Klimatyzacja zimą.
Napisany 24 października 2010 - 09:28
Napisany 24 października 2010 - 09:41
"W jaki sposób używać klimatyzacji, by było to najbardziej efektywne?
W lecie:
Parkować w cieniu Pozostawić przez chwilę otwarte drzwi przed rozpoczęciem podróży Na początku podróży ustawić chłodzenie i dmuchawę na maksimum Przez kilka pierwszych minut jechać z otwartymi oknami/szyber-dachem Nie dopuszczać do obniżenia temperatury w kabinie poniżej 22 st. C O ile to możliwe, parkuj swój samochód w słoneczne dni w cieniu. Inaczej temperatura w jego wnętrzu może przekroczyć 60 st. C. Aby się pozbyć zastałego gorącego powietrza z kabiny, pozostaw przez chwilę otwarte drzwi przed rozpoczęciem podróży. Aby we wnętrzu jak najszybciej zrobiło się przyjemnie chłodno, zalecane jest ustawienie klimatyzacji i wentylacji na maksimum. Nawiew nie musi być skierowany bezpośrednio na pasażerów. Krótkie wykorzystanie trybu zamkniętego obiegu powietrza przyspiesza schładzanie. Otwarcie okien i szyberdachu przez pierwszych kilka minut jazdy daje efekt znacznie szybszej wymiany powietrza, a więc i szybszego schłodzenia kabiny. Należy unikać przeciągów. Ze względów zdrowotnych temperatura we wnętrzu pojazdu nie powinna być obniżana poniżej 22 st. C lub o więcej niż 7 st. C w stosunku do temperatury otoczenia.
W zimie:
Włączyć klimatyzację Skierować nawiew na przednią szybę Włączyć tryb zamkniętego obiegu powietrza (w niektórych pojazdach jest to niemożliwe wraz z nawiewem na szybę, należy wtedy przejść do kolejnego punktu) Nastawić dmuchawę i ogrzewanie na maksimum Aby samochód się wysuszył i nagrzał, a okna odparował zalecane jest przed rozpoczęciem podróży włączenie klimatyzacji i skierowanie nawiewu na przednią szybę. Aby zapobiec wpadaniu do środka wilgotnego powietrza, od czasu do czas na chwilę można włączać tryb zamkniętego obiegu powietrza Zaleca się ustawienie dmuchawy i ogrzewania na maksimum Tryb zamkniętego obiegu powietrza musi być wyłączony krótkim czasie pracy. W większości przypadków można przełączyć nastawy na poziom średni, gdy tylko odparują okna. Można wówczas wyłączyć klimatyzację. Uwaga: samochody niektórych producentów automatyczni odłączają układ klimatyzacji, gdy temperatura zewnętrzna spadnie poniżej +4 st. C. W niektórych samochodach niemożliwe je jednoczesne włączenie klimatyzacji, nawiewu na przednią szyb i zamkniętego obiegu powietrza. "
Napisany 24 października 2010 - 09:48
kompresor na pewno nie ucierpi na skutek jego włączenia zimą, poza oczywiście naturalnym zużywaniem się łożysk, dławicy czy innych ocierających się elementów.
Z drugiej strony im niższa temperatura tym mniejsze obciążenie silnika pracującą sprężarką, więc o zużycie paliwa bym się martwił najmniej.
Ponadto układ klimatronika w omedze jest zaprojektowany do ciągłej pracy sprężarki, to kolejny argument by na jesień/zimę nie włączać eco.
Pisze to ten, który sam jeździ na eco :-P
Napisany 24 października 2010 - 10:14
Napisany 24 października 2010 - 13:09
sterowanie -manual czy klimatronik nie ma tu nic do rzeczy
większość nowoczesnych aut ma czujnik temperatury parownika i to on rozłącza klimę nawet przy +7 stopniach - wg mnie to trochę bez sensu, bo wydajność klimy w upałach jest niższa (inżynierowie tłumaczą to troską o gardła pasażerów). Z reguły przy ustawieniu klimy na nawiew szyby (usunięcie zaparowania) włącza sprężarkę również w niższej niż7 stopni temperaturze.
