Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

STOP dla ACTA

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
119 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 stycznia 2012 - 21:40

świetny Wojtek Cejrowski - i ma racje :)

#102 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 28 stycznia 2012 - 20:46

na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#103 OFFLINE   W3RDN4

W3RDN4
  • 15 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 28 stycznia 2012 - 21:05

Ja to wychodzę z tego założenia o ACTA. Mieszkamy w najlepszym kraju świata (żart:)) i tak jak to nasi wspaniali politycy pokazali... Tysiące ludzi protestowało w internecie (ja też), trochę mniej protestowało w miastach (tutaj ja niestety nie :( ) i co ? I CO?! Donald Tusk podpisał w Japonii te całe ACTA, mimo tak wielkiego protestu... Tak jak teraz są te protesty z ceną paliw... ludzie po blokują, po blokują, później ucichną a polski rząd tak czy tak nic nie zniży ceny paliw a kto wie, może nawet podniesie .... Tak jak to mówi refren w jednej piosence (ekhem) : MIEJSCE POLSKA, SYSTEM SAMOWOLKA, CEL TO FORSA W TYM TKWI SEKRET.... Pewnie większość użytkowników chętnie by mnie teraz zlinczowało, ale jak to się mówi, o gustach sie nie dyskutuje :p POZDRAWIAM!!!

#104 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 stycznia 2012 - 21:14

Ja sie tak zastanawiam i czegos nie rozumiem. Pomijam sprawe kopiowania ogolnie i skupie sie na filmach/muzyce/ciuchac itd, bo o tym najwieksza jest wojna.

Jaki jest glowny powod ACTY i innych przepisow chroniacych prawa autorskie? No to, zeby ten kto stworzyl dany produkt dostal za niego wynagrodzenie i zeby nikt bez zaplacenia tego wynagrodzenia nie korzystal z tego produktu. Proste? Oczywiscie.

Odskakujmy na chwile od tego i wrocmy do aut. Pan Iksinski kupuje nowa Insignie w salonie za 200 tys zl. Wsparl tym tego kto produkt stworzyl czyli Opla. Pojezdzil jendak 4 miesiace i auto mu nie lezy, wiec je sprzedaje. Jest bogaty, wiec sprzedaje za tysiac zlotych. Czy wlasnie nie zlamal prawa? No nie, bo przeciez sprzedal legalne auto. No, ale przeciez nowy wlasciciel ma teraz to auto (Iksinski zmienil prace i ma 200m do biura wiec chodzi), ale Opel nie dostal za to ani grosza. No, ale Iksinski NABYL prawo do posiadania i odsprzedania przedmiotu za dowolna cene (nawet 1 grosza), wiec ma prawo z nim zrobic co mu sie podoba i Oplowi nic do tego.

No i teraz jezeli kupie plyte z filmem, ktoa po obejrzeniu (film byl chlamem) odsprzedam to nowy wlasciciel oglada nie placa tworcy filmu, tylko MI, bo w swietle prawa moglem to sprzedac (nawet oddac) Jezeli kazda nastepna osoba odsprzeda kolejnym osobom (powiedzmy w lancuszku 1000 osob) za 1zl, to 999 osob bedzie ogladalo film nie placac tworcy(!!), a jednak teoretycznie prawa nie lamia.

Idac dalej, komis, handlarz plyt, wideoteka itd, nie dosc, ze sprzedaje tworczosc nie placac tantiemow to jeszcze na tym zarabia!!

No wiec czym rozni sie ten czlowiek od firmy udostepniajacej na serwerze kopie filmu czy albumu?

A moze chodzi o zwykla chciwosc ludzi ktorzy za wszelka cene wzorem z ameryki chca jednym filmem, jednym albumem zarobic na swoja emeryture?

#105 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 28 stycznia 2012 - 21:20

W tym jednym podpisie chodzi o to, żeby pozbyć się szybciej emerytów bo jeszcze trochę nie będą się mieli za co leczyć i mniej kasy pójdzie na służbę zdrowia i emerytury, tak samo będzie ze starymi autami bo nie będzie się ich opłacało naprawiać. Przykłady można mnożyć w zależności od dziedziny. I wszystko myślę po to, że tak łatwiej sobie z tym poradzić niźli zadziałać, żeby debilną sytuację naprawić.

