Sprzegło klimatyzacji ..? metaliczny dzwiek
Napisany 13 sierpnia 2011 - 15:49
Podczas jazdy straszny hałas - taki "metaliczny" dziś zajrzelismy pod spód i ten dźwięk wytwarza prawdopodobnie sprzęgło klimatyzacji, bo po uruchomieniu silnika, lecą jakieś opiłki właśnie z tego sprzęgła, wszystko jest luźne , tzn pasek i napinacz....
Proszę o jakąś rade co można z tym zrobić.
Napisany 13 sierpnia 2011 - 16:02
Napisany 13 sierpnia 2011 - 16:05
da sie wyjac sprezarke bez spuszczania czynnika?
Napisany 13 sierpnia 2011 - 16:18
możliwe że padło łożysko sprężarki - trzeba by zdjąć pasek i sprawdzić jak się zachowuje koło pasowe.
Spróbuj też zakręcić (przy zgaszonym silniku) samą tarczą sprzęgła sprężarki.
Napisany 13 sierpnia 2011 - 16:27
odchyla się na boki po 4 mm
Napisany 13 sierpnia 2011 - 17:51
Nie wiem czy przy takim luzie nie oberwało uszczelnienie sprężarki i jej bebechy
Napisany 13 sierpnia 2011 - 18:14
ewentualnie jaka powinna być długość tego paska
Dziękuje za odpowiedzi.
Napisany 13 sierpnia 2011 - 18:16
musisz mieć pasek od takiego silnika jak masz z tym że w wersji bez klimy , pytanie brzmi - czy takie były ? , jeśli nie to dalsza jazda dopiero po zamontowaniu sprężarki
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 13 sierpnia 2011 - 18:28
Napisany 13 sierpnia 2011 - 18:31
[ATTACH]14175[/ATTACH]
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 13 sierpnia 2011 - 22:28
Napisany 14 sierpnia 2011 - 10:23
Kolego Ajjjc zadzwon do tej firmy http://www.klim-faf.pl/ polecam ja tam robilem klime i jestem bardzo zadowolony maja czesci na miejscu doswiadczenie i przystepne ceny a jak twoja sprezarka wyzionela ducha to maja po regeneracji z gwarancja
hehe Kolego?

można im wysłać te sprężarkę?
a wiec tak, dopiero dziś udało się ją rozebrać , wczoraj bez odpowiednich narzedzi niestety skończyło sie porażką, no i łożysko kompletnie rozwalone, zaraz jadę po nowe łożysko, ale i tak bede chciała kupic nową tzn może używana jak sugerował kolega kocyk/zregenerować jak się da.
Mam nadzieje że dostanę to łozysko, dzis akurat jest niedziela ,ale ze wzgledu na żniwa czy cos tam , jest otwarty sklep Agroma , a podobno tam są takie rzeczy.
Napisany 14 sierpnia 2011 - 10:52
Napisany 14 sierpnia 2011 - 11:30
takiego łożyska w agromie raczej próżno szukać... w "normalnych" sklepach również ciężko je dostać
no miałeś rację - nie ma, pasków krótszych też niema. Po prostu ktoś mi mówił że tam powinnam dostać ale cóż ....ehhh no to zostaje mi czekać do wtorku , bo nic więcej się nie da zrobić , dzięki za rady:)
znalazłam kilka używanych sprężarek na all , ale przez ten weekend dłuższy i tak do wtorku muszę się wstrzymać

Napisany 14 sierpnia 2011 - 13:39
a urzywane sprezarki jak masz zamiar kupic na allegro to sie pilnuj bo sprzedaja sprezarki po zatarciu i morzesz wydac kase na marne
Napisany 14 sierpnia 2011 - 23:49
Napisany 16 sierpnia 2011 - 07:45
Polecam http://www.e-sklep-l...prod_name=omega , koleżanko
ale tak z czystym sumieniem polecasz kolego?

zerknę co tam mają, ale i tak dziś kupię krótszy pasek ,zanim łożysko lub sprężarka przyjdzie
Napisany 21 sierpnia 2011 - 20:46

maja sprezarka byla naprawiana, uszczelniacze, lozysko, bo sie stopilo. wlasnie na wolnych obrotach czy z wlaczana klima czy bez slychac metaliczny dzwiek, to samo jest przy 2000-3000 obrotow. wkurza to bo nic innego mi nie hałasuje. Klima w koncu mam sprawna, bo tez musialem wymienic zawor od wysokiego cisnienia oraz jakis czujnik. Kupilem omege z uszkodzana klima, ale zakres prac mial byc duzo mniejszy. 850zl i musze sie meczyc z tym dzwiekiem. slychac mnie jakbym zlomem jezdzil.
Napisany 21 sierpnia 2011 - 21:49
ale tak z czystym sumieniem polecasz kolego?
zerknę co tam mają, ale i tak dziś kupię krótszy pasek ,zanim łożysko lub sprężarka przyjdzie
Jak sytuacja wygląda ?? Ja mam od nich właśnie i działa ponad rok.
Napisany 23 sierpnia 2011 - 14:08
Jak sytuacja wygląda ?? Ja mam od nich właśnie i działa ponad rok.
no z braku czasu nie skorzystałam jeszcze, kupione zostało nowe łożysko ....bo póki co potrzebuje auta, ale w połowie września spróbuje do nich właśnie te sprężarkę dać, wydaje m się że wczoraj coś tak podobnie zagrzechotało metalicznie, ale może jestem przewrażliwiona , bo otworzyłam szybkę i nic nie grzechotało ehhhh a i klimy na razie nie włączam bo się boję

ja mam podobny problem, albo ten sam
maja sprezarka byla naprawiana, uszczelniacze, lozysko, bo sie stopilo. wlasnie na wolnych obrotach czy z wlaczana klima czy bez slychac metaliczny dzwiek, to samo jest przy 2000-3000 obrotow. wkurza to bo nic innego mi nie hałasuje. Klima w koncu mam sprawna, bo tez musialem wymienic zawor od wysokiego cisnienia oraz jakis czujnik. Kupilem omege z uszkodzana klima, ale zakres prac mial byc duzo mniejszy. 850zl i musze sie meczyc z tym dzwiekiem. slychac mnie jakbym zlomem jezdzil.
no u mnie właśnie po wymianie łożyska ustał ten metaliczny dźwięk, ale skoro miałeś wymieniane...