stukanie w silniku przy dodaniu gazu
Napisany 15 sierpnia 2010 - 18:42
Napisany 15 sierpnia 2010 - 19:06
Jesteś pewien? Na czym się wnioskujesz? Autor nie opisał skąd dochodzi stukanie... I od tego bym zaczął. Niech sprawdzi czy dźwięk dochodzi z góry czy z dołu silnika.Panewa.
Napisany 16 sierpnia 2010 - 21:01
Panewa.
panewa kolego sympatyczny napewno nie bo jak panewa pukala to silnik musialem wymienic a z tym pukaniem zrobilem 3000 km i dalej silnik zyje a na odpowiedz z goru czy z dolu silnika to pojecia niemam dokladnie to tak jak by z rozrzadu s pzodu silnika wymienilem pompe wody bo luz miala a to stukanie to bardziej tak jak by drgalo cos od wibracii albo cos
pzeczytalem tez kiedys ze zle ustawiony rozrzad tak reaguje ale sporo jezdzilem po niemczech i nie wolno jak by rozrzad to podejzewam ze bym stanol gdzies a po wlozeniu silnika tak jak napisalem zrobilem jakies 3000 km i nic sie nie zmienia tak jak bylo tak jest jezdzi normalnie a zanim kupilem silnik byl w aucie i odpalalem jezdzilem inic nie pukalo zatarlem stary silnik to na stukanie bylem wyczulony zwlaszcza noi tak jak napisalem rozrzad byl robiony wiedz moze rolka jakas nie napieta jak tzeba albo cos tam bono prawie dam sobie glowe uciac ze z rozrzadu bzeczy pozdrawiam i dziekuje
Napisany 17 sierpnia 2010 - 05:50
Napisany 17 sierpnia 2010 - 08:23
Napisany 17 sierpnia 2010 - 20:26
Jak stuka pod obciązeniem, przy dodawaniu gazu to może być panewa na korbie i niekoniecznie od razu silnik stanie. Może tez być luz na sworzniu tłokowym, ew panewce sworznia- nie pamiętam czy sworzeń rusza się w tłoku czy w górze korby jest panewka. A może masz coś z zapłonem albo mieszanką i spalanie stukowe ma miejsce? Stuka czy bardziej brzęczy? Rozrząd przestawiony też mógłby dawać spalanie stukowe ale na wolnych obrotach silnik chciałby wyskoczyć spod maski
bardziej bzeczy tak jak by jakas blacha byla luzna albo cos takiego dokladnie jest tak jak jak chodzi na wolnych jest normalnie jak gwltownie dodam gazu to sie dlawi i nawet zgasnie czasem a jak dodam gazu powoli wchodzi normalnie na obroty i przy okolo 2,5 tys, obr/min.slychac dzwiek taki jak by bzeczala jakas blacha albo cos luzne bylo i jak dodaje dalej to pzy okolo 3 tys.obr/min cisza i wyzej juz tylko muzyka 6 garkuw

najbardziej zlosci bo jak jezdze omega to z rodzina bo do roboty to t4 jest i te 2,5 to akurat kolo stuwki jest bo z rodzinka szybciej nie jezdze w polsce no mandaty drogie i zona wyyyje i w kabinie troche to slychac ami jak cos bzeczy to padaka normalnie no sami rozumiecie
Napisany 17 sierpnia 2010 - 20:58
kolego to masz biede ja ta samo mialem obrucilo na panewce.teraz to mozesztylko silnika szukacwitam mam maly problem wymienilem silnik wszystkie u szczelki rozrzad oleje itp ogulie remont problem polega na tym ze slychac stukanie pzy dodaniu gazu pzy okolo 2,5 tys,obr/min i wyzej pzestaje co moze byc powodem
Napisany 17 sierpnia 2010 - 21:13
kolego to masz biede ja ta samo mialem obrucilo na panewce.teraz to mozesztylko silnika szukac
no wez mnie nie zalamuj ten silnik nie dawno kupilem zrobilem na nim 3000km moze ale do konca sie z toba nie zgodze o jak go mechanik poskladal to odpoczatku tak jest a zanim kupilem to odpalilem pojezdzilem osluchalem i cacy bylo inaczej bym nie kupil a to raczej jest bzeczenie a nie stukanie stary silnik mi stana i wiem jak stuka zacierajacy sie no i jechalem z tym stukaniem 240km/h no niepowiez mi chyba ze zacierajacy sie silnik by cos takiego pzezyl zwlaszcza tak uczulona v ka jakim jest silnik w omedze w tych silnikach wystarczy zle olej wymienic i stoi czytalem taki pzypadek pozdrawiam i dziekowac
Napisany 30 sierpnia 2010 - 22:31
Napisany 01 września 2010 - 05:57
witam klege ja co prawda jestem teraz za granica ale dzwonilem do swojego mechanika i powiedzal ze klopot zazegnal powiedzalze to nie wlasciwie naciagniety pasek rozrzadu i ktoras z rolek tak chalasuje z tego co napisales to ten sam problem co moj napisz mi jeszcze czy ty z tym normalnie jezdziles czy klopoty byly bo ja jedzdzilem normalnie i nic sie nie stalokoledzy u mnie stuka ale na gorze nad kolektorem i wlasnie dobrze slychac przy 2500 do 3000 tys obrotow co to moze byc pozd

Napisany 01 września 2010 - 14:46
Napisany 01 września 2010 - 21:40
jeżdżę cały czas i jest ok nic się nie pogarsza tylko rano zauważyłem ze to jednak mogą być popychacze bo jak odpalę to bardzo klekocze prze jakieś 10 s a potem trochę cichnie ps. jak sprawdzić popychacze jak się do nich dostane czy są sprawne jest jakaś metoda ?
pytanie za 100punktow jaki olej masz wlany? tak wymienic wszystkie
Napisany 01 września 2010 - 21:50
E tam wymieniać, ktoś z forum je porządnie wyczyścił i chulały, tylko jego nicku nie mogę sobie przypomniećtak wymienic wszystkie

Napisany 01 września 2010 - 22:00
i dzisiaj wlasnie sprzedalem 8 sztuk.
i dzialaja jak powinny.
bez sensu wymieniac wszystkie.
polecam najpierw silnik porzadnie osluchac i dopiero pchac sie w koszta.
mozna osluchiwac silnik np. za pomoca stalowego preta. jeden koniec pod ucho, a drugi na silnik. i slyszymy wszystko co sie w srodku dzieje. i tak co kawalek osluchiwac. mozna dokladnie wysluchac, ktory popychacz stuka.
normalnie powinno byc slychac przelewajacy sie olej.
jedyne uszkodzenie popychacza, jakie moze powstac podczas normalnej ekspoatacji silnika, to jego zapieczenie. zostaje wtedy nienapompowany olejem i stuka. w druga strone raczej sie nie zatnie.
zawsze bedzie niedopompowany
Napisany 01 września 2010 - 22:03
Napisany 01 września 2010 - 22:03
E tam wymieniać, ktoś z forum je porządnie wyczyścił i chulały, tylko jego nicku nie mogę sobie przypomnieć
to tylko polsrodek wkrotce i tak beda klepac polowa ludzi swiadomie lub nieswiadomie zarzyna swoje silniki przez nieodpowiednie oleje niezgodne z klasa lub niskiej jakosci oleje do ecotecow to minimum polsyntetyki min10w40 lub syntetyki 5w40 (renomowanych firm) a nie mineralny z hipermarketu ktore zapychaja popychacze a potem posty co z tym zrobic:szpital: