Proszę o pomoc w wyborze skrzyni basowej.
Rozpoczęte przez
fnd
, 23 lip 2011, 11:10
33 odpowiedzi na ten temat
Napisany 07 sierpnia 2011 - 21:11
myślałem że te stingery sa droższe
a z tym wzmakiem masz racje
to szukać 4 kanałówki czy 5 i zrobić tył
z 5 kanałów np. SINUSLIVE SL- A6505 dało by rade
i z 7 stówek na suba by zostało
a z tym wzmakiem masz racje
to szukać 4 kanałówki czy 5 i zrobić tył
z 5 kanałów np. SINUSLIVE SL- A6505 dało by rade
i z 7 stówek na suba by zostało
Napisany 07 sierpnia 2011 - 21:35
byly drozsze. ja jak kupowalem swoje hpm dawalem 200zl a teraz expert seria tansza juz.
nie myslalem ze chcesz robic tyl. robiac tyl troche moze byc pln wiecej. ale jesli myslisz na przyszlosc to moze od razu 5 kanalow. nie znam jednak tych wzmacniaczy wcale co piszesz. nigdy tez nie myslalem o 5 kanalach bo wtedy wolalem juz 2 wzmaki. nie patrz na to co pisza. najlepiej jesli zdecydujesz sie na jakies kroki i poszukiwanie wzmacniacza mocnego a sredniej jakosci w dobrej cenie polecamm zapytac na strefacaraudio.pl jak na kazdym forum jest wielu przechwalkow ale poczekaj na kilka odpowiedzi i bedzie mozna znalesc madre wypowiedzi:)
nie myslalem ze chcesz robic tyl. robiac tyl troche moze byc pln wiecej. ale jesli myslisz na przyszlosc to moze od razu 5 kanalow. nie znam jednak tych wzmacniaczy wcale co piszesz. nigdy tez nie myslalem o 5 kanalach bo wtedy wolalem juz 2 wzmaki. nie patrz na to co pisza. najlepiej jesli zdecydujesz sie na jakies kroki i poszukiwanie wzmacniacza mocnego a sredniej jakosci w dobrej cenie polecamm zapytac na strefacaraudio.pl jak na kazdym forum jest wielu przechwalkow ale poczekaj na kilka odpowiedzi i bedzie mozna znalesc madre wypowiedzi:)
Napisany 08 sierpnia 2011 - 07:48
Ja założyłem do siebie Alpine MRV-Fx00S oraz skrzynia z dwoma głośnikami...aktywny i pasywny (Helix HXS-1066). Skrzynia specjalnej konstrukcji. W sedanie fajnie brzmi i nie jest dudniący. Koszt...1000 pln kompletny zestaw.
Może coś takiego...u mnie się sprawdza.
Może coś takiego...u mnie się sprawdza.
Napisany 22 września 2011 - 17:58
To moze mi cos poradzicie. Dostalem w prezencie glosnik infinity reference series 12". Glosnik ma moc 300w RMS i reszta danych jest tutaj http://www.ebay.co.u...=item4aa21a9e24
Reszta glosnikow w aucie seryjna a jednostka sterujaca to kenwood kdc4047u. Chyba bo teraz nie moge sprawdzic ale tak mi sie wydaje.
Chce wygluszyc drzwi i wstawic inne glosniki, do tego cale okablowanie no i zbudowac skrzynie do tego glosnika.
Moje pytania:
Jakie wymiary skrzyni??
Jaki wzmacniacz??
Jakie glosniki w drzwi przod + tyl
Jakie okablowanie.
Dzieki i pozdro
Reszta glosnikow w aucie seryjna a jednostka sterujaca to kenwood kdc4047u. Chyba bo teraz nie moge sprawdzic ale tak mi sie wydaje.
Chce wygluszyc drzwi i wstawic inne glosniki, do tego cale okablowanie no i zbudowac skrzynie do tego glosnika.
Moje pytania:
Jakie wymiary skrzyni??
Jaki wzmacniacz??
Jakie glosniki w drzwi przod + tyl
Jakie okablowanie.
Dzieki i pozdro
Napisany 22 września 2011 - 18:16
WinISD beta - program do wyliczania litrażu skrzyni.
Nie będzie tego głośnika w indeksach więc postaraj się wyszukać jego dane techniczne i parametry. Wprowadzisz je i wyliczy każdą zabudowę.
Nie będzie tego głośnika w indeksach więc postaraj się wyszukać jego dane techniczne i parametry. Wprowadzisz je i wyliczy każdą zabudowę.
Napisany 26 września 2011 - 17:21
Mam ten program i wprowadzilem dane ktore wiem a wlasciwie odczytalem z tej strony http://www.crutchfie...tures_and_specs .
Czy pomozecie w wypelnieniu tej tabeli w WinISD bo nie wiem co te skroty oznaczaj a nie moge sie doszukac. Z tych danych co wprowadzilem to mi wyszla skrzynia o pojemnosci 139l a wydaje mi sie to duzo jak na ten glosnik.
Czy pomozecie w wypelnieniu tej tabeli w WinISD bo nie wiem co te skroty oznaczaj a nie moge sie doszukac. Z tych danych co wprowadzilem to mi wyszla skrzynia o pojemnosci 139l a wydaje mi sie to duzo jak na ten glosnik.
Napisany 27 września 2011 - 17:19
Na stronce, którą podałeś masz PDF z parametrami głośnika. Dokładnie piąta i szósta strona dokumentu... dodatkowo skuteczności różnych typów zabudowy z wykresami...
I to wszystko pod noskiem podsunięte
Zamknięta 35.4 litra
Bass reflex 56.63 litra
I to wszystko pod noskiem podsunięte

Zamknięta 35.4 litra
Bass reflex 56.63 litra
Napisany 27 września 2011 - 17:33

Napisany 27 września 2011 - 19:23
Tak. Dokladne wymiary juz mam dzieki Tobie. Czy ma znaczenie umiejscowienie bass reflexu?? Chce glosnik jakies 1/3 od prawj strony skrzyni a bass reflex od lewej. Czy to dobrze??
Napisany 27 września 2011 - 19:48
Tutaj nie zajmę stanowiska. Jedyne co mogę dopowiedzieć to cały widz polega na odpowiednim zestrojeniu skrzynki - odpowiednia długość i średnica rurki.
Napisany 27 września 2011 - 21:20
No tam jest podany. Na 56.63l bass reflex ma wymiary srednica 102mm a dlugosc 312mm. Chyba dobrze tam jest to opisane?? W koncu producent glosnika to podal to chyba dobrze to wyliczyli?
Napisany 28 września 2011 - 20:09
I tak tez zrobie. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam
Nastepne pytania mam:
1. Czy do tego glosnika infinity wystarcza przewody 2x1,2mm2 czy raczej szukac 2x2,5mm2??
2. Czy ktos slyszl jak graja glosniki takie lub zna firme http://www.audiohurt...juice-js6c.html
3. I jeszcze jedno. Jak bede budowal skrzynie to przednia scianka ma byc pochylona czy prosta??
Nastepne pytania mam:
1. Czy do tego glosnika infinity wystarcza przewody 2x1,2mm2 czy raczej szukac 2x2,5mm2??
2. Czy ktos slyszl jak graja glosniki takie lub zna firme http://www.audiohurt...juice-js6c.html
3. I jeszcze jedno. Jak bede budowal skrzynie to przednia scianka ma byc pochylona czy prosta??