Omega sedan jaka butla??
Napisany 26 stycznia 2010 - 21:45

Myślę że w omegach zakładanie małych butli mija się z celem:)
Napisany 28 stycznia 2010 - 23:12
wybaczcie za OT ale jak sie wczytałem w temat to naszła mnie ochota na wieksza butle:)
mam butle zamontowana za tylnym oparciem w poprzek auta i wchodzi do niej +-35litrow gazu a to w miescie starczy mi na +-200kilometrow.
jaka najwieksza butla wejdzie od amora do amora? 90litrow?
jak to wyglada pozniej z przegladami?zmienia sie cos w dowodzie/karcie pojazdu?
dzieki i pozdrawiam
Napisany 29 stycznia 2010 - 00:01
Witam Panowie wybaczcie za OT ale jak sie wczytałem w temat to naszła mnie ochota na wieksza butle mam butle zamontowana za tylnym oparciem w poprzek auta i wchodzi do niej +-35litrow gazu a to w miescie starczy mi na +-200kilometrow. jaka najwieksza butla wejdzie od amora do amora? 90litrow? jak to wyglada pozniej z przegladami?zmienia sie cos w dowodzie/karcie pojazdu? dzieki i pozdrawiam
MI gazownicy powiedzieli że ja mam najwiekszą ale ja się z nimi nie zgadzam. Na szerokość co prawda większa nie wejdzie, ale średnicę można zwiększyć.
Moja to 80l o średnicy 360mm ( może taką mi proponowali bo u mnie wykorzystali wielozawór ze starej) mieści sie 65l, długość takiej to 892 mm, ale nie zwiększając długości można zwiększyć średnicę do 400mm i długość będzie nawet mniejsza bo 847mm a pojemność wzrośnie do 90l czyli wejdzie ok 72l a to już jest wynik

Nie pamiętam dokładnie ile mnie kosztowała butla z montażem ale ok 350zł i dostajesz od nich homologacje na butlę która pokazujesz tylko na przeglądzie. Homologacja jest ważna 10 lat niezależnie ile lat ma instalacja LPG
Więcej informacji o butlach na: http://www.stako.pl/index.htm
Napisany 29 stycznia 2010 - 00:33
tanio 350zl z montazem bo jak patrzyłem na allegro to i prawie 500 trzeba dac za sama butle..
Napisany 29 stycznia 2010 - 00:39
Wybacz pospieszyłem się trochę nie mam przy sobie tych swoich kronik hehe jutro a raczej dzis ok 15 bede miał wszystko
Napisany 29 stycznia 2010 - 00:43
Napisany 29 stycznia 2010 - 00:51

Napisany 29 stycznia 2010 - 08:28
Miejsca butla zajmie tyle samo, ale za to mamy mozliwość położenia siedzenia i powiekszenia bagażnika dla długich przedmiotów (i nie tylko). Kiedy butla jest w poprzek .. bagażnik staje sie mniejszy i 'niepowiększalny' niestety. Mialem tak zamontowaną w dwóch sedanach i chwale sobie ten montaż.
Napisany 29 stycznia 2010 - 09:12
Sam się zastanawiam co poświęcić. Czy prawy schowek, czy składane oparcie.
Jednak chyba postawię na równomierne rozłożenie masy bo butla po prawej + studzienki kanalizacyjne po prawej, nie uśmiecha mi się to.
Napisany 29 stycznia 2010 - 09:23
Jednak chyba postawię na równomierne rozłożenie masy bo butla po prawej + studzienki kanalizacyjne po prawej, nie uśmiecha mi się to.
to zamontuj z lewej

