Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakość gazu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
33 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   wiat.p

wiat.p
  • 48 postów

Napisany 15 maja 2010 - 19:28

Gazownik stwierdził że stacje sprzedają jeszcze gaz zimowy bo zrobili duże zapasy.Gaz ten zawiera mazut który powoduje np.większe spalanie.Ma racje czy lepiej zmienić fachowca zanim coś sknoci?

#2 OFFLINE   moskwicz

moskwicz
  • 99 postów

Napisany 15 maja 2010 - 19:33

Jakość gazu pozostawia wiele do życzenia a w szczególności na małych stacjach.Zatankuj na szelu,tam mają bardzo dobry gaz,choć cena kosmos

#3 OFFLINE   dawidjezyk20

dawidjezyk20
  • 88 postów

Napisany 15 maja 2010 - 19:38

Zmień kolego fachowca. Twój gaz w butli jest mieszanką propan-butan i nieczego innego. O ile dobrze pamiętam to na zimę jest w mieszance więcej butanu przez co automatycznie drożeje nam gaz bo butan jest droższy a gdy nadchodzi lato butanu jest mniej a więcej propanu(albo odwrotnie). ale do spalania to nic nie ma.

#4 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 15 maja 2010 - 19:55

Gaz ten zawiera mazut który powoduje np.większe spalanie

Zmień kolego fachowca. Twój gaz w butli jest mieszanką propan-butan i nieczego innego.

Gdzies czytajac chyba forum lpg obilo mi sie cos o uszy odnosnie tkz "mazutu", wiec moze cos w tym jest prawdy, ale co do zwiekszonego spalania z tego powodu to juz nawijanie makaronu.

#5 OFFLINE   boopp

boopp
  • 102 postów

Napisany 15 maja 2010 - 20:11

O ile dobrze pamiętam to na zimę jest w mieszance więcej butanu przez co automatycznie drożeje nam gaz bo butan jest droższy a gdy nadchodzi lato butanu jest mniej a więcej propanu

Odwrotnie na zime jest wiecej propanu. Jest to lepszy gaz, ma nizsza temp zamarzania itd,a poza tym autko na propanie duzo lepiej smiga ale spalanie kosmos. Co do zapasowna stacjach to juz dawno sie skonczyly bo stacje przewaznie maja zbiorniki okolo 10000 ltr co wystarcza na okolo tydzien.

#6 OFFLINE   wiat.p

wiat.p
  • 48 postów

Napisany 15 maja 2010 - 20:22

Zmień kolego fachowca. Twój gaz w butli jest mieszanką propan-butan i nieczego innego. O ile dobrze pamiętam to na zimę jest w mieszance więcej butanu przez co automatycznie drożeje nam gaz bo butan jest droższy a gdy nadchodzi lato butanu jest mniej a więcej propanu(albo odwrotnie). ale do spalania to nic nie ma.

Teoretycznie tak jest,ale przeglądając różne fora,to skoro go nie ma,to co wypływa z parowników przy okazji czyszczenia?To właśnie ta maź zwana mazutem powoduje różne zakłócenia pracy instalki.?Zacznę korzystać z SHELLA tak jak radzicie.Podobno u nich gaz przyjeżdza z Niemiec a nie z Gdańska.

#7 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 15 maja 2010 - 23:43

Rozmawiałem z gościem z Shella, do każdej stacji LPG przyjeżdża LPG i Pb z tego samego miejsca różnica to jedynie ulepszacze dodawane na stacjach. Ja osobiście tankuje na BP bo tankując na Shell miałem kosmiczne spalanie.

#8 OFFLINE   dawidjezyk20

dawidjezyk20
  • 88 postów

Napisany 16 maja 2010 - 09:37

Moim zdaniem co do jakości gazu...... Ile omeg tyle opinii :D A na poważnie pracuje na Orlenie i wam powiem że gdy przyjmuje dostawę gazu i patrze na świadectwo jakości to co dostawa to inne są dane. Wiadomo że różnice nie są kosmiczne ale minimalne wahania zawsze są. A mi spalanie wychodzi zawsze takie same. Ale czy orlen, BP, shell to zawsze trafi się osoba która zachwala daną stację ,ale i trafi się taka która pochwali jakąś stację "NO NAME" ale przyjedzie Pan X i pojedzie po wszystkich stacjach że badziewie.

