Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

centralny na pilota nie dziala

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
35 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   ku8a

ku8a
  • 144 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 16 listopada 2014 - 21:42

Więc pozostała wymiana na nowy

A po co wymieniać siłwonik? Gdyby siłownik był zpsuty to kluczykiem też byś nie zamknął. Szukaj winnego na przewodach na pzejściu ze słupka do drzwi, ewentualnie mikrołącznik na zamku, (taka mała kosteczka obok cylinderka zamka) ale to mało prawdopodobne bo z klucza piszesz że działa.

#22 OFFLINE   tomi2991

tomi2991

Irmscher ... loading

• 162 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 17 listopada 2014 - 10:39

Właśnie tylko nie działa z pilota :( z kluczyka jest ok.
Dodany obrazekDodany obrazekDodany obrazek

#23 OFFLINE   spawek

spawek

Jest moc jest zabawa

• 1 014 postów
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 17 listopada 2014 - 11:31

Właśnie tylko nie działa z pilota :( z kluczyka jest ok.

A podłączony jest? U mnie było tak samo ale po prostu odpięła się wtyczka od siłownika

#24 OFFLINE   tomi2991

tomi2991

Irmscher ... loading

• 162 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 17 listopada 2014 - 16:47

A podłączony jest? U mnie było tak samo ale po prostu odpięła się wtyczka od siłownika

Tzn z pilota zamyka, ale zaraz się otwierają wszystkie drzwi, tak jak by coś blokowało w drzwiach kierowcy, a z kluczyka wsio ok.
Dodany obrazekDodany obrazekDodany obrazek

#25 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 listopada 2014 - 16:56

Wymień ten siłownik i będzie git :tak:

#26 OFFLINE   kmitki

kmitki
  • 166 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 16 stycznia 2015 - 19:56

Witam. Mam problem z centralnym zamkiem a dokładnie z zamykaniem z pilota. Wyskakują mi błędy :
00041 - Niezadziałanie wyłącznika blokady drzwi kierowcy
Obecny

00042 - Niezadziałanie przełącznika zamknięcia drzwi kierowcy
Obecny
Mam takie pytanko o który czujnik może chodzić?
Wymieniłem już na próbę sterownik zamka, siłownik zamka,wyłączniki zamknięcia drzwi i dalej nic. Dodam że z kluczyka zamyka i otwiera bez problemu wszystkie drzwi a z pilota tylko otwiera. Sygnał zamknięcia i otwarcia na kompie pokazuje prawidłowo.
Podejrzewam że może jakiś kabelek być przerwany lub zwarty ale nie wiem który to może być.

#27 OFFLINE   ziomas1233

ziomas1233
  • 118 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 16 stycznia 2015 - 20:36

Sprawdź kable szaro-biały pin 15 i szary pin 16, wtyczki 28-pinowej od centralki czy zwierają od krańcówek przednich drzwi, jak to nie przerwane.

#28 OFFLINE   dzagorski

dzagorski
  • 8 postów

Napisany 19 stycznia 2015 - 14:28

Witam.
Auto: Opel Omega B 99'.

Problem: niedziałający centralny zamek - nie zamyka / nie otwiera, ani z pilota, ani z kluczyka.

Bezpiecznik nr 20 sprawdzony miernikiem - jest na 100% ok.

Lampka we wnętrzu świeci.
Jeśli przy otwartych drzwiach wcisnę przycisk na pilocie, lampka we wnętrzu na chwilę przygasa.

Po naciśnięciu przycisku na pilocie, słychać "cyknięcie" przekaźnika, z lewej strony, jednak nic poza tym się nie dzieje. Kierunkowskazy nie zapalają się.

Próba zaprogramowania pilota nic nie wniosła (z resztą w tym przypadku, kiedy centralny nie działa nawet z kluczyka, problem musi leżeć gdzieś indziej).

Proszę serdecznie o wskazówki, co sprawdzić w następnej kolejności.

Dodam, że miernik, itp. narzędzia, nie są mi obce.

P.S.
Czy mógłbym prosić o opis pinów sterownika C.Z, abym mógł posprawdzać, które napięcia dochodzą i czy jest impuls po wciśnięciu przycisku na pilocie?

#29 OFFLINE   maniutek

maniutek

Omega? Po raz szósty?

• 395 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 19 stycznia 2015 - 15:29

skoro Kolego piszesz, ze miernik nie jest Ci obcy sprobuj w ogole zbadac, czy masz zasilanie, nastepnie dokladnie obadaj wtyczke, czy nie zrobil sie tam jakis wieloletni syf. Lecz z tego co piszesz wnioskuje, ze chyba skonczyla Ci sie centralka niestety....tymbardziej ze piszesz o przygasaniu swiatla w srodku.

#30 OFFLINE   dzagorski

dzagorski
  • 8 postów

Napisany 20 stycznia 2015 - 11:01

Dzięki za odpowiedź.

