Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

pękające chłodnice czemu ??

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
28 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   serb

serb
  • 10 postów

Napisany 03 lutego 2011 - 21:20

witam mam omege od września i do tej pory szczeliły już 3 hłodnice czemu ? czy jest to jakaś wada omegi 2.0 16v 94r. czy poprostu to kiepskiej jakości urzywki były i kupić nowy zamienik ?

#2 OFFLINE   hans161

hans161
  • 155 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 03 lutego 2011 - 21:24

kolego kup se najlepiej nową bo używki mogą być klejone

#3 OFFLINE   serb

serb
  • 10 postów

Napisany 03 lutego 2011 - 21:35

kuoiłem na giełdzie w gliwicach 6mies. gwarancji gość dawał i jedna odrazu okazała się pęknięta na gurnym wężu wymienił ok. druga w tym samym miejscu po 2mies. pękła dzwonie i kolo mówi weś kup sobie nową a tą pękniętą przywieś i odam ci kase bo ponoć tak pękają w omegach na podpięciu u góry z silnika czy to prawda ?

#4 OFFLINE   hans161

hans161
  • 155 postów
  • Województwo: opolskie
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 03 lutego 2011 - 21:43

no ja mam 2.0 8v i dodam ze jest oryginalna i nie wymieniana od 95r już parę miesięcy i nic nie wierze ze omega ma taką wadę

nie kupuj na giełdach chłodnic bo są regenerowane lepiej zapłaci więcej i mieć pewną i całą

#5 OFFLINE   kliper

kliper
  • 48 postów

Napisany 04 lutego 2011 - 14:40

mialem podobna sytuacje przy poprzednim aucie
winybyl korek poprzez ktory wlewalo sie plyn ,mial zamontowany zawprek ktory otwieral sie kiedy w ukladzie za bardzo wzrastalo cisnienie --nadmiar plynu do zbiorniczka wyrownawczego
uszkodzona byla tez poduszka silnika --weze byly twarde a kiedy silnik sie odchylil na poduszce --pekalo klejenie na nic
kupilem nowa chlodnice korek i poduszke i po problemie

#6 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 04 lutego 2011 - 15:07

Z chłodnicami używanymi tak bywa. Kiedy zostanie spuszczony płyn a chłodnica wyschnie to po jej ponownym zalaniu zaczyna ciec. Nigdy nie kupujcie używanych chłodnic czy nagrzewnic. W chłodnicach odkłada się syf który rozsadza chłodnicę od środka na połączeniach, następnie kiedy chłodnica wyschnie to własnie ten syf peka i puszcza. To tak jak np. mokre macie drzewo a po jego wyschnieciu ono pęka
Powyższy Post Wyraża Jedynie Opinię Autora W Dniu Dzisiejszym.
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.
Ponadto Autor Zastrzega Sobie Prawo Zmiany Poglądów, Bez Podawania Przyczyny

NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ
[SIGPIC][/SIGPIC]
oddam moją renie. za darmochę. tę co widać na foto.
UWAGA duży GRATIS do reni, zwany kredytem

http://figop.digart.pl/

#7 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 04 lutego 2011 - 16:26

Z chłodnicami używanymi tak bywa. Kiedy zostanie spuszczony płyn a chłodnica wyschnie to po jej ponownym zalaniu zaczyna ciec. Nigdy nie kupujcie używanych chłodnic czy nagrzewnic. W chłodnicach odkłada się syf który rozsadza chłodnicę od środka na połączeniach, następnie kiedy chłodnica wyschnie to własnie ten syf peka i puszcza. To tak jak np. mokre macie drzewo a po jego wyschnieciu ono pęka

sprzedalem kilkadziesiat uzywanych chlodnic i jakos nikt nie mowil ze mu pekla. troche sie twoja teoria nie trzyma kupy. chlodnice padaja od uszkodzen mechanicznych, za wysokiego cisnienia w ukladzie albo od tego ze ktos na wodzie jezdzil i rdza + kamien osadowy robia z nimi porzadek.

#8 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 04 lutego 2011 - 16:57

np gdy w eskorcie robiłem kape silnika to po tygodniu gdy poskładałem silnik i po zalaniu zaraz mi sie rozsciekła chodnica, tak samo w peugeocie kiedy miałem cały przód rozebrany po jego poskładaniu chłodnica i nagrzewnica sie rozsciekła . teraz mam mastera rozebranego, chłodnicę po zdemontowaniu odrazu zalałem zeby nie wyschła. z mojego ducato przekładałem wszystke bebechy do nowej budy, przed rozebraniem nic sie nie działo a po poskładaniu chłodnica i nagrzewnica w tym samym czasie sie rozsciekły. miałem kilka uzywek kazda ciekła. wiec co może zbieg okoloczności???? nowe zamienniki nie sa takie drogie. np za nagrzewnice do ducato dałem 25 zeta a za chłodnice 120zł a do peugeota 60zł
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.

[SIGPIC][/SIGPIC]

#9 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 04 lutego 2011 - 17:04

poprostu pechowo trafiles i tyle. sam jezdzie na uzywce nagrzewnicy i smiga. kupe tego sprzedalem i w przeciwienstwie do zamiennikow za 30 pln - trzymaja.

#10 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 04 lutego 2011 - 17:12

poprostu pechowo trafiles i tyle. sam jezdzie na uzywce nagrzewnicy i smiga. kupe tego sprzedalem i w przeciwienstwie do zamiennikow za 30 pln - trzymaja.

a siwstak zawijał je w sreberka i dodaj do tego ze zaraz po zalaniu wsypałeś szkło wodne dla pewności bo ja bym używki nagrzewnicy do peugeota drugi raz bym juz nie ryzykował wsadzić. chyba nie wiesz ile w peugeocie jest roboty zeby nagrzewnice wymienić. a swoją drogą kazda uzywka siadła po 30 minutach po odpaleniu silnika a zamiennik w peugeocie jak i nagrzewnica tak i chłodnica wytrzymała 7 lat. wiec coś w tym jest, pozostałe auta miałem tak po 4 lata i też nic nie ciekło na zamiennikach.

[SIGPIC][/SIGPIC]

#11 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 04 lutego 2011 - 17:49

po zalaniu wsypałeś szkło wodne

musztarde - bo starzy mechanicy tak robili :pokoj:
przejrzyj sobie forum i poczytaj o zamiennikach nagrzewnic jak ludzie wkladali -daleko nie musisz szukac

#12 OFFLINE   MICHAL 2.5V6

MICHAL 2.5V6

mam dwie Omegi

• 157 postów

Napisany 04 lutego 2011 - 17:52

ja mam tez uzywke i tez sie trzyma

#13 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 04 lutego 2011 - 18:02

beast nic nie musze szukać i niewiem co ale nie wmówisz mi że uzywki sa leprze niz nowe zamienniki. te auta to były busy, co dziennie robiły po 200 do 600km a nie jakies 5 km do roboty i spowrotem. wiec prosze nie wciskaj ciemnoty. nie rób sobie reklamy. a ze sam masz używke to sie nie dziwie bo masz szrot na placu i masz z czego wyjmowć w razie czego. gdybyś miał założoną używke nagrzewnicy a po poskładaniu by sie okazało ze ci cieknie po rozgrzaniu silnika tez by cie szlag trafił ze na nowo musisz robote robić a ten co sprzedał dał gwarancje rozruczową po czym jej nie uwzględnił tłumaczac sie tym ze jak sie rozciekła po 30 minutach to jednak po rozruchu była jeszcze ok.

tak sie składa że zamienniki były firmy valeo tylko brakowało oryginalnego numeru sreryjnego stosowanego jako oryginał np w fiacie a był nr seryjny samego producenta.

[SIGPIC][/SIGPIC]

#14 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 04 lutego 2011 - 18:27

witam mam omege od września i do tej pory szczeliły już 3 hłodnice czemu ? czy jest to jakaś wada omegi 2.0 16v 94r. czy poprostu to kiepskiej jakości urzywki były i kupić nowy zamienik ?

sprzedalem kilkadziesiat uzywanych chlodnic i jakos nikt nie mowil ze mu pekla. troche sie twoja teoria nie trzyma kupy. chlodnice padaja od uszkodzen mechanicznych, za wysokiego cisnienia w ukladzie albo od tego ze ktos na wodzie jezdzil i rdza + kamien osadowy robia z nimi porzadek.

