Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Akwarystyka

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
394 odpowiedzi na ten temat

#321 OFFLINE   michal6/9

michal6/9
  • 36 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 grudnia 2011 - 09:46

mam pytanie jak rybki pływają przy powierzchni to znaczy że jest mało tlenu w wodzie i trzeba jakis dodatkowy napowietrzacz dodam że nie mam jeszcze roślinek

#322 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 30 grudnia 2011 - 15:24

No jak łapia powietrze pewnie tak. Jeżeli chcesz uzyskać jakaś pomoc to musisz podać podstawowe dane. Jaka obsada, jakie akwarium , kiedy założone, kiedy podmieniona woda. No i fajnie jak byś przynajmniej ph zmierzył.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .

#323 OFFLINE   michal6/9

michal6/9
  • 36 postów

Napisany 30 grudnia 2011 - 15:31

akwarium wym 40na 20na20 założone jakieś dwa trzy tygodnie temu filtr taki z gąbki + dziś kupiłem dodatkową pompkę jako napowietrzacz dziś również roślinki dodane takie liściaste wodę podmieniałem nie całą jakiś tydzień temu nie wiem jak się mierzy te ph i czym je zmierzyć i jakoś mi się wydaje że woda mi troszkę śmierdzi ale może mi się tylko wydaję

#324 OFFLINE   Kesiaczek

Kesiaczek
  • 567 postów

Napisany 31 grudnia 2011 - 20:03

w tak mały zbiorniku nie ma sesu mierzyc ph, im mniejszy zbiornik tym trudniej utrzymac parametry, i stabilnosc, co najwyzej zmierz ph wody w kranie ktora leje do akwa zebys mniej wiecej wiedzial jakie rybki mozesz sobie spokojnie trzymac.

a do mierzenia ph kupuje sie specjany test. Polecam testy zoolek (tanie i sprawdzone)

i odradzam testy paskowe....zawsze wychodzi na nich to samo:D

#325 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie

Napisany 01 stycznia 2012 - 01:11

A ja kiedys miałem piekne rybki, ale wyjechałem na kolonię i moja mam zapomniała wyłączyc grzałkę i rybki ugotowała i niestety wylądowały w kiblu i tak się skończyła moja przygoda z rybkami :D

#326 OFFLINE   Kesiaczek

Kesiaczek
  • 567 postów

Napisany 01 stycznia 2012 - 04:58

teraz mamy mechanizacjeeeee grzałka sama się włącza i wyłącza.....cud :D:D

#327 OFFLINE   michal6/9

michal6/9
  • 36 postów

Napisany 01 stycznia 2012 - 14:47

a powiedz cie mi jak padły trzy rybki które kupiłem razem i razem je wpuściłem a na skórze miały ślady obtarcia, to co to znaczy , objaw choroby ??dobrze mi się kojarzy jak tak to jakiej

#328 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie

Napisany 01 stycznia 2012 - 19:49

a powiedz cie mi jak padły trzy rybki które kupiłem razem i razem je wpuściłem a na skórze miały ślady obtarcia, to co to znaczy , objaw choroby ??dobrze mi się kojarzy jak tak to jakiej

A to musiałbyś je zanieść do ichtiologa, ty by Ci powiedział co jest grane :D:);):dziura:

#329 OFFLINE   Kesiaczek

Kesiaczek
  • 567 postów

Napisany 01 stycznia 2012 - 19:58

musiałbys dokładnie opisac, jak je wpusciłes do akwa, jaka temp wody, jak sie zachowywały, czy zdechly odrazu, czy po jakims czasie itd.

.

#330 OFFLINE   michal6/9

michal6/9
  • 36 postów

Napisany 01 stycznia 2012 - 21:34

temp wody 22 zdechły po dwóch dniach a zachowywały się naturalnie

#331 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 01 stycznia 2012 - 23:04

Jakie byś rybki nie hodował temp. wody optymalna to 24-26 c.
A i w sumie nie pisałeś jakie masz rybki i jakie Ci zdechły ????
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .

#332 OFFLINE   michal6/9

michal6/9
  • 36 postów

Napisany 02 stycznia 2012 - 08:33

trzy glonojady jeden zdechł trzy żałobniczki jedna przeżyła jedna i na dodatek coś jej zboku urosło były neonki chyba siedem ale żadna nie przeżyła dziś jade po tester na ph i twardość wody może to od tego nie wiem

#333 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 02 stycznia 2012 - 09:47

białe coś na rybach to może byc pleśniawka lub ospa. ja z woda robię tak że nalewam do baniaka i 24h sobie stoi, następnie wlewam do akwarium, ale przedtem jeszcze zwykłą grzałką taka jak nasze babcie wode gotowały zagrzewam do odp temp. woda jest bardzo ważna jak i jej temperatura tak i jej napowietrzanie oraz ph. sa takie preparaty które daję sie do wody aby utrzymać odpowiednie ph. ja tego nie stosuje bo u mnie jest ok. jak masz też w kranie wodę z cmentarza z goczałkowic to też powinieneś mieć ok.
to że rybki ci padły mogłeś mieć po prostu pecha. kupiłeś rybki w sklepie a jedna mogła byc chora i zaraziła pozostałe. mnie sie tez tak czasami zdarza że kupie nową rybkę a ona zarazi mi pozostałe i kilka szt padnie.
Powyższy Post Wyraża Jedynie Opinię Autora W Dniu Dzisiejszym.
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.
Ponadto Autor Zastrzega Sobie Prawo Zmiany Poglądów, Bez Podawania Przyczyny

NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ
[SIGPIC][/SIGPIC]
oddam moją renie. za darmochę. tę co widać na foto.
UWAGA duży GRATIS do reni, zwany kredytem

http://figop.digart.pl/

#334 OFFLINE   arekc1975

arekc1975
  • 47 postów

Napisany 02 stycznia 2012 - 13:25

[quote name='figop'] jak masz też w kranie wodę z cmentarza z goczałkowic to też powinieneś mieć ok.
:zdziwnienie::hmmm:

#335 OFFLINE   michal6/9

michal6/9
  • 36 postów

Napisany 02 stycznia 2012 - 14:12

białe coś na rybach to może byc pleśniawka lub ospa. ja z woda robię tak że nalewam do baniaka i 24h sobie stoi, następnie wlewam do akwarium, ale przedtem jeszcze zwykłą grzałką taka jak nasze babcie wode gotowały zagrzewam do odp temp. woda jest bardzo ważna jak i jej temperatura tak i jej napowietrzanie oraz ph. sa takie preparaty które daję sie do wody aby utrzymać odpowiednie ph. ja tego nie stosuje bo u mnie jest ok. jak masz też w kranie wodę z cmentarza z goczałkowic to też powinieneś mieć ok.
to że rybki ci padły mogłeś mieć po prostu pecha. kupiłeś rybki w sklepie a jedna mogła byc chora i zaraziła pozostałe. mnie sie tez tak czasami zdarza że kupie nową rybkę a ona zarazi mi pozostałe i kilka szt padnie.

co do rybek to tak kupiłem jakby to powiedzieć kilka pierwszych i one sie przyjęły ale po dwóch tygodniach padły neonki jedna po drugiej no to kupiłem następne rybki neonki żałobniczki i glonojada neonki padły bardzo szybko a jedna żałobniczka padła po kilku dniach i glonojad też potem znowu kupiłem neonki glonojada i żałobniczkę i to samo tylko glonojad żyję teraz powiedziałem że muszę znaleźć przyczynę bo zbankrutuję albo się prędzej zniechęcę a zaczyna mi się to podobać :D

#336 OFFLINE   Kesiaczek

Kesiaczek
  • 567 postów

Napisany 02 stycznia 2012 - 15:09

przede wszystkim jak wpuszczasz rybki do akwa? odrazu jak przyniesiesz czy najpierw im wyrównujesz temp?

#337 OFFLINE   adamesce

adamesce

Omega: Never ending story

• 595 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 02 stycznia 2012 - 15:55

ano tak jest. z tetry tez sa dobre testy ale do malych akwa sie nie oplaca. Pewnie pokrywa z oswietleniem jesli masz jakis oryginal jest na zarowke a nie na swietlowke wiec bedzie bardzo grzala powierzchnie wody co za tym idzie teraz zimna sadze ze bedziesz mial min. 26 a latem nawet 28 stopni. w tej tem. szukaj raczej zyworodnych ryb. Np gupikow

#338 OFFLINE   michal6/9

michal6/9
  • 36 postów

Napisany 02 stycznia 2012 - 16:12

jak pisałem wcześniej temperaturę mam jakieś 23 stopnie a co do wpuszczania rybek to tak jakieś 30 min na wodzie w akwarium potem dolewam wody z akwarium też na jakies 30 min potem same rybki bez wody wpuszczam do akwarium ps a powiedz cie mi jak jednej rybce coś wyrosło w okolicach ogona tak jakby pęcherzyk powietrza a wszystkie rybki przy skrzelach są zaczerwienione

#339 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 02 stycznia 2012 - 16:16

arekc1975 już wyjaśniam o co chodzi mi z tą woda z cmentarza. Mianowicie w miejscowości Goczałkowice znajduje się zbiornik z pitną woda, która jest poprzez wodociągi doprowadzana w nasze rejony zamieszkania. Zbiornik ten znajduje się miedzy innymi w miejscu, gdzie kiedyś był cmentarz. Przypuszczam że jastrzębie tez jest zasilane z tego zbiornika.
Powyższy Post Wyraża Jedynie Opinię Autora W Dniu Dzisiejszym.
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.
Ponadto Autor Zastrzega Sobie Prawo Zmiany Poglądów, Bez Podawania Przyczyny

NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ
[SIGPIC][/SIGPIC]
oddam moją renie. za darmochę. tę co widać na foto.
UWAGA duży GRATIS do reni, zwany kredytem

http://figop.digart.pl/

#340 OFFLINE   CHRIS

CHRIS
  • 72 postów

Napisany 02 stycznia 2012 - 16:23

To ze skrzelami to może być przez niedobór tlenu. Kup sobie takie coś jak Sera Aquatan. I powinno ci się poprawić.