Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Prawo Jazdy C+E od czego zacząć?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
21 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   MaR__KoN

MaR__KoN
  • 55 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 22 marca 2011 - 18:31

Witajcie!

Zwracam się do wszystkich obeznanych w temacie ale najbardziej do tych którzy wykorzystują to w praktyce. Otóż od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zrobieniem sobie prawa jazdy kategorii C+E. Słyszałem jednak że samo prawo jazdy to jest mało. Chciałbym się więc dowiedzieć od was (może ktoś jeździ zawodowo) jakie dokumenty od samego początku do samego końca są potrzebne abym mógł bez żadnych problemów poruszać się autem ciężarowym z przyczepą. Na początek interesuje mnie przewóz rzeczy. Nie potrzebuje kosztów bo w różnym województwie czy mieście są one inne. Tylko po kolei co gdzie jak?

Z góry dziękuje za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam!
Chcesz się dowiedzieć prawdy o sobie, pokłóć się z przyjacielem.

#2 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 22 marca 2011 - 19:43

Przyjacielu skoro koszta Cię nie interesują to ok, ale nie są małe ;-)

Po pierwsze badania lekarskie tj. okulista, laryngolog, lekarz ogólny, badania psychotechniczne, do tego jeszcze raz te same badania do zaświadczenia lekarskiego od pracodawcy, kurs na przewóz rzeczy.

Cała masa ganiania, załatwiania i płacenia wszędzie, wszystkim i za wszystko...

Ja zawodowo jeżdżę 12 lat i co jakiś czas muszę oddać swoje ciężko zarobione pieniążki na różnego rodzaju badania i testy ;-)

Więc życzę powodzenia i wytrwałości

#3 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 22 marca 2011 - 20:02

kurs na przewóz rzeczy.

do 10. września 2010r. Teraz jak wiesz nazywa się to świadectwem kwalifikacji i jest totalną bzdurą mającą na celu wyciągnięcie kasy z nowego kierowcy zawodowego. Kurs jest rozdmuchany do granic rozsądku, jest czterokrotnie dłuższy, co nie znaczy że przygotuje kierowcę lepiej. Jest jeszcze możliwość uzyskania świadectwa kwalifikacji wstępnej przyspieszonej (140h), ale to już temat na inną rozmowę.

Aha, koszt świadectwa kwalifikacji to 3000zł do nawet 5000zł. Musisz zatem dobrze sie zastanowić kiedy koszta ci się zwrócą.

#4 OFFLINE   daktyl

daktyl

..opisu dziś nie będzie..

• 250 postów
  • Województwo: opolskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 marca 2011 - 20:12

do tego jeszcze raz te same badania do zaświadczenia lekarskiego od pracodawcy, kurs na przewóz rzeczy.

No i do tego kompletu jeszcze wymiana prawa jazdy x2 i wyrobienie karty kierowcy. Kurde, i ja muszę kartę nową zrobić... Znów skarbowi Państwa haracz trzeba zapłacić. Ehhh... ;)

#5 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

• 1 525 postów

Napisany 22 marca 2011 - 20:26

do 10. września 2010r. Teraz jak wiesz nazywa się to świadectwem kwalifikacji

No właśnie, że niewiem. Jedno co wiem to to że kiedyś było świadectwo kwalifikacji, bo posiadam jeszcze takowe tak na pamiątkę :-D a potem weszły te śmieszne kursy ahhh ja już nie nadążam

No i do tego kompletu jeszcze wymiana prawa jazdy x2 i wyrobienie karty kierowcy.

