panowie spokojniej trochę, bez wyzwisk bo zrobi się nie przyjemnie dla Was
Ok przepraszam troche mnie poniosło..
Napisany 18 marca 2011 - 13:39
panowie spokojniej trochę, bez wyzwisk bo zrobi się nie przyjemnie dla Was
Napisany 18 marca 2011 - 14:52
Ryzyko czego? kolejny mit, juz w dwóch autach przeszedłem z mineralu na polsyntetyk, a w Golfie 1.6 z minerału na polsyntetyk i natsepnie na full syntetyk 0W40( przelot obecnie ok. 400 tys) i nic sie nie dzieje, wiec bez urazy ale mysle że powielanie niesprawdzonych mitów przynosi wiecej szkody niz pozytku... a co do przebiegu to kolejna bzdura ze po 200.000 tys trzeba wlac gorszy olej, bo niby dlaczego?? bo sasiada wujka stryjecznego znajomy "mechanik" tak powiedzial? bez sensu...
Napisany 18 marca 2011 - 15:29
Napisany 18 marca 2011 - 15:35
człowieku przeginasz pałe. ja sie nie mam zamiaru z tobą kłucic. rób co chesz a jak nie chcesz pomocy to kij ci w oko. mi nie zależy.Napisał figop
bo poprzedni właściciel był tak samo tłukiem jak twój znajomy.
Tłukiem jesteś Ty jeżdząc klekotem
Napisany 18 marca 2011 - 16:30
Masz racje ,nic się nie dzieje czyli wymiana na lepszy olej była bezsensowna.Raczej to Ty powielasz mity,np. taki że po zastąpieniu minerała półsyntetykiem silnik już zjeżdzony "odmłodnieje".
Co do tych 200tkm to miałem na myśli ,że silniki troche już wyeksplatowane nie ma sensu "płukać" bo można najnormalniej w świecie rozszczelnić.Podobnie jak np.zakładając gaz do auta np z 200tkm przebiegiem trzeba się liczyć z tym ,że po pewnym czasie "zacznie brać olej",gaz ma czystsze spalanie ,wypala się nagar.Jazda na gazie to w pewnym sensie taka właśnie "płukanka".:tank:
Napisany 18 marca 2011 - 19:47
powiedz mi gdzie ja napisalem ze chce syntetykiem odmlodnic silnik??
chodzilo mi tylko o to, że jesli silnik jest w dobrej kondycji, to nie ma przeciwskazań, żeby zalac go polsyntetykiem czy nawet syntetykiem, jesli nawet ma przejechane 300.000.km. Natomiast jesli silnik to trup, to normalne że albo na złom albo kapitalka, zaden olej, ani inny cudowny plyn go nie naprawi. Z tymi plukankami tez nie masz racji bo tak jak juz pisalem sam plukalem silnik w busie ktory mial juz prawie 500.000 tys przelotu i zalalem polsyntetykiem i wbrew temu co mowisz silnik nie zaczal cieknąc wszystkimi dziurami czy palic olej litrami, tak jak wczesniej dolewam litr na 5 tys km, co przy 15 letnim Transicie 2.5 TD MAX i tak jest super wynikiem. Stary Golf II z LPG ( instalka zalozona przy ponad 200.000 km) tez po dwóch płukankach preparatem LiquiMoly Engine Flush i zalaniu syntetykiem Mobil 1 0W40 też nie sika olejem, i żeby było ciekawiej to spalanie oleju to 400ml na wymiane (ok12.000km) w samochodzie z przelotem obecnie realnym ok 400.000km( wymieniona uszczelka pod głowicą i uszczelniacze zaworowe). Jaki z tego morał? Taki że ZADNE NAGARY NIE USZCZELNIAJA SILNIKA bo niby jak? Od tego są uszczelki, uszczelniacze, simeringi itd.. z tym LPG to nie jest tak ze wypala nagar, bo rzeczywiscie czysciej sie pali w normalnych warunkach... chodzi o to ze w zle wyregulowanych instalkach jest zauboga mieszanka, przez co gaz sie pali w wyższej temperaturze i przez to wypala gniazda zaworowe, wydmuchuje uszczelki pod glowicą, przegrzewa glowice i caly silnik.. a nagary powstają tylko przez Slaby Mineralny Olej, ktory w takich warunkach zamiast smarowac, to sie pali powodując wspomniane nagary..
