Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Podłączenie wzmacniacza a wyjscie SUB

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
24 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   adamesce

adamesce

Omega: Never ending story

• 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 15 lutego 2011 - 07:55

Witam. Mam pytanie mam radio Sony CDX GT 410U. Model ten posiada wyjscie na SUB-a ktore jest wbudowane w radio, tz z tylu sa wsumie 2 pary RCA przy czym jedne pisze BUS IN a drugie AUDIO OUT REAR/SUB. Mam teraz pytanie czy jesli podepne wzmacniacz pod to wyjscie to mi przełaczy na suba i tylnie glosniki nie beda grac?

#2 OFFLINE   MrSiara

MrSiara
  • 306 postów

Napisany 15 lutego 2011 - 08:26

jezeli podepniesz wzmacniacz pod to wejscie a glosniki zostana pod samym radie to glosniki beda graly nadal poprostu w radiu ustawiasz ze przez wzmak gra sub a nie glosniki

#3 OFFLINE   adamesce

adamesce

• 595 postów

Napisany 15 lutego 2011 - 09:33

nie widzialem nigdy takich ustawien u mnie? gdzies ich szukac? po secie mam balans przod tyl i eq oraz poziom SUB-a.

#4 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 lutego 2011 - 10:11

nie widzialem nigdy takich ustawien u mnie? gdzies ich szukac? po secie mam balans przod tyl i eq oraz poziom SUB-a

jeśli ma wyście na suba to na pewno jest ustawienie głośności tego suba, chociaż widzę że u Ciebie na jednym wyjściu jest sub i tył

#5 OFFLINE   adamesce

adamesce

• 595 postów

Napisany 15 lutego 2011 - 11:59

wlasnie poziom glosnosci suba mam ale nie mam balansu pomiedzy subem a tylem.

#6 OFFLINE   MrSiara

MrSiara
  • 306 postów

Napisany 15 lutego 2011 - 12:25

kolego adamesce masz instrukcje obslugi?? jak tak to wejdz na strone 14 tam jest opisane
DamianSz w wiekszosci radioodtwarzaczy jak masz wyjscie na wzmacniacz to jest wlasnie tyl/sub

#7 OFFLINE   adamesce

adamesce

• 595 postów

Napisany 15 lutego 2011 - 12:50

znalazlem wlasnie na internecie instrukcje. Pisze tam w ten sposob:

SUB / REAR

- SUB OUT : reprodukcja na glosnik basowy
- REAR OUT : reprodukcja na wzmacniacz mocy

Takie mam miec dwa ustawienia dostepne jak podpne cos pod RCA.

Co to tym sadzicie? Tylko tyle znalazlem i sie zastanawiam czym sie bedzie to roznilo? Z tego co pisze rozumiem ze nie odetnie mi tylu. W tym wypadku REAR nie oznacza chyba ze chodzi o tylnie glosniki?

#8 OFFLINE   MrSiara

MrSiara
  • 306 postów

Napisany 15 lutego 2011 - 13:25

sluchaj nie odetnie ci zadnych glosnikow poprostu oznaczenie rear i sub to dotyczy tylko wtedy jak podepniesz wzmacniacz w radiu ustawia sie wtedy albo ze wzmacniacz napedza sub albo tylnie glosniki i radio wtedy zmienia swoje ustawienia odpowiednio a glosniki jak masz podpiete do radia to beda dzialac dalej.

#9 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów

Napisany 15 lutego 2011 - 13:53

DamianSz w wiekszosci radioodtwarzaczy jak masz wyjscie na wzmacniacz to jest wlasnie tyl/sub

masz na myśli chyba te tańsze bo wszystkie jakie się przewijały przez moje ręce miału osobno tył i osobno suba

#10 OFFLINE   MrSiara

MrSiara
  • 306 postów

Napisany 15 lutego 2011 - 14:18

a co rozumiesz przez tansze? w kazdym radiu ktore ma wyjscie na 2 wzmacniacze jest tak ze jedna para jest za przod a druga odpowiada za tyl/sub

#11 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów

Napisany 15 lutego 2011 - 14:23

a co rozumiesz przez tansze? w kazdym radiu ktore ma wyjscie na 2 wzmacniacze jest tak ze jedna para jest za przod a druga odpowiada za tyl/sub

poszukaj sobie opisu sony CDX-C8000R on ma osobno wyscia na tył, przód i suba jak będę u rodziców to cyknę fotkę bo tam leży to radyjko i to radio co mam teraz też tak ma a to jest pioneer deh-p700bt http://pioneer.ipape...orceLanguage=pl tu masz opis wyjść

