Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Cichy wydech do 3.0 v6

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
25 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 20 listopada 2010 - 22:44

Ja napisałem że, może kolega sugerował że temat był wałkowany co prawdą jest ale satysfakcjonującej odpowiedzi sam nie znalazłem, pare dni temu szukałem i tyle co napisałem można wywnioskować, większość pisze, że głośniej niektórzy o jakichś tłumikach że prawie to samo, kolega ma jakieś tłumiki zamiast katalizatorów i rzeczywiście jest trochę ale trochę głosniej(może subiektywnie? ale chyba mała różnica jest)

Jak ktoś mówi, że 3 litry muszą hałasować to 6litrów powinno być z kilometra słyszeć a ciężarówki ogłuszać, a co na to statki?

200 za wspawanie to chyba śmieszny jest moim zdaniem, to nie jest robota na 200ziko.

I tutaj dość istotne pytanie, co z katalizatorami nowymi z allegro!? Też głośno czy cicho? No chyba jest jakaś firma w stanie zrobić cichu tłumik zamiast katalizatora albo cichy katalizator?

#22 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 20 listopada 2010 - 23:17

na zamiennikach jest glosniej postaw sobie 2 auta obok siebie to porownasz. przy zamiennikach jest taki bardziej metaliczny dzwiek. jak potrzebujesz oryginalow to pisz na pw

#23 OFFLINE   siepator

siepator
  • 49 postów

Napisany 21 listopada 2010 - 12:25

Beast niezły pomysł, postawić koło siebie kilka aut z tym samym silnikiem w róznicej konfiguracji wydechu - seria, tłumiki zamiast katów, katy z allegro, rurki zamiast katów. Jeśli ktoś miałby sprzęt do mierzenia natężenia dźwięku (chyba sonometr) to były wypad

Moglibyśmy coś takiego zrobić np w warszawie, jeśli znajdą się chętni.

Ja mogę być pierwszy - w wydechu mam pustą rurę zamiast kata puls gratis brak 1 środkowego

#24 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 21 listopada 2010 - 12:33

podjedź na policję niech Ci zmierzą

#25 OFFLINE   Orkan

Orkan
  • 161 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 listopada 2010 - 15:08

Jak masz telefon na Androidzie, to możesz sobie zainstalować program do mierzenia poziomu natężenia dźwięku. Zmierzę w swojej i napiszę. Tylko nie wiem, czy znajdę jakieś ciche miejsce.

[EDIT]

Pomierzyłem:

90 km/h - 62 dB
na biegu jałowym w środku: 40 dB

#26 OFFLINE   siepator

siepator
  • 49 postów

Napisany 24 listopada 2010 - 22:17

Nie mam tel a androidem, mam samsunga monte:( i nokie 6300 na to nie znalazłem żadnego programu.

Orkan mógłbyś jeszcze zrobić pomiar bez jazdy przy:
2 tys
4 tys
6 tys obr/min - miejsce pomiaru np telefon/miernik leży na podłokietniku

pomiary w czasie jazdy są trudne do weryfikacji