Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Ustawienie swiecenia soczewek DEPO

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
27 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   pchelek

pchelek
  • 23 postów

Napisany 31 marca 2007 - 20:07

witam jak w temacie prosze o pomoc jak ustawic wysokosc swiecenia soczewek firmy DEPO ? swieci mi za nisko i nie wiem jak to podniesc:/

#2 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 31 marca 2007 - 21:28

Oczywiscie zakladam ze probowales podniesc na pokretle po lewej stronie kierownicy :mrgreen:

W lampie w gornej czesci sa dwie sruby na imbus do regulacji. Niestety nie pamietam, ktora sie reguluje wysokosc drogowych :roll: ale chyba ta bardziej na srodku lampy :roll:

Musisz sprobowac. Najlepiej podjedz pod sciane wlacz swiatla-zaznacz wysokosc jak swieci teraz. Pozniej maske w gore i sproboj krecic jedna srubka kilka obrotow ( sproboj np w lewo lub prawo -tylko licz obroty zybys mogl w razie czego wrocic do stan wczesniejszego ).
Powinno sie swiatlo podnosic lub opadac w miare krecenie ( prawo lub lewo )
Jak po np. 4 obrotach nic sie nie bedzie dzialo to cofnij te 4 obroty i sproboj druga srubka od regulacji (tez prawo lub lewo-tak zebys widzial jakis efekt )
Mialem te lampy i nie jest tak prosto je wyregulowac, ale da sie :mrgreen:

Nie przesadzaj z kreceniem jak nie bedzie zadnego efektu bo mozesz rozkrecic lampe w srodku i trzeba bedzie ja rozbierac.

Ja po zalozeniu pojechalem na stacje diagnostyczna w celu regulacji. Zaplacilem cos 10ł.
W nocy jedna lampa swiecila na pobocze po przwciwnej stronie. Okazalo sie ze diagnosta nie tak krecil przy regulowaniu , ze rozkrecil mi lampe w srodku :bad:

Skonczylo sie na tym ze sam je regulowalem :komp:

#3 OFFLINE   jacekdal

jacekdal
  • 446 postów
  • Auto: Omega A

Napisany 31 marca 2007 - 21:47

Jesli chcesz podniesc , krec imbusem sroby nad lampami odwrotnie do ruchu wskazowek zegara. :roll:

#4 OFFLINE   pchelek

pchelek
  • 23 postów

Napisany 01 kwietnia 2007 - 08:22

krecilem tymi pokretlami i ani w gore ani w dol nie idzie:/

#5 OFFLINE   mglod7

mglod7

www.tchp.wroc.pl

• 104 postów

Napisany 01 kwietnia 2007 - 08:50

bo to bardzo wolno idzie, jedno przekrecenie jest prawie niedostrzegalne dla ustawien lamp, a krecilem z 3 min.... poza tym jedna ze srubek jest od nastawienia gora dol, a druga (nie pamietam czy ta bardziej boczna czy przysrodkowa) od nastawien prawo lewo.
semper fidelis

#6 OFFLINE   jacekdal

jacekdal
  • 446 postów

Napisany 01 kwietnia 2007 - 08:57

pchelek, nie patrz na ruchy klosza lampy, bo nic nie wypatrzysz. Rusza sie sam wklad. Podjedz pod sciane, brame, smietnik, plot itp. , zrob kreche na lini swiatlocienia i krec. Efekt gwarantowany :drink:

#7 OFFLINE   pchelek

pchelek
  • 23 postów

Napisany 01 kwietnia 2007 - 09:19

ok dzisiaj jeszcze raz sproboje

#8 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów

Napisany 01 kwietnia 2007 - 09:22

Sprawdzaj przy scianie.
Nie przesadzaj z kreceniem ( w prawo/lewo) jak nie bedzie zadnego efektu bo mozesz rozkrecic lampe w srodku :mrgreen:

#9 OFFLINE   krzyhoo9

krzyhoo9
  • 75 postów

Napisany 23 września 2009 - 21:23

sory że odżwieżam temat ale powiedzcie mi gdzie są te imbusy do ustawiania bo ja tam nic nie widze. Jęsli można to prosze zdjęcie podglądowe

#10 OFFLINE   borewicz8719

borewicz8719

ZIELONA KLATWA

• 147 postów

Napisany 23 września 2009 - 21:41

nie mialem lepszej fotki ale i tak widac :cool:
Dodany obrazek

#11 OFFLINE   redies

redies

honor&patria

• 638 postów
  • Województwo: opolskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 września 2009 - 18:52

ok dzisiaj jeszcze raz sproboje

a może masz poprostu uchwyty w środku połamane ja tak miałem właśnie i nie dało się wyrególować,

nie mialem lepszej fotki ale i tak widac :cool:
Dodany obrazek

ładne ryfelki na sprzedaż?

#12 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 25 września 2009 - 19:34

ja swoje ustawiałem i jest ok bo mi świeciły z anisko...
ale w trakcie ustawiania wydaje mi się ze praw alampa świci za bardzo w prawo...
mimo to jade na diagnostyke w przysżłym tygodniu na sprawdzenie
:)

#13 OFFLINE   krzysiek

krzysiek
  • 364 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 25 września 2009 - 20:07

Po zmianie na Depo naturalnie podjechałem na ustawienie, ale widzę, że krótko świecą. Czy jeśli facio mi na sprzęcie ustawił, a ja spróbuję je podnieść to nie będę oślepiał jadących z naprzeciwka?