A i na stacjach kolego niczego nie dodasz do gazu bo by było wielki BUM :D

#9 OFFLINE   Krzyś

Krzyś
  • 196 postów
  • Województwo: podlaskie
  • Silnik: 2.0i 8v 20SE

Napisany 16 maja 2010 - 11:51

witam, tak jak kolega damian0708 powiedział że shell ma lipne paliwo sam to sprawdziłem zużycie jest większe. ja osobiście tankuję na orlenie i sobie chwalę.

Ważne jest to aby regularnie zmieniać filtr Gazu :)
Krristof

#10 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów
  • Województwo: świętokrzyskie

Napisany 16 maja 2010 - 19:09

A i na stacjach kolego niczego nie dodasz do gazu bo by było wielki BUM :D

To są słowa gostka który mi tankował :)

#11 OFFLINE   golowy

golowy
  • 274 postów

Napisany 16 maja 2010 - 21:08

Ja osobiście tankuję na Carrefourze, tam mają gaz z orlenu (podobno) w każdym razie jestem zadowolony, przejeździłem już tak 30tyś km w większości na nim i nie odczułem praktycznie żadnej różnicy niż tankując na innych stacjach a próbowałem różne shell, statoil, bp, orlen. Zawszę tankuję do pełna i zawsze przejeżdżałem tyle samo km, wydaje mi się że na statoilu silnik jak by żwawszy był albo ja sobie tak wmawiałem :D. W trasie pali mi 9ltr lpg jak nie przekraczam 110km/h jak powyżej to 10ltr. jak miałem wymieniany wąż na reduktorze to gazownik zajrzał mi przez te szparkę do środka i powiedział że wygląda wszystko ok w środku, oczywiście była delikatna maź ale jak na taki przebieg z lpg powiedział że to norma więc uważam że ten gaz z carrefoura jest ok. Oczywiście podejrzewam że w każdym rejonie polski będzie inny ale u mnie w Olsztynie się sprawdza a i przy okazji najtańszy jest teraz 2,06za ltr ;)

#12 OFFLINE   dawidjezyk20

dawidjezyk20
  • 88 postów

Napisany 16 maja 2010 - 22:01

Jeśli PB i LPG nie jest chrzczone to na wszystkich stacjach np PB95 musi spełniać te same normy jakości. Co do LPG to najlepiej jest tankować w dużych renomowanych sieciówkach nie ważne czy to stacja hipermarketu czy orlenu bo takie duże firmy nie mogą sobie pozwolić na złą opinię bo tak zła sława t stacji pójdzie na całą Polskę. A taki prywaciarz ma w ***** jak ma jedna stację bo da mniejszą cenę doleje magicznej wody przed zlaniem do "dołka" i będzie opychał przejezdnym. ;) i chłopcy TURBO kadetami będą podjeżdżać i lać sobie po 10zł kilka razy dziennie:rolleyes:

A tak na marginesie cena LPG 2,15 u mnie:-(

#13 OFFLINE   batbat0

batbat0

bat

• 14 postów

Napisany 16 maja 2010 - 23:17

zgadzam się trzeba uwarzać na małe stacje ,ostatnio na takiej zalałem lpg i omka zaczeła się mulić i przejechałem mniej niż zwykle . Mój kolega pracował na takiej małej stacji i za każdym razem odradzał mi tankowanie. Tak więc lepiej dać kilka groszy więcej niż co chwile wymieniać filtr.