#106 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 02 lutego 2012 - 18:54

dziś znalazłem takie cos i pozwoliłem sobie skopiowac i wkleic dla ogółu...

5.01 krajowa rada adwokacka podała jakie prawo obowiązywać bedzie od 26 stycznia w sprawie ACTA. Za pobranie filmu z np: torrenty grozi kara do 3 lat wiezienia za udostepnienie tego pliku czyli tzw seedowanie bo jest to nazwane rozpowszechnianiem do lat 5 jednak sądy będą mogły odstąpić od aresztu jeśli zapłacimy kare za nielegalne pobranie z sieci filmów czy muzyki{PIRACTWO}. Za pobranie 1 pliku muzyki kara 3 złotych za film 8 złotych + koszty sądowe. W sumie nie jest to duża kwota lecz policząc ile filmów i muzyki ściągamy w miesiącu suma mała nie będzie.Jak zwykle rząd jnformuje nas dzien przed wejciem prawa w zycie.Ciekawe kiedy usłyszymy w mediach a raczej szybciej dowiemy sie z internetu o pierwszych przypadkach aresztowań kub karania grzywną. Pozdrawiam /skopiuj ten komentarz i dodaj gdzie się da by każdy mógł się dowiedzieć jaka jest prawda/ UWAGA! Porozumienie ACTA nie tylko wprowadza cenzurę internetu jaka dotychczas była tylko w Chinach i daje rządowi i korporacjom możliwość zatrzymania i uciszenia bez dowodów każdego kto jest dla nich niewygodny. To porozumienie zakazuje wszystkich zamienników markowych produktów. Np. nie będzie zamienników drogich części samochodowych, tonerów do drukarek, ubrań i wielu innych... pomyślcie o ile pieniędzy więcej będzie trzeba przez to wydać, a to dopiero początek. Nie będzie też zamienników drogich leków (płać kupę kasy korporacjom albo umieraj). A najgorsza jest ochrona patentów na organizmy genetycznie modyfikowane (obecnie większość kukurydzy, soi, a także świń jest genetycznie modyfikowana). Wkrótce korporacje doprowadzą do wyginięcia naturalnych upraw (pyłki roślin genetycznie modyfikowanych przenoszą się na uprawy naturalne i mieszają z nimi swoje geny, w ten sposób rolnik, który nawet nie chciał siać GMO ma już takie rośliny na swoim polu i musi płacić korporacjom za licencje). W ten sposób w ciągu kilku lat korporacje przejmą kontrolę nad wszystkimi uprawami, a potem będą mogły dowolnie podnosić ceny nasion (przez ACTA rolnik traci prawo zatrzymania części nasion na następny wysiew). Domyślacie się już co się wtedy stanie...? Zapamiętajcie datę 26 lutego 2012, bo to początek nowej epoki. Witamy w NWO! /skopiuj ten komentarz i dodaj gdzie się da by każdy mógł się dowiedzieć jaka jest prawda/ ustawa z dnia 14 marca 2003 r. o referendum ogólnokrajowym (Dz.U. z 2003 r. Nr 57, poz. 507). Rozdział 8, Art. 63. 1. Sejm może postanowić o poddaniu określonej sprawy pod REFERENDUM z INICJATYWY OBYWATELI, którzy dla swojego wniosku uzyskają poparcie co najmniej 500 000 osób mających prawo udziału w referendum. A więc zbieramy podpisy pod referendum. To MY zadecydujemy o ACTA a nie rząd.

#107 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 02 lutego 2012 - 20:16

po prostu chodzi o zwykłe zassysanie z sieci i handlu podróbami

Wychodzi na to, że nie jest to takie proste i jednoznaczne. Prawda ??

#108 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie

Napisany 02 lutego 2012 - 20:26

dziś znalazłem takie cos i pozwoliłem sobie skopiowac i wkleic dla ogółu...