#14 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 26 września 2009 - 12:09

Po zmianie na Depo naturalnie podjechałem na ustawienie, ale widzę, że krótko świecą. Czy jeśli facio mi na sprzęcie ustawił, a ja spróbuję je podnieść to nie będę oślepiał jadących z naprzeciwka?

Zależy jak wysoko ustawisz, ja mam wysoko, lecz nikogo nie oślepiam, bo nikt mi jeszcze nie walnął długimi.
Po ustawieniu przez diagnoste nic w nocy nie było widać.

#15 OFFLINE   krzysiek

krzysiek
  • 364 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 26 września 2009 - 13:14

No to po co diagności ustawiają na urządzeniu wysokość skoro i tak Dupo?
Będę musiał podnieść, a jak ktoś mrugnie to się zastanowię nad opuszczeniem.

#16 OFFLINE   McGREGOR

McGREGOR
  • 116 postów

Napisany 31 października 2009 - 22:03

witajcie koledzy, wymieniłem DEPO parę dni wstecz no i pojechałem do diagnosty na ustawienie - chała totalna!!!:(
wyraźnie było widać ze gościu nie ma o tym pojęcia (jak oni przechodzą szkolenia diagnostyczne)??????
najpierw sam zaczął kręcić a potem mówi do mnie kręć sobie pan sam bo jak się coś ukręci to będzie na mnie:o
no i dyktuje oczywiście żebym kręcił ... skończyło się na tym ze odblask spadł z uchwytu w środku i musiałem lampy sam ustawić po uprzednim oczywiście wyjęciu jej i założeniu uchwytu.
Lewa lampa po diagnoście świeciła do prawego rowu... do dziś zastanawiam się co autor miał na myśli:(

Ustawiłem po swojemu ale mam pytanie... lampy soczewkowe dają wyraźną granice światła i cienia i brakuje mi poświaty która oświetla wysoko umieszczone znaki drogowe nad jezdnią (w ogóle tam nie mam poświaty - ciemność) - czy dobrze ustawione soczewki tak mają czy ja jeszcze musze coś poprawić ?????????????????????????????? (nie bardzo mam pomysł jak to zrobić - brakuje mi opcji)

Przez tę wyraźną granice światła i cienia jadąc po wyboistej drodze strasznie zmienia się zasięg tych świateł - denerwuje mnie to trochę bo jak dam je wyżej to widzę że oślepiam innych , a jak dam niżej to mi za krótko świecą.

Dla zainteresowanych dodam, że:
kręcąc w prawo imbusem bliżej soczewki obniży nam słup światła a
krecąc w prawo imbusem bliżej grilla skieruje słup światła w prawą stronę (przy lampie prawej) a w lewą stronę przy lampie lewej.

#17 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów

Napisany 31 października 2009 - 23:38

Tak oftopicznie

witajcie koledzy, wymieniłem DEPO parę dni wstecz no i pojechałem do diagnosty na ustawienie - chała totalna!!!
wyraźnie było widać ze gościu nie ma o tym pojęcia (jak oni przechodzą szkolenia diagnostyczne)??????
najpierw sam zaczął kręcić a potem mówi do mnie kręć sobie pan sam bo jak się coś ukręci to będzie na mnie
no i dyktuje oczywiście żebym kręcił ... skończyło się na tym ze odblask spadł z uchwytu w środku i musiałem lampy sam ustawić po uprzednim oczywiście wyjęciu jej i założeniu uchwytu.
Lewa lampa po diagnoście świeciła do prawego rowu... do dziś zastanawiam się co autor miał na myśli

TTT -czyli ten typ tak ma i trudno je dobrze wyregulowac, ale nie mowie, ze sie nieda. Mi tez diagnostka kiedys rozkrecil jedna i sie nieprzyznal a ja zplacilem za ustawienie.

Co do pytan o granice swiatla, poswiate itp niepomoge, ale...........moze ktos ci podpowie co i jak.

#18 OFFLINE   tomek mv6

tomek mv6
  • 204 postów

Napisany 09 listopada 2009 - 12:37

Tak oftopicznie

TTT -czyli ten typ tak ma i trudno je dobrze wyregulowac, ale nie mowie, ze sie nieda. Mi tez diagnostka kiedys rozkrecil jedna i sie nieprzyznal a ja zplacilem za ustawienie.

Co do pytan o granice swiatla, poswiate itp niepomoge, ale...........moze ktos ci podpowie co i jak.

Lendio wiesz moze czy da sie wyregulowac roznice miedzy swiatlami dlogimi a krotkimi???u mnie fajnie te srobki reaguja na krecenie,ale gdy pieknie ustawie mijanie rowno itd.to jedno drogowe swieci mi pod nos:confused:

#19 OFFLINE   krogulewski

krogulewski

Vincent Vicuś Vini :P

• 764 postów

Napisany 10 listopada 2009 - 14:43

a jak ustawic prawidlowo samemu kąt swiecenia ???

#20 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 10 listopada 2009 - 14:48

a jak ustawic prawidlowo samemu kąt swiecenia ???

jeden temat Ci zamknęli a Ty w drugim zaczynasz używaj :szukaj: