Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

driver team :)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
48 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

streetfighter

• 894 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 grudzień 2010 - 16:08

Jako że jest nas trochę na forum (mam na myśli kierowców zawodowych) pomyślałem że przydał by nam się taki temat co by sobie można pospamowac branżowo oraz po udzielać sobie różnych informacji/pomocy związanych z transportem :D

Tak mnie naszło po przeczytaniu wczorajszej informacji o tym że Equs ogłosił upadłość
http://kontakt24.tvn...270eeef6d042689

Myślą ze z jednej strony dobrze że rynek sam bierze i eliminuje takich jak oni którzy jeżdżą po zaniżonych stawkach zabierając nam normalne godziwe wynagrodzenia ale z drugiej strony szkoda chłopaków którzy teraz przed świętami siedzą gdzieś na uni bez paliwa i pieniędzy na przeżycie :(
Duża część z nich robiła tam na własnej działalności mając "żelastwo" na leasingu na siebie i teraz obudzili się
z "ręką w nocniku" :pokoj:

#2 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 11 grudzień 2010 - 16:17

bedzie dział hobby to tam Ci to przeniosę :D

Ale to prawda, przewoźników nieuczciwych jest wielu, ale rynek sam się wyczyści, z racji, że teraz i odbiorca i dostawca poszukuje najwyższej jakości usług więc będzie się to czyścić z tego tzw chłamu :)

#3 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

streetfighter

• 894 postów

Napisany 11 grudzień 2010 - 16:26

bedzie dział hobby to tam Ci to przeniosę :D

a dziękuję :D

Ale to prawda, przewoźników nieuczciwych jest wielu, ale rynek sam się wyczyści, z racji, że teraz i odbiorca i dostawca poszukuje najwyższej jakości usług więc będzie się to czyścić z tego tzw chłamu :)

mam nadzieje że w tym dzikim kraju jakim jest nasz Polska doczekamy się wreszcie "normalnych" czasów :D ;)......

... a jeśli nie to zawsze można iść jeździć od maj do gebelsa ;)

#4 OFFLINE   bobinho

bobinho
  • 3 postów

Napisany 11 grudzień 2010 - 16:40

akcja identyczna jak za czasów upadłości Rico

#5 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

streetfighter

• 894 postów

Napisany 11 grudzień 2010 - 16:45

akcja identyczna jak za czasów upadłości Rico

z małą różnicą bo niestety duża część kierowców w Equsie była na własnej działalności z "żelastwem" (nie spłaconym) na siebie :(

A banku czy leasingu nie będzie obchodzić czy jego Equs padł czy pracuje,
po prostu wjadą mu na chatę i zabiorą to na co pracował kilka lub kilkanaście lat :(

#6 OFFLINE   bobinho

bobinho
  • 3 postów

Napisany 11 grudzień 2010 - 16:59

słuszna uwaga ciekawe czy syndyk im też uruchomi karty paliwowe skoro byli podwykonawcami equs-a a nie ich pracownikami

#7 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

streetfighter

• 894 postów

Napisany 11 grudzień 2010 - 17:12

słuszna uwaga ciekawe czy syndyk im też uruchomi karty paliwowe skoro byli podwykonawcami equs-a a nie ich pracownikami

na moim "forum ciężarowym" czytałem że już chłopaki się na "stopa" zabierają do kraju zostawiając żelastwa (przykładowo kolega zabrał jednego z Ukrainy).
Jednak tak mogą zrobić wyłącznie ci którzy byli zatrudnieni u "starych" kierowców bo swojego sprzętu nikt nie zostawi :(

#8 OFFLINE   transbol

transbol
  • 62 postów

Napisany 11 grudzień 2010 - 18:03

Najpierw Rico póżniej Trans południe teraz Equss ciekawe kto następny?
Sołtys na jakim forum czytałeś na www.wagaciezka.com

#9 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

streetfighter

• 894 postów

Napisany 11 grudzień 2010 - 20:18

Najpierw Rico póżniej Trans południe teraz Equss ciekawe kto następny?
Sołtys na jakim forum czytałeś na www.wagaciezka.com

dokładnie na wadze ciężkiej :D
choć również przeglądam etransport :D

#10 OFFLINE   transbol

transbol
  • 62 postów

Napisany 12 grudzień 2010 - 13:59

dokładnie na wadze ciężkiej

Można wiedzieć jaki masz nick.
Często tam zaglądam to może będę wiedzieć o kogo chodzi.

