Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Źle działająca sprężarka klimatyzacji

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
37 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   piotr707

piotr707
  • 119 postów

Napisany 28 grudnia 2010 - 22:15

Witam. Mam taki problem. Ostatnio jak otworzyłem maskę w swojej omedze w oko rzuciło mi się sprężarka klimatyzacji a właściwie brak jej działania. Otóż przy włączonej klimatyzacji spreżarka powinna działać czyli koło powinno się kręcić a się nie kręci, wygląda to tak jakby coś blokowało bo się tylko leciiutko rusza. I nie wiem co to możę być? Źle napięty pasek? Padła sprężarka czego bym nie chciał??:(
piotr707

#2 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 28 grudnia 2010 - 22:19

przy takiej temp sprezarka sie chyba nie zalacza jak dobrze pamietam. a mozesz rowniez nei miec czynnika i tez nie bedize pracowac

#3 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 grudnia 2010 - 22:21

Ślizga się na pasku?
Generalnie przy obecnych temperaturach i tak się nie załączy. Koło pasowe obraca się napędzane paskiem i rozłączony elektromagnes separuje je od wałka w sprężarce.

Edit: Przemek pisz no czasem trochę wolniej ;)

#4 OFFLINE   piotr707

piotr707
  • 119 postów

Napisany 28 grudnia 2010 - 22:28

Ślizga się na pasku?
Generalnie przy obecnych temperaturach i tak się nie załączy. Koło pasowe obraca się napędzane paskiem i rozłączony elektromagnes separuje je od wałka w sprężarce.

Edit: Przemek pisz no czasem trochę wolniej ;)

No tak to wygląda jakby się ślizgał. Ogólnie wyglada to bardziej tak jakby pasek nie dolegał całkowicie do koła i przez to nie ma na tyle siły żeby wprawić w ruch. Ale skoro mówicie że przy takich temperaturach się nie załącza to całe szczeście bo myślałem że będzie mnie czekac wymiana tej sprężarki :)
piotr707

#5 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 28 grudnia 2010 - 22:32

To dla pewności palnij fotos

#6 OFFLINE   piotr707

piotr707
  • 119 postów

Napisany 28 grudnia 2010 - 22:42

No dobra to jutro postaram się zrobić i wstawie.
piotr707

#7 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 28 grudnia 2010 - 23:40

nie ma możliwości żeby pasek ot tak sobie się ślizgał bez dodatkowych atrakcji typu dym/smród/gaśnięcie silnika

tak jak koledzy napisali - jest mróz i czujnik niskiego ciśnienia odłączył sprężarkę (na mrozie ciśnienie czynnika jest na tyle niskie że jeszcze trochę i przy obecnych temperaturach niewiele brakuje by r-134a można było nalewać do układu chochlą i lejkiem :-P)

to co się obraca luźno to tarcza sprzęgła - ona jest połączona z wałkiem sprężarki i obracając nią wprawiasz bebechy w ruch - ale przy tych mrozach nie odczujesz praktycznie żadnego oporu ruchu.
Koło pasowe obraca się wraz z paskiem luźno, zamocowane na łożysku. pod nim znajduje się cewka która po załączeniu prądu przyciska tarczę sprzęgła do koła pasowego i napęd z koła jest przekazany na wałek.

#8 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 grudnia 2010 - 17:41

Czyli włączenie A/C przy mrozie takim jak teraz zawsze powoduje że koło kompresora będzie się obracało ale układ nie działa. Nie dawno sam pisałem temat o tym właśnie i tak "doncortino" go zakończył.

#9 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 29 grudnia 2010 - 19:28

Czyli włączenie A/C przy mrozie takim jak teraz zawsze powoduje że koło kompresora będzie się obracało ale układ nie działa. Nie dawno sam pisałem temat o tym właśnie i tak "doncortino" go zakończył.

trochę inaczej - włączenie przycisku klimy niczego nie zmieni w działaniu sprężarki - sprzęgło nie załapie, wałek sprężarki pozostanie nieruchomy, kręcić się będzie tylko koło pasowe które kręci się zawsze razem z silnikiem, chyba że pasek pęknie :-P

#10 OFFLINE   Krzyś

Krzyś
  • 196 postów
  • Województwo: podlaskie
  • Silnik: 2.0i 8v 20SE

Napisany 23 stycznia 2011 - 22:03

Zgadzam się z kolegą doncortino nie ma takiej opcji aby pasek się ślizgał na kole pasowym sprężarki prędzej spaliłby się bądź nawet nie byłbyś wstanie auta uruchomić bo zatarte jest łożysko na kole. Pod kołem pasowym jest cewka elektromagnesu i ona przyciąga tarczę to koła i za jej pośrednictwem przekazywane są obroty na oś sprężarki.A jak sprawdzić czy nie jet zatarta sprężarka? Wystarczy pokręcić samą tarczą, jeżeli się kręci to ok. Oczywiście na wyłączonym silniku.
Krristof

#11 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 16 czerwca 2011 - 12:46

witam panowie jak kupowałem swoja omegę facet mówił ze klima przy wysokiej temperaturze robi zwarcie co możne być przyczyna?
druga rzecz gdzie dostane ten pasek co napędza sprężarkę bo u mnie go niema.