No tak zapomniałem o wymianie i o karcie ;-)

#6 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 22 marca 2011 - 21:12

bo posiadam jeszcze takowe tak na pamiątkę

ja sobie zostawiłem to zielone na pamiątkę co wyglądało jak prawko , wydane w urzędzie , te aktualne świadectwo mam wystawione przez pracodawcę , a po nowe trzeba iść do znów do urzędu , zwariować można, dzięki Bogu wszystkie kursy miałem organizowane na zakładzie - pracodawca płacił :) uff

jak znam życie to za jakiś czas znowu coś wymyślą , bo kierowca to taka dojna krowa

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#7 OFFLINE   MaR__KoN

MaR__KoN
  • 55 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 23 marca 2011 - 18:34

Dziękuje bardzo za odpowiedzi koledzy. Jest tego trochę ale wydaje mi się że warto i że jest w stanie mi się to zwrócić oczywiście. W Polsce chyba nie jest aż tak źle jeśli chodzi o prace i płace we firmach transportowych. Co o tym sądzicie?
Chcesz się dowiedzieć prawdy o sobie, pokłóć się z przyjacielem.

#8 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów

Napisany 23 marca 2011 - 18:53

Ja tez mam C+E prawko zdałem w PL, ale jeżdżę w UK tutaj nic nie potrzeba oprócz prawka i karty Tacho...
Na pewno troszkę inaczej niż PL, jest mniej latania z papierkami

#9 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 23 marca 2011 - 18:54

W Polsce chyba nie jest aż tak źle jeśli chodzi o prace i płace we firmach transportowych.

ale kokosów się nie spodziewaj i nie jest to lekki chleb jak się niektórym wydaje , szczególnie tym którzy nigdy nie jeździli , najgorzej jest na początku , kupę moich kolegów z pracy poszła na TIRy a teraz wracają z powrotem na autobusy , tu też nie jest lekko ale przynajmniej co dzień jestem w domu:)

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#10 OFFLINE   Szyperek

Szyperek
  • 101 postów

Napisany 23 marca 2011 - 19:17

Troszke podsumuje wszystkie posty bo tez jezdze zawodowo i staram sie byc na biezaco w tych sprawach:)
1- Kurs na kat C po B = od 2000 do 2400 PLN
2- Kwalifikacja ( na przewoz ladunku rzeczy ) wstepna dla poczontkujacego kierowcy na 5 lat od 5000 do 6500PLN , po 5 latach okresowa 3000PLN
3 -Karta kierowcy 180PLN w zaleznosci czym bedziesz jezdzil bo nie wszystkie ciezarowki maja taho cyfrowe ale warto miec ta karte tak na przyszlosc.
Bardzo wazna rzecz zanim siadziesz na zestaw warto by bylo przynajmniej pojezdzic rok na solowce zeby opanowac gabaryty oczywiscie nie mowie o solowkach do 8t bo to dla mnie taki wiekszy bus/kontener tylko konkretnych .
4 -Kurs kat E do C od 2000 do ? ( we Wroclawiu koszta sa od 2000 do 2200 )
Dlatego napisalem zebys pojezdzil przynajmniej rok bo nawet jak zrobisz C a za dwa tygodnie zdasz E to i tak nie bedziesz potrafil jezdzic . Na egzaminie sa mniejsze i krotsze zestawy niz w zyciu bedziesz podjarany po egzaminie ze wszystko masz siadziesz za kierownice i pampers pelny nie zycze w zimie z reszta tu kolega Daktyl i jego czerwona wanna byc moze podzieli moje zdanie.
Pozdrawiam i zycze powodzenia:pokoj:

#11 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

Przygoda z Omegą twała 11 lat...

• 898 postów

Napisany 23 marca 2011 - 19:44

po 5 latach okresowa 3000PLN

U nas okresowa kosztuje 500 zł. http://www.word.opole.pl/ Zobacz w zakładce szkolenia-szkolenie okresowe kierowców.
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!