#12 OFFLINE   MrSiara

MrSiara
  • 306 postów

Napisany 15 lutego 2011 - 14:45

DamianSz nie wiem czy czytasz dobrze ale ty w swoim pionku masz 3 pary RCA a u kolegi sa tylko 2 pary dlatego jak sa 2 pary RCA to masz jedna pare na przod a druga masz w zaleznosci od upodoban albo ustawiasz na tylne glosniki albo na suba

#13 OFFLINE   MateuszOmega

MateuszOmega
  • 136 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 15 lutego 2011 - 15:18

Nie wiem jak jest w Sony opisanym w problemie, ale w moim Sony CDX GT-25 żeby przestawić wyjścia z SUB OUT/REAR OUT trzeba:

-Włączyć radio
-Następnie wyłączyć je wciskając TYLKO JEDEN RAZ przycisk "OFF"
-Naciskamy pokrętło głośności do momentu, aż nie wyskoczy na wyświetlaczu menu ustawień
-Potem szukamy w ustawieniach SUB OUT i zmieniamy je na REAR OUT, lub odwrotnie
-Zapisujemy ustawienia przytrzymując wciśnięte pokrętło głośności do momentu zniknięcia menu ustawień

Tak się to robi w Sony CDX GT-25, nie wiem jak w innych modelach, ale myślę, że może będzie tak samo.

#14 OFFLINE   yogofon

yogofon
  • 97 postów

Napisany 15 lutego 2011 - 16:22

Dokladnie w Pionku jest tak samo,kolego jak chcesz napedzac suba wybierz sub out,a jezeli chcialbys napedzac glosniki poprzez wzmacniacz wtedy wybierasz rear out i tyle

#15 OFFLINE   adamesce

adamesce

• 595 postów

Napisany 16 lutego 2011 - 06:34

Dzieki ogromne. Moje radyjke jest do dosc dobre radio wlasnie i teraz nie wiem czy jesli podepne aktywnego suba to mam ustawic na suba czy na wzmaka. Sub posiada juz regulacje czestofliwosci lpf, ma gaina na sygbal wejsciowy i levela na wyjscie. Oprocz tego wlasnie czytam ze jak wybiore SUB w opcjach radia to mam jest filtr dolnoprzepustowy wbudowany ktory moze mi pasmo odciac dla suba i teraz nie wiem czy jak bede podlanczal to wybrac wzmak czy sub. Nie pisze nigdzie ze po wybraniu sub idzie na niego sygnal mono.

#16 OFFLINE   yogofon

yogofon
  • 97 postów

Napisany 16 lutego 2011 - 07:40

Podlacz czincze do radia a pozniej sobie zmien najwyzej z sub out na rear out i zobacz jak lepiej gra,czy wogole roznica bedzie.

#17 OFFLINE   MrSiara

MrSiara
  • 306 postów

Napisany 16 lutego 2011 - 14:31

podpinasz wzmaka w radiu ustawiasz suba na wzmacniaczu moze napoczatku wylaczyc lpf a jesli bedzie slabo gralo wtedy wlaczasz dodatkowo na wzmaku lpf i po sprawie

#18 OFFLINE   adamesce

adamesce

• 595 postów

Napisany 16 lutego 2011 - 19:44

dzieki wszystkim za pomoc.

#19 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 17 lutego 2011 - 15:17

Jezeli podpinasz sam sub to ustaw na sub out, bo wtedy mozesz sterowac glosnoscia suba z radia, a nawet go wylaczyc.

#20 OFFLINE   adamesce

adamesce

• 595 postów

Napisany 20 lutego 2011 - 17:11

Panowie bardzo mam wazne pytanie. W moim radiu wyjscie RCA na radio jest wbudowane w jego tylnia obudowe. Widac to na jednym ze wczesniejszych zdjec. Czy jest na tyle miejsza na radio ze zmiesci mi sie proste RCA czy musze kupic katowe RCA ? Mialem duzy problem z zamontowaniem radia dlatego nie wiem czy bedzie na tyle miejsca aby proste RCA bylo. Wiekszosc zestawow okablowan ma niestety proste rca.