#12 OFFLINE   barthy

barthy

DIZAJNER

• 53 postów

Napisany 28 czerwca 2012 - 18:51

Witam,
Sorry ze odkopuje ale mam podobny problem jak kolega z 1 postu.
Przy włączonej klimatyzacji (klimatronik) koło sprężarki... Obraca się. Obroty można policzyć na palcach jednej ręki.
Jest 28 stopni, Klima nie działa, a kilka dni temu chodziła normalnie.
Czasami sprężarka zalaczala się po kilku km, czasami od razu. Boję się ze padła.
Jestem w Holandii we wtorek mam wracać do polski i boje się ze zerwie mi pasek na trasie.

Jedyna opcja tutaj jest wymiana paska na krótszy omijając klimatyzację. Mechanicy tutaj kasują duza kasę za to...

Proszę o odp czy to normalne czy nie. Mechanik kiedyś mówił ze sprężarka chodzi ciężko. Ale sprawdzał chyba na wył silniku jak pasek zmieniał.

Edit:
Sprawdzałem i:
Sprężarka obraca się jeśli krece ręką i kreci się lekko.
Wentylatory Klimy włączają się gdy załączam klimateonik,
Po kilku minutowej jeździe - sprężarka obraca się jak w przypadku 1. Lekko, bez oporów. Czyli nie pompuje chyba...
Gdy odpalam auto, zalacza się ba jakieś 20 sekund i zdycha.
Gdy klimatronik działa lub nie działa tarcza sprzęgła obraca się powoli mimo szybkiej pracy wałków pasowych.

Mogę tak jechać 850 km czy nie bardzo ?

#13 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 30 czerwca 2012 - 10:39

Przy włączonej klimatyzacji (klimatronik) koło sprężarki... Obraca się. Obroty można policzyć na palcach jednej ręki.
Jest 28 stopni, Klima nie działa, a kilka dni temu chodziła normalnie.
Czasami sprężarka zalaczala się po kilku km, czasami od razu. Boję się ze padła.
Jestem w Holandii we wtorek mam wracać do polski i boje się ze zerwie mi pasek na trasie.

Jedyna opcja tutaj jest wymiana paska na krótszy omijając klimatyzację. Mechanicy tutaj kasują duza kasę za to...

Proszę o odp czy to normalne czy nie. Mechanik kiedyś mówił ze sprężarka chodzi ciężko. Ale sprawdzał chyba na wył silniku jak pasek zmieniał.

Edit:
Sprawdzałem i:
Sprężarka obraca się jeśli krece ręką i kreci się lekko.
Wentylatory Klimy włączają się gdy załączam klimateonik,
Po kilku minutowej jeździe - sprężarka obraca się jak w przypadku 1. Lekko, bez oporów. Czyli nie pompuje chyba...
Gdy odpalam auto, zalacza się ba jakieś 20 sekund i zdycha.
Gdy klimatronik działa lub nie działa tarcza sprzęgła obraca się powoli mimo szybkiej pracy wałków pasowych.

Mogę tak jechać 850 km czy nie bardzo ?

jesli od czasu do czasu sie zalacza mozesz miec malo czynnika i tez bedzie taki efekt. sprawdz tez wtyczke bo lubi przysniedziec i wpadniesz w dziure to albo laczy albo rozlaczy

#14 OFFLINE   barthy

barthy

DIZAJNER

• 53 postów

Napisany 30 czerwca 2012 - 10:42

Ok...
Problem jest jeszcze taki ze to sprzęgło kreci się (tak powoli, skokowo) niezależnie od tego czy działa Klima czy jest Eco.
Nic się z tym nie stanie? Nie zerwie paska?

Kręciłem tym sprzęgłem ręką i obraca się lekko.

#15 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 30 czerwca 2012 - 10:54

tak jak ci mowie - nie masz czynnika i sprezarka nie chodzi tylko sama blaszka sie kreci - mozesz smialo jechac nic sie nie stanie.

#16 OFFLINE   barthy

barthy

DIZAJNER

• 53 postów

Napisany 30 czerwca 2012 - 10:59

Kamień z serca :-)
Dzięki za pomoc...

#17 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 30 czerwca 2012 - 16:38

tak jak ci mowie - nie masz czynnika i sprezarka nie chodzi tylko sama blaszka sie kreci - mozesz smialo jechac nic sie nie stanie.

czy napewno?? powinny sie przeciez wentylatory rowniez wylaczyc.
ale to tylko moje dywagacje.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#18 OFFLINE   dejwww

dejwww

Zbanowany

• 142 postów

Napisany 02 lipca 2012 - 11:42

ehh a ja to już nie wiem . zabieram się wnet za wymianę sprężarki bo widzę wyciek mam niesamowity. Ale jak uruchomię silnik pasek wiadomo kreci kolo na sprężarce i to drugie co jest tez się kreci cały czas. czy włączę klimę czy nie kreci sie. przednie wiatraki również się kręcą.
na climatorniku ustawiam na low . leci cieple powietrze , rurki gorące.

#19 OFFLINE   matula

matula
  • 413 postów

Napisany 02 lipca 2012 - 12:33

czy włączę klimę czy nie kreci sie

no to sprzęgło sprężarki rozwalone. Może lepiej oddaj ją do regeneracji niż kupuj nową

#20 OFFLINE   dejwww

dejwww

Zbanowany

• 142 postów

Napisany 02 lipca 2012 - 12:37

No mam zamiar kupic uzywke "sprawna" mam nadzieje. Ale od kogos pewnego heh