FIGOP - malo zrozumiale sa dla ciebie te cytaty??
beast sprzedaje czesci do omegi, o omedze tutaj "mowa" a ty tutaj z busami wyjezdzasz.
co kogo interesuje nagrzewnica w twoim busie.
zawsze musisz byc taki przekorny?? to jz ktorys z koleji watek, w ktorym to udowadniasz.

piszmy o omedze i tyle, i niestety ale do omegi nagrzewnice - zamienniki sa slabsze od sprawdzonej uzywanej, a taka znajdziesz u beasta

i nie robie tu nikomu zadnej reklamy
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#15 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 04 lutego 2011 - 18:46

do omegi nagrzewnice - zamienniki sa slabsze

a co za róznica jak ten sam producent robi ten zamiennik do omegi i do mercedesa i do fiata. to co do fiata zrobi leprza a do omegi gorszą?? głupoty dodatkowo też produkuje tzw oryginały na zlecenia dla danych producentów marek. byłem kiedys w firmie valeo w chrzanowie po odbiór towaru. dziwnie ze maja oryginały i swoje zamienniki przez nich samych robione. i nie tylko do jednego samochodu. wiec nie gadaj ze akurat do omego sa gorsze niż do innych. macie jakiś problem widzę. a to ze sidaja to może nie wina samej chłodnicy czy nagrzewnicy a raczej uzytkownika lub jakiejs innej wady na układzie chłodzenia.

wiec piszac takie cos ze cie nie interesuje nagrzewnica w moim busie to ci powiem ze akurat powinno bo ten sam prudcent je robi tez do omegi. chyba ze ma zgrys do marki i specjalnie je wypuszcza wadliwe

od sprawdzonej uzywanej, a taka znajdziesz u beasta

a niech mi powie w jakich warunkach je sprawdza. zalew woda i czeka az zacznie kapac a jak nie kapie to co ze dobra? albo ma zalaną w samochodzi i jak sie klient znajdzie to odpala autko i jak nie kapie to sprawdzona. tylko zanim je klient załozy do swojego to ta chłodnica dawno wyschnie i sie rozscieknie. chyba ze ma wyjete ładnie poukładane ale nie wierze ze przed sama wysyłką znowu zakłada do autka zeby ja sprawdzić. czasu na życie by mu brakło. jaka daje gwarancję? na rok a może tylko rozruchowa., nowa jest na rok a nawet na 2 lata

[SIGPIC][/SIGPIC]

#16 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 04 lutego 2011 - 19:18

a niech mi powie w jakich warunkach je sprawdza. zalew woda i czeka az zacznie kapac a jak nie kapie to co ze dobra? albo ma zalaną w samochodzi i jak sie klient znajdzie to odpala autko i jak nie kapie to sprawdzona.

rozumiem, ze jak ty musisz wyciagnac chlodnice, bo jest konieczne przy jakims remoncie to zaraz lecisz do sklepu po nowa, bo ta twoja po zalozeniu z powrotem bedzie ciekla??
rozumiem, tez jak zdazy sie awaria (np peknie waz) jakas w aucie i ucieknie plyn chlodniczy to przed ponownym uzupelnieniem, lecisz po nowe chlodnice i negrzewnice.

rozumiem, ze ten zamiennik jest duuuzo lepszy od orginalu, uzywanego w dobrym stanie

http://allegro.pl/na...1400356166.html

to tak samo??
http://allegro.pl/op...1439069800.html

rozumujac twoje wypowiedzi to wszystkie zamienniki sa produkcji VALEO.

i nadal nie rozumiem, dlaczego moja chlodnica, czy tez nagrzewnica mialaby zacznac przeciekac, jak jak bym wyjal z auta. wez mi to jakos lopatologicznie wytlumacz, ze chlodnica wyjeta w cudowny sposob sie rozszczelnia.

