Diagnostyka Opla .AutoOpelscaner
Napisany 12 grudnia 2009 - 18:45
Jesli sie swieci to czy mocno, czy tylko tak "aby aby"?
Napisany 13 grudnia 2009 - 13:44
Jak podłaczycie OSa do kompa (ale bez podłączania do auta) to świeci sie Wam diodka?
Jesli sie swieci to czy mocno, czy tylko tak "aby aby"?
swieci sie zielona - zasilanie. czerwona mruga przy transmisji. jesli czerwona mruga bez transmisji to cos sieje po instalacji (mailem tak ostatnio w 2.2 dti - eberspracher zaklocal transmisje)
Napisany 13 stycznia 2010 - 20:57

2.drugi problem. po podlaczeniu laczy mi sie program tylko z airbag, immobilajzer, abs, wpsomaganie. to chyba wszystko. najgorsze ze nie laczy mi sie z silnikiem, kupilem program glownie dlatego. Ma ktos pomysl? czasami wyskakuje komunikat ze soft is not ready albo cos w tym stylu. silnik 2.5TD rok omegi 95'
3. Moze ktos zrobi sreeny i przetlumaczy opcje w tym programie, poniewaz slabo u mnie z angielskim niestety nie jest dobrze. Pozdrawiam.
Napisany 13 stycznia 2010 - 23:57
1.kupilem interfejs z programem od uzytkownika Piwek
niestety nie moge wrzucic sterownikow do windowsa 7. podczas podlaczenia kabla wyskakuje ze nie moze znalezc sterownikow, wskazuje mu program ze sterownikami i pisze ze nie mozna zainstalowac. moze ktos instalowal na 7, albo chociaz na viscie i zna inny sposob.
2.drugi problem. po podlaczeniu laczy mi sie program tylko z airbag, immobilajzer, abs, wpsomaganie. to chyba wszystko. najgorsze ze nie laczy mi sie z silnikiem, kupilem program glownie dlatego. Ma ktos pomysl? czasami wyskakuje komunikat ze soft is not ready albo cos w tym stylu. silnik 2.5TD rok omegi 95'
Jak kupiles od Piwka to pisz najlepiej do niego. On ci przesle stery i powie co i jak.
OS nie laczy sie z silnikiem najprawdopodobniej przez te sterowniki a raczej ich brak. Mialem tak na XP i jak dostalem odpowiednie sterowniki to wszystko bylo ok.
Takze najlepiej do Piwka i wszystkiego sie dowiesz

Napisany 14 stycznia 2010 - 07:09
Napisany 14 stycznia 2010 - 08:50
Napisany 14 stycznia 2010 - 08:57
Napisany 14 stycznia 2010 - 14:40
Słuchajcie, czy mozna wyłączyc boczną poduszkę pasażera w op-com? Może pozbędę sie tej dobijającej kontrolki airbagu. Tam jest programowanie poduszek, aktywne, nieaktywne itd. ale jest napisane również żeby wyjść z auta podczas programowania a ja ryzykować zbytnio nie chcę, więc może jest ktoś w temacie?
nie mozna.
programowanie dziala tylko na czystym sterowniku.
Napisany 14 stycznia 2010 - 16:40

dlatego teraz mam kilka pytań:
1. błąd 49- przekaźnik czasu wstępnego grzania silnika K25 --> to chodzi o grzanie swiec? bo mam wlutowany ten modul zeby nawet na cieplym grzal swiece.
2. czy mogłby ktos zerknac na te liczby i zobaczyc czy sa ok?

3. Mam MIDa od automatu. Czy mozna jakos zmienic w nim zeby nie wyswietlalo sie automatic getribe na poczatku?
4. Czy istnieje polski jezyk do MIDa?
5. "range consuption" - oznacza to samo srednie spalanie ktore jest wyswietlane na Midzie? rozni sie o 3,2l czy mozna jakos zrobic zeby poprawnie wyswietlal
6. " trip distanse" - co to jest?
7. mozna jakos sprawdzic prawdziwy przebieg?
8. gdzie sie sprawdza jaka dawka paliwa jest podawana do silnika poniewaz nie moglem tego znalezc.
9. moglby mi ktos wytlumaczyc co to za testy sa? ktory do czego sluzy.

10. do czego sluza polaczenia z:
- automatic transmition - skrzyni autom.?
- electronic cruise control - esp?
- body control system
- sliding roof
11. jakie sa normy doladowania? mialem 1.8bara przy 4 tys to jest ok?
Z góry dziękuję za pomoc

Napisany 14 stycznia 2010 - 16:44
nic nie robiłem. Sama z siebie się zaświeciła ale niektóre typy już tak maja. Wkurzające to bo porobie te wtyki i mam na parę dni spokój, potem znów sie zapala. Jak sobie z tym nie poradzę to pojadę do ASO.Eliks, to co robiłeś że poduszka Ci się świeci?
Napisany 15 stycznia 2010 - 19:31
kliknij na pliku instalacji i wejdź do właściwości pliku i tam masz zakładkę zgodność, i tam wybierz tryb windows xp i wszystko powinno hulać,Piwek nie wie jak na 7 zainstalowac. Na 7 z niczym nie chcial sie polaczyc. Wzialem drugiego lapa z Xp. Wrzucilem sterowniki i wtedy wszystko sprawdzalem. moze macie inne pomysly?
Napisany 16 stycznia 2010 - 09:39
nic nie robiłem. Sama z siebie się zaświeciła ale niektóre typy już tak maja. Wkurzające to bo porobie te wtyki i mam na parę dni spokój, potem znów sie zapala. Jak sobie z tym nie poradzę to pojadę do ASO.
Wtyczki pod fotelem lubią przerywać. naprawiałem coś takiego w vectrze o tam też pomagało to na pewien czas. docelowo wyciełem wtyczkę i polutowałem to na stałe lutownicą oporową odłączoną od prądu. do zabezpieczenia użyłem koszulek termokurczliwych. od tamtej pory spokój z zaświecającymi się poduchami .
Napisany 16 stycznia 2010 - 11:27
Wygląda nieźle ale..... moim zdaniem masz przy niską dawkę: 3,2 mg/strk to trochę za mało. Od 4,5 w górę powinno być ( ja u siebie mam 6,9 mg/strk i ciągnie....2. czy mogłby ktos zerknac na te liczby i zobaczyc czy sa ok?

Po drugie obroty masz trochę za niskie; 728 rpm a komp zaleca 751 rpm przy "wyzerowanej" regulacji ( może mieć to związek z trochę przy niską dawką ) Jak po podniesieniu dawki nie wzrosną to wtedy podkręcić suwakiem w "control ECU 3".
A jak się wogóle zachowuje samochód: słaby jest, gaśnie przy ruszaniu jak mało gazu ma, ciężko pali na ciepłym (apropo palenia na ciepłym- zamiast tego cuda z allegro warto najpierw podnieść "suwakiem" dawkę rozruchową "w control ecu 3" jak nie pomoże dopiero wtedy kombinować...)
Testy kontrolne np: pierwszy "fuel cutoff valve" po włączeniu testu powinien samochód zgasnąć (odetnie paliwo zaworek na pompie) jak nie gaśnie albo robi to z opóźnieniem to mamy problem z zaworkiem (zacina się) itp, itd......9. moglby mi ktos wytlumaczyc co to za testy sa? ktory do czego sluzy.
Napisany 16 stycznia 2010 - 21:09
chodzi o te wtyczki pod fotelem?Wtyczki pod fotelem lubią przerywać. naprawiałem coś takiego w vectrze o tam też pomagało to na pewien czas. docelowo wyciełem wtyczkę i polutowałem to na stałe lutownicą oporową odłączoną od prądu. do zabezpieczenia użyłem koszulek termokurczliwych. od tamtej pory spokój z zaświecającymi się poduchami .

Napisany 16 stycznia 2010 - 21:17
tak mialem tez to w vectrze.. lutownica i do dzielachodzi o te wtyczki pod fotelem?
Napisany 16 stycznia 2010 - 22:07
Napisany 19 stycznia 2010 - 19:24

i ogólnie coś tak pokazuje niby, ale ile ma być czego nie wiem...
a przy okazji wrzucę tak jak kolega dareme savea może mi powiecie co mam nie tak...
ps. na prezentacji kolegi piwka z you tuba ( ) widzę że coś pobrał z OS hmm...1:46-2:50 a co to takiego? ja na widok zapisu binarnego szybko opuściłem tą część żeby nie popsuć np.map?
Napisany 19 stycznia 2010 - 19:31
a skoro nie kumasz po angielsku to trzeba bylo opcoma kupic masz po PL