Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Sprzegło klimatyzacji ..? metaliczny dzwiek

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
25 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Ajjjc

Ajjjc
  • 19 postów

Napisany 13 sierpnia 2011 - 15:49

Witajcie mam problem od kilku dni

Podczas jazdy straszny hałas - taki "metaliczny" dziś zajrzelismy pod spód i ten dźwięk wytwarza prawdopodobnie sprzęgło klimatyzacji, bo po uruchomieniu silnika, lecą jakieś opiłki właśnie z tego sprzęgła, wszystko jest luźne , tzn pasek i napinacz....

Proszę o jakąś rade co można z tym zrobić.

#2 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 13 sierpnia 2011 - 16:02

to się dzieje przy włączonej czy przy wyłączonej klimie?

#3 OFFLINE   Ajjjc

Ajjjc
  • 19 postów

Napisany 13 sierpnia 2011 - 16:05

odpalałam teraz ,klima wyłączona i od razu ten metaliczny dźwięk

da sie wyjac sprezarke bez spuszczania czynnika?

#4 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 13 sierpnia 2011 - 16:18

do wyjęcia sprężarki trzeba spuścić czynnik.
możliwe że padło łożysko sprężarki - trzeba by zdjąć pasek i sprawdzić jak się zachowuje koło pasowe.

Spróbuj też zakręcić (przy zgaszonym silniku) samą tarczą sprzęgła sprężarki.

#5 OFFLINE   Ajjjc

Ajjjc
  • 19 postów

Napisany 13 sierpnia 2011 - 16:27

kolo pasowe ma luz nie pracuje prawidłowo.... zaraz resztę sprawdzę
odchyla się na boki po 4 mm

#6 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 13 sierpnia 2011 - 17:51

no to padło łożysko sprężarki, powinnaś teraz założyć krótszy pasek omijający sprężarkę do czasu jej naprawy/wymiany (jeśli to możliwe w tym silniku).
Nie wiem czy przy takim luzie nie oberwało uszczelnienie sprężarki i jej bebechy

#7 OFFLINE   Ajjjc

Ajjjc
  • 19 postów

Napisany 13 sierpnia 2011 - 18:14

a właśnie z tym paskiem krótszym to jak założyć? wyjaśnisz ? tzn kupić jakiś czy ten jakoś zakładać bo nie rozumiem....sprężarkę mam wyjęta

ewentualnie jaka powinna być długość tego paska

Dziękuje za odpowiedzi.

#8 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 sierpnia 2011 - 18:16

ja już nie bawiłbym się w jej naprawę tylko kupiłbym używaną , bo naprawa na pewno nie będzie tania a bebechy też co nieco na pewno ucierpiały

musisz mieć pasek od takiego silnika jak masz z tym że w wersji bez klimy , pytanie brzmi - czy takie były ? , jeśli nie to dalsza jazda dopiero po zamontowaniu sprężarki

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#9 OFFLINE   Ajjjc

Ajjjc
  • 19 postów

Napisany 13 sierpnia 2011 - 18:28

ehh trochę boje się kupić używaną ...no chyba że możecie kogoś uczciwego polecić, kto sprzedaję...??

#10 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 13 sierpnia 2011 - 18:31

rysunek pokazuje jak idzie pasek ze sprężarką i bez

[ATTACH]14175[/ATTACH]

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#11 OFFLINE   maxboss

maxboss
  • 46 postów

Napisany 13 sierpnia 2011 - 22:28

Kolego Ajjjc zadzwon do tej firmy http://www.klim-faf.pl/ polecam ja tam robilem klime i jestem bardzo zadowolony maja czesci na miejscu doswiadczenie i przystepne ceny a jak twoja sprezarka wyzionela ducha to maja po regeneracji z gwarancja

#12 OFFLINE   Ajjjc

Ajjjc
  • 19 postów

Napisany 14 sierpnia 2011 - 10:23

Kolego Ajjjc zadzwon do tej firmy http://www.klim-faf.pl/ polecam ja tam robilem klime i jestem bardzo zadowolony maja czesci na miejscu doswiadczenie i przystepne ceny a jak twoja sprezarka wyzionela ducha to maja po regeneracji z gwarancja

hehe Kolego? :) jestem zdruzgotana:)
można im wysłać te sprężarkę?

a wiec tak, dopiero dziś udało się ją rozebrać , wczoraj bez odpowiednich narzedzi niestety skończyło sie porażką, no i łożysko kompletnie rozwalone, zaraz jadę po nowe łożysko, ale i tak bede chciała kupic nową tzn może używana jak sugerował kolega kocyk/zregenerować jak się da.

