Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

uszkodzony wtryskiwacz gazu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
27 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Akume

Akume
  • 44 postów

Napisany 10 października 2011 - 20:40

Witam. Jak w temacie, Dziś byłem u gazownika co prawda z vectra ale gaz to gaz ;P Gazownik stwierdzil ze uszkodzony jest 1 wtryskiwacz i chcial zamontowac juz na miejscu druga listwe wtryskowa za 500 zl :o :confused: Samochod po przelaczeniu na gaz nie chodzi rowno. Podobno nie chodzi 1 cylinder. Mam samochod 2 dni wiec jeszcze go nie wyczulem ;) Mam pytanie czy sa jakies tansze zamienniki ktore mozna kupywac osobno a nie za takie (spore jak dla mnie) pieniadze? Nie znam sie dobrze na tym ale wtryski sa niebieskie(nie wiem czy to ma jakies znaczenie) i o ile dobrze wiem nie maja zadnej regulacji. Prosze o pomoc.

#2 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 października 2011 - 21:34

a jakiś opis na nich to jest ??

bo za 60-80zł kupisz jeden wtryskiwacz Valtec i będzie hulał aż miło a za 500 to chyba jakiegoś matrixa... zresztą nie znam się na gazie :p

#3 OFFLINE   Akume

Akume
  • 44 postów

Napisany 11 października 2011 - 09:37

Ja tez sie na tym nie znam. Gazownik cos mowil o valtekach ze moze zalozyc. Zadzwonie do drugiego dobrego gazownika i zapytam sie co i jak...
Edit. Na wtrysku pisze BIGAS SGIS. Czy wtryski valtec beda pasowaly do tego?

#4 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 11 października 2011 - 20:06

listwa valtek kosztuje 130 zł. Wg mnie 370 zł za wymianę to lekka przesada.

#5 OFFLINE   Akume

Akume
  • 44 postów

Napisany 13 października 2011 - 06:36

Mam pytanie i potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Czy http://moto.allegro....1861224997.html takie co bedzie nadawalo sie do mojego wtrysku? z wygladu wydaje sie taki sam 3 ohm. U mnie zurzyla sie ta uszczelka od strony "tłoczka (poprawka ):P" ktorego na zdjeciach akurat nie widac. Prosze o szybka odpowiedz.

#6 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 13 października 2011 - 08:29

bedzie tylko ze szkoda roboty. i tak zaraz sie rozkalibruja. zmien wtryski na inne.

#7 OFFLINE   Akume

Akume
  • 44 postów

Napisany 14 października 2011 - 13:21

heh. szkoda...;/ Myslalem ze da rade to zrobic tanszym koszte, Trudno. Dzieki za odpowiedz.

#8 OFFLINE   arnixx

arnixx

Klubowy "Król Julian"

• 766 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 15 października 2011 - 13:58

Dokładnie, tak jak BEAST napisał, nie polecam regeneracji, najlepiej kupić samemu nową listwę i podjechać do zakładu na jej kalibracje i później na regulacje instalacji

#9 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 15 października 2011 - 20:44

Akume, 1 - popraw opis silnika w profilu.
2 - Zakładam, że wtryski Bigas to i pewnie centralka Bigas a w związku z tym, zważywszy na małą "ynteligencję" tych centralek, mało wtrysków do wyboru; chcąc zrobić to po taniości kup listwę OMVL REG Fast (listwa dobra do każdej odmiany systemu AEB - takie same korekty po wydajności, temperaturze etc) i w dyszach regulacyjnych ustal taką samą średnicę dysz jaką mają dysze w dotychczasowych wtryskiwaczach - odpowiednim wiertłem. Jak auto będzie się źle zachowywać to dopiero wtedy podjedziesz na regulację do gazownika.

#10 OFFLINE   Akume

Akume
  • 44 postów

Napisany 16 października 2011 - 08:51

Hm. Nie wiem czy jest sens samemu sie w to bawic. Listwa Omvl kosztuje 240 zl + kalibracja pewnie z 50 to wychodzi w zaokragleniu 300. Wole zaplacic te 350 i miec swiety spokoj niz pozniej myslec ze cos zjebalem ;P

#11 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 16 października 2011 - 09:08

Nowy typ listwy - trzeba mieć instalację z czterema wtyczkami bądź przejściówkę - 150zł z przesyłką kurierską. Skąd wziąłeś 240zł? Ja tam bym nie kalibrował tych wtryskiwaczy - nowych, ale ustawić w kompie jak najbardziej tak. Zakładam, że masz silnik 4 cylindrowy. A po to prosiłem o poprawę silnika w profilu by łatwiej było Ci pomóc.

