Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Diagnostyka Opla .AutoOpelscaner

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1532 odpowiedzi na ten temat

#661 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 grudnia 2009 - 18:45

Jak podłaczycie OSa do kompa (ale bez podłączania do auta) to świeci sie Wam diodka?
Jesli sie swieci to czy mocno, czy tylko tak "aby aby"?

#662 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 13 grudnia 2009 - 13:44

Jak podłaczycie OSa do kompa (ale bez podłączania do auta) to świeci sie Wam diodka?
Jesli sie swieci to czy mocno, czy tylko tak "aby aby"?

swieci sie zielona - zasilanie. czerwona mruga przy transmisji. jesli czerwona mruga bez transmisji to cos sieje po instalacji (mailem tak ostatnio w 2.2 dti - eberspracher zaklocal transmisje)

#663 OFFLINE   dareme89

dareme89
  • 96 postów

Napisany 13 stycznia 2010 - 20:57

1.kupilem interfejs z programem od uzytkownika Piwek :) niestety nie moge wrzucic sterownikow do windowsa 7. podczas podlaczenia kabla wyskakuje ze nie moze znalezc sterownikow, wskazuje mu program ze sterownikami i pisze ze nie mozna zainstalowac. moze ktos instalowal na 7, albo chociaz na viscie i zna inny sposob.

2.drugi problem. po podlaczeniu laczy mi sie program tylko z airbag, immobilajzer, abs, wpsomaganie. to chyba wszystko. najgorsze ze nie laczy mi sie z silnikiem, kupilem program glownie dlatego. Ma ktos pomysl? czasami wyskakuje komunikat ze soft is not ready albo cos w tym stylu. silnik 2.5TD rok omegi 95'

3. Moze ktos zrobi sreeny i przetlumaczy opcje w tym programie, poniewaz slabo u mnie z angielskim niestety nie jest dobrze. Pozdrawiam.

#664 OFFLINE   trooliq

trooliq

Omega po raz czwarty :)

• 391 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 stycznia 2010 - 23:57

1.kupilem interfejs z programem od uzytkownika Piwek :) niestety nie moge wrzucic sterownikow do windowsa 7. podczas podlaczenia kabla wyskakuje ze nie moze znalezc sterownikow, wskazuje mu program ze sterownikami i pisze ze nie mozna zainstalowac. moze ktos instalowal na 7, albo chociaz na viscie i zna inny sposob.

2.drugi problem. po podlaczeniu laczy mi sie program tylko z airbag, immobilajzer, abs, wpsomaganie. to chyba wszystko. najgorsze ze nie laczy mi sie z silnikiem, kupilem program glownie dlatego. Ma ktos pomysl? czasami wyskakuje komunikat ze soft is not ready albo cos w tym stylu. silnik 2.5TD rok omegi 95'

Jak kupiles od Piwka to pisz najlepiej do niego. On ci przesle stery i powie co i jak.
OS nie laczy sie z silnikiem najprawdopodobniej przez te sterowniki a raczej ich brak. Mialem tak na XP i jak dostalem odpowiednie sterowniki to wszystko bylo ok.

Takze najlepiej do Piwka i wszystkiego sie dowiesz ;)

#665 OFFLINE   dareme89

dareme89
  • 96 postów

Napisany 14 stycznia 2010 - 07:09

Piwek nie wie jak na 7 zainstalowac. Na 7 z niczym nie chcial sie polaczyc. Wzialem drugiego lapa z Xp. Wrzucilem sterowniki i wtedy wszystko sprawdzalem. moze macie inne pomysly?

#666 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 14 stycznia 2010 - 08:50

Słuchajcie, czy mozna wyłączyc boczną poduszkę pasażera w op-com? Może pozbędę sie tej dobijającej kontrolki airbagu. Tam jest programowanie poduszek, aktywne, nieaktywne itd. ale jest napisane również żeby wyjść z auta podczas programowania a ja ryzykować zbytnio nie chcę, więc może jest ktoś w temacie?

#667 OFFLINE   piwek

piwek
  • 325 postów

Napisany 14 stycznia 2010 - 08:57

To extremalne, ale wstaw rezystor 2.7 Ohm i po zawodach .