Mam nadzieje że dostanę to łozysko, dzis akurat jest niedziela ,ale ze wzgledu na żniwa czy cos tam , jest otwarty sklep Agroma , a podobno tam są takie rzeczy.

#13 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 14 sierpnia 2011 - 10:52

takiego łożyska w agromie raczej próżno szukać... w "normalnych" sklepach również ciężko je dostać

#14 OFFLINE   Ajjjc

Ajjjc
  • 19 postów

Napisany 14 sierpnia 2011 - 11:30

takiego łożyska w agromie raczej próżno szukać... w "normalnych" sklepach również ciężko je dostać

no miałeś rację - nie ma, pasków krótszych też niema. Po prostu ktoś mi mówił że tam powinnam dostać ale cóż ....ehhh no to zostaje mi czekać do wtorku , bo nic więcej się nie da zrobić , dzięki za rady:)

znalazłam kilka używanych sprężarek na all , ale przez ten weekend dłuższy i tak do wtorku muszę się wstrzymać:masakra:

#15 OFFLINE   maxboss

maxboss
  • 46 postów

Napisany 14 sierpnia 2011 - 13:39

mozna wyslac i sie zrobi nie chcielbym zebyscie to zle odebrali ja pracuje w tej firmie i sam tam robilem swoja klimatyzacje i dlatego polecam a wybor pozostawiam wam a kolega Ajjjc jak nigdzie nie znajdziesz lorzyska to daj znac i podaj wymiary to ci zalatwie
a urzywane sprezarki jak masz zamiar kupic na allegro to sie pilnuj bo sprzedaja sprezarki po zatarciu i morzesz wydac kase na marne

#16 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 14 sierpnia 2011 - 23:49

Polecam http://www.e-sklep-l...prod_name=omega , koleżanko ;)

#17 OFFLINE   Ajjjc

Ajjjc
  • 19 postów

Napisany 16 sierpnia 2011 - 07:45

Polecam http://www.e-sklep-l...prod_name=omega , koleżanko ;)

ale tak z czystym sumieniem polecasz kolego?:)
zerknę co tam mają, ale i tak dziś kupię krótszy pasek ,zanim łożysko lub sprężarka przyjdzie

#18 OFFLINE   SMela21

SMela21
  • 16 postów

Napisany 21 sierpnia 2011 - 20:46

ja mam podobny problem, albo ten sam :)
maja sprezarka byla naprawiana, uszczelniacze, lozysko, bo sie stopilo. wlasnie na wolnych obrotach czy z wlaczana klima czy bez slychac metaliczny dzwiek, to samo jest przy 2000-3000 obrotow. wkurza to bo nic innego mi nie hałasuje. Klima w koncu mam sprawna, bo tez musialem wymienic zawor od wysokiego cisnienia oraz jakis czujnik. Kupilem omege z uszkodzana klima, ale zakres prac mial byc duzo mniejszy. 850zl i musze sie meczyc z tym dzwiekiem. slychac mnie jakbym zlomem jezdzil.

#19 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 21 sierpnia 2011 - 21:49

ale tak z czystym sumieniem polecasz kolego?:)
zerknę co tam mają, ale i tak dziś kupię krótszy pasek ,zanim łożysko lub sprężarka przyjdzie

Jak sytuacja wygląda ?? Ja mam od nich właśnie i działa ponad rok.

#20 OFFLINE   Ajjjc

Ajjjc
  • 19 postów

Napisany 23 sierpnia 2011 - 14:08

Jak sytuacja wygląda ?? Ja mam od nich właśnie i działa ponad rok.

no z braku czasu nie skorzystałam jeszcze, kupione zostało nowe łożysko ....bo póki co potrzebuje auta, ale w połowie września spróbuje do nich właśnie te sprężarkę dać, wydaje m się że wczoraj coś tak podobnie zagrzechotało metalicznie, ale może jestem przewrażliwiona , bo otworzyłam szybkę i nic nie grzechotało ehhhh a i klimy na razie nie włączam bo się boję:))

ja mam podobny problem, albo ten sam :)
maja sprezarka byla naprawiana, uszczelniacze, lozysko, bo sie stopilo. wlasnie na wolnych obrotach czy z wlaczana klima czy bez slychac metaliczny dzwiek, to samo jest przy 2000-3000 obrotow. wkurza to bo nic innego mi nie hałasuje. Klima w koncu mam sprawna, bo tez musialem wymienic zawor od wysokiego cisnienia oraz jakis czujnik. Kupilem omege z uszkodzana klima, ale zakres prac mial byc duzo mniejszy. 850zl i musze sie meczyc z tym dzwiekiem. slychac mnie jakbym zlomem jezdzil.

no u mnie właśnie po wymianie łożyska ustał ten metaliczny dźwięk, ale skoro miałeś wymieniane...