#11 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

streetfighter

• 894 postów

Napisany 12 grudzień 2010 - 21:03

Można wiedzieć jaki masz nick.
Często tam zaglądam to może będę wiedzieć o kogo chodzi.

taki sam jak wszędzie :p
czyli taki jak tutaj :p

#12 OFFLINE   daktyl

daktyl

..opisu dziś nie będzie..

• 250 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 13 grudzień 2010 - 09:06

Myślą ze z jednej strony dobrze że rynek sam bierze i eliminuje takich jak oni którzy jeżdżą po zaniżonych stawkach

Święte słowa.
Moim skromnym zdaniem taka nie do końca miła selekcja jednak może przynieść korzyści. Oczywiście zaraz podniosą się głosy, że teraz kierowcy zostali na lodzie bez środków do życia... Zgadza się. Zawsze jakaś akcja przynosi reakcję. Tym niemniej zauważyłem wzrost stawek za fracht na niektórych europejskich trasach. Obserwuję tę tendencję na jednej z internetowych giełd ładunków.
Generalnie rzecz biorąc, wszystko i tak nie jest pewne. Popatrzcie na projekt opłat za opłaty drogowe, które mają wejść w życie 1.07.2011. Przecież stawka 53 grosze/km dla normy EURO2 to zabicie transportu w naszym kraju. Jeśli małe firmy, a takich jest niewątpliwie sporo, nie pójdą na ryzyko i nie zakupią sprzętu min.EURO4 to nie będą mieli co szukać w temacie.
Pracuję w małej firmie. Mamy 2 autka ale za to w doskonałej formie. Obecnie jeżdżę z wywrotką, autko widoczne w sygnaturze, stary ciapek EURO2. Cóż z tego że jest młody duchem. Na wiosnę czeka go degradacja do poziomu żyletek lub wycieczka statkiem gdzieś do zatoki perskiej... Mimo to mój szef chcąc pozostać mimo wszystko w branży zdecydował się na wymianę mojego sprzętu na wiosnę. Nie bierzemy każdej roboty. Najpierw szef dzwoni do mnie i mówi co się szykuje. Potem razem przeliczamy temat. Jeśli do interesu trzeba dopłacić to nie ruszamy się z miejsca. Powiecie: "to śmieszne, co Ty gadasz...". Ale to właśnie jest zaleta małych firm, gdzie o wszystkim można pogadać... Po prostu pracujemy na zasadzie zaufania i wzajemnego szacunku.
Do takich posunięć będzie zmuszonych kilkadziesiąt tysięcy przedsiębiorców. Posunięć to może za duże słowo. Po prostu będą musieli podjąć decyzję.
A to może być niewątpliwie bardzo trudne...

#13 OFFLINE   Tobiasz86

Tobiasz86
  • 207 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 13 grudzień 2010 - 13:20

A jak to u was panowie ta praca wygląda. W koło komina czy gdzie popadnie, nie brakuje wam ładunków, cały czas załadowanym? Tak podpytuję bo u mnie (ale to taka branża) powroty na pusto i ciągle jedna trasa (jeśli można nazwać to trasa bo tylko 200km w jedną), jak z zarobkami idzie wyżyć. Ciekawe co nasze szefy postanowią jak znowu podrożeją opłaty, już paliwo znacznie podskoczyło, ale to miejmy nadzieje tylko chwilowo...

#14 OFFLINE   transbol

transbol
  • 62 postów

Napisany 13 grudzień 2010 - 19:29

Nie bierzemy każdej roboty. Najpierw szef dzwoni do mnie i mówi co się szykuje. Potem razem przeliczamy temat. Jeśli do interesu trzeba dopłacić to nie ruszamy się z miejsca. Powiecie: "to śmieszne, co Ty gadasz...". Ale to właśnie jest zaleta małych firm, gdzie o wszystkim można pogadać... Po prostu pracujemy na zasadzie zaufania i wzajemnego szacunku.
Do takich posunięć będzie zmuszonych kilkadziesiąt tysięcy przedsiębiorców. Posunięć to może za duże słowo. Po prostu będą musieli podjąć decyzję.
A to może być niewątpliwie bardzo trudne...

