakierowaniu i w różnych miejscach pokazują się smugi albo kropki, nawet na tych elementach , które w ogóle lakierowane nie były.Osobiście po każdym lakierowaniu dokładnie myję karcherem całe auto ( szczególnie we wszystkich szczelinach) żeby potem takich niespodzianek nie było.

#18 OFFLINE   zozo

zozo
  • 183 postów

Napisany 19 kwietnia 2012 - 21:21

Albo to - czego toto w ogóle się tyczy? Tego , że wyłażą jakieś niby plamy na lakierze (bo taki temat), więc błędem jest to, że klar był kładziony zbyt późno????
Człowieku - czy orientujesz się co się dzieje z lakierem jeżeli położysz klar za późno?Warto się dokształcić, żeby później innych nie wprowadzać w błąd, bo nie na tym przecież rzecz polega.

jesteś taki dokształcony ... to napisz co się dzieje jak zachodzi taka opóźniona chemio-reakcja ? jak nazywamy takie zjawisko ? czekam z niecierpliwością chętnie się dokształcę

pozdro
Poszukuje garażu, stodoły i ogólnie miejsca na wiosenną reanimacje blacharską mojej omegi.. ( mieszkam w bloku i nie mam gdzie tego zrobić :( )
dokładniej chodzi o lakierowanko błotnika i paru innych części

do 15 km od Gliwic.
jak coś to atakować mnie na PW .

POMÓŻ ZOZKOWI I JEGO OMEDZE :D

#19 OFFLINE   Benedykt

Benedykt
  • 115 postów

Napisany 19 kwietnia 2012 - 23:33

jesteś taki dokształcony ... to napisz co się dzieje jak zachodzi taka opóźniona chemio-reakcja ? jak nazywamy takie zjawisko ? czekam z niecierpliwością chętnie się dokształcę

A niby co to ma być? Kartkówka ze znajomości lakiernictwa?Ja nie jestem lakiernikiem z wykształcenia, ani nauczycielem zawodu lakierniczego.

A jeżeli czekasz tutaj z niecierpliwością na "dokształcenie się" - to robisz błąd, to nie to forum.Jeżeli rzeczywiście chcesz się dokształcić - to nie czekaj , biegnij szybko i dokształć się od strzału tutaj - czekamy na takich chętnych:

http://lakiernik.info.pl/index.php

Pozdrawiam i zdrowia życzę...

#20 OFFLINE   zozo

zozo
  • 183 postów

Napisany 20 kwietnia 2012 - 12:19

A niby co to ma być? Kartkówka ze znajomości lakiernictwa?Ja nie jestem lakiernikiem z wykształcenia, ani nauczycielem zawodu lakierniczego.

A jeżeli czekasz tutaj z niecierpliwością na "dokształcenie się" - to robisz błąd, to nie to forum.Jeżeli rzeczywiście chcesz się dokształcić - to nie czekaj , biegnij szybko i dokształć się od strzału tutaj - czekamy na takich chętnych:

http://lakiernik.info.pl/index.php

Pozdrawiam i zdrowia życzę...

jeżeli wypowiadasz się w temacie tzn. że masz minimum doświadczenie, proste. Chciałem tylko żebyś napisał co się stanie z takim lakierem ? skoro ty już coś takiego widziałeś ;)
Poszukuje garażu, stodoły i ogólnie miejsca na wiosenną reanimacje blacharską mojej omegi.. ( mieszkam w bloku i nie mam gdzie tego zrobić :( )
dokładniej chodzi o lakierowanko błotnika i paru innych części

do 15 km od Gliwic.
jak coś to atakować mnie na PW .

POMÓŻ ZOZKOWI I JEGO OMEDZE :D