Napisany 18 marca 2011 - 20:25
Napisany 18 marca 2011 - 21:02
Napisany 18 marca 2011 - 21:10
kierowca w moim masterku jechał na wymiane oleju. zamist wlac ten co powinien wlał mineralny co efektem jest uszkodzona turbina, a jaki syf w silniku sie nazbierał ze szok. nagar nagar i jeszcze raz nagar. od tygodnia walcze z tym syfem
Napisany 18 marca 2011 - 21:33
Napisany 19 marca 2011 - 08:23
Napisany 19 marca 2011 - 11:18
co dokladnie jest felerem? na pierwszej stronie jest napisane że do benzyny najlepiej syntetyk, polsyntetyk, a w ostatecznosci mineral( ksiazka opracowana na poczatku lat 90..) w ksiązkach serwisowych piszą tez ze zuzycie oleju litr na kazde 1000km to tez, uwazasz za NORME??
tak jak tez mowilem ze nawet opel nie dopuszcza do TD mineralnego, nawet silnika w stanie agonalnym..
ksiazka jest juz mocno niaktualna bo przez 20 lat postep w jakosci olejow poszedl mocno do przodu..
dla mnie postawa to aktualne dane na temat doboru oleju na stronach producentow olejów ( wspomniany valvoline, mobil czy castrol), bo są aktualne z obecnymi wymogami..
dla zainteresowanych aktualnie olej do Opli musi spelniac wymagania wedlug specyfikacji : GM-LL-A-025, GM-LL-B-025
Napisany 19 marca 2011 - 12:26
Napisany 19 marca 2011 - 13:22
wg mnie najlepszym olejem do każdego silnika bez względu na stan, wiek, moc, technologię będzie full syntetyk. W temperaturze roboczej silnika (ok. 90-100stC) lepkość powinna być mniej więcej taka sama jak minerala, więc i wycieki takie same. Jednak mineral w nieco niższej temperaturze będzie bardziej lepki (stawiał większy opór, wolniej docierał do niektórych elementów silnika) a w lecie przy podwyższonej temperaturze mineral stanie się zbyt rzadki, nie wystarczająco smarując silnik.
Kwestie wypłukiwania osadów i zanieczyszczeń nie mają żadnego związku z rodzajem silnika. Olej mineralny może mieć silniejsze właściwości myjące niż syntetyczny, bo to nie zależy od bazy tylko od dodatków. Z tego co kojarzę oleje Lotosa mają dość silne właściwości płuczące (to się określa jakimś skrótem - THC czy jakoś
a nie - THC to inna substancja, chodziło mi o TBN)
Napisany 19 marca 2011 - 18:24
co dokladnie jest felerem? na pierwszej stronie jest napisane że do benzyny najlepiej syntetyk, polsyntetyk, a w ostatecznosci mineral( ksiazka opracowana na poczatku lat 90..) w ksiązkach serwisowych piszą tez ze zuzycie oleju litr na kazde 1000km to tez, uwazasz za NORME??
tak jak tez mowilem ze nawet opel nie dopuszcza do TD mineralnego, nawet silnika w stanie agonalnym..
ksiazka jest juz mocno niaktualna bo przez 20 lat postep w jakosci olejow poszedl mocno do przodu..
dla mnie postawa to aktualne dane na temat doboru oleju na stronach producentow olejów ( wspomniany valvoline, mobil czy castrol), bo są aktualne z obecnymi wymogami..
dla zainteresowanych aktualnie olej do Opli musi spelniac wymagania wedlug specyfikacji : GM-LL-A-025, GM-LL-B-025
Napisany 20 marca 2011 - 22:45
Napisany 29 marca 2011 - 13:34
Napisany 02 kwietnia 2011 - 19:45
Napisany 03 kwietnia 2011 - 09:16