Zbyt maly mnoznik? Stag 300-6 2.5 v6
Napisany 12 lipca 2011 - 12:30
Mam Stag 300-6 bez plus ustawiłem go tak, ze odłączyłem akumulator, poczekałem, podłączyłem aku i kompa i włączyłem auto-kalibracje, po pomyślnej auto kalibracji jazda 6km na benzynie i później 6km na gazie mapy wyglądały dobrze, praktycznie jak teraz, odchyłka była poniżej 5%. Jednak cos ten mnożnik mały, inny niż w instrukcji. Przejechałem prawie 900km i teraz zrobiłem zrzuty ekranu i zapis oscyloskopu. Zmieniła się nieco odchyłka, ale wygląda jeszcze jak w normie.
Czy wszystko jest ok, coś zmienić coś poprawić?.
Plik oscyloskopu
http://www.speedysha...393294/oscy.osc
screeny http://s1.img.pl/a/61045
Napisany 12 lipca 2011 - 15:15
Napisany 12 lipca 2011 - 15:53
Napisany 11 września 2011 - 10:45

jeszcze bym zrobił zrzut ustawień bo coś nie tego mi z silnikiem jak by mułowata sie zrobiła ale jak ją strzeli to idzie dobrze
Napisany 11 września 2011 - 11:28
Ustawisz to przesuwając okrągłe żółte kólka w górę i w dół, bądź też w prawo lub w lewo.
Z tego co ja wiem, najlepiej jest, gdy niebieski wykres pokrywa się z zielonym.
Jest to jednak nie możliwe do ustawienia, bo za każdym razem musiał byś jeździć w dokładnie taki sam sposób ( tak samo wciskać gaz, w tym samym momencie zmieniać bieg itd)
Możesz spróbować trochę ją pr5zysunąć jedną ku drugiej, ale nigdy nie pokryją ci się identycznie, a na=wet jeżeli, to po kolejnej przejażdżce będzi już inaczej.
Napisany 11 września 2011 - 11:54
Bo ustawiać mapę należy jadąc przez jakiś czas na benie, a potem jadąc w ten sam sposób na gazie (jakieś 5km) i wtedy mapy powinny się pokrywać. Jesli po kalibracji po jakimś czasie znów odczytasz mapy to nie koniecznie muszą się pokrywać...
Napisany 11 września 2011 - 12:14

teraz bedzie wam łatwiej wyczytać z tych danych moze mam coś nie tak poustawiane ,i tak jak pisałem mam problem z odpaleniem na zimnym i raz idzie dobrze raz tak jak by ją ktoś za dupsko łapał .prosze pomóżcie
Napisany 11 września 2011 - 13:51
Napisany 11 września 2011 - 14:41
opuściłem troche mnożnik w dół zielona linia poszła troche do góry ale znowu coś silnik nie jest chetny do roboty idzie bo idzie ale lepiej szła .zaraz wrzucę to bedzie widać

a co to jest ta odchyłka i do czego ona służy

Napisany 11 września 2011 - 16:45
Mnożnik powinien kończyć się w okolicach 1 (prawa strona wykresu) a masz 1,4. To może powodować zapętlanie wtryskiwaczy przy wyższych obciążeniach - prawdopodobnie stąd odczucie mniejszej mocy.
Przy zbyt wysokim mnożniku można zrobić dwie rzeczy:
- podnieść ciśnienie
- powiększyć dysze
ponieważ ciśnienie masz już dość spore -1,34 Bar - nie powinieneś go już zwiększać (valteki kiepsko to znoszą)
pozostaje kalibracja wtryskiwaczy
odchyłka wskazuje uogólniając o ile mniej lub więcej gazu podawane jest przy otwarciu wtryskiwacza. Jeśli odchyłka jest poniżej 0 to gazu silnik dostaje za mało. Odchyłka powinna być jak najbliższa zera (+/- 5%)
Napisany 11 września 2011 - 16:56
- mnożnik z prawej strony opuścić do 1 tak?
- a co z lewą stroną mnożnika .
a możesz mi napisać jak mam poustawiać te żółte kropki co i gdzie żeby miała moc i było dobrze ??
co do mnożnika fakt podniosłem tylko że robiłem "autokalibracje" i sam sie tak ustawił i do tego chciałem poustawiać mapę gazu i na koniec tak wyszło jak widać na załączonym obrazku.
Napisany 11 września 2011 - 17:37
Napisany 11 września 2011 - 17:53
Napisany 11 września 2011 - 17:59

Napisany 18 września 2011 - 10:24
chodzi mi o obroty od 3 do 4.5 tys tam mi zamula czym to skorygować które kropki trzeba przesunąć bo myślę ze chodzi o czasy wtrysku . tak już jest dobrze ciągnie od dołu dochodzi 3 tyś zamula(jak by chciała ale nie mogła) dojdzie do 4,5 i znowu dostaje kopa

gdzie szukać tych kucyków ??
a i jeszcze przy końcach obrotów tzn około 6 tyś zapala sie komunikat w błędach.
"wtryskiwacze całkowicie otwarte"
co to oznacza ??
niby czytałem trochę i mowa o sondach ale tez czytałem że jak sondy niby działają to można to zignorować ....jak to jest naprawdę ??
Napisany 20 września 2011 - 22:38

Napisany 21 września 2011 - 21:06