Przecież bez owijania kolektora sonda jest dogrzana odpowiednio więc o jakich to korzyściach mówiłeś ? Ja Ci mówię, nie ma żadnych korzyści z lambdą poza tym że zużyje się szybciej.
Czyli wsadzona do lodówki będzie pracować lepiej??

Ona musi mieć temperaturę do pracy, uszczuplę bardziej moją poprzednią wypowiedź

jak sie wytnie kata to czesto sonda cierpi na niedogrzanie

i tu mogłoby się jej przydać to owinięcie

ale koniec wymiany zdań nie potrzebnej do tego

Moim zdaniem ta taśma może mieć zastosowanie tylko i wyłącznie do owinięcia stopy od EGR, oraz rurki od EGR w silnikach V6. Dzięki temu nie będzie sie nagrzewała pokrywa zaworów i nie będzie tak szybko padać uszczelka

Co do skuteczności tej taśmy jako termoizolacji kolektor wydechowy da się dotknąć ręką więc coś tam działa

i nie próbował wchodzić w pseudo-naukowe wytłumaczenia bo uwierz że nic sensownego z tego nie wychodzi. Jak by to dać do przeczytania komuś obeznanemu z fizyki to by się za głowę chwycił od tych wszystkich wymysłów, uproszczeń i wypowiedzi w stylu "itd itd" gdy nie wiadomo co napisać. Teoretycznie jest możliwy do uzyskania lepszy efekt doładowania falowego przez zwiększenie objętości spalin ale praktycznie jest to nieosiągalne. Wiązało by to się z masą obliczeń i przebudowywaniem wydechu. Skoro nie podejmują się tego profesjonalne firmy walczące o każdego konia mechanicznego to amatorskie owijanie kolektorów może przynieść więcej problemów niż korzyści. Te problemy opisał już bardzo konkretnie sweeroos i ciężko się tymi argumentami nie zgodzić.
Fizyka jest jedna, ogólnie dostępna

nic się nie obrażam choć pisałem prawdę

A firmy tuningowe walczące o każdy koń właśnie zajmują się wydechem

tylko nie liczą tego aż tak dokładnie, i tłumik nie robi wrrrrrrrr i nie kosztuje 1500zł