Ja napisałem że, może kolega sugerował że temat był wałkowany co prawdą jest ale satysfakcjonującej odpowiedzi sam nie znalazłem, pare dni temu szukałem i tyle co napisałem można wywnioskować, większość pisze, że głośniej niektórzy o jakichś tłumikach że prawie to samo, kolega ma jakieś tłumiki zamiast katalizatorów i rzeczywiście jest trochę ale trochę głosniej(może subiektywnie? ale chyba mała różnica jest)
Jak ktoś mówi, że 3 litry muszą hałasować to 6litrów powinno być z kilometra słyszeć a ciężarówki ogłuszać, a co na to statki?
200 za wspawanie to chyba śmieszny jest moim zdaniem, to nie jest robota na 200ziko.
I tutaj dość istotne pytanie, co z katalizatorami nowymi z allegro!? Też głośno czy cicho? No chyba jest jakaś firma w stanie zrobić cichu tłumik zamiast katalizatora albo cichy katalizator?

Cichy wydech do 3.0 v6
Rozpoczęte przez
siepator
, 07 lis 2010, 22:57
25 odpowiedzi na ten temat
Napisany 20 listopada 2010 - 22:44
Napisany 20 listopada 2010 - 23:17
na zamiennikach jest glosniej postaw sobie 2 auta obok siebie to porownasz. przy zamiennikach jest taki bardziej metaliczny dzwiek. jak potrzebujesz oryginalow to pisz na pw
Napisany 21 listopada 2010 - 12:25
Beast niezły pomysł, postawić koło siebie kilka aut z tym samym silnikiem w róznicej konfiguracji wydechu - seria, tłumiki zamiast katów, katy z allegro, rurki zamiast katów. Jeśli ktoś miałby sprzęt do mierzenia natężenia dźwięku (chyba sonometr) to były wypad
Moglibyśmy coś takiego zrobić np w warszawie, jeśli znajdą się chętni.
Ja mogę być pierwszy - w wydechu mam pustą rurę zamiast kata puls gratis brak 1 środkowego
Moglibyśmy coś takiego zrobić np w warszawie, jeśli znajdą się chętni.
Ja mogę być pierwszy - w wydechu mam pustą rurę zamiast kata puls gratis brak 1 środkowego
Napisany 21 listopada 2010 - 15:08
Jak masz telefon na Androidzie, to możesz sobie zainstalować program do mierzenia poziomu natężenia dźwięku. Zmierzę w swojej i napiszę. Tylko nie wiem, czy znajdę jakieś ciche miejsce.
[EDIT]
Pomierzyłem:
90 km/h - 62 dB
na biegu jałowym w środku: 40 dB
[EDIT]
Pomierzyłem:
90 km/h - 62 dB
na biegu jałowym w środku: 40 dB
Napisany 24 listopada 2010 - 22:17
Nie mam tel a androidem, mam samsunga monte:( i nokie 6300 na to nie znalazłem żadnego programu.
Orkan mógłbyś jeszcze zrobić pomiar bez jazdy przy:
2 tys
4 tys
6 tys obr/min - miejsce pomiaru np telefon/miernik leży na podłokietniku
pomiary w czasie jazdy są trudne do weryfikacji
Orkan mógłbyś jeszcze zrobić pomiar bez jazdy przy:
2 tys
4 tys
6 tys obr/min - miejsce pomiaru np telefon/miernik leży na podłokietniku
pomiary w czasie jazdy są trudne do weryfikacji