#17 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 04 lutego 2011 - 19:52

tomspeed nie mam w swojej naturze kogoś obrażać wiec i teraz tego nie zrobie ale jak mi nie wierzysz zrób sobie doświadczenie. wyjmij chłodnice i zostaw ja aby wyschła. dokładnie wyschła ale to chłodnica nie z samochodu co jest z roku 2009 ale z takiego rocznika co omegi były. kiedy ona dokładnie wyschnie a założysz ja do pojazdu zalewajac oraz rozgrzewając to w 80%taka chłodnica szlag trafia. chlodnice jezeli wyjmujesz czyli używana to zalewasz ja do samej góry, potem dajesz koreczki. kiedyś tez tego nie wiedziałem i musiałem kupic nowe a wystrczyło je tylko zalac po wyjeciu. zrozum prosze ze w chłodnica która jest narazona na wysokie tem oraz gwałtowna zmiane temp. typu zimnego powietrza to materiał z którego ona jest zrobiona to pracuje, pracując z czasem sie uszkadza miedzy czasem na wewnętrznej częsci odkłada sie osad, a to z wody a to z badziewiackego płynu itd. osad ma tendecje zatykc nie szczelności typu mikropęknięcia. kiedy osad wyschnie tak samo sie speka, takie mikrospekania zaczynaja przeciekać.

[SIGPIC][/SIGPIC]

#18 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 04 lutego 2011 - 20:40

tomspeed nie mam w swojej naturze kogoś obrażać wiec i teraz tego nie zrobie ale jak mi nie wierzysz zrób sobie doświadczenie. wyjmij chłodnice i zostaw ja aby wyschła. dokładnie wyschła ale to chłodnica nie z samochodu co jest z roku 2009 ale z takiego rocznika co omegi były. kiedy ona dokładnie wyschnie a założysz ja do pojazdu zalewajac oraz rozgrzewając to w 80%taka chłodnica szlag trafia. chlodnice jezeli wyjmujesz czyli używana to zalewasz ja do samej góry, potem dajesz koreczki. kiedyś tez tego nie wiedziałem i musiałem kupic nowe a wystrczyło je tylko zalac po wyjeciu. zrozum prosze ze w chłodnica która jest narazona na wysokie tem oraz gwałtowna zmiane temp. typu zimnego powietrza to materiał z którego ona jest zrobiona to pracuje, pracując z czasem sie uszkadza miedzy czasem na wewnętrznej częsci odkłada sie osad, a to z wody a to z badziewiackego płynu itd. osad ma tendecje zatykc nie szczelności typu mikropęknięcia. kiedy osad wyschnie tak samo sie speka, takie mikrospekania zaczynaja przeciekać.

tylko problem polega na tym, ze nie jestem laik w tych sprawach.
juz kilka chlodnic wymienialem, wszystkie byly uzywanymi.
obecnie w samochodzie renault 19 (jak posiadam) mam chlodnice wyciagnieta z auta o roczniku 93, ktory kilka lat stal na szrocie, bez plynu z salkiem pusta i sucha chlodnica.
ja ja wstawilem do swojego renault-a 3 lata temu i po dzis dzien (ok 200-300 km dziennie) nie cieknie ani kropelka.
i nie jest to jedyny przypadek w moim doswiadczeniu mechanika,

#19 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 lutego 2011 - 20:56

ja tylko napiszę że kupiłem omegę z cieknącą nagrzewnicą , pierwsza chłodniczka jaką założyłem to była nówka zamiennik jakiś tam chyba polski , cieszyłem się nią trzy miesiące , nie dość że od początku słabiej grzała od tej starej cieknącej to jeszcze rozszczelniła się akurat w największe mrozy , nie mając nic innego pod ręką kupiłem w Gliwicach używkę oryginał z cenę niemal dwa razy wyższą niż ten zamiennik i wsadziłem do omegi , miało być doraźnie i.... dzięki Bogu mam ją do dziś założoną - 4 lata , a grzeje jakby diabeł w piecu palił:diabel: , więc ja akurat jestem do używek dobrze nastawiony:)

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#20 OFFLINE   Seweryn80

Seweryn80
  • 353 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 lutego 2011 - 21:48

Ja kupiłem na giełdzie w Gliwicach chłodnice do 3,0 chyba oryginał po regeneracji tj wstawione nowe boki firmy ariston cena coś około 200zł do dziś jest wszystko ok.