No stary, ja nie będę tutaj dyskutował czy lepsze rybki czy akwarium,
może faktycznie nie pisz, bo temat tyczy się diesla a Ty z tego co pamiętam dwie benzynki miałeś jak do tej pory -więc co Ty możesz wiedzieć o omedze w dieslu? Tyle co z opowiadań kolegów i czytania na forum - więc oszczędź sobie.
fakt jest taki, ze jeśli diesel to MB i tyle.

fakt poparty jakimiś argumentami? stawiasz CDI merola nad M57 od bejki?
....otwórz więc sobie ten link chłopcze
http://www.ukipme.co...previous04.html1999-2002 - cztery lata z rzędu M57 (ten sam co siedzi w omedze) zdobywał tytuł silnika roku,
2005-2006 - znowu M57 - oczywiście zmodyfikowany
ile razy tam widzisz silnik mercedesa?
...i bynajmniej nie chodzi mi tu tylko o jakiś ranking - jednak jest to na pewno mocniejszy argument niż "kolega mi opowiadał" i jak by nie patrzeć każdy silnik ma równe szanse - wyklucza to błędy oceny awaryjności na podstawie licznika (który najczęściej jest kręcony) lub różnego traktowania silników.
Kupując Opla w dieslu to jak kupowanie kota w worku, ty akurat jesteś zadowolony i daj ci Boże bezawaryjnej jazdy, ale to najprostszy sposób aby wpędzić sie w koszta.
Dziękuję za życzenia

A co do sposobów na wydawanie pieniędzy - znam wiele, ale z autami jakoś mi się dobrze układa (tfu-tfu)
Kumpel też dużo patrząc na forum kupił diela 2.5TDS (odradzałem mu) bo to ani bezawaryjne, ani ekonomiczne. Był zachwycony jak to nie lata i jak pięknie chodzi. Minęły 3 tygodnie i czeka go poważny remont, gdzie włoży minimalnie 2tyś zł. Wymiana głowicy i osprzętu.
...kumpel...no no rozumiem... - a dwa, nie porównuj TDS-a do CDI a juz tym bardziej do M57.
A teraz napisz średnie spalanie swojej maszyny, tylko bez ściemy. Nie negujesz chyba że utrzymanie diesla jest wiele droższe od benzyny, zwłaszcza w tych czasach gdzie bardzo podniosły sie koszta eksploatacji klekota.
Spalanie - jasne - 7,5l/100 bez klimy prędkościach 130-140km/h - przeloty przez miasta oczywiście wolniej, częste wyprzedzania

10% miasta, reszta trasa - inaczej nie eksploatuję omegi (ani jednego zbiornika nie wyjeździłem w mieście), więc nic innego nie powiem.
Awarie? A co to?
...temat prosty - 2,5 DTI