Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Omega się zapaliła. Podgrzewane dysze spryskiwaczy ?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
26 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 10 stycznia 2011 - 22:01

Ostatnio rozbierałem spryski bo zgniły kable. Wewnątrz jest (nie wiem czy dobrze nazwę) termistor?. Generalnie krążek nieprzewodzący ale pokryty przewodzącą warstwą. nie ma opcji jak na moje żeby zrobiło się tam aż takie zwarcie i podpaliło. Po za tym od czego jest bezpiecznik?

#22 OFFLINE   Gregigregi

Gregigregi

Szukam Omegi

• 227 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 stycznia 2011 - 22:16

To całkiem możliwe,że od spryskiwaczy. Moje też są podgrzewane i widać na nich ślady przegrzania tzn.plastik wygląda jakby ktoś przypalił go zapalniczką. Zastanawiam się czy są cały czas podgrzewane czy tylko po odpaleniu,czy z tylną szybą i lusterkami.

Na własne oczy widziałem jak od spryskiwaczy zaczęło sie palić.Gosc tylko włączył zapłon.Kilka sekund i kable stanęły w ogniu-wyrywał wszystko na szybkiego.To bylo na spocie OKP w Coventry-o ile dobrze pamiętam bestb to również widział.

#23 OFFLINE   adamesce

adamesce

Omega: Never ending story

• 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 10 stycznia 2011 - 22:37

Nawalony Zając zobacz pare postow wczesniej jest wklejone zdjecie tego co zostalo z mojego spryskiwacza. Dolicz wszystko co jest w okolicy. U mnie bezpiecznika nie przepalilo a iskrzylo do czasu jak nie wyrwalem instalacji.

#24 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 10 stycznia 2011 - 23:40

Nawalony Zając zobacz pare postow wczesniej jest wklejone zdjecie tego co zostalo z mojego spryskiwacza

Widziałem i nie bardzo mogę to ogarnąć. Sprawa o tyle dziwna, że ciężko tam o zwarcie nawet. Ale nie bedę snuł żadnych teorii. Temat dla mnie warty zbadania organoleptcznie bo nieciekawa sprawa tymbardziej, że u mnie świeży lakier.

#25 OFFLINE   darek2382

darek2382

darek2382

• 529 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 28 listopada 2011 - 23:15

Jakiś czas po kupnie omegi zauważyłem że kable mi wiszą ze spryskiwaczy i okazało się że to podgrzewanie a kabel był obcięty więc postanowiłem sprawdzić jak działa to podgrzewanie i zacząłem się tym bawić i u mnie się okazało że napięcie na przewodach od sprysków pojawia się po włączeniu podgrzewania szyby tylnej z lusterkami.

Jak dla mnie to bez sensu rozwiązanie by spryski się cały czas grzały

#26 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 28 listopada 2011 - 23:27

[/I]gi;619019]Na własne oczy widziałem jak od spryskiwaczy zaczęło sie palić.Gosc tylko włączył zapłon.Kilka sekund i kable stanęły w ogniu-wyrywał wszystko na szybkiego.To bylo na spocie OKP w Coventry-o ile dobrze pamiętam bestb to również widział.

Możliwe, przerobiłem to osobiście, aczkolwiek zdołałem wyłączyć stacyjkę, zanim doszło do innych niż nadtopienie przewodu uszkodzeń.

Warto sprawdzać stan przewodów zasilających spryski. Włączają się razem z lusterkami i szybą, widocznie Adam O uznał, że odmrażanie należy potraktować kompleksowo, albo żal mu było dołożyć dwa osobne wyłączniki.

#27 OFFLINE   adamesce

adamesce

Omega: Never ending story

• 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 01 grudnia 2011 - 20:59

ja wobecnej wymienilem jeden sprysk bo mialuszkodzona izolacje naprzewodach i taceramiczna grzalke na spryskiwaczu