#12 OFFLINE   Akume

Akume
  • 44 postów

Napisany 16 października 2011 - 12:30

Sory za klopot. Tak mam 4 cylindrowy silnik i tak jak piszesz 4 wtyczki kazda do jednego wtrysku. A cena 240 zl wpisalem w guglach listwe jaka polecales i taka znalazlem, a na allegro nie moglem znalesc wczesniej . Zestaw naprawczy juz zamowilem w tamtym tygodniu ale widze ze ta listwa nie jest taka droga jaka proponowali mi fachowcy od gazu ;P Wiec pewnie sie na nia skusze. Czy samemu moglbym ustawic te wtryski? Musze miec odpowiedni program do swojego gazu tak?

#13 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 16 października 2011 - 19:20

Osobiście - nie mając kabelka ani softu - zamontowałbym nowe wtryskiwacze z dyszami rozwierconymi na średnicę starych dysz w starych wtryskiwaczach (bierzemy starą listwę do sklepu żelaznego, prosimy ładnie sprzedawcę, żeby sprzedał takie wiertełko, jakie wchodzi w dyszę a w domciu wiercimy w dyszach nowych wtryskiwaczy - rozwiercamy same dysze, nic więcej :) ). W razie problemów w pracy silnika albo wybrałbym się do gazownika albo szarpnął na kabelek, znalazł/poprosił o soft na forum, naczytał się/nasłuchał podpowiedzi i skalibrował i wyregulował elektronikę pod nowe wtryski. A daj fotkę wtryskiwaczy jakie obecnie masz.

#14 OFFLINE   Akume

Akume
  • 44 postów

Napisany 16 października 2011 - 20:04

Jutro bede mial troche wolnego czasu to zrobie zdjecie i wrzuce na forum. I moze zamowie tez nowa listwe. Pozycze kabelki i sciagne jakis dzialajacy programik.Ja ogolnie nie bawilem sie w takie rzeczy... Jeszcze cos popsuje albo co ;P

#15 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 16 października 2011 - 20:19

Najpierw daj fotkę, potem ew. coś zamówisz

#16 OFFLINE   Akume

Akume
  • 44 postów

Napisany 16 października 2011 - 20:39

Ciemnawo juz wiec lepszej jakosci nie wycisne

#17 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 16 października 2011 - 21:18

Ech, Raile niebieskie z naklejką Bigas. Można zastąpić Valtekiem, Railem ale jak wcześniej napisałem zachęcam do OMVL Reg Fast - z tych tańszych 3 omowych jakoś najbardziej wydają się być trwałe i precyzyjne - no i są niebieskie ;). Dysze wkręcane w korpus wtryskiwacza (w OMVL te maćupkie miedziane) rozwiercić na wymiar starych dysz i spróbować. Najwyżej koszt regulacji dojdzie lub kabla.

#18 OFFLINE   Akume

Akume
  • 44 postów

Napisany 16 października 2011 - 21:29

Czyli mam zamawiać te o których wcześniej pisałeś?

#19 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 16 października 2011 - 21:37

OMVL Reg Fast polecam (zamów sobie przy okazji filtry, a co do samych filtrów to filtr fazy lotnej zamów poliestrowy np. FL-03) + wiertełko dobrane doświadczalnie wg. starych dysz. Przy odrobinie szczęścia to wystarczy ale może się okazać, że będzie potrzebna regulacja (około 50zł). Juz wiem, że masz w tej Vectrze 1.8L to dysze masz najprawdopodobniej 2,2-2,4mm średnicy. Jak wymierzysz stare to podaj przed wierceniem w nowych rozmiar - tak z ciekawości.

#20 OFFLINE   Akume

Akume
  • 44 postów

Napisany 17 października 2011 - 16:11

Ok. Wtryski zamówione teraz tylko czekać cierpliwie na paczkę ;)