MI też mówili o rozkładzie masy, ale NIGDY nie zauważylem niczego niepokojącego, ani choćby pochylanie samochodu po tankowaniu.
Z resztą jak jedziesz w samochodzie sam to również masz prawie 100kg z jednej strony więcej, wiec to żaden argument.
A bagażnik naprawde mozna wykorzystać wtedy duzo efektywniej.
Oczywiście każdy wie czego potrzebuje bardziej. Ja miałem już naprawde łądnych kilka samochodów z LPG (począwszy od czasów, kiedy jeszcze nie istniały stacje LPG i trzeba bylo gaz przelewać z butli) i butla w kole to najgorsze rozwiązanie potrzebne tylko b. nielicznym, a butla walcowa w bagażniku, wg moich potrzeb życiowych, tylko wzdłużnie, jesli oparcia są rozkladane.
Napisany 29 stycznia 2010 - 17:30
Napisał michaldenisiuk Zobacz post Witam Panowie wybaczcie za OT ale jak sie wczytałem w temat to naszła mnie ochota na wieksza butle mam butle zamontowana za tylnym oparciem w poprzek auta i wchodzi do niej +-35litrow gazu a to w miescie starczy mi na +-200kilometrow. jaka najwieksza butla wejdzie od amora do amora? 90litrow? jak to wyglada pozniej z przegladami?zmienia sie cos w dowodzie/karcie pojazdu? dzieki i pozdrawiam
MI gazownicy powiedzieli że ja mam najwiekszą ale ja się z nimi nie zgadzam. Na szerokość co prawda większa nie wejdzie, ale średnicę można zwiększyć. Moja to 80l o średnicy 360mm ( może taką mi proponowali bo u mnie wykorzystali wielozawór ze starej) mieści sie 65l, długość takiej to 892 mm, ale nie zwiększając długości można zwiększyć średnicę do 400mm i długość będzie nawet mniejsza bo 847mm a pojemność wzrośnie do 90l czyli wejdzie ok 72l a to już jest wynik Ale nie wiem czy wykorzystasz wielozawór ze starej tego juz sie dowiesz od gazowników 400mm średnicy wchodzi na styk Nie pamiętam dokładnie ile mnie kosztowała butla z montażem ale ok 350zł i dostajesz od nich homologacje na butlę która pokazujesz tylko na przeglądzie. Homologacja jest ważna 10 lat niezależnie ile lat ma instalacja LPG Więcej informacji o butlach na: http://www.stako.pl/index.htm
Sprostowanie!
350zł kosztowała mnie sama butla a montaż 50zł

Napisany 29 stycznia 2010 - 17:38
a ja polecam montaż wzdłużny!
ja tak chciałem ale gazownik mi odradził , stwierdził że jak ktoś mi w:pupa: wjedzie to ta butla może się komuś z tylnej kanapy na plecach odbić , z tyłu dzieci wożę wiec mam w poprzek
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 29 maja 2010 - 22:50
Jako uzupełnienie tego co napisał kocyk należy jeszcze zauważyć, że przy uderzeniu czołowym, butla zamontowana wzdłuż bagażnika może się zamienić w pocisk jeżeli nie wytrzymały by uchwyty które wydają się być przystosowane to montażu poprzecznego.
Napisany 30 maja 2010 - 11:37

Napisany 01 czerwca 2010 - 06:11
Napisany 01 czerwca 2010 - 14:53
U mnie jest w poprzek 80 litrowy bojler. Wchodzi 64 litry i starcza na 520km. Niestety okienko przesłania całkowicie i nic długiego nie przewiozę. W Calibrze V6 miałem 32litry w kole i tankowałem co 220km. Teraz mam wygodniej, ale czasem przydałoby się to okienko. Zastanawiałem się nad wymianą na klasyczną butlę w koło a zamontowaną na podłodze-poziomo, ale na razie są inne ważniejsze wydatki.
To omega 3.0 pali Ci mniej niż Cali 2.5??
Napisany 01 czerwca 2010 - 17:43
Średnie spalanie w Omedze mam 13,5 a w Calibrze było 10,5. na tej samej trasie praca-dom, pół na pół miasto i trasa.
Napisany 01 czerwca 2010 - 18:05
A omega 64l i 520km to wychodzi 12.3l/100km.
Ja sie nie czepiam tylko tak sobie w pamięci Przeliczam u siebie i porównałem Twoje samochody do mojego:) Sam mam taką butlę w omedze jak ty i dlatego wie mniej więcej jak to wychodzi:) Jak na zegarze wybije 500km to wiem ze jest ok 13 litrów:)
Napisany 01 czerwca 2010 - 19:32
Wózek dziecinny spokojnie mi wchodzi ,a mam jeszcze w bagażniku skrzynkę narzędziową i koszyk z rupieciami.
Moja Galeria >>>http://forum.omegakl...php?albumid=565
=======================================