Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Cieknący problem czy to nagrzewnica?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
38 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   swiety

swiety
  • 2 postów

Napisany 09 listopada 2013 - 11:37

http://forum.omegakl...1383999404Witam,
Problem pojawia się gdy temperatura przekracza 96 stopni. Przez nawiew do środka dostaje się mnóstwo pary, 1 sek i nic nie widać. Pierwszy raz przytrafiło mi się to na drodze szybkiego ruchu, bardzo niebezpieczna sytuacja. Aby dojechać musiałem czesto sie zatrzymywac i dolewać wody. Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia o co chodzi. Podniosłem auto na lewarku i wcisnołem się pod niego. Zauważyłem wyciek spod spodu. Załączam zdjęcie na którym widać 1 mały i 2 wieksze otwory. Cieknie z tego mniejszego. Czy zerwał się jakiś przewód, czy odpadła zaślepka tej dziury? Dodam, że to mv6 3.0.
Proszę o radę.
Pozdrawiam

#22 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 09 listopada 2013 - 11:56

Niestety chyba zdjecie Ci sie nie zalaczylo, ja go bynajmniej nie widze.

#23 OFFLINE   BRABUS

BRABUS
  • 222 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 listopada 2013 - 13:08

odpal niech sie rozgrzeje na wolnych, wylacz dmuchawe i obserwuj pod maska czy gzdies nie pojawia sie wyciek(szczegolnie przy grodzi, gdzie ida przewody do nagrzewnicy, oraz jesli masz gaz - sprawdz ogrzewanie parownika).
Jesli pod maska cisza - wlacz dmuchawe, jesli szyby zaczna parowac, to niestety raczej nagrzewnica(sama w sobie nie jest droga - za to jest troche roboty by ja wymienic).

#24 OFFLINE   swiety

swiety
  • 2 postów

Napisany 09 listopada 2013 - 13:42

Niestety chyba zdjecie Ci sie nie zalaczylo, ja go bynajmniej nie widze.

Poprawiłem

#25 OFFLINE   YaHooo

YaHooo
  • 286 postów

Napisany 04 grudnia 2013 - 19:46

koledzy czy wyciek z samej nagrzewnicy może powodować, że pod maską mam chmurę dymu? najgorzej jest na zimnym silniku. Czy raczej przyczyny szukać gdzie indziej?
Cieknie mi płyn od strony pasażera na wysokości zaślepki do podnoszenia auta.

#26 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 04 grudnia 2013 - 20:36

koledzy czy wyciek z samej nagrzewnicy może powodować, że pod maską mam chmurę dymu?

NIE.szukaj nieszczelości w komorze silnika.

#27 OFFLINE   hugo

hugo
  • 60 postów

Napisany 04 grudnia 2013 - 22:19

koledzy czy wyciek z samej nagrzewnicy może powodować, że pod maską mam chmurę dymu? najgorzej jest na zimnym silniku. Czy raczej przyczyny szukać gdzie indziej?
Cieknie mi płyn od strony pasażera na wysokości zaślepki do podnoszenia auta.

od strony pasażera idzie wąż do zbiorniczka wyrównawczego, może został uszkodzony, zdemontuj zbiorniczek wyrównawczy i sprawdź ten wąż.

#28 OFFLINE   bzyku9999

bzyku9999
  • 318 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 05 grudnia 2013 - 18:37

Albo po prostu trójdrożny cieknie,ja tak miałem na początku roku,ciekło właśnie za przednim prawym kołem na wysokości zawiasów przednich drzwi,około 10 cm od progu w stronę skrzyni

#29 OFFLINE   jacek gdynia

jacek gdynia
  • 112 postów

Napisany 24 czerwca 2014 - 18:17

Witam. Dzisiaj po powrocie do domu zauważyłem, że spod auta leci jakiś płyn. Organoleptycznie stwierdziłem, że to płyn chłodzący (zapach glikolu i wysoka temperatura). Po wjechaniu na kanał stwierdziłem, że w/w płyn wyleciał przez odpływ skroplin klimy (ten przy skrzyni biegów). Czy to możliwe, że z nieszczelnej nagrzewnicy płyn wleci właśnie tym odpływem? pozdrawiam.