5.01 krajowa rada adwokacka podała jakie prawo obowiązywać bedzie od 26 stycznia w sprawie ACTA. Za pobranie filmu z np: torrenty grozi kara do 3 lat wiezienia za udostepnienie tego pliku czyli tzw seedowanie bo jest to nazwane rozpowszechnianiem do lat 5 jednak sądy będą mogły odstąpić od aresztu jeśli zapłacimy kare za nielegalne pobranie z sieci filmów czy muzyki{PIRACTWO}. Za pobranie 1 pliku muzyki kara 3 złotych za film 8 złotych + koszty sądowe. W sumie nie jest to duża kwota lecz policząc ile filmów i muzyki ściągamy w miesiącu suma mała nie będzie.Jak zwykle rząd jnformuje nas dzien przed wejciem prawa w zycie.Ciekawe kiedy usłyszymy w mediach a raczej szybciej dowiemy sie z internetu o pierwszych przypadkach aresztowań kub karania grzywną. Pozdrawiam /skopiuj ten komentarz i dodaj gdzie się da by każdy mógł się dowiedzieć jaka jest prawda/ UWAGA! Porozumienie ACTA nie tylko wprowadza cenzurę internetu jaka dotychczas była tylko w Chinach i daje rządowi i korporacjom możliwość zatrzymania i uciszenia bez dowodów każdego kto jest dla nich niewygodny. To porozumienie zakazuje wszystkich zamienników markowych produktów. Np. nie będzie zamienników drogich części samochodowych, tonerów do drukarek, ubrań i wielu innych... pomyślcie o ile pieniędzy więcej będzie trzeba przez to wydać, a to dopiero początek. Nie będzie też zamienników drogich leków (płać kupę kasy korporacjom albo umieraj). A najgorsza jest ochrona patentów na organizmy genetycznie modyfikowane (obecnie większość kukurydzy, soi, a także świń jest genetycznie modyfikowana). Wkrótce korporacje doprowadzą do wyginięcia naturalnych upraw (pyłki roślin genetycznie modyfikowanych przenoszą się na uprawy naturalne i mieszają z nimi swoje geny, w ten sposób rolnik, który nawet nie chciał siać GMO ma już takie rośliny na swoim polu i musi płacić korporacjom za licencje). W ten sposób w ciągu kilku lat korporacje przejmą kontrolę nad wszystkimi uprawami, a potem będą mogły dowolnie podnosić ceny nasion (przez ACTA rolnik traci prawo zatrzymania części nasion na następny wysiew). Domyślacie się już co się wtedy stanie...? Zapamiętajcie datę 26 lutego 2012, bo to początek nowej epoki. Witamy w NWO! /skopiuj ten komentarz i dodaj gdzie się da by każdy mógł się dowiedzieć jaka jest prawda/ ustawa z dnia 14 marca 2003 r. o referendum ogólnokrajowym (Dz.U. z 2003 r. Nr 57, poz. 507). Rozdział 8, Art. 63. 1. Sejm może postanowić o poddaniu określonej sprawy pod REFERENDUM z INICJATYWY OBYWATELI, którzy dla swojego wniosku uzyskają poparcie co najmniej 500 000 osób mających prawo udziału w referendum. A więc zbieramy podpisy pod referendum. To MY zadecydujemy o ACTA a nie rząd.

skąd Ty bierzesz takie bzdury??

Rząd podpisał porozumienie w sprawie ACTA, teraz kolejnym krokiem jest ratyfikowanie go przez UE i Polskę (wg. informacji z Rządu ratyfikacja w Polsce może nastąpić za 2 - 3 lata).. potem trzeba zmienić prawo i dopiero wtedy mogą wejść takie obostrzenia jak piszesz.. ale to co przedstawiasz to zwykłe sianie paniki..

Podobnie jak akcja (chyba na demotywatorach), gdzie trzeba podawać swoje dane (imie, nazwisko i email), jakoby w sprawie referendum przeciwko ACTA.. ciekawe tylko, że aby Twój głos za referendum był ważny musisz się podpisać imieniem i nazwiskiem wraz z numerem pesel.. większość tych stron zbiera sobie dane do mailingów, żeby je potem sprzedać..

Całkiem inną i w moim mniemaniu słuszną koncepcje obrali autorzy strony http://referendumacta.pl/ zachęcam do podpisania.. jeżeli coś robić to z głową.

jeszcze jedno.. KRA podała takie informację.. a czym się opierała w tej sprawie.. bo przecież chyba nie na porozumieniu ACTA.. w nim nie ma nic takiego zapisanego.

#109 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 02 lutego 2012 - 20:38

ja nie wymyśliłem tego - skopiowałem do poczytania zawsze jakas częśc prawdy jest w tym co ludziska piszą

#110 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 02 lutego 2012 - 21:00

ściągać zawsze można a nie można udostępniać. Przy ściąganiu torrentami też udostępniasz część którą ściągnąłeś - dlatego jest nielegalne (teraz gdy nie ma jeszcze ACTA).
I powiedz mi dlaczego nikt nie ściga zwykłych ludzi ?
od początku uważam że całe to zamieszanie to tylko sianie paniki

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#111 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 02 lutego 2012 - 21:07

ściągać zawsze można a nie można udostępniać.

Nie znam się na tym, ale mogę sobie bez trudu wypbrazić, że ktoś zarzuci mi wykorzystanie ściągniętego pliku niezgodnie z prawem. Nie podoba mi się ogromna swoboda w interpretacji przepisów o czym dość często mówi się w dyskusjach o ACTA..

#112 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów

Napisany 02 lutego 2012 - 21:09

Strona, o której pisałem jest tu: http://www.jestemprzeciwacta.pl/
Przeczytajcie sobie ze zrozumieniem to co akceptujecie: http://www.jestemprz...korzystania.pdf (nie ma dużo, więc warto przeczytać).. zapisy typu:

Organizator może zmienić Zasady w każdym czasie.

Uczestnikiem Akcji może być każda osoba fizyczna, która nie jest ubezwłasnowolniona całkowicie i ukończyła 13 lat oraz, która poda swoje dane osobowe na formularzu znajdującym się na stronie głównej Akcji

ciekawe że głos 13letniej osoby zostanie wzięty pod uwagę

Pokażmy jak szybko potrafimy zebrać 500.000 osób potrzebnych do ogłoszenia ogólnopolskiego

nigdzie nie pisze, że te głosy zostaną przekazane na referendum :) od poprostu 500tys danych osobowych userów ;P

#113 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 02 lutego 2012 - 21:12

Nie sposób nie przyznać ci słuszności Chomiczek, pachnie brzydko ta akcja z daleka:(

#114 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów

Napisany 02 lutego 2012 - 21:41

Przy ściąganiu torrentami też udostępniasz część którą ściągnąłeś

No chyba ze wylaczysz wysylanie:)

#115 OFFLINE   Gato

Gato
  • 80 postów

Napisany 04 lutego 2012 - 15:25

...a ja to widzę właśnie tak:

http://ussus.wordpre...acta-nad-wisla/

...mam nieodparte wrażenie, że "ktoś" ostatecznie chce wziąść nas za mordę...:masakra:

#116 OFFLINE   KRZYSZTOF MV6

KRZYSZTOF MV6
  • 70 postów

Napisany 12 lutego 2012 - 12:54

Witam wszystkich ACTA NA STOS JAK ZA ŚW. INKWIZYCJI

Ten bałagan nam robią po to by nas śledzić w internecie i pilnować czy się na Wiejską nie wybieramy aby poobijać mordy złodziejom którzy nas okradają.
Nasz los ***** ich obchodzi ważne są dla nich tylko podatki.
Boją się bydlaki tego co im naród by uczynił za ich niszczenie państwa rozprzedawania hut stoczni itp.
ukręcili se bat na d*pę a teraz się bronią przed atakiem na wiejską.
Ograniczają nas na max mamy państwo MILICYJNE bo policje to mieliśmy ale przed wojną.
Nie wiem jak inni ale ja tak to odbieram!!!
Pozdro ograniczony przez rząd KRZYSZTOF MV6

#117 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 17 lutego 2012 - 15:15

Tusk odrzucil ACTA. Nie bedzie obowiazywac w Polsce :D

#118 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 17 lutego 2012 - 16:08

Lepiej późno, niż wcale :D

---------
http://www.polskajaz...pel/Omega/29860

#119 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 17 lutego 2012 - 16:08

Wyjscia chyba nie mial ;)

#120 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 17 lutego 2012 - 21:09

Jak by zrobił na przekór ludowi , miał by już pozamiatane w następnych wyborach .
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .