niestabilne zachowanie sie na drodze
Napisany 04 kwietnia 2007 - 23:07
mam taka dziwna przypadlosc . a mianowicie auto bardzo nie stabilnie zachowuje sie na nierownej drodze . O koleinach nawet nie wspominam ale glownie chodzi mi o wyboje itp. Jak wpadne na taka mala nierownosc albo wybrzusznie to autkiem zaczyna strasznie wozic do tego stopnia ze musze machac sterem zeby wyrownac. Doslownie wydaje sie , iz kazde kolo sobie (tjk bylyby zajebisciaste luzy) . Jezlei chodzi o zawieche to mam wymienione wszystko oprocz amorow . Objaw nie zauwazalny w dwoch pozostalych moich omegach . Opony tez raczej nie maja wplywu bo w C mam takie same i problemu takiego nie ma . Zastanawiam sie czy to wlasnie nie amory ale stukow zadnych nie slychac i wydaje mi sie , ze sprawnosc jest jeszcze w normie .
pozdrawiam
Napisany 04 kwietnia 2007 - 23:33
Koszty takiego zabiegu nie są duże (ok 20zł), a mogą coś podpowiedzieć/wskazać.
Napisany 04 kwietnia 2007 - 23:35

Napisany 04 kwietnia 2007 - 23:39
opinia obu stacji taka sama : rzadnych luzow czego Pan tu jeszcze szukasz ...
To może mają rację, albo jakieś paproki z nich...
Kumplowi ostatnio na stacji diagnostycznej mówili, że nic nie ma, a okazało się ze McPherson do wymiany (astra F 1.6 sedan)...
Albo rzeczywiście szukasz dziury w całym... :mrgreen:
Napisany 05 kwietnia 2007 - 05:52
A czy ostatnio zmieniałeś oponki na letnie (już używane)? Jeśli tak, to kiedy?
Napisany 05 kwietnia 2007 - 06:20

Jak byłem na szarpakach (bo też od tego zaczynałem) widziałem jak pracuje opona przy siłach bocznych - przy tym profilu (jaki ja mam) to i tak się dziwię, że nie ląduję co chwilę w rowie

Napisany 05 kwietnia 2007 - 07:08
wymienione wszystko oprocz amorow
no to juz wiesz dlaczego...
jak z tyłu były do wymiany to jak nacisnołem na klape bagażnika to skakal jak piłka "gumówka".... :hehe: tył przechylał się strasznie... na zakretach była tragedia jak się potrafił bujac...
jak miałem z przodu sprawność 8% z tyłu wymienione... na nierównościach tak bujało i trzęsło samochodem że tragedia... teraz jest okej...
Napisany 05 kwietnia 2007 - 12:37
pozdro
Napisany 05 kwietnia 2007 - 12:48

niestety ale Omka na gumach szerszych niż 205 lata po nierównościach jakby miała wszystkie koła w inną stronę ustawione, po prostu TTTM (Ten Typ Tak Ma)
"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill
Napisany 05 kwietnia 2007 - 14:23
Napisany 05 kwietnia 2007 - 16:29
Napisany 05 kwietnia 2007 - 17:23

Napisany 06 kwietnia 2007 - 18:57

pozdrawia :driver:
Napisany 06 kwietnia 2007 - 20:15
aha opony mam 195x65 czyli nie takie szerokie
Napisany 06 kwietnia 2007 - 23:54
Napisany 07 kwietnia 2007 - 20:47
Napisany 07 kwietnia 2007 - 21:13

I teraz pytanie - Wymieniać wszystko po kolei czy może lepszym rozwiązaniem będzie coś takiego:
http://moto.allegro....y_kpl_lodz.html
Tylko nie wiem jak będzie z czujnikiem poziomowania xeonów - da się jakoś przełożyć ?
I w sumie nieznana jest też firma tych gum na wahaczach...
Napisany 07 kwietnia 2007 - 21:16
za ta cene to nie będzie napewno nic dobrego jeżeli cały wachacz to pożądny w cenie ok.300plnSzykuje mi się wymiana gum na wahaczach, bo nie wymieniane były od nowości - miękkie się zrobiły.. Od razu bym wyniemiał też sworznie wahaczy - jak widzę fabryczne nity na sworzniach to ciarki mi przechodzą po plecach
I teraz pytanie - Wymieniać wszystko po kolei czy może lepszym rozwiązaniem będzie coś takiego:
http://moto.allegro....y_kpl_lodz.html
Tylko nie wiem jak będzie z czujnikiem poziomowania xeonów - da się jakoś przełożyć ?
I w sumie nieznana jest też firma tych gum na wahaczach...
a jeżeli same tuleje i sworzeń to w granicach ok 180pln tańsze to podróby.
Napisany 08 kwietnia 2007 - 10:37
odkad kupilem 17'' z uzywanymi oponkami zaczela sie kupa niesamowita. na drodze nie szlo ujechac ... jazda od mechanika do mechanika ... wkoncu zrobilem cale zawieszenie , koncowki, sworznie, tuleje itd itd ... wyjezdzam na droge : to samo ! lekko juz zrezygnowany zakupilem oponki takie jakie powinny byc do 8.5 cala szerokosci. Problem ustal wraz z zalozeniem oponek. Czasami warto zainwestowac w nowe oponki i miec spokoj a nie jezdzic na uzywanym szrocie z niemiec ktore lezakuja po 2 -3 lata w kontenerach na mrozie ... dodam ze obecnie smigam na 235 / 45 17 i nie ma kompletnie problemu znoszenia i tanczenia na drodze
Napisany 08 kwietnia 2007 - 11:10
siemano
odkad kupilem 17'' z uzywanymi oponkami zaczela sie kupa niesamowita. na drodze nie szlo ujechac ... jazda od mechanika do mechanika ... wkoncu zrobilem cale zawieszenie , koncowki, sworznie, tuleje itd itd ... wyjezdzam na droge : to samo ! lekko juz zrezygnowany zakupilem oponki takie jakie powinny byc do 8.5 cala szerokosci. Problem ustal wraz z zalozeniem oponek. Czasami warto zainwestowac w nowe oponki i miec spokoj a nie jezdzic na uzywanym szrocie z niemiec ktore lezakuja po 2 -3 lata w kontenerach na mrozie ... dodam ze obecnie smigam na 235 / 45 17 i nie ma kompletnie problemu znoszenia i tanczenia na drodze
dokladnie, zle przechowywane opony moga powodowac dziwne zachowanie samochodu.