Coraz większa liczba aut ma sprężarkę pozbawioną sprzęgła - kręci się ona zawsze wraz z silnikiem (np. praktycznie wszystkie nowe pojazdy VW) - nawet przy braku czynnika sprężarka się kręci, a w wypadku zatarcia sprężarki (co jest w vw dość częste) urywa się tzw. sprzęgło zrywalne w kole pasowym.
Napisany 24 października 2010 - 20:48
Napisany 24 października 2010 - 22:16
inna rzecz jaka się może zdarzyć to zalodzenie parownika co spowoduje jego zatkanie.
Zresztą, jeśli sprężarka będzie ci się włączać przy temp. poniżej -5 to po prostu trzeba naprawić układ (pewnie czujnik niskiego ciśnienia)
Napisany 26 października 2010 - 15:32
Napisany 26 października 2010 - 16:00
Ale proszę mi powiedzieć w jakim celu załączać klime zimą ?
klima służy uzdatnianiu powietrza, a nie tylko chłodzenia.
Pracujący kompresor:
- chłodzi,
- osusza powietrze zapobiegając zaparowaniu szyb,
- oczyszcza powietrze.
Napisany 26 października 2010 - 16:07
osusza powietrze zapobiegając zaparowaniu szyb,
w szczególności na ten aspekt działającej klimy należy uważać. W aucie powinna znajdować się jakaś woda lub inny napój tylko i wyłącznie po to by i siebie nie zasuszyć bo wtedy przeziębienie murowane
Napisany 26 października 2010 - 16:23
w szczególności na ten aspekt działającej klimy należy uważać. W aucie powinna znajdować się jakaś woda lub inny napój tylko i wyłącznie po to by i siebie nie zasuszyć bo wtedy przeziębienie murowane
dlatego były szef VW Piech, który był wrogiem montowania klimy w autach zmusił konstruktorów, by w VW Phaetonie klima działała bez szkody dla zdrowia. Nie wiem co oni tam wymyślili, ale ponoć działa. W MB są czujniki wilgotności i nawilżacze (przynajmniej w S klasie W140 było coś takiego)
Napisany 07 listopada 2010 - 19:31
Napisany 16 grudnia 2012 - 11:26
pozdrawiam.
Napisany 16 grudnia 2012 - 13:10
Napisany 16 grudnia 2012 - 13:39
witam, odgrzeje temat. mam omege b fl z klimatronickiem i mam takie pytanie: czy w taka pogode jak teraz mamy klima powinna się włączać? czytałem że w zafirach właczenie klimy wcale nie oznacza że ona sie włącza ( poniżej pewnej temp) a wł sie odszranianie.. to prawda? u mnie po wciśnieciu pzycisku AUTO zaczynaja dopiero odparowywać szyby, a po wył paa zaczyna sie pojawiać od tylnych drzwi az do bagażnika ( posiadam kombi). wypowie się ktoś?
pozdrawiam.
w myśl zaleceń producenta na klimie powinno się jeździć cały czas (instrukcja obsługi, str 128 ), tylko trzeba rozróżnić klimatyzację od sprężarki (sprężarka włącza się po to aby chłodzić, z tego co podają powyżej +5C)
Napisany 16 grudnia 2012 - 19:19
w myśl zaleceń producenta na klimie powinno się jeździć cały czas (instrukcja obsługi, str 128 ), tylko trzeba rozróżnić klimatyzację od sprężarki (sprężarka włącza się po to aby chłodzić, z tego co podają powyżej +5C)
Kolego co Ty piszesz?? Znasz zasade dzialania klimatyzacji samochodowej?? Z jakiej niby racji ma dzialac jak sprezarka sie nie zalaczy?? Poza tym klimatyzacja nie tylko sluzy do schladzania wnetrza pojazdu :pokoj:
Napisany 16 grudnia 2012 - 19:20
Kolego co Ty piszesz?? Znasz zasade dzialania klimatyzacji samochodowej?? Z jakiej niby racji ma dzialac jak sprezarka sie nie zalaczy?? Poza tym klimatyzacja nie tylko sluzy do schladzania wnetrza pojazdu :pokoj:
czyli to co znalazłem na forum zafiry może byc prawdą?
Napisany 16 grudnia 2012 - 19:26
czyli to co znalazłem na forum zafiry może byc prawdą?
Moze byc prawda :tak:
Napisany 17 grudnia 2012 - 00:14
Co to jest ta funkcja 'odszranianie' ?