Dokładnie tak samo jak mój tata jeśli się opłaca to jedzie jeśli nie to stoi właśnie zakończyła się kampania buraczana a w oresie po świętach i po nowym roku nie ma bardzo roboty. A ten kto ma leasing to nie patrzy na to czy się opłaci tylko musi jechać i zarobić na spłatę raty.

#15 OFFLINE   daktyl

daktyl

• 250 postów

Napisany 13 grudzień 2010 - 20:58

właśnie zakończyła się kampania buraczana

No to masz fajnie... U mnie kampania planowana jest do 8 stycznia...
Wczoraj mysz tak się zakopała, że masakra... ;) Dziś i jutro robię pauzę weekendową i byczę się w domu. :D
Mam nadzieję, że po kampanii wreszcie odpocznę... :)

#16 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 13 grudzień 2010 - 21:08

A ten kto ma leasing to nie patrzy na to czy się opłaci tylko musi jechać i zarobić na spłatę raty.

znam ten ból ale o byle gó..o się nie ruszam z domu. nie kali się. może to więcej kosztować niż sie zarobi, np. awaria, kontrola drogowa itd. Tylko konkretne kursy. Jak widzę kolesie za 0.60gr jadą tylko po to żeby zwinąć kurs tobie z przed oczu to mnie coś trafia. Ma jakiegoś starego hebla, w dodatku nie opłaca dzielności bo na lewo kręci biznesik i tak do czasu aż ten hebel przestanie mu gadać, tylko ten czas czasami jest wystarczający by wykończyć uczciwego przewoźnika. Ja może nie jestem z wagą ciężką powiązany bo wykonuję robotę na busie dostawczym ale wiem o co biega. Miałem kilka busów, kierowców. Tak ciężko już było coś fajnego złapać że jedynym ratunkiem było zacząć współpracę z DHL-em. I to był błąd mojego życia. Który zakończył się prawie a raczej już bankructwem
Powyższy Post Wyraża Jedynie Opinię Autora W Dniu Dzisiejszym.
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.
Ponadto Autor Zastrzega Sobie Prawo Zmiany Poglądów, Bez Podawania Przyczyny

NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ
[SIGPIC][/SIGPIC]
oddam moją renie. za darmochę. tę co widać na foto.
UWAGA duży GRATIS do reni, zwany kredytem

http://figop.digart.pl/

#17 OFFLINE   daktyl

daktyl

• 250 postów

Napisany 24 grudzień 2010 - 11:53

A ja mam nadzieję, że wszyscy zjechali na Święta do domów...
W czasie całego dotychczasowego okresu wykonywania zawodu kierowcy udawał mi się powrót do domu na Święta. Zarówno Wielkanocne jak i Bożonarodzeniowe. Jeden raz w Sylwestra byłem poza domem. Pojechałem wtedy do Portugalii, a Sylwester złapał mnie niedaleko Lyonu. ;)
Na szczęście byłą fajna ekipa na parkingu: 3 polaków, małżeństwo z Niemiec, włoch i 3 hiszpanów. To była pamiętna impreza!! :D
Wesołych Świąt wszystkim życzę.
Tylu powrotów co wyjazdów.
:)

#18 OFFLINE   OmegaTL

OmegaTL
  • 45 postów

Napisany 24 grudzień 2010 - 16:04

dokładnie na wadze ciężkiej :D
choć również przeglądam etransport :D

Mam nadzieje ze nie bedzie to reklama... Skoro juz mowa o innych forach to zapraszam do poogladania duzych mobili na stronie mojego szwagra i do zobaczenia na zlotach :)

www.lkw-europa.pl

#19 OFFLINE   piniu78

piniu78

ja sem podziemny tirak

• 1237 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 29 grudzień 2010 - 14:10

doszły mnie słuchy że sąsiedzi zza miedzy się otwierają na kierowców bo niedługo nie bedzie miał kto u nich jeżdzić. Wiecie może coś więcej na ten temat??
Jeżeli plotka się potwierdzi to tzrebaby zainteresować się tematem i poszukać coś bliżej domu za podobne pieniądze;)

#20 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 29 grudzień 2010 - 14:15

Niemiecki kierowca zarabia praktycznie tyle samo co my ;-) i jeździ roburem tfu tfu