#14 OFFLINE   Wicurek

Wicurek

jeszcze tu bywam czasem

• 338 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 maja 2010 - 00:37

u mnie w okolicy mam PB Shell Orlen Statoil i 1 prywaciarza

i jak na markowych zawsze do starego auta (punto) wchodziło 25-26max butla 34l to u prywaciarza weszło mi 36l dziwne nie ? a dystans mniejszy o 50km niż zwykle ;/

od tamtej pory tankuje głownie na Statoilu i orlenie bo mam bliżej

no i jeszcze też co dobre to na orlenie gaz mam po 2zł a na Statoilu po 2.09zł

#15 OFFLINE   cannabis89

cannabis89
  • 28 postów

Napisany 17 maja 2010 - 11:55

ja zazwyczaj tankuje na stacji Bliska ewentualnie na Statoil, ale szczerzę mówiąc nie odczuwam wielkich różnicy, nie jestem też w stanie powiedzieć dokładnie ile pali na tej a ile na innej bo to głównie zależy jak ciężką mam nogę:)

#16 OFFLINE   Krzyś

Krzyś
  • 196 postów
  • Województwo: podlaskie
  • Silnik: 2.0i 8v 20SE

Napisany 17 maja 2010 - 18:24

Witam kolegów, dziś wymieniałem filter gazu bo zorientowałem się, że już 20 tyś km
mu stuknęło ;)
i wyjmuję filter a ty czyściutki, sam się zdziwiłem że jest w takim stanie.Ale tankowałem zawsze na Orlenie.
Krristof

#17 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL

Napisany 17 maja 2010 - 19:10

Witam kolegów, dziś wymieniałem filter gazu bo zorientowałem się, że już 20 tyś km
mu stuknęło ;)
i wyjmuję filter a ty czyściutki, sam się zdziwiłem że jest w takim stanie.Ale tankowałem zawsze na Orlenie.

ja ostatnio wymieniłem filtr i był brudny. w sumie miał prawo, bo stuknęło mu jakieś 60 tys. :-P

#18 OFFLINE   boopp

boopp
  • 102 postów

Napisany 17 maja 2010 - 20:30

Jeśli PB i LPG nie jest chrzczone (

LPG nie da sie "ochrzcic", w zbiorniku nie ma cudownego korka ktory da sie odkrecic i cos wlac ( co innego z Pb), co na stacje przywiezie beczka to sprzedaja. Tyle na temat chrzczenia gazu.

JCo do LPG to najlepiej jest tankować w dużych renomowanych sieciówkach nie ważne czy to stacja hipermarketu czy orlenu bo takie duże firmy nie mogą sobie pozwolić na złą opinię bo tak zła sława t stacji pójdzie na całą Polskę. A taki prywaciarz ma w ***** jak ma jedna stację bo da mniejszą cenę doleje magicznej wody przed zlaniem do "dołka" i będzie opychał przejezdnym. ;) (

Wiekszosc prywaciarzy nie jest w stanie rywalizowac z koncernami wiec to oni nie moga pozwolic sobie na strate klienta. Mam znajomego ktory pracuje na Orlenie i zawsze odradzalmi tankowanie u nich bo gaz do d***. Fakt zdarzaja sie stacje ktore biara gaz z najtanszych zrodel, ale przewaznie jest to gaz lany prosto z wagonow razem z calym syfem. A propo czystosci gazu to najlepiej tankowac na stacji ktora ma zbiorniki zakopane pod ziemia, poniewaz smok zasysa gaz od gory i nie ma prawa zaciagnac ewentualnego syfu ktory znajduje sie na dole zbiornika.
Ps. cena u mnie 1.92 :D

#19 OFFLINE   dawidjezyk20

dawidjezyk20
  • 88 postów

Napisany 18 maja 2010 - 05:53

Uwierz kolego że gaz da się ochrzcić :D Miałeś kiedyś wodę z zbiorniku?? I skąd ona się wzięła?? Podejrzewam że dużo ludzi się zastanawia dlaczego wcześniej wchodziło np 34L LPG do butli a teraz z 3-4 L mniej

#20 OFFLINE   boopp

boopp
  • 102 postów

Napisany 18 maja 2010 - 06:09

nie da się, sam pracuje na stacji więc wiem, co do ilości tankowanego gazu to wszystko zależy od zaworu. Fakt zdarzają się stacje które mają coś nie tak z przepływomierzem ale to rzadkość bo inspekcje czekają.