#30 OFFLINE   tc82

tc82

3 najkrascie auto 10 zraz

• 2 509 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 25 czerwca 2014 - 15:40

Witam. Dzisiaj po powrocie do domu zauważyłem, że spod auta leci jakiś płyn. Organoleptycznie stwierdziłem, że to płyn chłodzący (zapach glikolu i wysoka temperatura). Po wjechaniu na kanał stwierdziłem, że w/w płyn wyleciał przez odpływ skroplin klimy (ten przy skrzyni biegów). Czy to możliwe, że z nieszczelnej nagrzewnicy płyn wleci właśnie tym odpływem? pozdrawiam.

Jak masz szczęście to właśnie tędy leci, jak nie masz to do auta ;) W B też tak miałem.

"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"

#31 OFFLINE   jacek gdynia

jacek gdynia
  • 112 postów

Napisany 25 czerwca 2014 - 20:37

No i wymieniłem nagrzewnicę bo była faktycznie "trafiona". Kupiłem jedyną jaka na szybko była w sklepie i wszystko było by ok gdyby non stop nie grzała na nogi kierowcy. Co z tym można zrobić? Macie jakiś patent?

#32 OFFLINE   tc82

tc82

3 najkrascie auto 10 zraz

• 2 509 postów

Napisany 25 czerwca 2014 - 21:11

No i wymieniłem nagrzewnicę bo była faktycznie "trafiona". Kupiłem jedyną jaka na szybko była w sklepie i wszystko było by ok gdyby non stop nie grzała na nogi kierowcy. Co z tym można zrobić? Macie jakiś patent?

Brak tej grubej gumy która uszczelnia ją z tej właśnie strony. Niestety ORI nie pasuje do zamienników.

"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"

#33 OFFLINE   jacek gdynia

jacek gdynia
  • 112 postów

Napisany 26 czerwca 2014 - 16:08

Brak tej grubej gumy która uszczelnia ją z tej właśnie strony. Niestety ORI nie pasuje do zamienników.

Poradziłem sobie. Zrobiłem uszczelnienie z kawałka twardej gąbki i jak na razie jest ok. A tak apropos to po kiego grzyba produkować zamiennik skoro wiadomo, że nie spełnia on swojej roli. Nie kumam toku myślenia tych producentów.:masakra:

#34 OFFLINE   makabraa

makabraa
  • 146 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 26 lipca 2014 - 20:13

znajduje się z boku skrzyni biegów
Zielony autobus przez ulice mego miasta mknie

#35 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 26 lipca 2014 - 20:14

Ubywa mi płyn ,przeciek zlokalizowałem ,ale nie wiem jak się nazywa ta część [ATTACH]26077[/ATTACH].

zawór trójdrożny

#36 OFFLINE   makabraa

makabraa
  • 146 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 26 lipca 2014 - 20:16

ile i dlaczego tak drogo kosztuje ten zaworek ???
Zielony autobus przez ulice mego miasta mknie

#37 OFFLINE   audicoupe

audicoupe
  • 545 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 27 lipca 2014 - 20:28

ile i dlaczego tak drogo kosztuje ten zaworek ???

OLX orginał 50zł zamiast 120zł

#38 OFFLINE   522

522

FSU

• 215 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 03 października 2014 - 19:46

Witam kolegów. Miałem dziś bardzo niepokojące zdarzenie.

Omka stała nieruszana 4 dni. Pokręciłem się trochę po mieście (toczyłem się od świateł do świateł w godzinach szczytu), aż nagle temperatura doszła mi do ok. 100 stopni, wentylator zaczął działać, ale ze strony poduszki pasażera zaczęło się dymić i spod schowka prosto na prawy dywanik zaczął mi wyciekać płyn chłodniczy. Ciśnienie było dość duże - tak jakby ktoś wstrząsnął butelką Coli i ją odkręcił. Moja dziewczyna prawie dostała zawału i chciała uciekać (:D), ale temperatura bardzo szybko opadła, ubytek płynu w zbiorniczku był wręcz znikomy. Po tym zdarzeniu dojechałem normalnie do domu (ok. 100 km) i taka sytuacja więcej się nie powtórzyła.

Najbardziej zastanawia mnie - co mogło się stać? Skąd wylał się ten płyn? Co jest umiejscowione w okolicach schowka? Gdyby to był jeden węży, to raczej ciekłoby cały czas... W międzyczasie wentylator włączył się jeszcze dwa razy, temperatura jest w normie, ale martwi mnie to, bo nie mam pojęcia o co chodzi. Jakieś sugestie? :(

#39 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 04 października 2014 - 00:02

Jakieś sugestie?

U mnie tak było jak nagrzewnica pierdykła :tak: