Czyszczenie reflektorów
Napisany 06 września 2007 - 23:03

Napisany 06 września 2007 - 23:24
Nie dla mnie tylko dla znajomego. Poprostu chce mu pomóc w czyszczeniu lamp.Waldek a tobie ta pasta potrzebna do lamp? przeca masz noweczki sztuki
Dzięki za radę, bo tej pasty nigdy nie używałem. :piwo:Waldemarz jak juz bedziesz mial paste to przed jej nalozeniem spryskaj lampy woda, naloz na to paste szmatke w reke i do roboty... Woda jest konieczna bo bez niej pasta ciezko sie rozprowadza
Napisany 10 września 2007 - 12:10
Ja dzis podjechalem do Myslowic pod adres na tej stronce w dziale dystrybucji i kupilem ta paste, 250ml, cena zabójcza, ale mam nadzieje, ze warto - poprawi sie pogoda troche to sprobuje powalczyc z reflektorami
edit: w sklepie kupiłem za 32zł opakowanie, na stronce mozna zamowic za 35zl chyba, ale znalazlem na Allegro w Wawie po 26zł tubki, mozliwy odbior osobisty, wiec jak masz blisko, to mozesz tam nabyć
http://allegro.pl/it...io_fv_wawa.html
Napisany 11 września 2007 - 11:55
byłem na weekend w Kołobrzegu u Brata i wrzucił mi lampy na Maszyne polerską bez żadnego matowania papierami wodnymi najpierw Pastą TEMPO potem mleczkiem do Połysku i..... jestem w szoku bo Wyglądają jak Nóweczki !
brat ma warsztat blacharsko lakierniczy , więc jak ktoś ma możliwość to niech spróbuje samą Polerką (maszyną)
Pozdrowienia
Napisany 11 września 2007 - 14:06
to zapodaj jakies fotki tych lampekja miałem bardzo spałowane lampy aż Żółto - mleczne ...
byłem na weekend w Kołobrzegu u Brata i wrzucił mi lampy na Maszyne polerską bez żadnego matowania papierami wodnymi najpierw Pastą TEMPO potem mleczkiem do Połysku i..... jestem w szoku bo Wyglądają jak Nóweczki !
brat ma warsztat blacharsko lakierniczy , więc jak ktoś ma możliwość to niech spróbuje samą Polerką (maszyną)

Napisany 12 września 2007 - 17:56
głębokie rysy zostają i po pewnym czasie wyglądają jak przedtem - przerabiałem to
papier 4000 kosztuje 2 zł - 1 arkusz wystarczy
aby zetrzeć najgłębsze rysy potrzeba 5 minut (2 minuty na sucho i 3 na mokro) czyszczenia papierem na jedną lampę - nie trzeba jej wyjmować z auta
więc nakład pieniędzy jak i czasu mały... a różnica jest kolosalna
wszystkich namawiam
Napisany 17 września 2007 - 14:36
0. nie demontujemy lampy
1 papier 4000 trzemy na sucho okrężnymi ruchami aż pozbędziemy się głębokich zarysowań.
będzie się prószyć z lampy, zmatowi się - ale bez paniki - tak ma być
2. 4000 tym razem często polewając wodą i płucząc sam papier ( by nie zrobić kolejnych zadrapań)
3. na wilgotny reflektor nakładamy pastę polerską i używając maszyny do polerowania (kontowa z regulacją obrotów - mała powierzchnia czyszczenia i pewność że nie przypalimy tworzywa), polewając wodą polerujemy powierzchnie dokładając od czasu do czasu pastę aż będzie gładka jak szkło- woda ma spływać nie zostawiając śladów - jak z wypolerowanego lakieru.
4.ja dałem mocniejsze bezpieczniki i zapodałem niebieskie narva
5. widzimy bez problemów pobocze podczas mijania...
Mam omcię C i "to coś" na reflektorach to plastik. Czy można to też tą pastą potraktować wg. tego "przepisu". Dzieki z góry.

Sasik
Napisany 17 września 2007 - 15:06
gitman136 napisał/a:
0. nie demontujemy lampy
1 papier 4000 trzemy na sucho okrężnymi ruchami aż pozbędziemy się głębokich zarysowań.
będzie się prószyć z lampy, zmatowi się - ale bez paniki - tak ma być
2. 4000 tym razem często polewając wodą i płucząc sam papier ( by nie zrobić kolejnych zadrapań)
3. na wilgotny reflektor nakładamy pastę polerską i używając maszyny do polerowania (kontowa z regulacją obrotów - mała powierzchnia czyszczenia i pewność że nie przypalimy tworzywa), polewając wodą polerujemy powierzchnie dokładając od czasu do czasu pastę aż będzie gładka jak szkło- woda ma spływać nie zostawiając śladów - jak z wypolerowanego lakieru.
4.ja dałem mocniejsze bezpieczniki i zapodałem niebieskie narva
5. widzimy bez problemów pobocze podczas mijania
Mam omcię C i "to coś" na reflektorach to plastik. Czy można to też tą pastą potraktować wg. tego "przepisu". Dzieki z góry.
Ten "przepis" zadziała równierz u Ciebie
Napisany 18 września 2007 - 13:17
Zawsze można kupić nowe fabrycznie leflektory :twisted:
Odpowiedź z Helli :
W ofercie Helli są reflektory soczewkowe (H1/H7) do samochodów Opel Omega z rocznika 09/1997 do 09/1999.
Nr kat.
lewy 1EL 008 020-251
prawy 1EL 008 020-261
Cena detaliczna brutto za sztukę 940 zł -

Pozdro
Napisany 18 września 2007 - 15:26
Na Alledrogo trafiłem komplet soczewek Hella za 700 zł. Trzeba szukać cały czas a napewno się trafi.Cena detaliczna brutto za sztukę 940 zł -
Napisany 19 września 2007 - 12:09
noi czarna soczewka 599zł za kompl.
http://moto.allegro....e_soczewki.html
GG - 9436748
Napisany 02 października 2007 - 10:20

Dzięki
Pozdrowienia
Napisany 02 października 2007 - 13:23
ten przepis naprawde działa
miałem juz kupowac DEPO z allegro ale najpierw Forum i wyszło na Wasze
![]()
Dzięki
Pozdrowienia
no szkoda że nie miałem fotek moich lamp przed Polerowaniem.... niewiem czy ktoś miał takie spałowane klosze jak moje :guns: .. niedość że mleczne , to jeszcze jak Oszczane wyglądały ....
i po 10 min. Polerką elektryczną na lampe .. i są Piękne

wajnie że ci się Udało
Pozdrowienia
GG - 9436748
Napisany 13 października 2007 - 14:47
Napisany 03 marca 2009 - 23:03

Napisany 04 marca 2009 - 10:06
dzieki chlopaki ogolnie zmodyfikowalem troche przepis uzylem papieru wodnego 2000 troche roboty to kosztowalo ale potem pasta rempo puszek na wiertarke 15 min polerowania na kazda lampe i swieca jak nowki
a juz chcialem sie zabierac za czyszczenie od srodka
Pewnie zeszlifowałeś warstwę ochronną na reflektorze. Spowoduje to ponowne ale i szybsze matowienie.
Napisany 04 marca 2009 - 11:38
Napisany 04 marca 2009 - 13:12
Plastik ma na sobie kilka warstw. W srodku jest elastyczny plastik ale on jest wrazliwy na UV i inne warunki. Pokrywany jest wiec z obu stron twarda powloka ktora go chroni. Warstwa ochronna jest twarda wiec peka i schodzi. Szlifowanie daje efekt, ale niestety krotkotrwaly.
Moze jest mozliwosc nalozenia ponownie takiej warstwy, ale nigdzie sie z tym nie spotkalem.
Napisany 04 marca 2009 - 13:20
Dziwi mnie to, ze ludzie tak radosnie pisza o efektach polerki tylko nikt nie wspomina co sie dzieje po roku czasu lub, ze "szklo" wyglada jak "oszczane" przez brak warstwy ochronnej.
Plastik ma na sobie kilka warstw. W srodku jest elastyczny plastik ale on jest wrazliwy na UV i inne warunki. Pokrywany jest wiec z obu stron twarda powloka ktora go chroni. Warstwa ochronna jest twarda wiec peka i schodzi. Szlifowanie daje efekt, ale niestety krotkotrwaly.
Moze jest mozliwosc nalozenia ponownie takiej warstwy, ale nigdzie sie z tym nie spotkalem.
robilem polerka u siebie rok temu na wiosne i na dzis wyglada normalnie - bez zadnego zmatownienia czy czegos tam
Napisany 04 marca 2009 - 13:29