#668 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 14 stycznia 2010 - 14:40

Słuchajcie, czy mozna wyłączyc boczną poduszkę pasażera w op-com? Może pozbędę sie tej dobijającej kontrolki airbagu. Tam jest programowanie poduszek, aktywne, nieaktywne itd. ale jest napisane również żeby wyjść z auta podczas programowania a ja ryzykować zbytnio nie chcę, więc może jest ktoś w temacie?

nie mozna.
programowanie dziala tylko na czystym sterowniku.

#669 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 stycznia 2010 - 15:37

Eliks, to co robiłeś że poduszka Ci się świeci?

#670 OFFLINE   dareme89

dareme89
  • 96 postów

Napisany 14 stycznia 2010 - 16:40

udalo mi sie polaczyc przez stacjonarny komupter :D
Dodany obrazek
dlatego teraz mam kilka pytań:
1. błąd 49- przekaźnik czasu wstępnego grzania silnika K25 --> to chodzi o grzanie swiec? bo mam wlutowany ten modul zeby nawet na cieplym grzal swiece.
2. czy mogłby ktos zerknac na te liczby i zobaczyc czy sa ok?
Dodany obrazek

Dodany obrazek
3. Mam MIDa od automatu. Czy mozna jakos zmienic w nim zeby nie wyswietlalo sie automatic getribe na poczatku?
4. Czy istnieje polski jezyk do MIDa?
5. "range consuption" - oznacza to samo srednie spalanie ktore jest wyswietlane na Midzie? rozni sie o 3,2l czy mozna jakos zrobic zeby poprawnie wyswietlal
6. " trip distanse" - co to jest?
7. mozna jakos sprawdzic prawdziwy przebieg?
8. gdzie sie sprawdza jaka dawka paliwa jest podawana do silnika poniewaz nie moglem tego znalezc.
9. moglby mi ktos wytlumaczyc co to za testy sa? ktory do czego sluzy.
Dodany obrazek
10. do czego sluza polaczenia z:
- automatic transmition - skrzyni autom.?
- electronic cruise control - esp?
- body control system
- sliding roof
11. jakie sa normy doladowania? mialem 1.8bara przy 4 tys to jest ok?
Z góry dziękuję za pomoc !! :)

#671 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 14 stycznia 2010 - 16:44

Eliks, to co robiłeś że poduszka Ci się świeci?

nic nie robiłem. Sama z siebie się zaświeciła ale niektóre typy już tak maja. Wkurzające to bo porobie te wtyki i mam na parę dni spokój, potem znów sie zapala. Jak sobie z tym nie poradzę to pojadę do ASO.

#672 OFFLINE   priv86

priv86

Fomek

• 326 postów

Napisany 15 stycznia 2010 - 19:31

Piwek nie wie jak na 7 zainstalowac. Na 7 z niczym nie chcial sie polaczyc. Wzialem drugiego lapa z Xp. Wrzucilem sterowniki i wtedy wszystko sprawdzalem. moze macie inne pomysly?

kliknij na pliku instalacji i wejdź do właściwości pliku i tam masz zakładkę zgodność, i tam wybierz tryb windows xp i wszystko powinno hulać,
Fomasz
CB PrEsIdEnT wAlKeR + pReSiDeNt AlAbAmA :)
http://pl.youtube.co...h?v=Dd-hPKc1V30

#673 OFFLINE   letis

letis

MEWA SQUAD

• 118 postów

Napisany 16 stycznia 2010 - 09:39

nic nie robiłem. Sama z siebie się zaświeciła ale niektóre typy już tak maja. Wkurzające to bo porobie te wtyki i mam na parę dni spokój, potem znów sie zapala. Jak sobie z tym nie poradzę to pojadę do ASO.

Wtyczki pod fotelem lubią przerywać. naprawiałem coś takiego w vectrze o tam też pomagało to na pewien czas. docelowo wyciełem wtyczkę i polutowałem to na stałe lutownicą oporową odłączoną od prądu. do zabezpieczenia użyłem koszulek termokurczliwych. od tamtej pory spokój z zaświecającymi się poduchami .

#674 OFFLINE   roobo

roobo
  • 726 postów

Napisany 16 stycznia 2010 - 11:27

2. czy mogłby ktos zerknac na te liczby i zobaczyc czy sa ok?

Wygląda nieźle ale..... moim zdaniem masz przy niską dawkę: 3,2 mg/strk to trochę za mało. Od 4,5 w górę powinno być ( ja u siebie mam 6,9 mg/strk i ciągnie.... :) ) braciak ma 4,8mg/strk i też daje radę.... deko mniej :) Tylko, że ja mam manuala , w avtamacie myślę że w okolicach 5mg/strk powinno być git.
Po drugie obroty masz trochę za niskie; 728 rpm a komp zaleca 751 rpm przy "wyzerowanej" regulacji ( może mieć to związek z trochę przy niską dawką ) Jak po podniesieniu dawki nie wzrosną to wtedy podkręcić suwakiem w "control ECU 3".

A jak się wogóle zachowuje samochód: słaby jest, gaśnie przy ruszaniu jak mało gazu ma, ciężko pali na ciepłym (apropo palenia na ciepłym- zamiast tego cuda z allegro warto najpierw podnieść "suwakiem" dawkę rozruchową "w control ecu 3" jak nie pomoże dopiero wtedy kombinować...)

9. moglby mi ktos wytlumaczyc co to za testy sa? ktory do czego sluzy.

Testy kontrolne np: pierwszy "fuel cutoff valve" po włączeniu testu powinien samochód zgasnąć (odetnie paliwo zaworek na pompie) jak nie gaśnie albo robi to z opóźnieniem to mamy problem z zaworkiem (zacina się) itp, itd......

#675 OFFLINE   dareme89

dareme89
  • 96 postów

Napisany 16 stycznia 2010 - 20:55

dzieki wielkie. info poszlo na priv :)

#676 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 16 stycznia 2010 - 21:09

Wtyczki pod fotelem lubią przerywać. naprawiałem coś takiego w vectrze o tam też pomagało to na pewien czas. docelowo wyciełem wtyczkę i polutowałem to na stałe lutownicą oporową odłączoną od prądu. do zabezpieczenia użyłem koszulek termokurczliwych. od tamtej pory spokój z zaświecającymi się poduchami .

chodzi o te wtyczki pod fotelem?
Dodany obrazek

#677 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 16 stycznia 2010 - 21:17

chodzi o te wtyczki pod fotelem?

tak mialem tez to w vectrze.. lutownica i do dziela

#678 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 16 stycznia 2010 - 22:07

wydaje mi się że ta lewa (czarna) jest własnie od poduchy bo jak tam przykombinuję to mam spokój na jakiś czas. Dzięki za info panowie.

#679 OFFLINE   Nosek86

Nosek86
  • 209 postów

Napisany 19 stycznia 2010 - 19:24

[quote name='roobo'] hmm może by któryś dobroduszny kolega pomyślał nad tematem w stylu przewodnik po OS dla "kałmuków" :) takich co nie kumają co i jak ... na co zwracać uwagę co i jak ma być w jakim silniku itp... ja np. do dziś nie mogę załapać jak sprawdzić sondy lambda... ni jak nie mogę obczaić gdzie mam wykres zrobić -( teraz możecie polewać ze mnie ) niby znalazłem jakie maja mieć wychylenia...i tyle...

i ogólnie coś tak pokazuje niby, ale ile ma być czego nie wiem...

a przy okazji wrzucę tak jak kolega dareme savea może mi powiecie co mam nie tak...

ps. na prezentacji kolegi piwka z you tuba ( ) widzę że coś pobrał z OS hmm...1:46-2:50 a co to takiego? ja na widok zapisu binarnego szybko opuściłem tą część żeby nie popsuć np.map?

#680 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 19 stycznia 2010 - 19:31

z tego co wiem to jest wsad do mida... poczytaj forum bylo gdzies poruszane co i jak...
a skoro nie kumasz po angielsku to trzeba bylo opcoma kupic masz po PL