Zapomniałem wcześniej dodać, że sprawdziłem też wtyczkę: drzwi kierowcy - słupek, wyczyściłem, + spray, ale bez zmian.

Idę właśnie zaraz obadać centralkę i pomierzyć coś.

Panowie!
Dziś udało mi się zdobyć na próbę drugi sterownik C.Z, o takim samym oznaczeniu jak stary. Podłączyłem, niestety bez żadnych zmian. Centralny nie działa. Nawet z kluczyka...

Pomóżcie...

Edit:
znalazłem zwarcie między przewodami czerwono-czarnym i żółto-czarnym - to jest za pewne przyczyną mojego problemu... Czytałem, że często występuje też zwarcie tych przewodów do masy, jednak w moim przypadku do masy żaden z nich nie zwiera.

Nie pozostało nic innego, jak przejść do żmudnej pracy i zacząć sprawdzać wiązki..

#31 OFFLINE   kmitki

kmitki
  • 166 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 23 stycznia 2015 - 13:59

U mnie powodem takiej usterki było to że zmieniłem radio. Po założeniu fabrycznego wszystko wróciło do normy. Zamyka i otwiera bez problemu na wszystkich pilotach.

#32 OFFLINE   dzagorski

dzagorski
  • 8 postów

Napisany 30 stycznia 2015 - 12:06

Koledzy, czy jest wśród Was ktoś, kto po nr VIN mógłby mi sprawdzić, jaki sterownik c.z. / moduł komfortu, powinienem mieć w swoim aucie ??

Nadal nie rozwiązałem problemu z brakiem centralnego; instalacja w 100% jest w porządku, wszystkie drzwi otwierają / zamykają po podaniu niezależnego napięcia na odpowiednie przewody.

Jednak Tech nie łączy mi się z modułem; po konsultacji ze znajomym elektrykiem stwierdziliśmy, że być może centralka którą posiadam, nie jest właściwa.

#33 OFFLINE   ziomas1233

ziomas1233
  • 118 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 30 stycznia 2015 - 15:34

Są odmiany z alarmem, bez, sedan, kombi no i od anglików ale to tylko funkcjami np. sterowniku w wersji z alarmem, po 1 naciśnięciu przycisku od zamykania na pilocie alarm uaktywnia się, tak jest w tych o oznaczeniu YP.

Koledzy, czy jest wśród Was ktoś, kto po nr VIN mógłby mi sprawdzić, jaki sterownik c.z. / moduł komfortu, powinienem mieć w swoim aucie

Skoro w profilu masz taki, to może być centralka z oznaczeniem SW od wersji sedan oma b-fl?
Edit:
Widze że uaktualniłeś profil skoro 99 to: z alarmem oznaczenie "GA" i bez alarmu "CG"

http://sechsender.co...-steuergeraete/
http://www.motor-tal...n-t3513688.html

#34 OFFLINE   hipopotam

hipopotam
  • 1 postów

Napisany 03 lutego 2015 - 21:10

też mam co kolka miesięcy problem z centralnym zamkiem :siadam wtedy wygodnie za
kierownicą zamykam drzwi włączam zapłon i zamykam omsie z pilota ,wyłączam zapłon
otwieram auto pilotem i przez dłuższy czas cieszę się ze sprawnego zamka centralnego.

#35 OFFLINE   scyzoryk0

scyzoryk0

Mam Opla wiec tu jestem:)

• 411 postów
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 12 marca 2016 - 20:00

Dzięki za odpowiedź.

Zapomniałem wcześniej dodać, że sprawdziłem też wtyczkę: drzwi kierowcy - słupek, wyczyściłem, + spray, ale bez zmian.

Idę właśnie zaraz obadać centralkę i pomierzyć coś.

Panowie!
Dziś udało mi się zdobyć na próbę drugi sterownik C.Z, o takim samym oznaczeniu jak stary. Podłączyłem, niestety bez żadnych zmian. Centralny nie działa. Nawet z kluczyka...

Pomóżcie...

Edit:
znalazłem zwarcie między przewodami czerwono-czarnym i żółto-czarnym - to jest za pewne przyczyną mojego problemu... Czytałem, że często występuje też zwarcie tych przewodów do masy, jednak w moim przypadku do masy żaden z nich nie zwiera.

Nie pozostało nic innego, jak przejść do żmudnej pracy i zacząć sprawdzać wiązki..

a od czego te kable były co miały zwarcie ?

bo ja mam to samo , nie da sie zamknac kluczem centralnego zamka, orginalnym pilotem, ryglem to nie za kazdym razem od srodka , czasami słychac ze silownik w bagazniku sie odzywa, mam zamontowany od dawna dodatkowy alarm i on tez nie zamyka , chyba sterownik siadł , lampka pod sufitki tez szaleje .

#36 OFFLINE   scyzoryk0

scyzoryk0

Mam Opla wiec tu jestem:)

• 411 postów
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 15 marca 2016 - 20:21

a co to moze byc za kod błedu 22 w centralnym zamku opelscaner ??