Zalany Diesel
Napisany 18 maja 2010 - 09:35
Podkreślam że mam silnik 2.5 TD z BMW
Napisany 18 maja 2010 - 10:04
Podkreślam że mam silnik 2.5 TD z BMW
robiles przedkladke z bmw?? bo w medze silnik minimalnie ale inny siedzi.
ale mniejsza w to.
jezeli pociagnales wode do cylinrow to masz nie wesolo. woda jak wiadomo nie jest scisliwa, dlatego tez silnik zgasl, mogles nie probowac odpalac dalej. trzeba bylo wykrecic swiece zarowe i wtedy przekrecic.
co moglo sie uszkodzic.
-korbowody,
-tloki,
-glowica,
-wal,
reszta moze byc cala, choc wciagniecie zimnej wody moglo spowodowac pekniecia w cylindrach.
ogolnie to zycze szczescia w naprawach.
Napisany 18 maja 2010 - 10:05
Napisany 18 maja 2010 - 14:32
Napisany 18 maja 2010 - 14:40
Napisany 18 maja 2010 - 16:06
Jakie są skutki krzywych korb ?
Efekty to brak mocy i kopcenie ...
Pozdrawiam
Piotr
Napisany 18 maja 2010 - 16:33
a co do kopcenia sprawdź czy intercooler nie zalany olejem, u szwagra w mondku tak było że turbina padła i też zablokowało silnik , po usunięciu oleju auto odpaliło ale okazało się że jest bardzo słabe , okazało się że cały dolot i intercooler wypełnił się olejem , po oczyszczeniu auto zaczeło normalnie chodzić choć trochę kopciło aż wypaliły się resztki oleju w cylindrach

aha , turbinę rozumiem że zmieniłeś
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 18 maja 2010 - 17:36
Napisany 18 maja 2010 - 18:39

Turbina po regeneracji - pomierzone ciśnienie doładowania - jest OK
Cały dolot czysty , no prawie, na dnie IC trochę oleju, EGR suchy
W zmniejszenie ciśnienia sprężania jako skutek ugięcia korby jakoś nie wierzę ...
Korby są z żeliwa ( chyba mało plastyczne ) a nie z plasteliny - o ile musiałby opaść tłok by pogorszyć stopień sprężania , ale kto wie ...
Pozdrawiam
Piotr
Napisany 18 maja 2010 - 18:45
Turbina po regeneracji - pomierzone ciśnienie doładowania - jest OK Cały dolot czysty , no prawie, na dnie IC trochę oleju, EGR suchy
a płyn i temp. OK , oleju nie ubywa/przybywa ? bo może uszczelkę ruszyło pod głowicą
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Napisany 18 maja 2010 - 18:48
jak dla mnie stoi mu woda w garach i dlatego blokowały koła.na holu jak próbowałem delikatnie 4 wrzucić i puszczać sprzęgło ścinało koła na mokrym, lecz przy 5 zaczynało kręcić silnikiem....
żeby TD z piątki odpalił to co najmniej potrzebuje prędkości ok 30-40km/h
Napisany 18 maja 2010 - 20:17
Napisany 18 maja 2010 - 20:27
W zmniejszenie ciśnienia sprężania jako skutek ugięcia korby jakoś nie wierzę ...
Korby są z żeliwa ( chyba mało plastyczne ) a nie z plasteliny - o ile musiałby opaść tłok by pogorszyć stopień sprężania , ale kto wie ...
Pozdrawiam
Piotr
kolego możesz wierzyć lub nie tak się dzieje i tyle..jak ktoś nie zna się na rzeczy to nie uwierzy..i po sprawie pozdrawiam..
Napisany 18 maja 2010 - 20:30
Jeśli objawy będą takie same to dostał układ korbowo-tłokowy.
Jeśli będzie ok to wkręć z powrotem i spróbuj odpalić
Napisany 18 maja 2010 - 20:32
wczoraj dzwonił do mni kolega Rafał
Rafi195 tylko nie mów że to Tobie korbę wystawił
Urbino 18
Napisany 18 maja 2010 - 20:52
Rafi195 tylko nie mów że to Tobie korbę wystawił
nie nie.. to nie ja. Ja moja to bym na plecach przeniósł nie dał bym jej zanurkować..

Napisany 18 maja 2010 - 21:45
Napisany 18 maja 2010 - 22:05
..jak ktoś nie zna się na rzeczy to nie uwierzy..
Kolego Rafi195 - toś mi pomógł człowieku ...
Domyślam się, że Ty się znasz, ale nie powiesz co i jak, bo jesteś ponad to, a do tego ja się nie znam i pewnie nie pokumam więc szkoda czasu ...
Wygląda to na dziecinadę troszkę ...
Pozdrawiam
Piotr
Napisany 18 maja 2010 - 22:19
Kolego Rafi195 - toś mi pomógł człowieku ...
Domyślam się, że Ty się znasz, ale nie powiesz co i jak, bo jesteś ponad to, a do tego ja się nie znam i pewnie nie pokumam więc szkoda czasu ...
Wygląda to na dziecinadę troszkę ...
Pozdrawiam
Piotr
wystarczy uwierzyc w to ze korbowody potrafia sie wygiac i tyle.
poza tym korbowody nie sa z typowego zeliwa.
http://autoswiatlo.m...sada-dzialania/
a tu : http://www.ilot.edu....2/8_JOK2000.pdf nawet zdjecia wykrzywionych korbowodow po przejezdzie samochodu przez gleboka kaluze, jak tez i po zalaniu cylindra olejem.
polecam lekture, a nie obrazanie sie za Bog wie co
Napisany 18 maja 2010 - 22:24
proszę Cię bardzo aby nie być gołosłownym tu masz foto korby z fordaW zmniejszenie ciśnienia sprężania jako skutek ugięcia korby jakoś nie wierzę ...
http://c6.wrzuta.pl/...5a4d9/dsc_9119?
teraz zobacz ile jest ona wygieta, pomnóż to razy pole powirzchni tłoka i już masz o ile zwiększyła sie komora spalania, jak korba sie wygnie to tak jak byś wzią pompkę do rowerów i wciskał tłok tylko do połowy.
napewno nie calowe to nie angol tam jest coś pokroju od 22 do 27 a świeca chyba 11Jakie klucze do wtrysków ? wiem że calowe... i jakie klucze do świec ?
Tak pozatym to proponuje wszystkie wtyczki posprawdzać czy wody tam niema bo może robić albo przerwę w obwodzie albo zwarcie, a najlepiej podpiąć kompa może pokaże co go boli