Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wymiana piasty tył przy sedanie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
25 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 stycznia 2012 - 16:47

Oddaj do mechanika. Robota jest przerąbana. Mi mechanik łożysko wymieniał 5 godzin, bez wyjmowania wahacza.

#22 OFFLINE   RAINES

RAINES
  • 41 postów

Napisany 21 stycznia 2012 - 20:45

Witam,powiem tak w piątek chciałem sam wymienić łożysko w tylnym lewym zacząłem od zdjęcia koła :p następnie cylinderek , tarcza i tu problem bo śruba która trzyma piastę z przegubem jest od strony przegubu a nie od zewnętrznej ... jak popatrzyłem że nie dam rady ze śrubami od piasty bo nie mialem tak dużego torksa to poskładalem i pojechałem do mechanika ;/

Mechanik tez narzekał w sumie pomagałem mu przy robocie bo sam chłop nie dal by rady i robił tak jak ja chciałem ogólnie za robotę krzyczą 180zł ja zapłaciłem 120 bo pomagałem ....jak już rozkręcił piastę z przegubem to kwestia wybicia piasty (trzeba mieć jebnięcie)
następnie mial taki ściągacz jak już ktoś pisał (długa śruba z 2 stron nakrętki ale na klucz 36 i takie konkret przełożył przez łożysko i podłożył jakieś rurki z 2 stron i kręcił i wyszło po 5min. i tak samo z zakładaniem :D ogólnie roboty na 2,5h w sumie tyle jemu się zeszło :D

ps. kupiłem łożysko na allegro za 80zł i okazało się że jest za duże ;/ to znaczy wejść ładnie na miejsce wskoczyło ale piasata miała luz i jak zmierzylem suwmiarką między tą co kupiłem a oryginałem 3milimetry różnicy a to bardzo dużo i musiałem kupić u niego za 160zł ;/ i to mnie najbardziej zabolało ...

pozdro

#23 OFFLINE   hunter266

hunter266
  • 108 postów

Napisany 25 marca 2014 - 13:12

Szybkie pytanie co trzymają cztery śruby wielowpustowe przy piaście?? Mocują całą piastę do wahacza czy tylko tą osłonę tarczy??

#24 OFFLINE   VeRay

VeRay

Polar Sea Blue

• 670 postów

Napisany 25 marca 2014 - 13:58

Tylko tarczę kotwiczną trzymają.

#25 OFFLINE   ceenek

ceenek
  • 8 postów

Napisany 19 sierpnia 2014 - 19:42

Witam, muszę wymienić piastę z tyłu w sedanie v6 - czy sama piasta różni się czymś w innych wersjach silnikowych ? czy podejdzie każda ?

#26 OFFLINE   slawko1980

slawko1980
  • 108 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 23 lutego 2016 - 21:38

Znowu odgrzebie temat. Czy "piasta" w kombikach z tyłu różni się od siebie, chodzi mi o porównanie wersji z tarczami wentylowanymi i bez wentylacji, bo muszę wymienić i nie chcę kupić takiej która nie będzie pasowała.

GSI to było to, ale się sprzedało ;)