#12 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 23 marca 2011 - 19:46

to na Śląsku widzę wszystko dużo drożej albo cos ci się pomyliło

#13 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 23 marca 2011 - 20:00

Bardzo wazna rzecz zanim siadziesz na zestaw warto by bylo przynajmniej pojezdzic rok na solowce zeby opanowac

zgadza się, ale zależy jaki kto ma umiejętności wrodzone, mój pierwszy zestaw to 500konna scania z 3osiową przyczepą z długością całkowitą ok 21m i dawałem rade.
Złoty środek to nie uczyć się tak jak tłumaczą na kursach czyli przykładowo plac i cofanie, zawsze tłuką, że zobaczysz słupek to to skręć tyle i tyle aż zobaczysz inny w drugim lustrze itd, to jest metoda wykucia a nie nauczenia się. Każdą kategorie robiłem w innej szkole ale wszędzie wałkowali to samo, jeździłem po swojemu i efekty były, nigdy nie powtarzałem egzaminu.

#14 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 24 marca 2011 - 08:07

to jest akurat normalne w szkolach jazdy
tam przygotowuja jak zdac egzamin :D
ja jak robilem c to jezdzilem na kursie jakims manem z niemiec przytarganym, ktory jak sie okazalo mial tylna os przesunieta okolo metr do tylu w porownaniu ze staromanami z wordu
i gdyby tak bral te slupki do serca to poprostu by wypadalo oblac jakas zatoczke:D

#15 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

Przygoda z Omegą twała 11 lat...

• 898 postów

Napisany 24 marca 2011 - 09:01

100% za 500zł jest KO.Za KW krzyczą od 6500 zł do 3500 KW przyspieszona.KO robiło już wielu ze znajomych w tym szef z firmy gdzie dorabiam na autobusie i faktycznie tyle płacił.
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!

#16 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

• 1 525 postów

Napisany 24 marca 2011 - 09:42

W Polsce chyba nie jest aż tak źle jeśli chodzi o prace i płace we firmach transportowych. Co o tym sądzicie?

No tak w Polsce jest dużo firm "krzak" albo "ratuj dziada" i tam raczej kokosów nie zarobisz o ile w ogóle Ci zapłacą do tego robisz jako mechanik, spedytor, cieć i kierowca.

Ja osobiście też nie pracuje w Polskiej firmie i mam na prawdę ŚWIĘTY SPOKÓJ

#17 OFFLINE   Szyperek

Szyperek
  • 101 postów

Napisany 24 marca 2011 - 17:21

Jezeli chodzi o kwalifikacje okresowa to kierowcy ktorzy zrobili kurs przed 12 wrzesnia 2010 roku placa wedlug starych zasad jakies tak jak kolega wspomnial 500 PLN / 700PLN czy cos w tym stylu. Natomiast kierowcy ktorzy zrobili kwalifikacje wedlug nowych zasad niestety placa wiecej . A tak naprawde wszystko sie caly czas zmienia a jezeli nie wiadomo o co chodzi to na pewno o kase ktora chca sciagnac z biednych zawodowych kierowcow.
Pozdrawiam

#18 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów

Napisany 24 marca 2011 - 17:31

Uważam ze sam egzamin do C+E jest wystarczający i nie potrzeba tego pitolenia o kursie na przewoz rzeczy i inne duperele bo to tylko wyciaganie kasy...

#19 OFFLINE   Szyperek

Szyperek
  • 101 postów

Napisany 24 marca 2011 - 17:43

Uważam ze sam egzamin do C+E jest wystarczający i nie potrzeba tego pitolenia o kursie na przewoz rzeczy i inne duperele bo to tylko wyciaganie kasy...

Kolego uwazam ze jest to potrzebne zeby mlodego kierowce poinformowac co go czeka bo jak zrobi samo C/E to tylko sobie pojezdzi na pusto bez ladunku bo nie bedzie mial uprawnienia. Kurs na przewoz rzeczy nie jest potrzebny gdy sie prowadzi ciezarowke do 7,5t .
Pozdrawiam

#20 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 24 marca 2011 - 17:47

bestb żeby to tak u nas można było... :placzacy:

zeby mlodego kierowce poinformowac co go czeka

to powinno być uczone w kursie na PJ