Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

problem z odpalaniem na zimno

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
26 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   jacek044

jacek044

Omegomaniak

• 447 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 30 listopada 2010 - 12:49

Witam...
Mam ten sam problem, ale to nie wina świec (założone nowe, które kosztowały 240 zł :/)
Problem mam czy jest zimno, czy ciepło... Nawet po trasie jak gdzieś się zatrzymam i chcę odpalić na nowo silnik, strasznie długo kręci.
Pytałem trochę ludzi i każdy mówi, że pompa paliwa...
W serwisie Diesla powiedzieli mi "masz wizytówkę i zadzwoń w środę, bo nie mam czasu", więc próbuje to naprawić jakoś na własną ręke.
Kolejny problem, gdy auto stoi na górce (silknik wyżej niż koła) Wtedy praktycznie w ogóle jej odpalić nie można...
Starsznie uciążliwa sprawa, tym bardziej, że do pracy wychodze o 5:50 rano.
Do tego jeszcze Eber zepsuty i nie grzeje :(

Witam kolego, u ciebie jest bardzo prawdopodobnie zapowietrzanie się układu paliwowego, a czy jak zgasisz i chcesz od razu odpalić to też jest problem?

#22 OFFLINE   Stanlay

Stanlay
  • 25 postów

Napisany 30 listopada 2010 - 13:51

Tak... Tak samo.
Czasami tylko ma tak, że odpala za pierwszym razem, bo 2-3 obrotach rozrusznika.
Nie wiem od czego zależne...
Zazwyczaj jak odpalam to musze kręcić jakies 12-15 obrotów.

#23 OFFLINE   jacek044

jacek044

Omegomaniak

• 447 postów

Napisany 30 listopada 2010 - 18:16

Poczytaj o zapowietrzaniu się układu paliwowego w 2.0 i 2.2 DTI, na forum było tego sporo tylko musisz poszukać.

#24 OFFLINE   rafja

rafja
  • 780 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 30 listopada 2010 - 19:54

nie macie teraz problemów z odpalaniem ?
ja mam roczny aku centra futura 77Ah i po nocy /-12st/ rano juz nie odpaliłem, rozrusznik kręcił ale jakos bez przekonania, miarowo, powoli... słabo. Teraz grzeje AKU, rano pójdę walczyć z odpalaniem, a w piątek chyba wymienie świece... coś mi sie zdaje, że już słabo zipią...

#25 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 30 listopada 2010 - 23:16

To by Ci się raczej zapalała kontrolka silnika. U mnie już tak poniżej +10*C się zapalała na chwilę kontrolka, tylko nie wiem która świeca niedomaga, bo podpinane "na krótko" wszystkie grzeją.
No nic, nie ruszałem auta od prawie 30h, zobaczymy jak jutro rano odpali, obecnie -12*C mam na termometrze za oknem...

#26 OFFLINE   madejek86

madejek86
  • 40 postów

Napisany 01 grudnia 2010 - 12:06

sory że się podpinam mam mega problem pojechałem rano do pracy normalnie wszystko bylo ok teraz chce jechac pojechalem kawałek odpalil nagle po kilku metrach zgasł potem po odpaleniu silnik telepal jak mial wypasc i zgasl pedał gazu wogóle ni ereauguje na obroty .Teraz gasnie cały czas.pomocy `z góry dziekuję

#27 OFFLINE   jacek044

jacek044

Omegomaniak

• 447 postów

Napisany 01 grudnia 2010 - 13:17

sory że się podpinam mam mega problem pojechałem rano do pracy normalnie wszystko bylo ok teraz chce jechac pojechalem kawałek odpalil nagle po kilku metrach zgasł potem po odpaleniu silnik telepal jak mial wypasc i zgasl pedał gazu wogóle ni ereauguje na obroty .Teraz gasnie cały czas.pomocy `z góry dziekuję

Do wymiany masz pewnie filtr paliwa, bo przy takich mrozach ON jest gęstszy i nie chce przepływać przez zapchany filtr.

ps. u mnie dziś rano -21`C i omega odpaliła od strzała ( nowe świece i dobry aku )