Oddaj do mechanika. Robota jest przerąbana. Mi mechanik łożysko wymieniał 5 godzin, bez wyjmowania wahacza.

Wymiana piasty tył przy sedanie
Rozpoczęte przez
DanielF
, 06 cze 2011, 14:17
25 odpowiedzi na ten temat
Napisany 17 stycznia 2012 - 16:47
Napisany 21 stycznia 2012 - 20:45
Witam,powiem tak w piątek chciałem sam wymienić łożysko w tylnym lewym zacząłem od zdjęcia koła
następnie cylinderek , tarcza i tu problem bo śruba która trzyma piastę z przegubem jest od strony przegubu a nie od zewnętrznej ... jak popatrzyłem że nie dam rady ze śrubami od piasty bo nie mialem tak dużego torksa to poskładalem i pojechałem do mechanika ;/
Mechanik tez narzekał w sumie pomagałem mu przy robocie bo sam chłop nie dal by rady i robił tak jak ja chciałem ogólnie za robotę krzyczą 180zł ja zapłaciłem 120 bo pomagałem ....jak już rozkręcił piastę z przegubem to kwestia wybicia piasty (trzeba mieć jebnięcie)
następnie mial taki ściągacz jak już ktoś pisał (długa śruba z 2 stron nakrętki ale na klucz 36 i takie konkret przełożył przez łożysko i podłożył jakieś rurki z 2 stron i kręcił i wyszło po 5min. i tak samo z zakładaniem
ogólnie roboty na 2,5h w sumie tyle jemu się zeszło 
ps. kupiłem łożysko na allegro za 80zł i okazało się że jest za duże ;/ to znaczy wejść ładnie na miejsce wskoczyło ale piasata miała luz i jak zmierzylem suwmiarką między tą co kupiłem a oryginałem 3milimetry różnicy a to bardzo dużo i musiałem kupić u niego za 160zł ;/ i to mnie najbardziej zabolało ...
pozdro

Mechanik tez narzekał w sumie pomagałem mu przy robocie bo sam chłop nie dal by rady i robił tak jak ja chciałem ogólnie za robotę krzyczą 180zł ja zapłaciłem 120 bo pomagałem ....jak już rozkręcił piastę z przegubem to kwestia wybicia piasty (trzeba mieć jebnięcie)
następnie mial taki ściągacz jak już ktoś pisał (długa śruba z 2 stron nakrętki ale na klucz 36 i takie konkret przełożył przez łożysko i podłożył jakieś rurki z 2 stron i kręcił i wyszło po 5min. i tak samo z zakładaniem

ps. kupiłem łożysko na allegro za 80zł i okazało się że jest za duże ;/ to znaczy wejść ładnie na miejsce wskoczyło ale piasata miała luz i jak zmierzylem suwmiarką między tą co kupiłem a oryginałem 3milimetry różnicy a to bardzo dużo i musiałem kupić u niego za 160zł ;/ i to mnie najbardziej zabolało ...
pozdro
Napisany 25 marca 2014 - 13:12
Szybkie pytanie co trzymają cztery śruby wielowpustowe przy piaście?? Mocują całą piastę do wahacza czy tylko tą osłonę tarczy??
Napisany 19 sierpnia 2014 - 19:42
Witam, muszę wymienić piastę z tyłu w sedanie v6 - czy sama piasta różni się czymś w innych wersjach silnikowych ? czy podejdzie każda ?
Napisany 23 lutego 2016 - 21:38
Znowu odgrzebie temat. Czy "piasta" w kombikach z tyłu różni się od siebie, chodzi mi o porównanie wersji z tarczami wentylowanymi i bez wentylacji, bo muszę wymienić i nie chcę kupić takiej która nie będzie pasowała.
GSI to było to, ale się sprzedało